Návštevy v nevhodnom čase
ahojte ako riešite keď sa ku vam dovali navšteva v čase večere alebo obeda ??? Hlavne keď neviete že prídu, vy ste ich nepozvali k sebe na večeru… Len zrazu zahlasia že sú v našom meste tak sa zastavia. A presne prídu v takom období večere medzi 17-19tou, čize samozrejme už aj im vyložím večeru lebo my večeriame.. Je mi to divné. A ani nepovedia nič ze nechystaj nie sme hladní a ani neprídu pomôcť 😀 Vyslovene vidno že čakajú na jedlo. ako sa zachovať k takej návšteve ? Nedať im nič hladovať do 22:00 a čakať kým odidu? 😀😀 No vyslovene mne by to bolo blbé chodiť k niekomu v obeobí obeda / večere….
@lizatko1009 to je jedno, pointa je, že je to rodina a mužovi to nevadí
@cubo2 perfektne si to zhrnul 👍
Nečítala som teda všetky odpovede.....ale mne keby takto zavolali, normálne, slušne by som im povedala, že OK, ale dobehnite tak za pol hodinku, my práve večeriame, nech sa v kľude najeme a potom sa vám môžeme venovať. A basta. Im by som na stôl položila dajaké keksíky a pohár s vodou....myslím, že by ich to časom prešlo, keby zostali pár krát o hlade.
@autorka dobre ti radia, upratuj si v prvom rade muža. Bude to len horšie keď sa vám deti narodia. Popros nejakú kamošku, či by nemohla nejaký čas k vám častejšie chodiť. Nech aj on má zážitok, že si v kľude ani na záchode neposedí. Návšteve, čo chodí 2x do týždňa dlhé obdobie a nemá tej slušnosti odísť by som ani len tie čipsy a keksy nedala (a to nemám inak s hostením problém). A problém vidím aj v tom, že im chceš byť za dobrú. Keby mi švagor, ktorého žena tiež nevarí, povedal, že muž sa zle oženil, by som mu do očí povedala, že si vzal príklad z neho. Keby ma ohovorili, ohradila by som sa, že ich deti prišli hladné, že sa o nich nestarajú. Mysli konečne na seba a nastav si hranice aspoň ty sama, keď muž je ťuťmák, lebo ako píše vyššie cubo, raz tu budeš vyplakávať, že si doma za slúžku a ešte aj rodine vyváraš.
Tiez nechapem autorka, ze ci teda potrebuješ tieto nase odpovede, ked stale si ides svoje. Uz si nieco zmenila? Uz si im nieco povedala? Dnes varis co? Pridu aj dnes na veceru?
Ked chces zmenu, treba zacat u seba a to tym, ze vyjadris svoj nesuhlas s touto situaciou. A potom sa veci zacnu hybat.
@elenka.k tak, že má pravdu. Len nie je možné, aby sme všetky odišli smer západ, mali by ste málo mužov 😃. Patriarchálny model rodiny je tu hlboko zakorenený. Matky nechajú vyplieniť dušu synov lebo otec povedal, hoci koninu, a dcéry je vtĺkané od detstva, ako byť poslušná, vzorná, všetkostíhajúcasama úžasná manželka. Nepoznám synov vo veku už otcov, ktorí by si dovolili nesúhlasiť s autoritou otca, byť ich nazve menom orgánu. Ešte veľa vody musí pretiecť, kým dôjde k zmene.
V prvom rade oni sú nejaký sociálny prípad? Nemajú peniaze na jedlo? Navrhni im,čo tak skúsiť charitu,tam sa 3x do týždňa s bezdomovcami môžu najesť..Ďalšia vec,tebe to nevadí ako to ide do peňazí? Tak keby nechali koncom mesiaca 100ku na stole,tak to pochopím,ale takto..My máme tiež takto strelenú susedu, jej syn údajne riaditeľ tiež ma ženu,čo sa jej nechce variť a ona z dôchodku mu 3x do týždňa vari pre 4 osoby, peniaze jej za to nedáva..A ďalšia vec,čo by mňa nasralo,že tebe dajú čistú vodu, keksíky a ty im dáš 3 chody a aj tak si ohováraná? Tak potom aj ty musíš byť strelená ,keď to toleruješ..A ešte svoje peniaze,čo zarobiš do mužovej vyžírky rodiny investuješ, za to ste už mohli ísť na dovolenku..Tak našťastie na mňa sa vyzirky nelepia,ale až bez slova som ostala pri čítaní tvojho príspevku akí ľudia existujú..ako @silvia0 napísala,posielam ti Zlatú varešky za naj gazdinku ale aj odznak za hlúposť,že to takto dlho toleruješ..
Normálne som zvedavá na ďalší vývoj 😅 autorka nie nieje to normálne, aj my máme zdravé a vrele vzťahy v rodine ale určite nechodíme k sebe večerať 2x týždenne.
@andigab ja len aby to nevyznievalo tak pochmurne 🙂 mam muza z vychodu a bol presne tak vychovavany, ale sam sa rozhodol zmenit (v podstate este v puberte/na intraku) a je z neho super partner aj otec. ja viem, kvapka v mori, ale da sa to 🙂 inak suhlas s tym, ze @cubo2 to dobre zhrnul a bola by som rada, keby si z toho autorka nieco vzala.
Jaaaj 15 strán a nič z toho. Jasne vymyslená diskusia.
Dvaja dospelí a pracujúci ľudia + asi dve deti, zrejme školopovinné.
O 16-tej vedia byť všetci u autorky. Keďže cestu majú hodinu!!! min o 3-tej musia všetci vyraziť. Takže obaja v práci musia končiť skôr.
Čiže kedy začínajú pracovať aby to stíhali? deti sa vedia tým pádom obriadiť samé? do školy a zo školy? úlohy ani krúžky nemávajú? So školákmi chodia domov o desiatej? bez prípravy do školy?
Trošku je to nedomyslené. 🙊
@deedol môj, už druhý manžel, ako cez kopirák prvého, bitý dosť surovo otcom, mama akurát fúkala potajomky boľačky. Do stretnutia so mnou bývali u rodičov, takže nejaké precitnutie nastalo až v našej domácnosti. Celé zle, som slobodná duša fungujúca na tradičných hodnotách, čo však neznamená vládu otca - muža nad ostatnými. Vzopieram sa naďalej zvrátenostiam a neprikyvujem, keď nesúhlasím. Vyletela som z práce, lebo šéf nie je všemocný a všemúdry, a aj keď je to chlap, môže sa mýliť. Bola som sama 9 rokov tu u nás to skutočne funguje, ako Milka Zimková vravieval:"nemáš hlopa, nemáš pravdu". Že pozdravujem výnimočného rodáka 🙂 a vám dvom držím prsty vo vyrovnanom plnohodnotnom, vzájomne sa obohacujúcom vzťahu ✊✊✊
@cubo2 so vsetkym suhlasim, problem tradicnej rodiny tam bude, akurat neviem, ci je toto iba situacia typicka pre vychod. Ci by si to na Orave, ked pocuvas Simonu Salatovu videl inak, ci je to ine niekde pri Malackach alebo v Senci a uz vobec ti nejdem pisat o strednom Slovensku, kde ta okrem ''vlastneho'' muza, ak uz to chceme takto ''upracu'' ako zenu aj cudzi chlapi a tusim z tychto koncin mame nasich expertov ludackeho typu - opaleny, kompletne biely, fuzkaty s manzelkou egyptankou a spol.
V tomto skor suhlasim s vedou a vyskumami sociologov, ktori tvrdia, ze rieka Morava je v mnohych ukazovateloch ostra hranica zapadnej kultury a my vsetci sme bohuzial v mnohom vychod. Aj preto sme tam kde sme a aj preto, ze vsetci sa citime, ze nas sa to netyka, to len susedia, len vychodniari, len ti este vychodnejsi od Kosic, len na Orave a pod. teda nulovou sebareflexiou sa z toho nevieme pohnut vobec nikam. Ale to som od pani odbocila.
@autorka vobec nechapem ako k vam moze prist navsteva, ktoru nechces, ako varis niekomu komu varit nechces a s kym si neplanovala vecerat. Z debaty dalej vyplynulo, ze to nie je navsteva ako niekto cudzi, ale ide o rodinu manzela a tu asi sancu inu nemas, ako komunikovat o tom, co to robi s atmosferou u vas doma, ako tebe v tom je, ako to vnima jeho rodina a predovsetkym on....aj ked za seba neverim, ze sa ti to udialo len tak, akoze po svadbe a oni zacali chodit. Ja myslim, ze mnoho z toho, co pises, si musela navnimat a vediet aj pred svadbou. Ten cas pred svadbou je o tom, ze licitujem o tom co beriem a vnimam ako lepsie u vas, co nehodlam zmenit a chcem to mat takto navzdory tomu, co propaguje tvoja cast rodiny, kludne aj vychodna. Lebo teraz, ked ste si povedali ano, a teda si suhlasila, je zvlastne ze oponujes a ze sa ti to zrazu nelubi a zrazu to chces inak. Cim nemyslim, ze nemozes. Mna skor udivuje ten postoj, ze my sa vezmeme a on/ona sa do minuty precaruju a bude to ine. Plus to myslim aj tak, ze oni mozu byt tiez v soku, co take sa deje (ine, inak....). Aj ked u teba to bude asi este ine ine, pretoze ja tam necitam, ze by si nejako vyrazne hovorila o tom, ze to nechces, ze sa ti to nepaci nahlas, ani ze na tom nebudes participovat ani keby veceru doviezli - co mimochodom @cubo2 ak by to bola spravna vychodnarska mama, ktora dojde za synom, tak ti garantujem, ze maju co jest skoro cely dalsi tyzden a to mozno aj nielen oni, ale polka Slnecnic z Kolobehu. Citaj polozartom, tam by sa presne kvoli tej gazdinkovskej cti taka mama prepadla, ze nenesie, nevezie nic a to aj bez auta, vo vlaku. Teda to je rodinou, rodinnymi vzorcami, ktore jej a jej muza nekoresponduju a inak ako vzajomnou komunikaciou to nevyriesia. Pripadne fatalne rozvodom, rozchodom, co by bola skoda a ako mnohokrat je mi divne, ze ti dvaja chodia spolu, bavia sa spolu, mozno ziju/byvaju spolu a neriesia tieto detaily, ktore ano su o dennom chode a nie romanticke, nie nic ''velke'' v shakespearovskom podani, zazdia to kompletne a vo finale, je z toho furt dramatizacia na serial s minimalne 2-3seriami. Preco? Zacni okrem citania MK o tom doma hovorit, co ta uraza, co nechces, co si neprajes, kde ti to je neprijemne a stanov si nejake limity najprv ty sama vlastne a potom aj v ramci vztahu a kludne aj s uprimne vyslovenym, predtym, ked sa to stalo 2-3x do roka, som si nemyslela, ze ma to tak bude stvat ale teraz to uz viem a nechcem to. Drz sa!
@elenka.k mladé baby sa príliš nehrnú do zväzkov typu deti a rodina a ani sa im nečudujem. Majú veľké možnosti na iný život, ako ich matky. Svojim dcéram radím to isté, koniec koncov môj život je pre nich veľkým mementom. Bohužiaľ. Ale dávam im maximum, aké viem dať po každej stránke.
A ešte by som skúsila mužovi dohovoriť...aby už konečne prestrihol pupočnú šnúru...s rodičmi, s bratom. Bral si teba ako manželku, nie slúžku. Že čo on ich bude vyháňať? A čo on nevidí že si vyháňa vlastnú ženu z domu?
Aj ty si mäkká...čo prosím ťa riešiš čo o tebe povedia...veď ty z ich slov nezijes a ani sa nenájdeš...tak kašli na to.. No a co. Urob nieco čo ti radili tu vyššie a kasli na reči.
Mobil tiež opatrne, naozaj by som nebrala každý och hovor. Alebo keď je muž doma dohodnite sa že si vypnet volania, pre pokoj..
Problém je tvoj muž. Ak to on toleruje ty budeš musieť utekať z vlastného domu
@atinkaa ano, ja s tebou uplne suhlasim, ze to nie je len problem vychodu, ale celeho Slovenska, ktore je naozaj kulturne "vychod" (len vypichnem to najdolezitejsie co tym myslim - dominancia muzov nad zenami, silne rodove stereotypy, uznavanie autoritativnej moci nad demokraciou (dve tretiny slovenska by uprednostnilo autoritativneho vladcu, co by sa nemal nechat vyrusovat volbami a spravil by "poriadok" - samozrejme so vsetkymi ostatnymi okrem nich), rozsirene nabozenstvo, alkoholizmus, uplatkarstvo, oportunizmus (moznost odrbat / okradnut niekoho ineho vo svoj prospech).. jednoznacne to potvrdzuju aj volebne preferencie.. ale to sme pri uplne inej teme 🙂
@atinkaa neda sa tu odpovedat celkovo na diskusiu, iba asi ked clovek niekoho oznaci. Tiez by som to nelokalizovala iba na vychod, autorka pise, ze rodina chodi do Auparku, ten je v Bratislave, Žiline a v Košiciach, cize príbuzní mozu chodit na navstevu zo Zahoria, Kysuc, mozno aj Oravy alebo z okolia Košíc.
Toto bola podobná diskusia,k jednej chodila prespávať sesternica v počte 4ks, domácej pani sa nespytali,len jej oznamili, že tam budú spať 2x do týždňa a ona chúďá bola celkom bezmocná..a decká tiež len skuviňali,že sú hladné ..tiež som sa dobre nasmiala vtedy ..
@atinkaa To si presne vystihla s tym,ze poriadna zena-matka by sa prepadla pod zem keby ma ist k vlastnemu synacikovi na navstevu s prazdnymi rukami..Takze cela tato diskusia je akasi na zamyslenie....
@cubo2 ano suhlasim len co s tym? off tuto temu pravdaze to pnutie, ze by sme radi boli zapad, ale podla vysledkov asi len obcas len autami a peniazmi a inak sme vychod, to vsetko je vidiet od politiky, cez kazdodenne bytie kdekolvek, ak nezapadnes do skupiny, nie si ''nas'', tak nic nevybavis, ''dame ti to zozrat'', skolka v dennodennom dospelom svete, je to velmi unavne takto zit a nepohnut sa veky ani o centimeter dopredu a este si notovat, jak sme bajecni a de facto skoro jedini taki skveli
@26ka ahoj, len kratko, ked pozries, ja som svoju spravu rozdelila pre @cubo2, ktory mi az na drobny detail, ktory sme si vykomunikovali hovori z duse a je to trefne, presne a @autorka by si to mala vytlacit a premyslat o tom, ako to ma ako to chce. Su uz v manzelstve, teda za mna divne, ze si tieto otazky zacnu davat az teraz....no nikdy nie je neskoro aj keby to mala zrusit a vydat sa uplne inou cestou.
Teda ja som nepisala vsetkym diskutujucim a ani som nic nikde nelokalizovala inak ako reakciou na konk. cloveka. Pricom som vecne poznamenala, ze sme vychod kompletne vsetci, ci sa nam to paci alebo nie, sme tak vnimani a je na nas ukazat, ze tomu uz zacina byt aspon o chlp inak a ze sa posuvame. A v tom drzim nielen autorke, ale vsetkym nam palce.
...neporadím, ale keď nič iné tak pri predstave, že mi niekto každý mesiac "prežerie" nové topánky (určite aj dvoje), 2 nádrže nafty či predĺžený víkend by som velice rýchlo našla riešenie.
autorka, tak ked oni začnú do teba rýpať ako sa tvoj muž zle oženil lebo si mu nenavarila večeru tak ja by som im len šplechla do tváre, že oni sa nemaju čo ozývať lebo ich deti chodia po svete hladné a nie tvoje, že čo su to vobec za rodičov
@autor Autorka uz sa tu vela veci opakuje a vsetko sa toci o tom istom.Ja by som iba chcela vediet ako si sa TY rozhodla riesit tuto situaciu????Co TY podniknes,aby si sa citila prijemnejsie vo svojej domacnosti????
Vyjadri sa hlavne ty,aby sa tu zbytocne nerozoberalo dookola to iste.
@26ka aupark je aj v Kosiciach a tusim aj Ziline?

no, ja viem, ze uz sa tu toho popisalo vela a veci sa opakuju, ale trosku by som to zhrnul:
Tvoj hlavny problem je tvoj muz. Pochadza z (podla tvojej slovnej zasoby ste z vychodu) "tradicnej" patriarchalnej rodiny, kde muz je hlava rodiny a zena gazdinka. Najprv ti vysvetlim, ze preco to tvojmu muzovi nevadi. Lebo mu nema co, nema s tymi navstevami ziadne starosti, vsetko spravis ty, navaris, upraces, umyjes riady, panko sa naveceria so svojou rodinou, dobre si vypiju (nabeh na alkoholizmus moze byt dalsi problem vo vasej rodine) - no co by mu na tom vadilo, ze jo. Ty si musis najprv uvedomit, ze si sa nechala vmanevrovat do doslova otrockej pozicie a cesta von bude tazka. Predpokladam, ze tvoje ponosy si muz velmi nevsima, alebo ich neberie vazne ("tradicna rodina, kde zena je menejcenna") a aj napriek tvojim vyhradam navsteve bez problemov otvori dvere (to na margo tych rad so zamykanim).
Dalej, tieto vzorce si nesies aj ty, chces byt "dobra gazdina" a chces sa vyhnut ohovaraniu. Z tejto situacie ale uz nevyjdes ako "dobra", uz to zaslo daleko, nechala si sa vyuzivat. Bud sa nechas vyzierat nadalej a budes "za dobru", alebo to stopnes a budu ta ohovarat a tlacit, aby sa veci vratili do starych kolaji (kto uz by chcel prist o teplu veceru pre celu rodinu zadarmenko ze)
A na margo tvojho muza, ktory ta vytiahol z vane, lebo bol hladny, ze chce jest - ked budete mat deti, tak to este len zacne pre teba peklo - tomu ver, ze ti tvoj muz s nimi a domacnostou nepomoze ani za mak, na vsetko budes sama (v tychto rodinach to je "zenska praca"). Tie nevyziadane rady a komentare, aka si zla matka (lebo dieta je malo oblecene, lebo hladne, lebo bla bla), to bude mnamka.
Najjednoduchsie riesenie pre teba (ak nechces kazit vztahy) je donutit tu jeho rodinu, nech vam donesu veceru oni (nech sa zastavia pre pizzu, alebo nech donesu nieco zabalene z restauracie / ciny etc, co mate blizko) a samozrejme, nech to zaplatia oni. Takto budes mat teplu veceru aj ty aj muz zadarmo. Najlepsie riesenie je vsak asertivita a upratat si muza aj rodinu, ale na to potrebujes "gule", ktore ty zial asi nemas.