Mrzelo by vás, keby vám dcéra nedala nič?
Ahojte, včera moja 14 ročná dcéra odignorovala deň matiek aj po mojom pripomenuti. Vraj je to komerčný sviatok a kvôli tomu, že všetci ako ovce bežia kúpiť mame čokoládu alebo kvet ona nepôjde. Muž sa postavil na jej stranu a povedal, že si to nemám vynucovat. Pritom dcére kupujem darčeky na všetky sviatky aj mimo (povedala mi, že to je moja povinnosť ako dobrej matky), doteraz aj deň detí ale po včerajšku nemám chuť. Mne nešlo o hmotný dar, stačilo objatie, pusa. Dotklo by sa vás to alebo som sa nemala s ňou kvôli tomu hádať? Mrzelo ma aj to, že muž sa postavil na jej stranu a nepovedal jej, že mama si zaslúži aspoň ďakujem.
@janage Ale tak to jednoducho je, sviatok sa neoslavoval a niektorí sme tak naučení a jednoducho neoslavujeme, nepotrpime si. Áno, Vianoce oslavujeme, pre mňa su Vianoce veľkým sviatokom, aj rodinným. Co je zle na tejto situácii je, že dcéra vyžaduje darčeky a oslavy na svoje sviatky a ona sama na matku zabudla. S tým nesúhlasím.
@zuzana76 neoslavoval sa masovo ako ani sviatky svätých. Taka sedembolestna nepamätám, že by bola sviatok. Po páde komunizmu sa k tomu vrátilo. To len sme boli umelo odtrhnutí od zvyšku Európy.
Dcéra sa za mňa zachovala sebecky.
Na kamošky nezabúda, prečo na nich nie a na mamu hej?
Akoby sa jej páčilo, keby sa takto chovala mama Oslavovala by so svojimi kamoškami a na dcéru by čas a objatie nezvýšilo? Však už nie je decko. Pochopí to. Všetky sviatky sú dnes vlastne komerčné. Tak pre ňu oslavy končia. A nie dobra mama nie je povinná zháňať tortu a darceky, robí to lebo chce dcéru potešiť.
Ta však na mamu a jej pocity kašle. Tak akcia reakcia.
@janage ale s tým všetkým súhlasím, dcéra nemá vyžadovať oslavu dňa deti, keď neoslabuje ani den matiek. Nezachovala sa pekne. Ale treba pochopiť, že nie každý tieto sviatky oslavuje. Ja k tomu deti nevediem. Nikdy som im nepovedla, že je den matiek a majú mi zablahoželať. Ani MDŽ. Jednoducho tieto sviatky idú pomimo mňa.
@zuzana76 to nie. Ale zas si predstav, že tento rok bez varovania sa jedno dieťa obráti Vianociam chrbtom. Všetko ohundre, nikomu nepripravi ani maličký darček, ale sám ho bude očakávať, že len zduty príde v roztahanych teplákoch k stolu, že dajte...mladsim vysvetli, že darčeky dávajú rodicia, a je to ich povinnosť a on nie je ovca a jezis sa aj tak narodil v skutocnosti nie v zime a atď...neverím, že by ťa nepichlo pri srdci a nebola sklamaná.
Mňa by to mrzelo. Nejde o darček, veď stačí kvietok zo záhrady, kartička, raňajky, Ďakujem. Z môjho okolia, ľudia, čo tvrdia, že neoslavujú tie komerčné sviatky ako MDŽ, Valentín, Deň matiek, že lásku si prejavujú stále, si ju neprejavujú nikdy. Veď nemusia byť hmotné veci, my si už na Valentína a výročia darčeky väčšinou nedávame, lebo nemáme radi lapače prachu, ale vždy aspoň nejaká špeci večera, zákusok, vínko. Pritom sú to veci, ktoré robíme aj inokedy. Pred 2 týždňami mi muž doniesol kvetiny len tak z nákupu.
Autorka, ja by som si s dcérou sadla a povedala, že ťa to zamrzelo, hlavne keď ona má tie vyjadrenia, že ty musíš, lebo... že ak považuje tieto sviatky za komerčné, tak sa dohodnete, že žiadny deň detí, narodky, atď. Že ju budeš v tomto rešpektovať. Je v poriadku, keď si na to ľudia nepotrpia a sa napr v partnerstve neobdarúvajú, ale ona darčeky vyžaduje, ale dať odmieta. A s mužom by som sa pobavila o jazykoch lásky, lebo ten si zjavne tiež myslí, že keď on darčeky nepotrebuje, že nikoho iného nepotešia.
@nekonecna_katastrofa tak pre mňa je prejavom lásky, že manžel nám každý jeden den robí desiatu do školy a prace, robí skvele raňajky cez víkend, urobí mi kávu, tak ako to on vie najlepšie. Ja mu zase chystam oblečenie, upracem, usteliem. Oslavujeme výročie sobáša a zoznámenia sa štýlom, že ideme na večeru, alebo si urobíme slávnostnejšiu večeru doma. Ale den matiek, otcov, MDŽ a deti nie.
@nekonecna_katastrofa pre mňa bolo väčším vyznaním lásky ku mne, že mi manžel dovolil zaplatiť operáciu labky pouličného kocúrika. Nebola to lacná záležitosť, mala by som v tej sume značkovú kabelku. A keďže nešlo o pár desiatok eur, ale stoviek, tak som nechcela zo spoločného rozpočtu len tak vziat. Ale manžel nepovedal ani slovo, keď videl ako mi na tom záleží. To bolo pre mňa väčším vyznaním, ako zablahoželanie ku dnu matiek. Ja si myslím, že prejavy lásky su rôznorodé. To, že podľa teba si ti, čo si nedávajú darčeky a neoslavujú sviatky neprejavujú lásku, je len to, že ty zrejme iné prejavy lásky nevidíš.
@zuzana76 Máte obaja jazyk lásky Skutky služby. Obom vám to vyhovuje, tak je to v poriadku. Každý sme iný, čo pre jedného je prejavom lásky, pre druhého nie. Ja som písala "z môjho okolia" - povedia, že neoslavujú, lebo nebudú podporovať komerčný sviatok, ale kvety, romantickú večeru či darček si nedajú ani inokedy. A len maskujú svoje lakomostvo, sebectvo, neochotu sa zamyslieť, čo by druhého potešilo.
Hlavne tu autorkina dcéra očividne hmotné darčeky ako také nebojkotuje, keďže sama ich chce. A darček môže byť aj vyslovené "Ďakujem mamka", uvarená káva, keď príde mama zničená z práce, pomoc v domácnosti nad rámec povinností... Autorka by nám mohla povedať, či inokedy jej aspoň takto lásku prejaví.
Mrzelo, myslim, ze taky komercny sviatok, ako den deti by som na tvojom mieste tiez vynechala.
Manzel by ta mal podporit. To by sa mi tiez nepacilo.
@zuzana76 Ale vidím aj iné prejavy lásky. Mne samej stačia dokonca len milé slová - čo je úplne zadarmo a človeka to stojí tak 20 sekúnd života. Ale jej dcéra ani len toto nebola schopná povedať.
Neboj nič bude deň Otcov. Pochopí ak všetci zabudnú.
@nekonecna_katastrofa áno, u nás fungujú aj darčeky,na Vianoce, alebo len tak. Len teda s oslavami máme celkovo problém, lebo sme introverti. Jasne, že keď boli deti malé, tak sme oslavovali každé jedny narodeniny aj meniny, ale už starší ma 17 a už sám nechce žiadnu oslavu. Mladší este túži mať oslavu.
takej velkej pubrťáčke robíš desiatu???
@petulda333 žeby ako matke svojich detí? Či??? Preboha to sú názory 😰
@petulda333
ano mrzelo by ma to. môj dospelý syn si nespomenul, tak som pripomenula a zavolal. ja som bola mojej mamke zapáliť sviečku na cintoríne
@xenia65 🤦🤦

Nečítam diskusiu je dlhá, ale mrzelo by ma keby ma aspoň neobjala alebo nepovedala že ma má rada. Nemá to byť hmotný, finančný dar. Ale milé slovo, pekne strávený deň sú u mňa najviac. Moja má 6r. a natrhala mi na lúke kvety, pusinkovala ma celý deň a večer mala pre mňa prekvapenie v podobe, že si mám oddýchnuť a teda vymyslela mi soľný kúpeľ na nohy a potom mi ich natrela krémom, že vraj už od rána mala premyslené čo bude robiť. Bolo to od nej krásne, milé, výnimočné, užila som si to. A neočakávala som nič, ani som jej nič nevravela. Len, že dnes majú maminky sviatok a že idem poslať tej mojej mamke virtuálnu kyticu, keďže bola odcestovaná a napísala je krásnu sms, aby vedela, že na ňu myslím. A že keď sa stretneme si to vynahradíme. Aj keď je v puberte, milé slovo a objatie poteší každú mamu. Ale je pravda,že vynucovaním sa nedá získať iba ak odradiť. Každý máme inú povahu. Mne by vynucovanie vadilo až odradilo. Skôr by som si vyhradila čas pre seba a kúpila si kvetinku a nejakú knihu a urobila by som si sama pekný deň, ak by o to moja rodina nestála. Ja si zato stojím. ❤ Pouvažuj nad svojou sebahodnotou a sebaláskou. Prajem Ti dnes krásny zvyšok večera a najviac čo môžeš pre seba urobiť, je dopriať si čokoľvek čo tvoja duša potrebuje. Si úžasná bytosť a zaslúžiš si rešpekt a úctu, dopraj ju sama sebe.