icon

Muž žijúci s rodičmi bez finančného príspevku

19. mar 2025

Ahojte. Mám priateľa len cez dva mesiace, postupne sa spoznávame. On je bezdetný, má 29 rokov býva u rodičov
Ja som vdova mám 28 a 4 ročného syna. Mám vlastný starší dom ktorý sme si začali prerabať s bývalým už zosnulým priateľom, teraz som si povedala kým som bola sama že to budem robiť postupne ako sa mi bude dať. Zarobím v čistom okolo 950-1000 € plus 240 sirotský, 60 prídavok na dieťa..priateľ má v čistom 1400 €. Včera mi povedal vec ktorá ma zarazila, normálne som sa ho opýtala že teda keď býva s rodičmi majú pomerne nový 5 ročný dom sú ako sa povie za vodou, že koľko mesačne prispieva. A on že nič, že rodičia to od neho nechcú, vraj im len pomáha, ocovi okolo dreva alebo ide pomôcť starým rodičom. Sem tam urobí nejaký nákup domov. Trocha ma to zarazilo že skoro 30 ročný muž nedáva rodičom peniaze a býva u nich. Neviem ako to mám teraz brať, povahu má dobrú rozumieme si veľmi, vieme sa porozprávať, zasmiať, chodíme na výlety...keď niekam ideme väčšinou platí on, sem tam ale aj ja. Tak potom mi príde že všetky peniaze z výplaty teda vráža len do svojho auta. Čo si o Tom myslíte? A bolo mi hlúpe opýtať sa ho koľko má našetrené aby som nevyzerala ako nejaká zlatokopka alebo čo 😀

alenka58
19. mar 2025

@sova7 on ale žil s priateľkou mimo SK, tak skúsenosti zrejme má

sova7
19. mar 2025

@alenka58 to je fuk. Ak žije s rodičmi zbohom

katkaseiner
19. mar 2025

@biba_18 pri dietati by som nesla teraz cez 200e s tym, ze by som vysvetlila, ze suma je nizsia, lebo na nu zarabame 4 (len ako priklad ze my s muzom a 2 deti zarabajuce). Ale ak by isli zvlášť, sumy sa uz zvysuju potencialnym luxusom - lokalita, vacsi byt, len sam/resp dvaja platia prenajom a ucty, jedlo z restiky vs.domace varenie.
Ohladne varenia sa casto bavime...reku v nedelu rezne, vyvar, prilohu zbucham za 10e, a este z toho ostane aspon na dalsi den. V restike 10e nestaci jednemu, treba sumu 4x a dalsi den bude zas hladny. Chapu, ale radi jedia v restike a kym ju neplatia tak ich rozdiel nezaujima az tak velmi 🙈

marsmykkok
19. mar 2025

Tak ja chápem, že rodičia sú za vodou, nebudú od neho chcieť polku ešte aj na toaleťák... Hoci teda osobne keby takto žijem, bolo by mi blbé a napríklad aspoň tv a internet by som si k svojmu paušálu napísala na seba kedže ako najmladšia v rodine internet by som najviac využívala alebo urobila veľký nákup do domácnosti raz za čas. A vzťah k peniazom uvidíš časom, nepýtala by som sa na výšku úspor, ale nejaká debata koľko ušetrí mesačne môžeš skúsiť že ty toľko a toľko a opýtať sa, či má nejaký tip kde odložiť peniaze za dobrý úrok a tak. Ale vyslovene na výšku jeho aktuálnych úspor by som sa ešte nepýtala po takom krátkom čase.

lujza123
19. mar 2025

@biba_18 a to si naozaj nikdy nechcela vlastnú domácnosť ? Alebo aspoň vyskúšať žiť v inom meste, inej nehnuteľnosti ako rodičovský byt/dom ?
Ved ako dá sa všeličo zažiť aj v detskej izbe

@alenka58 nemyslím si ze som začala skoro, doštudovala som a išla do sveta, vlastne tak spravil úplne každý koho poznam, naozaj či z širokej rodiny či z mojich známych, kolegov v práci…naozaj nepoznám nikoho kto by v 30 tke žil s rodičmi v detskej izbe. A to píšem o možno 100 ľuďoch, takže z môjho pohľadu je to naozaj zriedkavé
To nieje o dobrom/zlom vzťahu s rodičmi, skôr o potrebe osamostatnit sa v dospelosti
Poznam akurát dvoch mužov ktorý takto ziju, jeden ma mamu vdovu a obrovský dom s hospodárstvom tak býva aj so svojou ženou takto dvojgeneracne a ten druhý to je úplne pre život nefunkčný typ co ostal mamke na krku

Ako chapem ze sú rodiny kde sú ľudia takto zvyknutí, pripadne v niektorých krajoch ako orava kde sú tie veľké dvojgeneracne domy tak ľudia asi bývajú nakope a pride im to normálne.

biba_18
19. mar 2025

@lujza123 ja od 22 nežijem v detskej izbe 😂 ale nikdy som nežila sama, či bez rodičov alebo bez partnera ...

alenka58
19. mar 2025

@biba_18 tu ťa presvedčia že je to choré, dúfam že platíš za bývanie😉

alenka58
19. mar 2025

@biba_18 ináč my sme 3 a každý máme v dome našej mamy detskú izbu a to sme už starí 😀

alenka58
19. mar 2025

@lujza123 Halina Pawlovská žije trojgeneračne v Prahe, ja tu v BA poznám tiež takýchto ľudí

alenka58
19. mar 2025

@lujza123 nie je to otázka oravy

mandzula
19. mar 2025

Píše sa tu o živote vo viacgeneračných domoch (drblo by ma), ale to je niečo úplne iné, ako bývať do stovky v detskej izbe a čakať, že mamka ráno naklusá s grankom v bodkavom hrnčeku. Väčšina rodín, čo sa rozhodne žiť s rodičmi a zároveň s partnermi a deťmi, to má tak, že si "gazdujú" samostatne, majú oddelené bytové jednotky alebo aspoň poschodia.
Mala som takú šéfku - 40 rokov, mamahotel, keď sme jej vysvetľovali, že doma robiť nebudeme, lebo okrem iného venujeme čas robeniu poriadku, argumentovala tým, že veď aj ona si musí upratať detskú izbu. Mamka jej do roboty doniesla obedík a ona ju pred nami zhúkala, že také predsa neľúbi, že už by to mohla vedieť.

feuille
19. mar 2025

V dnešnej dobe sa už rodičom neprispieva, v dnešnej dobe sa od rodičov čakajú byty alebo rovno domy 😀

alenka58
19. mar 2025

@mandzula je to o tom, že takých ľudí nepoznáš čo žijú v dome generačne, ja mám rovno kolegyňu, dom pod slavínom nechcela predať, je trojgeneračný, žije tam ona a jej dcéra s rodinou a sú spokojné, takýchto v tejto lokalite poznám viacero, ty by si to nedokázala, ale to neznamená že je to zlé alebo horšie ako máš ty, dokonca dcéra má manžela taliana, študovala v IT a ten je spokojný a dáva to patrične najavo, jednoznačne je to o vzťahoch, tie sú vzácne. len dnes vzťahy je komplikovaná záležitosť u veľa ľudí ale to neznamená že u všetkých

mandzula
19. mar 2025

@alenka58 neboj, vyskusala som si zit s rodicmi na jednom dvore, viem teda, o com hovorim. Rovnako "viacgeneracne" ziju vsetci susedia na dedine, kde som zila donedavna, trenice a nastrbene vztahy boli v kazdej jednej rodine. A, ano, preto by som ja tak nezila ani nahodou. Pointa mojho prispevku vsak bola ina - neporovnavat viac rodin vo viacgeneracnych domoch s "malym" Jojom v detskej izbe.

alenka58
19. mar 2025

@mandzula neznamená že keď ty nie si vhodný adept na viacgeneračné bývanie, resp. na bývanie s rodičmi, zrejme ani ja, ale nemám to vyskúšané ako ty, že by som to zatracovala, naopak je mi to sympatické a držím tým ľudom palce a nie nie je to o peniazoch toto bývanie čo poznám, tam peniaze nehrajú rolu a malý "jojo" v detskej izbe v tomto príspevku je odsúdený a vlastne nikto o ňom nič nevie, len to že býva u rodičov a bol mimo SK 2 roky

mandzula
19. mar 2025

@alenka58 chytila si sa mojho "drblo by ma", ano, je to moja skusenost, moj pocit z takehoto byvania, nic na tom nezmenia dobre skusenosti inych, ale nebudem to tu uz viac touto vecou spamovat, pointa tejto diskusie je ina.

0silvia0
19. mar 2025

ja si pri týchto témach vždy spomeniem na môjho muža, ktorý sa ženil ako 38-ročný, keď sme sa zoznámili, býval s mamou, bol nezamestnaný. A ja podľa reakcií som bola asi mega chudera, že som sa na takého ulakomila. Zaujímavé, že keď sme sa zosobášili, môj muž okamžite nastúpil do levelu manžel, živiteľ a otec rodiny. Žiadne maniere Joja z detskej izby nemal, ani žiadny mamahotel nedostával a neočakával. Práveže vedel variť, upratovať, okolo domu všetko porobil.
Nechápem, prečo každý musí hádzať každého do jedneho vreca podľa niektorých znakov. Automaticky chlap bývajúci doma je neschopák. Určite nie všetci, všetko je individuálne.

lavender94
19. mar 2025

Nemusí to byt až taky problem. Ak býva u rodičov a teda nemá žiadne náklady na bývanie, očakávala by som, že bude slušne našetrené. Nie pre to, že by som z toho chcela niečo mať ale aby som videla či je finančne gramotny. Môže si kľudne pol výplaty odložiť a z druhej polovice veľmi pohodlne žiť, keby chce aj viacej môže odložiť. Ak odkladá len par eur alebo rozfofruje celú výplatu, bol by to pre mňa redflag. A kľudne by som sa ho na to aj napriamo spýtala. Ste už dosť starí na to aby do vzťahov išli s čistým štítom a riešili veci na rovinu, než strácať čas s niekým kto nevie narábať s peniazmi.

vilma7
19. mar 2025

Hlavne to musi byt v rodine vykomunikovane a ak to tak vyhovuje obom stranam, tak je to v poriadku.
moj manzel byval doma takmer do 40.tky, kedze nemali dom na hypo, tak tiez nic neplatil, ale tiez pomahal, vracal to inym sposobom...kupil spotrebice, pneumatiky, atd.
Mozno rodicia chcu, aby si setril do buducnosti, tiez podporim moje deti ako a kde sa bude dat....aj vo vyssom veku.

bielasovicka
19. mar 2025

Autorka, tak teraz si vdova, alebo si len mala priateľa ktorý zomrel?

michaela329
19. mar 2025

Moji rodičia od nás tiež nič nechceli, bývali sme u nich, keď sme stavali, takže chceli nám pomôcť. My sme zaplatili šeky, ak som nejaký dostala do ruky skôr, muž pomáhal, nákupy - ale nie "nájom". Tie dva roky nám to hodne pomohlo. Skôr treba zistiť, či priateľ odkladá ušetrené do budúcnosti, alebo všetko rozhadze.

benit
20. mar 2025

U nas tiez byva dospela zarabajuca dcera a nic od nej nechceme. Sem tam urobi nakup. Berieme to tak nech si setri, ked sa bude chciet osamostatnit, bude to potrebovat.

autor
20. mar 2025

@bielasovicka mala som priateľa ktorý umrel

mantilka
20. mar 2025

@0silvia0 presne, takéto škatuľkovanie nie je dobré. Je iné keď niekto využíva mamahotel alebo má na to dôvod a vie sa aj po všetkých stránkach obracať.
Lebo sú aj takí, že žijú síce samostatne ale vždy si nájdu priateľku, ktorá im robí slúžku.
Autorka máš dostatočne komunikovať s priateľom ako žije čo je starostlivý, empatický, drzgros/stedry, všímať si, stretávať sa s rodinou, kamarátmi prip. kolegami a tak zistíš o koho ide. . Tiež sa opýtať na bývalý vzťah ako žil, čo bolo dôvodom rozchodu..?

mantilka
20. mar 2025

Autorka to je mi ľúto, prajem ti len to najlepšie v živote ♥️.

alkoholik
20. mar 2025

Ach tieto vase nazory ze red flag ci ina p... V zivote by som nebral od dietata za byvanie Pokial je to normalny clovek chodi do prace. Ci ma alebo nema nasetrene je iba jeho vec. Prosim pekne aku su to naklady na takeho cloveka pre rodicov? 1 kuracie prso navyse v nedelu 400g zemiakov, 1/3 prasku. Skor ako rodic by som chcel ze nech setri a investuje a vidi svet.

alexanderkovacs
20. mar 2025

Ani odo mna nechceli rodicia ani cent. Setril som na vlastne byvanie. Nasiel som svoju, kupili sme auto, dom, 20% hypoteky som zaplatil, fonancoval som prerabku. Po 2 mesiacoch este skoro riesitbkolko ma usetrene. Uvidis ako bude dalej. Mozno setri

priscilla07
21. mar 2025

Prečo riešiť cudzie peniaze 💸, a spôsob ako ích investuje 🤔? Za mňa by to bola obrovská červená vlajka, keby som zistila že po dvoch mesiacoch známosti niekto rieši moje financie.

david3311
21. mar 2025

29 u rodičov? Panic hahahá:D

kavasmliekom
21. mar 2025

@sense tiež by som nepovedala, koľko zarábam a koľko šetrím. Ale na tému o financiách by som sa bavila.
Napríklad ako oni... Ked on jej povie, že robí tam a tam, zarába toľko a toľko...a ze rodičom neprispieva. Opýtala by som sa ho, čo robí s peniazmi, kde ich investuje. Mne by stačila odpoveď, šetrím na bývanie, na auto, na dovolenku, alebo chodím každý večer do baru, alebo platím každej druhej za večere a kiná... 🤭