Nechať dieťa prespať u známych: Je to bezpečné?
Chcela by som počuť váš názor. Máme deti 2ročný a 4ročná. Dcérka už prespávala u starých rodičov a veľmi sa jej páčilo, stále sa pýta kedy môže u nich znova ostať cez noc. Dnes však prišla s tým že chce ostať u švagra. Boli sme u neho na návšteve a mala tam 100% pozornosť tak sa jej to samozrejme páčilo. Švagor hovorí že nech mu ju necháme a zajtra si pre ňu prídeme (15 minút cesty autom). Muž s tým bol ok no mne naskočili v hlave otázniky či je to dobrý nápad. Nechápte ma zle, on je dobrý človek no nemá ženu, ani rodinu a teda ani skúsenosti čo to obnáša postarať sa o malé dieťa. Samozrejme nemali sme pre ňu pripravené žiadne veci tak sa šlo s plačom domov. S mužom sme sa o tom zhovárali a ostalo to otvorené.
Ja som vždy chcela nech moje deti nie sú ustráchané čo nikam nechcú chodiť iba sedieť doma. Teraz si však uvedomujem že sa o dcérku (prehnane?) bojím. Už pri škôlke mi to nebolo všetko jedno, prežívala som prvé dni ťažko. A tak sa chcem spýtať ako by ste v takej situácií reagovali vy? Nechávate vaše deti u známych aj dlhšiu dobu, cez noc? Ako to beriete?
Ak ti ide o to vedieť či by to zvládol, nechajte mu dcéru cez deň osamote a večer po ňu prídite .a ak bude dcéra aj ďalej chcieť ostať tak skúste s tým že kedykoľvek môže zavolať a vy pridete
@fajnova nik ho neoznačil za pedofila. Môže byť úplne úžasný strýko, ale je tu riziko a keby bolo len 0,001 percenta, riziko je. A nie len pre riziko zneužitia nesúhlasím s prespávačkami. Iba upozorňujeme autorku.
@jakubrianka
@beronsche baby mala som cca 5-7 rokov. Neviem co sa ale stalo, ze to prestalo… bol to rodinny prislusnik, s kt sme sa stretavali pomerne casto. Napisala som to tu len preto, ze tie pochybnosti co tu zeny pisu a ako mozno bagatelizuju alebo neveria, ze ta situacia moze nastat. Je to prvy krat co to takto pisem - sice anonymne ale aj tak. Ono to nie je lahke narovinu napisat na tejto platforme, kde ludia napisu cokolvek. Chcela som len povedat, ze sa to deje a ze naozaj treba davat pozor. Ja davam vacsi asi ako niekto bezne. Ale u nas to naozaj nikto ani len netusi doteraz. Co je sialene. Ani nechcem hovorit tu na svagra autorky nic. Ja len ze opatrnost nic viac ani menej je na mieste❤️🙏🏼 v hre je naozaj cely zivot dietata. Pre jednu noc.
@marhulka13 nie si jediná, keby si bola, tak tá štatistika zneužívania detí by nebola taká hrozivá
Nie.
Nenechala by som. Už ta predstava, že jej utiera ritku po wc, sprchuje ju a pod, no dik. Kľudne povedz nie. Bývate neďaleko, keď sa chce malej venovať, stačí po nu prísť a urobiť jej pekný deň. Aj to mu budeš musieť dať kopu inštitúcii čo s dieťaťom v rôznym situáciách. Môj brat nemá deti a teda tých inštrukcií by potreboval more 😅
@zuza265 to je jedna rovina teba, co si to zazila. Mrzi ma to velmi. Dalsia rovina su tie nespocentne zneuzitia ktore aj dospele zeny, alebo teda deti-ich rodina neoznamia. A kolko by mohlo byt deti/zien od toho usetrenych, keby to niekto bol povedal. A mozno aj ty. Vlastne preco ho stale kryjes?
@saw_ ....to nevysvetlis.
Stačí sa počas sk.roka prejsť okolo skupinky deti z MŠ ktoré su na prechádzke.Polovica deti má meno vycapene na viditeľnom mieste.A presne vieš,kde nejaká Sofinka,Laura a Filip bývajú lebo ich rodičia si to vycapia na auto.Toto sú také chujoviny,ktoré ohrozujú deti.
Väčšina ľudí nemá ani poňatia ako mozog predátorov funguje.
@saw_ tak mam šťastie na správnych ludi v mojom živote
No ja som asi divná, ale keby tam mala chcela zostať tak by som ju nechala, ale jasne by som zdôraznila, ze keby čokoľvek tak treba hneď volať a prídeme pre ňu... Je to švagor a nie nejaký cudzí chlap z ulice a podla mňa sa nepoznáte pol roka, tak sama musíš odhadnúť na koľko mu môžeš dôverovať.. Príde mi choré ho hneď označovať za pedofila a úchylaka len preto, ze je slobodný a bezdetny (zatiaľ).. Moja 5-ročná dcéra celé leto niekde lieta, je u babiek, krstnej, včera spala u susedov.. Ale zasa ja ju poznám, keby sa čokoľvek stalo, tak mi to povie a hlavne by som to na nej videla. Takto sa teším, že si buduje pekne vzťahy a vytvára zážitky..
@doriiis presne tak. A presne to je to co v detsve citis. Spochybnovanie, nedoveru a akoby niekto da na teba vinu, ze keby si povedala skor, tak inemu sa to mozno nestane. A toto cele co ten clovek citi je velmi krehke. Nepotrebuje lutost, len podporu mozno pochopenie vypocutie. Jasne, ze nie tu. Tu som sla do rizika. Ale tam kde sa zdoveri. A mozno som tu na @liv1 vyletela viac nez by som za beznych okolnosti keby ide o inu temu. Ale toto je presne to co sa cloveka dotkne. Keby to mam na 100% spracovane, tak reagujem urcite inak.
Želám každej dáme, ktorá sa tvári, že sa jej to netýka a okolo seba má samých slušných ľudí aby to tak aj naozaj bolo a nedozvedeli ste sa o x rokov akú traumu ste aj svojim konaním spôsobili. Nikto neoznačuje tohto konkrétneho chlapa za pedofila ale čo ak? Si ochotná to risknúť? Štatistika je hrozivá a to sú len prípady o ktorých vieme. Pozvala by som ho prespať ku nám keď s ním dcéra chcela byť. Sama k nemu môže ísť keď bude staršia.
@liv1 to musí byť tak obrovská trauma, že veľaľudí ani v dospelosti nikomu nič nepovedia. Pozri si len následky zneužitia. Mnohí nevedia mať vzťah celý ďalší život, trpia stratou dôvery, nevedia mať pohlavný styk, majú fóbiu z konkrétnych miest z rôznych situácii ktoré majú čo i len vzdialenú asiciáciu, strata istôt, bezpečnosti, v momente strateného detstva, strata schopnosti sa sústrediť, učiť sa. Naozaj nikdy sa nedopytuj prečo a takéto podobné otázky. Pre obete to musí byť nesmierne bolestivé, musí byť ťažké pre ne žiť, lebo zabudnúť sa nedá.
@zuza265 ...chápem.Ale musíš pochopiť aj ty jedno.My,ženy, ktoré sme si tým,čím si si prešla ty neprešli nevieme pochopiť,ako sa cítiš a ako rozmýšľaš.Takze mnohé ako napríklad liv reagujú podľa svojich pocitov a domnení,ako by reagovali a čo by robili oni.Ale sú to všetko iba pocity a domnienky.Kazda sa tu môžme bit do pŕs ako by sme reagovali keby....no nevieme ako by sme v skutočnosti reagovali,lebo sme nikdy v tej situácii neboli.
To,že niektoré sa v tomto smere vzdelávame a chápeme,že ľudský mozog nie je naučený stroj a že na niektoré veci proste naša vola nestačí je druhá vec.
Tebe želám,aby si sa dokázala cez to nejak preniesť a naučiť sa s tým žiť
@doriiis urcite. Aj mi to vzapati doslo, ze to nemaju ludia ako vediet. Ale musim povedat, ze sledujem viac stranok aj napr na instagrame, kde riesia prave toto, je to prezentovane chvala bohu celkom slusne. Ze uz mozno aj z toho ludia mozu vidiet co clovek citi atd. Avsak nechcem zvrtat tuto temu uz. Len som chcela napisat, ze halooo naozaj sa to deje a my sme tu. Autorka sa asi vydesila, ked prisli prve komentare. A to nie je cielom. Len ze nech su rodicia obozretni a davaju pozor❤️ ze tie nase male deti su obrovsky poklad a treba ich chranit. Nie prehnane. Ale mysliet na vsetko🙏🏼 ze obozretnost je super vzdy
@zuza265 skoda, ze nie je mozne pocut ton hlasu, sposob ako su vyjadrene slova, su len napisane. Potom by si mi nikdy nenapisala, ze je pre teba moja otazka zranujuca.
@doriiis Preco si neprecitas aj moje predosle komentare? Ja by som bola prva ktora by som verila, prva ktora by okamzite poskytla pomocnu ruku. Prva. Otazka nebola polozena formou vycitky, slovo “preco” tak v napisanej komunikacii moze vyzniet…
@liv1 pre obeť je často neúnosné to prežiť znova - k čomu pri oznámení dochádza (min. z pohľadu emocneho prežívania obete)
A potom prichádza špekulácia - ci sa určite stalo, prečo sa teraz ozýva, prečo hento a prečo tamto.
Táto opakovana traumatizacia je tak silná, že len málokto to zvládne..
Preto obete mlcia.
Ďalšia stránka veci je, že ľudský mozog má tendenciu chrániť sa, pokojne to volajme pud sebazachovy. Často v takých situáciach zážitok potlačí do podvedomia, čiže aj roky obeť žije bez toho, aby si uvedomila, ako ju to v bežnom každodennom živote ovplyvňuje - reakcie, rozhodnutia, medziľudské vzťahy..
A potom sa stane niečo emočne náročné (napr. to môže byť aj narodenie vlastného dieťaťa) a trauma vypláva na povrch v plnej sile.
Myslíš, že túto ženu potom niekto podpori?
Skôr sa stretne s nepochopením..
@beronsche suhlasim. Uz asi posledne co spomeniem, ze ja som to tak vytesnila, ze som doslova na roky zabudla. Zacalo sa to ale objavovat v snoch. Nasledne som mala moznost prestudovat si svoju zdravotnu dokumentaciu a v tom obdobi, ked to zacalo, som sa zacala znova pocikavat a riesili to s lekarmi. A po precitani a snoch atd som sa uz zacala rozpamatavat.
@liv1 ....no možno preto ho kryje,lebo napriek tomu,že je dnes už dospelá žena sa pri predstave,že by mala povedať,čo sa stalo cíti znova ako 5,6 či koľko ročné dievčatko ktoré sa boji a neverí,že by jej niekto veril.Lebo však on je tak dobrý,milý,vzdelaný,vážený ujo,strýko,bratranec,sused,atď.
Skús rozmýšľať pred tým než sa pýtaš a pises
boze moj, ja uz naozaj nerozumiem. zeny vy rozumiete co pisete? autorka sa na vas obracala so strachom o dceru z dovodu, ci by sa zvladol postarat, a vy si idete bomby vo vlastnom svete o pedofilii. rozumiem ze sa deju zle veci, ale automaticky podozrievat jej vlastneho uja, len preto, ze ma zaujem s nou travit cas? mali by ste rovnaky nazor, aj keby islo o manzelovu sestru? pretoze neuverite, ale zeny su niekedy ovela vacsie svine. sama som ako decko travila cas s otcovym bratom, milovala som ho najviac na svete a doteraz mi je ako druhy otec. mala som od neho 10000% pozornosti, lasky a vsetko v tom najkrajsom najcistejsom zmysle. vlastne deti ani zenu doteraz nema, je stary mladenec. spomienky na detstvo u neho na prazdninach su pre mna jedny z najkrajsich - a predstavte si, ani on nemal sajn ako sa starat o dieta, nakolko mal 20, ked som sa narodila. @autorka ty svojho svagra poznas, a svet je zly, ale preboha, nepocuvaj tie reci tu. to potom dieta nemozes nechat nikde, iba ho mat zavesene na nohe do konca zivota. skus najprv cez den, odpozoruj ako s nou zvladne nejake krizy, plac, a potom nech sa paci. niekde na svoje potencialne buduce dieta natrenovat musi.

Mňa skôr udivuje,že koľko mám je tu dôverčivých až tak,že by svoje milované zlatíčko dali spat k hocikomu iba preto,lebo dieťa chce.Skvele zážitky sa dajú získavať aj cez deň.
Môžete deti učiť,že obchytkavanie ked ono nechce a bla bla.Ale 4 ročnému dieťaťu jednoducho nič s predponou sex nevysvetlite.
A nevysvetlite ani to,že ten kto je dobrý moze byť zároveň aj zlý