Mrzelo by vás, keby vám dcéra nedala nič?
Ahojte, včera moja 14 ročná dcéra odignorovala deň matiek aj po mojom pripomenuti. Vraj je to komerčný sviatok a kvôli tomu, že všetci ako ovce bežia kúpiť mame čokoládu alebo kvet ona nepôjde. Muž sa postavil na jej stranu a povedal, že si to nemám vynucovat. Pritom dcére kupujem darčeky na všetky sviatky aj mimo (povedala mi, že to je moja povinnosť ako dobrej matky), doteraz aj deň detí ale po včerajšku nemám chuť. Mne nešlo o hmotný dar, stačilo objatie, pusa. Dotklo by sa vás to alebo som sa nemala s ňou kvôli tomu hádať? Mrzelo ma aj to, že muž sa postavil na jej stranu a nepovedal jej, že mama si zaslúži aspoň ďakujem.
A vianoce?Sviatky jeho rodičov?
No ale ty dobre vieš,že to povinnosť nie je Ťažko sa radi,lebo nevieme,či má také vysoké ego,alebo s ňou kmase puberta.Aj dobre vychovávame deti sa môžu vymknúť spod kontroly a môžu byť pyšne.Asi sa skús s ňou porozprávať a vysvetliť,že postarať sa o dieťa je povinnosť rodičov,ale musieť prekvapovať a obdarovavat nie.Mam syna v tvojom veku,ťažké viem čo to niekedy stojí síl😉😂,ale ja mu poviem,že keby som ho nemala rada a nezáležalo mi na ňom,tak mi je jedno,kde je,čo robí,čo potrebuje aj ako sa učí.To je láska a nie to či dostane darček za 50€ alebo 500 €.(Sumy neber doslovne,sú len príklad)Ja by som urobila to,že na deň detí ,by som jej ani nič nepovedala,ak je jeden sviatok komerčný,tak potom aj druhý.
@daniela2629 presne tak, nielen vlastny priklad, ale aj zrkadlenie je vychovna metoda a velmi ucinna
@jana_eyre_2 áno ale on vždy povie, že nie je chlap pod papučou ak niektorí, ktorí behajú s kyticami na Valentína alebo MDŽ. On neuznáva nič.
No je to komerčný sviatok, podľa mňa podobná trapáreň ako Valentín. Láska sa dokazuje činmi, nie hromadným kupovanim cetiek a srdiečok v presne určené dni roka.
Ale som prekvapená koľko žien to berie vážne.
@daniela2629 máš pravdu
Podľa mňa to je pubertiacka.... Ja keď som bola v jej veku tiež som mame nedávala nič na deň matiek a podobne... Prišlo mi to trápne... Ale človek z toho vyrastie, menia sa mu hodnoty, priority a podobne... Teraz nezabudnem na maminu nikdy, či je deň matiek, MDŽ alebo len tak potešiť.... A teraz nehovorím o hmotných daroch... Podľa mn až toho vyrastie.
Mužovi by som do hovorila, môj tiež nebol nikdy na tieto sviatky ani Valentín mal pocit ze za všetkým sú peniaze, komercia atď... Pobavili sme sa a Valentín trávime spolu napr aj v prírode ale sami. Keďže pri deťoch toho času už toľko nie je ako predtým.. Na MDŽ a iné sviatky si tiež nič nekupujem, dôležité je to ze si človek spomenie a to treba niekedy vysvetliť hlavne chlapom 😃😃
On to ma možno z domu.Aky ma vztah s rodičmi,súrodencami?Ma kamarátov ktorým chodi na oslavu?Aj keď je to už dosť starý chlap nato,aby vedel ako potešiť mamzelku,ale ťažko to z neho vyjde ak doma to nemal
@dariaaa rodiča boli rozvedení, s bratom sa nebaví
Autorka tvoj muž je ako ja, nepotrpím si na darčeky a ani ja nejako keď nemusím nedávam darčeky a kvety som už dávno môjmu zakázala nosiť lebo po týždni zvednú a je z toho len bordel, pre mňa vyhodené peniaze
@nika523 kvety mi nevadí, keď mi nedá ale aspoň čokoláda ma poteší
Rozumiem, ja len že nemusí to byť zlý muž len taká povaha, ľudia sme rôzni...
@nika523 Áno, netvrdím ze to z neho robí zlého manžela
@autorka je to o nastavení rodiny. Mne by nevadilo, ak by mi dieťa nedalo pozornosť na Deň matiek, muž na MDŽ a pod.ak by tú lásku a úctu vyjadrovali inak, po svojom a hocikedy. Mňa mrzí, že syn to nerobí nijak a nikdy. Ono, tieto "zaužívané" veci akési nepísané pravidlo v rodinách. Ale nič to neznamená. Je to len navonok. Ak ti dcéra prejaví náklonnosť inak, inokedy....to je to naj. Nechci po nej normy,... Ak to vie dať najavo po svojom, je to ok. Čo ja by som za zo dala...
Ale otec by mal stáť pri matke vo fungujúcej rodine. Hlavne v puberte je to dôležité. Má to vyznam v tom, čo si dospievajúci zoberie do ďalšieho života.
nemrzelo. Tento sviatok mi pride divny.
ale potesilo ma, ze syn ma pozval na kolacik do kaviarne. Dojalo ma to. No asi preto, ze som neocakavala absolutne nic.
co by ma nastvalo - ak by zabudli synovia na mdz ci moje narodeniny. To su sviatky, na ktorych trvam. Ale den matiek??? Som vari lepsua zena, lebo mam zijuce deti, ako ta ktora ich nema / nemoze mat?
Ja sa priznám, že som zabudla, že je deň matiek (moja mi zomrela pred 16r),až kým neprišli deti(7 a11r) s mužom s bonbonierami ,obrazom a pralinkami. Až mi bolo trápne,že som zabudla 🙄
U vás asi bude ale iný problém ,vzhľadom na reakciu tvojho muža.
Takže aky je koniec diskusie - ty deťom kupuješ každy deň sladkosti, ovocie, chodia ti do tašky, planuješ sviatky, oslavy, nedokazala by si ich odignorovat
..Sama si vynucuješ raz za rok potrasenie rukou - si zduta, detinská, ĺutuješ sa, spamätaj sa, prečo si mysliš, že niekto ťa ma oceniť - ospravedlň sa dcere ! zachovala si sa nevhodne ! a je uplne cez čiaru im to vratiť, len planuj oslavy den a noc a nos plne tašky cukrikov a ovocia pre svojich milých
A toto vam pride normalne spucovat autorku? že si ju rodina nevaži a ma sa ospravedlnit?
Autorka, ked sa chceš zavdačit publiku, chod sa ospravedlnit, nelutuj sa, nakup nie jednu, ale 2 tašky na oslavu..Určite si ta budu všetci važit a nosit na rukach a mysliet na teba ako svätú..daju si ťa zarámovat
Blíži sa MDD, máš príležitosť sa tváriť, že ten deň neexistuje. Tak by som riešila ja 😁Syn má 13 a potešil ma veľkou čokoládou, nezabúda ani na MDŽ, kytičku dá vždy mne aj babke či iné sviatky. Kupuje za svoje a občas ma poteší aj devou čoko, tú ja ľúbim...
ja som nic nedostala a ani to neoslavujem, mojej mamine som sice kupila, lebo ona si na taketo veci potrpi, ja neoslavujem ani den deti 😲 My celkovo nie sme na oslavy a veci s tym spojene, takze nie, nic ma nemrzi. Moje deti sa ku mne spravaju dobre cely rok, pomahaju mi, su skvele deti. Nic viac nepotrebujem.
Viac by ma zamrzelo to od muža ako od dcéry ...je v puberte...
Ahoj, aj mna by mrzelo. Samozrejme od 14rocnej, ktora nema vlastny prijem nic necakas, ale objatie a pusa dobre padnu.
Ja by som jej na den deti, nedala nic, povedala by som jen to iste, co ona povedala tebe + by som dodala, ze som rovnako dobra matka ako ona dcera a ides jej prikladom.
Vsak soplana...., komerkcny sviatok a ty jej davaj na vsetko ako povinnost dobrej matky. Tak nech sa ona zachova ako dobra dcera. Aj ona ma povinnost dobrej dcery. Fu, teraz som sa nasrala. Ja neviem, niekedy aj moj syn ma taketo bezocive reci, tato generacia absolutne nerespektuje svojich rodicov. Rodicia maju povinnosti, deti maju prava a povinnosti ziadne.
Puberta. Ale to, ze si aj ty postavis hlavu a just jej nedas k mdd nic, tak len jej ukazes, ako by sa to nemalo robit...
Uz je velka, za tou kopou hormónov a ofucani, urcite uz chape nejake veci, aj ked mozno navonok to musi uhrať inak, lebo v 14 sa to inac neda... Ale namiesto hadky by som skusila nabudúce jej normalne povedať, ze ta to zamrzelo, odkomunikovať to s nou, naucit ju, ze pocity treba povedat a netvarit sa , ze je to ok aj ked nie a potom vybuchnúť a ona nebude vedieť preco vlastne, len sa to nakopilo a puklo mozno pri inej veci.. No a vlastne nic nechciet, len sa porozpravat, ako dospeli..ved uz bude onedlho a urcite an ona chce, aby sa s nou jednalo ako s dospelou, aj ked je dieta
K muzovi, uz bolo asi vela napísané, nebola to najlepsia reakcia, co uz...
@mandzula ja som den matiek na škole nikdy nezažila, za socializmu sa neoslavoval a vlastne začala som to vnímať, až keď deti chodili do škôlky a niečo vyrábali pre mamičky. Boli besiedky, ktoré boli pre mna z povinnosti, zucastnit sa tam. Môžem však povedať, že môj manžel a deti sa správajú veľmi dobre a my nejaké sviatky neriešime. Ani Valentína, ani MDŽ, ani deň matiek a ani den deti. Len meniny a narodeniny. Ale to len v úzkom kruhu.
Mrzelo by ma. Neprijala by som. Vytlačila by som tabuľku sviatkov pekne s dátumom ich vzniku. Taky deň detí sa začal oslavovat omnoho neskôr ako deň matiek napr.
Taky stromček na Vianoce či adventný veniec tiež raz niekto vymyslel. Meniny sú tuším slovenský a český unikát.
Povedala by som, že jej názor nezdielam, mrzí ma ako sa zachovala, ale teda budem to rešpektovať. A aby sme sa do budúcna niečomu takému vyhli nech v tej tabuľke vyznačí, ktoré sviatky komerčné nie sú.
A veľmi by ma mrzel ten prístup, že mama má iba povinnosti a deti iba práva. Nie je to tak.
A kľudne poslať príslušnú stať zákona o rodine.
Definícia. (2) Dieťa je povinné svojim rodičom prejavovať primeranú úctu a rešpektovať ich. Ak dieťa žije v domácnosti s rodičmi, je povinné podieľať sa osobnou pomocou na spoločných potrebách rodiny a prispievať na úhradu potrieb rodiny podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.
Len brať a nič nedávať sa volá sebectvo.
A tie co píšete, že za sociku tento sviatok nebol. No nebol lebo súdruhom sa nehodil do plánu. U nás ho zaviedla dcéra T.G. Masaryka...aj Ježiška nahradil dedo Mráz. To predsa na význame sviatku neuberá.
Ak by dcéra nechcela sláviť nič, chápala by som to. Ona, ale to co jej vyhovuje chce a ešte ťa úkoluje. Lebo podľa nej dobrá matka má povinnosti. No bol by pohovor. Vecný a faktický.
Rešpekt ma byt obojstranný a práva idú ruka v ruke s povinnosťami. Aj keď to pubertaci neradi počujú.

@dariaaa Samozrejme všetko je podľa konkrétnej situácie. Aj ospravedlniť by sa človek mal ak schybí, to je pravda. Ale aj autorka má svoje city a veľmi ju zranil dcerin nezáujem, preto tak reagovala..Stačí, ked dcére vysvetlí prečo tak reagovala, ale bez nejakého ospravedlnenia. Namieste by bolo vzájomné ospravedlnenie, ale nielen od autorky-mamy, ale aj od dcéry..
Áno deti sa učia od dospelých, len treba si dať pozor, aby to dieťa nezačalo využívať a aby sa rodič nezačal ospravedlňovať už úplne za všetko, lebo stratí svoju autoritu rodiča..Už mám niekedy taký pocit, že deti v tejto dobe môžu všetko, len rodič musí poslúchať..je to len môj názor...