icon

Na svadbu s priateľom

marianaaoa
22. apr 2023

Ahojte, chodím s priateľom niečo vyše 2 rokov, ja mám 29, on 27. Pozná sa s mojimi rodičmi, vychádzajú v pohode. Dostali sme pozvanie na svadbu mojej sesternice. Keď som o tom povedala priateľovi, hneď sa ma pýtal či tam musím(e) ísť. Ja som introvert a nemám rada oslavy, svadby atď, ale viem sa prekonať, hlavne ten počiatočný stres a nesedieť tam ako za trest. Vysvetlila som mu že by to bolo pekné keby sme išli, lebo so sesternicou som mala dobrý vzťah, najmä v detstve sme boli super kamošky. Povedala som mu dátum kedy to bude, vravel že to je ešte ďaleko. Potom som mu ukázala aké šaty som si kúpila, ešte som zopakovala dátum, aby si to pamätal. Bez nátlaku, všetko som mu hovorila nenútene, potom sme sa dohadovali kto by bol šofér, tak som aj rátala že tam pôjdeme ako partneri. Dnes je týždeň pred svadbou, pripomenula som mu to a zrazu nastal šok že nevie či vtedy nemá oslavu narodenín jeho kolega (najlepší kamarát). Potom vravel že je to možno v piatok a v sobotu by ešte zvládol ísť na svadbu. Potom zase špekuloval že keby to aspoň bolo bližšie (je to asi hodina cesty). Chcela som len jednoznačnú odpoveď či so mnou ide alebo nie, stále som sa nedočkala. Do večera mi má dať vedieť, ale tuším že ostanem v neistote.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
janagem
23. apr 2023

@evamarek77 a to som kedy povedala že sa vždy prispôsobujem partnerovi? Či dokážeš čítať niečo čo nie je napísané? Ja som tiež nebola a partnerom na takejto "dôležitej" udalosti z môjho rozhodnutia a partner to akceptoval. Ja ho tiež nenutim u nás chodiť. Prečo? Lebo sa to očakáva? Ak by to bola bratovi svadba? Ok porozprávame si či chceme ísť alebo pojdem sama. Ak je to vzdialanejsia rodina - čo bratranec a sesternica teda sú - prečo sa máme nútiť do niečoho čo sa mne alebo jemu nechce? Radšej budeme robiť čo nás baví akedy nás to baví, namiesto toho, aby sme sa prispôsobovali nejakej social norm len kvôli tomu že "sa to patrí"

klarolinne
23. apr 2023

@marianaaoa mne by to vadilo. Vieš, asi by som mu povedal, keď nechceš ísť povedz mi to na rovinu a aj to, že prečo. Ja by som na svadbu išla. Veď budeš tam mať rodinu, to nie je svadba kamošky, že by si bola kvázi sama. Neveste to oznam, možno sa dá urobiť zmena ešte aby nebolo prázdne miesto.
Inak by som mu oznámila že od dnes každý chodí na oslavy svojich rodín a kamarátov, pokiaľ nie sú spoloční sám. Alebo by som sa s ním rozišla.
Dospelý človek veľa krát "musí" urobiť veci do ktorých sa mu nechce, vykročiť zo svojej komfortnej zóny, a žiadne ofukovanie, že chudáčik partner, on nerád. Súhlasím, že partner je dôležitý, ale netočí sa okolo neho celý vesmír a ja osobne milujem svoju rodinu. A keď on miluje mňa tak skrátka tak to berie do úvahy.

klarolinne
23. apr 2023

@janagem ale predpokladám, že si hneď odmietla účasť, a nie vykrúcačky. Ale osobne tiez s tebou nesúhlasím, napríklad ja osobne mám so sesternicami blízky vzťah, lebo nemám súrodencov, tak sú mi ako sestry. Autorka písala, že má so sesternicou blízky vzťah, to nie že sa raz ročne stretnete všetci u babky. Takému rozumiem. Ale sú ľudia, pre ktorých je aj tzv. vzdialená rodina srdcu blízka. Takže je namieste, že ju to mrzí a hnevá, a nie že chudáčik chlap jemu sa nechce ale od začiatku narovinu nepovie.

simca06022011
23. apr 2023

@ajuga a inak presne, môj chlap robí toto. Potom pokazí náladu aj mne. Čiže fakt lepšie nebrať ho.

simca06022011
23. apr 2023

@klarolinne my máme s takéto rodinou tiež dobre vzťahy a chodíme na svadby.. v dnešnej dobe je to také zvláštne, blízka rodina a dosť. Vysoké múry, ploty, izolovať sa, rodina minimálna... čím ďalej tým lepšie. Ale myslím, že veľa lidi ak neotupia, nestvrdnu to časom prehodnotí.

janagem
23. apr 2023

@klarolinne vieš, ja poviem všetko ma dve stránky. Keď japoviem - a musím tam ísť? Môj partner sa ma spýta či nechcem ísť a nemám dojem, že sa musím vykrúcať alebo obhajovať samu seba. Ale to je o komunikácii a dovere vo vzťahoch. Netuším ako prebiehal tento rozhovor tu, ale ja súhlasím - vykrucacky na mieste nie sú. No kde je vadna komunikácia, tam sú vždy dvaja.

Ale všeobecne - toto nie je môj problém. Ak autorka má pocit, že ju to ranilo, sure ma na to právo. Tak ako každý človek má právo na svoje pocity

janage
23. apr 2023

@marianaaoa ja Ti poradím inak. Zmeň komunikáciu a následnú tvoju reakciu. Teda Miláčik do piatku potrebujem uzavrieť definitívne či ideme spolu či nie.
Ak sa do štvrtka nevyjadri, v piatok ráno pripomenúť. Ako si sa rozhodol? Áno? Či nie? Keď ti začne vysvetľovať prečo nie. Odpoveď veľmi ma to mrzí, ale rešpektujem, verím, že máš prácu....atď. nemusíš mi to siahodlo vysvetľovať.
Ale ak na svadbu, výlet atď chceš ísť Ty choď. Aj sama. Potom zreferuj, ako super bolo bez jedinej výčitky, že on nebol.
Sú 2 možnosti. Buď sa pridá alebo zistíš, že lepšie ti je bez neho. A podla toho sa rozhodneš.
A tiež mu občas povedz "neviem", nech má zrkadlo.
Túto konkrétnu situáciu teraz by som povedala, že nech sa jednoznačne vyjadrí či ide či nie, aby som sa mohla zariadiť. Že ma bude veľmi mrzieť ak nepôjde, ale budem rešpektovať jeho rozhodnutie. V kažom prípade ja idem lebo chcem a ak sa mi podarí zoženiem niekoho z rodiny či priateľov ako doprovod, aby miesto neprepadlo.
Vecne a jasne bez náznaku výčitky v hlase. A išla by som.
Na otázku rodiny prečo tam nie je? Tak sa rozhodol. A viac nekomentovať
Nech sa rozhodne sám.

janage
23. apr 2023

Môj je taký expert, že neviem alebo nič a potom prekvapený lebo veď on nepovedal, že súhlasí či nesúhlasí😁
Ale tak ja som sa naučila s ním komunikovať tak, aby tá odpoveď bola jasná a zariadiť sa.
Ak trvá na neviem, zas sa zariadim podľa seba a potom poviem, že nepovedal, že ide.

ajuga
23. apr 2023

@simca06022011 ano, ja som si potom riesila veci bez neho. Nanestastie muz je podobny, takze tiez pokazi naladu. Ale nie len mne, ale aj ostatnym...

vela02
23. apr 2023

Ja trošku mimo témy, ale som prekvapená, koľko ľudí si nezakladá na vzťahu s rodinou. Nehovorím o dlhodobo rozvratenych vzťahoch, kde si nerozumiete, veľké vekové rozdiely, rôzne názory na život atd atd… ani nechápem, prečo by mi mal byt prednejší priateľ a jeho komfort viac ako svadba blízkej sesternice? Prečo si ma vyberať? Veď priateľ je súčasť nej, súčasť jej rodiny. Vôbec mi to hlava neberie. Veď raz sa prispôsobí jeden, potom druhý. Tiež som išla na svadbu s priateľom na ktorú som nechcela ísť, bola som ešte aj na ATB, nepoznala som tam ľudí, ale bola som pozvaná, tiež ma priateľ netlačil do Toho ale prišlo mi maximálne trápne neísť keď som jeho partnerka. V inej téme bolo ze krstní rodičia autorkiných deti nemali o deti záujem a milión odpovedi, prečo by sa tety/ujovia, krstní mali starať o jej deti. To fakt si už nikto nezakladá na vzťahoch v rodine? A teraz sa ma autorka prispôsobiť priateľovi, povoliť, aby on nešiel na svadbu jej blízkej osoby (je jedno ci je to teta, sesternica, sestra, kamoska, suseda, proste jej je blízka)? Čo bude potom? Nebude chodiť na žiadne rodinne oslavy, akcie? Úplne som prekvapená a zhrozená 🤷🏽‍♀️

terezka1947
23. apr 2023

@vela02 tiež som sa tak zamyslela....keby to nejaká iná akcia,či nejaký ples,ok.
Ale rodinná akcia. Tak keby som neviem ako sa zle cítila,išla by som.
Ono to môže byť kľudne aj tak,že ten autorkin priateľ,kamarát,či partner nechce byť na rodinnej akcií,čo tiež vyvoláva otázky,prečo?

janage
23. apr 2023

@vela02 tak zas koľkokrát sa tu spomína, že pokiaľ nie je status manžel, manželka tak v podstate sú partnerovi rodinní príslušníci a on navzájom cudzí ľudia. Je to priateľ, nie manžel, nehovorí ani o snúbencovi. Nepíše či tá sesternica je blízka len jej alebo ju aj on už stretol.pise len, že si on rozumie s jej rodičmi. Teda kľudne to môže byť tak, že okrem autorky a jej rodičov nikoho nepozná.

vela02
23. apr 2023

@janage no a to je tiež divne, po dvoch rokoch vzťahu… ale to je každého vec, len som sa tak zamyslela 😀

janage
23. apr 2023

@vela02 jasne. Oni budu asi jeden typ: všetko naplánované vopred a druhý: spontánny. Ani jedno nie je zlé ak vedia spolu komunikovať. Si vezmi, že pri dieťati, či deťoch plánovanie je takmer nemožné, čo si budeme hovoriť 😉 Na druhú stranu, sa partneri potrebujú navzájom na seba spoľahnúť, aby si vedeli zladiť prácu a starostlivosť o deti.
Autorka nepíše, že by partner už dohodnuté nedodržal, len,že sa vyjadruje nejednoznačne a jej to ide na nervy kvôli plánovaniu spolocnych aktivit a chvíľ.
.

ajusa12
23. apr 2023

@marianaaoa ja som napr. pre môjho priorita číslo 1. Bolo to tak od začiatku vzťahu a aj teraz. Aj bratovi a rodine ma predstavil okamzite, rodičov už nemá žiaľbohu. Hneď ako sme sa dali dokopy vravel, že som ta pravá, aj ja som to cítila podobne. Obaja sme podobné introvertné typy, ešte aj mnohe zvyky sme mali rovnaké, ani sme o tom nevedeli. :D
Frajer pred ním videl iba seba, furt nervačil pre blbosti ako šampón, že mu spadol na zem... záchvaty zúrivosti prd takú blbosť až sa triasol... plus ak som na čokoľvek vyjadrila iný názor, tak som ho vraj neľúbila, lebo keby áno, tak to urobím tak, a že lásku treba dokazovať... Stratené 3 mesiace života.

vela02
23. apr 2023

Mne hneď pri čítaní napadla jedna vec len som ju nechcela písať, ale keď som to čítala teraz priateľovi hneď mu napadlo to iste, že sa mám spýtať… si si istá, že tvoj priateľ nikdy nič nemal s tvojou sesternicou? 🤷🏽‍♀️ mohla to byt len jednorazovka, mohli sa stretávať… tým ťa nechcem uraziť, ale toto by tiež mohla byt jedna z možnosti prečo tam nechce ísť…

danieli
23. apr 2023

Za mna je toto no go, pekne, ze sa ta pytal na buducnost a vie aku mas predstavu, ale ciny hovoria viac ako slova a tuto ta pekne pocuval ako planujes, ale na svadbu netusis, ci pojde a pokial by mi spomenul este, ze chce uprednostnit kamosovu oslavu to uz by mi majak svieil…pekne slova, ale skutek utek…

marianaaoa
autor
Autor odpoveď zmazal
vela02
23. apr 2023

@marianaaoa jasne, chápem… a ako ste na tom teda?

marianaaoa
autor
Autor odpoveď zmazal
sense
23. apr 2023

Mne by viac ako to ze nejde hnevalo ze sa nevie vymackunut... Bud ide alebo nejde a nie neviem, možno, uvidím, chcem ci nechcem.

h2
23. apr 2023

@janagem Ale tu nejde o to, kto ustúpi, kto sa prispôsobí a kto je dôležitejší. Keby hneď povedal na rovinu, že tam nejde, autorka by sa podľa toho vedela zariadiť. Ide práve o to, že hoci je aj človek ochotný sa prispôsobiť, tak vlastne nevie, čomu, lebo druhá strana sa nevyjadruje. Vidíš: chlapík mal dať vedieť včera večer. A ani to nedal, vlastne sa doteraz nevyjadril, hoci je už ďalší deň popoludní. To je to, čo by mne osobne vadilo. Nie to, že by mi hneď na začiatku povedal, že nepôjde.

vela02
23. apr 2023

@marianaaoa nevyhybas sa tomu náhodou aj ty? Ja keby riesim takúto vec, tak chcem hneď vedieť odpoved…

marianaaoa
autor
Autor odpoveď zmazal
marianaaoa
autor
Autor odpoveď zmazal
h2
23. apr 2023

@marianaaoa Keď sa s ním nechceš dohovárať cez mobil, tak mu len napíš, že potrebuješ dnes, teraz, hneď, odpoveď, či na tú svadbu s tebou ide, alebo nie. Nech napíše len áno, alebo nie. Žiadne nič nehovoriace omáčky okolo. Keby sa nevedel jednoznačne vyjadriť, zariaď sa tak, ako keby napísal, že nejde.

marianaaoa
autor
Autor odpoveď zmazal
marianaaoa
autor
Autor odpoveď zmazal
h2
23. apr 2023

@marianaaoa Tak to som naozaj zvedavá kedy a čo odpíše.