Nadával vám otec a aký to malo vplyv?
Ahojte, chcela by som sa spýtať na konkrétne skúsenosti tých žien, ktorým rodičia nadávali a urážali ich. Najmä otec. Aký to malo na vás vplyv vzhľadom na budúcnosť, sebadôveru, partnerov?
Ďakujem za vaše zdieľanie sa.
@mamutka presne, pánko má traumy, tak si to vybije na slabých, ktorí sa nevedia brániť (od toho tam je matka detí, aby sa za ne jasne postavila, je to jej úloha). Zaujímavé, že v práci si toto nedovolí, čiže to vie regulovať a dovolí si len na bezmocných. Raz darmo, človeka spoznáš podľa toho, ako sa správa ku slabým.
Booozinku, tvoj muz je uplny chudak. Nadavat takym malinkym detom ? Rocnemu ? Sak to je dobro samo. A to ze skusa, je zvedave, nie vzdy vie zaspat, je chore, je nemotorne....za to mu treba vynadat ? Fakt, jediny debil je tu ten tvoj muz. Neznasam ludi co takym malym nevinnym detom vedia hnusne vynadat. A potom ale aj tie deti budu zle, oni to budu vsetko zrkadlit a podla toho sa budu aj spravat. Hrozne fakt. A to on si neuvedomuje ako ich totalne deformuje ? Ich osobnosti ? A pritom by ich mal ako otec s laskou, trpezlivostou a radostou formovat. Ale to je asi ten typ cloveka, keby mu nieco take povies, tak to su podla neho "...oviny". Des, toto by som asi fakt nezniesla, sla by som od takeho "..uja" ta het.
Tak ked ma depresiu, tak by mal ist k Dr. Urcite mu treba nejake AD.
Moja mama nadáva každému celý život, ale ona je na hlavu...pamätám si, keď som mala tak 5 rokov, že ma vzala do lesa na jahody a už som nevládala kráčať, tak mi nadávala, že som k***a v******a a že ma zabije a zakope v lese. 😀 Teraz mám dvojročnú dcéru a neviem si predstaviť jej niečo škaredé povedať. Vzťahy mi to asi neovplyvnilo, ale jej výchova ma vo všetkom brzdila, nič som nesmela, nikam som nemohla ísť...pri výchove mojej dcéry som v tomto presný opak. Dovolím jej byť sama sebou, samozrejme, v rámci hraníc, ale nechám ju, nech skúša, skúma...zas keď k nám príde moja matka na návštevu, tak sa k mojej malej správa akoby bola postihnutá, stále ju vláči na rukách, nič nesmie robiť, pri všetkom jej hovorí, čo sa jej môže stať...a ja ju potom dávam aj týždeň dokopy aby zas bola "normálna". A k matke nemám v podstate skoro žiadny vzťah, tolerujem ju len kvôli dcére.
@jakubrianka
@yoxinka prosím vás presne mi tu skopírujte tú vetu, že na deťoch nevidím zmeny. Lebo nič také som nepísala to som si istá.
Nerieš blbosti, ale sústreď sa na podstatu. Pokiaľ nezastavíš svojho muža, budeš mať na deťoch napáchané nezvrátiteľné škody. Toto rieš, nie kde je presne veta, v ktorej niečo tvrdíš/netvrdíš. Mimochodom, niektoré príspevky si už stihla pomazať.
Áno nadával nám otec a veľmi vulgárne. Vedel sa uchylit aj k fizickemu násiliu . Už sedem rokov si nemam s tým človekom čo povedať. Otec ma chrániť a starať sa a nie ponižovať len preto, že on mal dáku traumu z detstva a nezvláda svoju prácu. Čo potom tie deti. Čo si ponesu do dospelosti???
Vieš prečo nevidíš na deťoch zatiaľ zmeny? Pretože tie nadávky a ponižovanie je pre nich prirodzené a nevedia, že je to forma týrania tak ako sa už popísalo vyššie. Ten dopad na ich mentálne zdravie (a možno aj fyzické) však bude enormný a v konečnom dôsledku sa to obráti aj proti tebe.
Je obdivuhodné, že mesačnému bábätku nadáva a miesto toho aby si to zastavila ako matka, ktorá má chrániť svoje mláďa, si s ním urobíš ďalšie dieťa. Veď čo, nech nadáva aj ďalším deťom. Nech zničí ďalšiu detskú dušu a výchova zlomeného človeka.
Ja žasnem, že toto dovolíš ako matka len aby si chlapa nestratila. Ľutujem tvoje deti, tie si rodičov nevybrali. A darmo ho tu chváliš aký inak super otec, len si ho obhajuj. Ale žiadny, hoci len priemerný tatko toto svojim deťom nerobí.
@yoxinka zmazané sú len 2 príspevky. Prvý, ktorý je rovnaký ako ten nad ním (duplicitny) a druhy som tiež vymazala skoro hneď po tom ako bol napísaný a tam som nič o manželovi a deťoch nepísala. Mňa skôr udivuje ako si jedna uzivatelka vymysli vetu, ktorú mi "vloží do úst" a práve tej vety sa hneď chytíte. Viz ďalšia. Tu už nemá zmysel nič písať.
Ďakujem ešte raz všetkým, ktoré pridali svoju skúsenosť. Ďakujem aj za pochopenie a neodsudenie. Ani jedna z vás s nami nežije a pritom niektoré súdia a píšu také veci, hrôza. Svet nie je čiernobiely.
Ja som to napísala veľmi pekný, konštruktívny, povzbudivý a obsiahly príspevok, kde som ti pekne vysvetlila, čo sa pravdepodobne deje s tvojím manželom a čo by bolo zrejme treba robiť, lebo mám trochu s podobnou situáciou skúsenosť. To si si všimla???? Z tvojich prvých príspevkov je správanie tvojho manžela absolútne neospravedlniteľné, každým ďalším príspevkom cúvneš a teraz už to vlastne nie je také zlé a život nie je čiernobiely. Áno, život nie je čiernobiely, ja o tom viem dosť. Ale nechápem, prečo si sa chytila tej jednej veci a teraz to tu dookola riešiš. Ja príspevok, ktorý sa ti nepozdáva, pokojne vymažem, ale tvoj problém sa tým nevyrieši, stále budeš mať doma muža, ktorý tvojím deťom nečí budúcnosť a ty sa na to môžeš kukať a čakať alebo začať rázne konať. Týmto by si sa mala zaoberať, nie chytaním sa za slovíčka/vetičky.
Autorka daný komentár, kde si písala, že na deťoch zatiaľ žiadne zmeny nevidíš, si zmazala. Celé som to prešla a presne ten si zmazala. V každom prípade je dobré, že si aspoň problém u vás uvedomuješ, len trvá ti to veľmi dlho. Toto je presne tá situácia kedy buď - alebo. Niekedy si musí žena vybrať buď zdravé deti, alebo muž. 4 roky od bábätka tvojej dcére nadáva a vraj robí s deťmi 🤕. Na takú prácu vôbec nie je vhodný. Ak odmieta liečbu, zmenu práce a akýkoľvek krok k okamžitému riešeniu, musíš ho hľadať ty. Kým si to nevyriešite, buď aspoň pri deťoch iba ty a nech sa on lieči fyzicky pri domácich prácach. Dieťa si neuvedomuje plný význam slov hneď, zato vníma veľmi dobre zafarbenie, tón hlasu a nervozitu okolo a to od človeka ktorý ju má chrániť. Už len to, že očakávaš pochopenie a podporu za to, že si nechala dcére nadávať 4 roky mi dvíha tlak.
Kokos, autorka. Ty si dobre serieš do huby. Predstav si, že aj ja som čítala ten komentár kde si písala, že na deťoch zatiaľ nevidíš zmenu. Chúďatká deti. Aby sa ich jedna matka nezastala. Kto už iný sa ich má zastať ak nie vlastná matka? Na čo stále čakáš?
Chudatka deti. Toto by som nedala. V žiadnom prípade by som toto nedovolila. Som z prostredia kde sa nenadava. A ani nehada. Takže pre mňa by toto bolo nepriechodné. Nech sú nadáva rovnocenným. Nie preboha malym deťom. Jasne ze ich to poznačí. O tom nepochybujem.
Hrôza nie je co zeny pisu, hroza je to, co prezivaju tvoje deti. V diskusii to zeny iba pomenovali, aj ked sa ti to nepaci a mozes si to ospravedlnovat ako chces, ide o psychicke tyranie.
„Psychické týranie detí zahrňuje také správanie osôb, ktoré nepriaznivo pôsobí na psychický, citový vývoj a správanie dieťaťa. Psychickým týraním rozumieme opakované ubližovanie dieťaťu zo strany rodičov alebo iných osôb opakovaným odmietaním dieťaťa, ponižovaním, zastrašovaním, obmedzovaním jeho slobody pohybu a kontaktov s okolím, zneužívaním vo svoj prospech, učením názorov a spôsobov správania, ktoré odporuje morálke spoločnosti. Pre psychické týranie je charakteristické opakovanie deja, napr. opakované nadávanie, ponižovanie, vyhrážanie, vyčítanie“ (Vicianová a spol., 2002).
Autorka ty si ďalšia z tých čo si prídu sem vyliať srdce, lebo vedia, že doma majú niečo zlé a nemali by v tom pokračovať ale nebudeš s tým nič robiť, lebo žiaľ nemáš s tým silu niečo urobiť. Len si chcela počuť, že je to ok. No nie je. A u mňa je toto po mojich skúsenostiach,, čierno biele,,, nič neospravedlňuje takéto správanie rodiča. Neuveríš no take iste,, hovädo,, ako bol môj otec som si našla aj ja. Asi to mame s mojou mamou súdené. No narozdiel od nej som sa k tomu nepostavila s vetou,, sú aj horší a čo povedia ľudia a kde pôjdem,, ale rozviedla som sa, aby môj syn nežil v tom čo ja. A ja osobne som musela veľmi na sebe popracovať, aby som moje deti viedla k zdravej výchove a neprenašala si traumu z detstva. Takže si ho tu obranuj koľko len chceš. U nás je to čo si o ňom myslíme.
Inak autorka, neverim, ze k tebe ako k manzelke a matke sa sprava s uctou a respektom. Ze ta nekomentuje, nezhadzuje, nekomanduje, nema choru potrebu davat pokyny co a ako mas robit, co si zase spravila zle a ako si to mala spravit.
@kamatopo máte môj hlboký obdiv a úctu ♥️. Nie je nad kľudnú domácnosť kde deti zaźivajú denne bezpečný pocit domova. Veď kde inde majú toto zažiť?
Mala som veľmi schopnú spolužiačku, ktorá sa zložila pri prvých “nezdaroch” a štúdium ukončila. Neustále sa ponižovala ako sa vraj nedokáže naučiť (to vôbec nebola pravda vedela nad rámec) a vôbec nebola adept na dobrovoľný odchod zo školy (mala všetky skúśky spravené). Takto končia deti z domácnosti kde boli psychicky denne týrané. Vôbec si neveria. Nakoniec z nej vyšlo, ako jej otec stále nadával tak ako opísala autorka a že sa počas SŠ rezala aby uniesla psychickú bolesť a vyvážila ju fyzickou bolesťou či na ňu zabudla. Vtedy som cítila pocit strašného hnevu že dievča, ktoré naozaj na to má, rodičia ju paradoxne finančne podporovali, ale psychicky ju zničili natoľko, že si vôbec neverila, neverila svojím schopnostiam, nedokázala ani v dospelosti čeliť svojmu pokrivenému sebaobrazu ktorý jej vytvorili v detstve ani neúcte, neláske k sebe.
@admin prosím o zmazanie diskusie
Autorka zmenilo sa nieco u vas v rodine? Alebo stale muz tyranizuje deti?
Podľa mňa je dosť podstatne uviesť príčinu nadávania. Nenadaval by niekto 18 ročnemu ktorý nonstop úplne ze nonstop vyleje obleje osti WC, nic neuprace po sebe, naje sa, nechá tak, nic nerobí len PC hra, nonstop vyťahuje nové a nové poháre a nonstop a nonstop si umýva ruky, trpí aspergerom, ktorý síce nemá potvrdený aké vlastne ho ma, nonstop úzkosť obavy z baktérií a vy musíte žiť s takýmito verziami autizmu úplne sama. Mňa by zaujímalo, že ktora matka by nenadavala na to, keby žila s dvomi autisto aspergermi, ktorí celý deň jacia, sú nonstop na pc, lebo to je ich svet, ktorým musí matka úplne ale úplne všetko pripomínať, nonstop ich nahanat aby jedli, pili, umyli si zuby, vypli pc, nonstop!!!!!! Ktorá by to dala sama 15 rokov bez nadávania???????

@zazka666 najprv som jej chcela len napísať, ale potom ma to veľmi nahnevalo v spojitosti s vetou že zatiaľ nevidí na svojich deťoch zmeny. Radiť sa mohla v začiatkoch. Doplnila že nadával už bábätku a ubehli 4 roky čo toto robí.