icon

Nechať dieťa prespať u známych: Je to bezpečné?

4. aug 2024

Chcela by som počuť váš názor. Máme deti 2ročný a 4ročná. Dcérka už prespávala u starých rodičov a veľmi sa jej páčilo, stále sa pýta kedy môže u nich znova ostať cez noc. Dnes však prišla s tým že chce ostať u švagra. Boli sme u neho na návšteve a mala tam 100% pozornosť tak sa jej to samozrejme páčilo. Švagor hovorí že nech mu ju necháme a zajtra si pre ňu prídeme (15 minút cesty autom). Muž s tým bol ok no mne naskočili v hlave otázniky či je to dobrý nápad. Nechápte ma zle, on je dobrý človek no nemá ženu, ani rodinu a teda ani skúsenosti čo to obnáša postarať sa o malé dieťa. Samozrejme nemali sme pre ňu pripravené žiadne veci tak sa šlo s plačom domov. S mužom sme sa o tom zhovárali a ostalo to otvorené.

Ja som vždy chcela nech moje deti nie sú ustráchané čo nikam nechcú chodiť iba sedieť doma. Teraz si však uvedomujem že sa o dcérku (prehnane?) bojím. Už pri škôlke mi to nebolo všetko jedno, prežívala som prvé dni ťažko. A tak sa chcem spýtať ako by ste v takej situácií reagovali vy? Nechávate vaše deti u známych aj dlhšiu dobu, cez noc? Ako to beriete?

beronsche
5. aug 2024

@fajnova miešas tu hrušky s jablkami..
Keď už, tak záujemcovia o adopciu prechádzaju psychologickým vyšetrením, je to dlhy a náročný proces.

klip0
5. aug 2024

@whatever1 veď nepýta dievčatko na noc, mala tam chcela ostať a on povedal že môže. Moja dcéra a môj brat majú tiež dobrý vzťah, ona ho má rada lebo presne má vždy od neho 100% pozornosti hoci vidím že jemu to dá zabrať a možno by nevedel čo a ako (deti ešte nemá). Ale keby dcéra sama povie že chce unho ostať na noc, tiež by asi povedal že môže. To neznamená že to dieťa pýta. Poriadne fantazirujes

klip0
5. aug 2024

@doriiis navrhlo to malé dievčatko a on súhlasil.
Robíte tu z človeka ktorého nepoznáte pedofila a tieto červené vlajky pre zaujímavosť sú fakt úžasné...
Prečítaj si to ešte raz. Mala prišla s tým že tam chce ostať. Majú dobré vzťahy tak povedal že môže.
Keby povie že nie nemôžeš tu ostať už by bol zlý strýko čo nemá rád deti a písalo by to tu kopa žien

beronsche
5. aug 2024

@oslo1 áno, žiaľ aj toto je vraj časté..
Počúvala som podcast s detským psychológom na túto tému.
Vravel, ze pre tie ženy je realita tak zničujúca, že ich mozog radšej zapne "mód prežitia" a potlačia takúto hroznú vedomosť do podvedomia.. racionalizuju to. Preto nekonajú.
Je to desivé....

marhulka13
5. aug 2024

To som jediná, ktorá by nemala problem? Sestrin vtedy ešte priatel nám strážil deti, kolega ich zvykol.mat cez víkend a deti sú akurát nadšene z programu kt.mali

zuzanockamt
5. aug 2024

@marhulka13 Jediná nie si, ale podobne zmýšľajúci sme v totálnej menšine.

doriiis
5. aug 2024

@marhulka13 ....tvoj kolega strážil tvoje deti cez víkend?

gab1sol
5. aug 2024

@marhulka13 mňa to tiež zarazilo. Často sa tu radí, že však nech pomôže, postráži rodina a keď má postrážiť brat, tak nie. 🤷‍♀️ Predpokladám, že chalan si neter nepýtal sám od seba, ale malá pravdepodobne chcela ostať, tak povedal, že môže…
A potom, keď už prítomnosť ženy v domácnosti/v byte nie je garancia, že k obťažovaniu nedôjde… V tom prípade nevidím rozdiel v tom, či ide o slobodného, bezdetného, alebo rodinu.

svetlonos
5. aug 2024

Tie ktoré ste zdesene komentármi o pedofelii, Mnohé komentáre od vás čítam ozaj rada. Sú rozumne aj keď občas tvrdé, ale ja sa tiež neparam kolkokrat.
Avšak v tomto pripade budem radšej príliš opatrna ako sa spoľahnúť, že na 99% sa nič nestane.
Len v mojom okolí poznam 5 už dospelých žien, kedy bol v 3 prípadoch páchateľ otec - jeden začal u 4 rocnej dcérky. Mama sa pytala aký mali s ockom deň a večer. Bola pracovné odcestovaná. Mala jej povedala, že nevedela späť a ocko ju hladkal... no zial nie po vlasoch, ďalej sice nezasiel ale aj tak. Žena okamzite podala trestné oznámenie, rozvod, psycholog pre dieťa, muz sa priznal. Je to moja kamarátka, až ma mrazilo pri jej opise.
Ďalšie dve boli vo veku puberty 14-15 rokov. Štvrtej to otec povedal, že by sa jej to s nim určite páčilo - mala už 20...
To všetko boli milujuci manzelia, fajn chlapi, veselí spoločenský, zodpovední. V zivote by to nikoho nenapadlo a nikdy nikto by tým dievčatám neveril!
Zo všetkých to povedala len ta jedna...tam sa aspom zabránilo pokračovaniu.
Takže bez obviňovali rodiny z pedofilov- nie nedala!!!
Život je krásny ale niekedy riadna k:: va! A ja budem radšej paranoidna a zla akoby som mala riskovať svoje deti.
A ako hovorím. Všetky tie zeny poznam osobne a veľmi dobre, nie Ferkova Anka povedala.
Prípady o ktorých som počula od známych ani neopisujem.
Takže asi tak. Je mi síce ľúto za podozrenie ale nežijeme v rozprávke a štát sa môže vselico.

tiezjedna
5. aug 2024

samozrejme, že by som nechala😉 že nemá ženu a skúsenosti - no a? Pre dcérku by to mohlo byť svojim spôsobom dobrodrúžo, inak strávený deň. A pokiaľ vieš, že si s ňou rozumie a je zodpovedný, tak by som vôbec neváhala👍

tiezjedna
5. aug 2024

A tie kecy o pedofílii, ste niektoré padnuté na hlavu??? 🙄 Dovoliť, čo len uvažovať nad tým, že strýko, ktorý má rád svoju neter a nemá problém jej venovať čas, má nejaké choré úmysli - to je fakt uvažovanie level kapitálna hysterka!

nika23t
5. aug 2024

Ako nemusí ísť hneď o pedofiliu, aj keby sa toto neriesilo. Ale 4rocne dieťa by som samé u slobodného muža nenechala. Nemá skúsenosti, nie je to otec. Malú treba umyť, osprchovať, v noci k nej možno vstať, potrebuje inú starostlivosť ako napr 8 ročná. Už z praktických dôvodov u slobodného švagra nie.

maminkadeticiek
5. aug 2024

Nikto nikoho neobvinuje,ale pri detoch je potrebna absolutna opatrnost.Mat srandovneho fajn uja na salenie,je fajn.Ale to ze takyto muz bez skusenosti s detmi,bez vlastnych deti,rodiny, ponukne ze sa postara o male dievcatko v noci to samo o sebe je zvlastne.Toto muzi proste nerobia,je prvy o ktorom takom pocujem.Proste by som dieta nenechala a nehovorim tym ze nie je dobry clovek.

marhulka13
5. aug 2024

@doriiis ano, pracujeme všetci v jednej firme, ďaleko sme od rodiny a vždy bol ochotný keď bolo treba. Tiez je slobodný a bezdetny. Deti mi už vyrástli a doteraz ho majú ako kamosa

zuza265
5. aug 2024

…. bola som ako dieta zneuzita. Doteraz to z rodiny nevie nikto okrem mojho surodenca (nezneuzil ma surodenec). Naozaj by ste ani nepovedali na toho cloveka, ze by toho bol schopny. Je uzasny, mily, spolocensky, dobrak… tak ho vsetci vidia (okrem mna a ktovie akych inych deti). Naozaj za nikoho nedate ruku do ohna. Ovplyvnilo mi to celucky zivot. Nikto nehovori, ze tvoj svagor je pedofil alebo co. Ale ja s mojou skusenostou by som neriskovala… naozaj.

unicornlady
5. aug 2024

Pokiaľ nie je zvyknutý bežne ju sám brávať na výlety s tráviť s ňou čas, tak nie.
4ročná je malá, nevie si natoľko povedať, čo potrebuje, alebo ak by sa cítila zle atd..

A čo viem o 2 prípadoch zneužívania, bolo to bratranec voči sesternici, a brat voči bratovi.

doriiis
5. aug 2024

@marhulka13 ...vau.Ok.Dobre

zuzanockamt
5. aug 2024

@maminkadeticiek On sa neponúkol.

bolarazjedna
5. aug 2024

Autorka, mňa tá pedofília vôbec nenapadla, ale keď som čítala diskusiu, dala som dievčatám za pravdu, že treba na to myslieť....

Ale k tvojej otázke - je to síce chlap, ale tak hádam o seba sa vie postarat, zase 4rocna není už bábätko, vie povedať, keď je smadna, hladná, treba jej cikať.... Uvariť na večeru parky vie aj chlap, a keď tam ostane na 1 noc, nič sa nestane, keď pôjde späť neokupana, ak už to vadí....

Tak nabudúce nachystajte oblečenie, nejaké jedlo, ovocie, obľúbenú hračku a vyskúšajte. Keby niečo, za 15min ste tam (napr stane sa úraz, dostane horúčku).

milanemila
5. aug 2024

@zuza265 v prvom rade je mi velmi luto co sa ti stalo :( nepoznam osobne niekoho, kto bol ako dieta zneuzity (resp by o tom hovoril), tak mi snad odpustis moju zvedavost, ale zaujima ma to skrz to, ze mam sama 2 deti.
Viem ze o takych veciach sa tazko zneuzitemu hovori v detstve aj v dospelosti, ale co myslis cim bolo sposobene to, ze si to nepovedala rodicom? Ako dieta si si neuvedomila, ze islo o zneuzitie alebo si si myslela ze by ti neverili, alebo si sa hanbila, mala zly vztah s rodicmi? Samozrejme nemusis odpovedat, len by som rada urobila vsetko pre to ak by sa mojim detom nieco zle stalo, aby sa nebali prist za mnou alebo ocinom.

zuza265
5. aug 2024

@milanemila strach. Nevedomost z casti… vedela aj nevedela som, ze je to zle. Bola som mala. Hanbila som sa enormne. Naozaj velmi. Plus vyborny manipulator, ktory vedel ako fungovat pred ludmi. Mat ich doveru. A co ja ako dieta? Kto mu uveri? V podstate to mi aj vtesnal do hlavy. Potom som to na roky vytesnila. Obranny mechanizmus, aby to clovek zvladol. Vytiahli sme to u psychologicky az teraz posledne roky.
Takze moj postoj k mojej dcerke je taky, ze ziadna tema nie je tabu. Cokolvek mi povie, tak riesime otvorene spolu. Vie o svojich intimnych partiach. Napr umyva si ich sama. Atd. Snazim sa, komunikujem ako co, aby vedela. A najma, aby mi povedala cokolvek a nebala sa, ze jej neuverim. 🙏🏼

fajnova
5. aug 2024

Ach jaj, chudera autorka a chudák jej švagor. myslím si, že odteraz vždy, keď na neho pozrie, si spomenie na túto absurdnú šialenú diskusiu.

jakubrianka
5. aug 2024

@zuza265 Ďakujem, že tu zdieľaš svoju bolesť, treba o tom hovoriť, pretože téma zneužívania deti v rodine je tak ututlávaná. Mne sa stalo, źe ma na ihrisku obchytkával sused kúsok od domu. Ušli sme z tadiaľ a povedali to doma. Mame sa nezdalo že sme boli nejaké mĺkve tak sa dopytovala. Možno preto, že ju obchytkával vlastný strýko ktorý žil sám.
Ak sa môžem spýtať aký si mala vtedy vek? Mnohé mamky ani netušia, že nejde len o samotný akt, ale aj fotenie a šírenie fotiek detí. Povedomosť ale stúpa a to ma teší. Každý rok čítame ako niekde na pláži prezieravo pristihli a usvedčili niekoho ako si fotí deti a robía to kadejak kamuflovane, že to by ani človeku nenapadlo. Koľkí takí sú v rodinách?

evaachesa
5. aug 2024

@vanilkovazmrzka vieš čo je choré? Že takých prípadov je žiaľ veľa, takže áno treba byť paranoidný....sorry ale aby si bezdetný chlap pýtal na noc 4 ročné dieťa mne osobne príde choré. 🤷

beronsche
5. aug 2024

@zuza265 aj mne je to veľmi ľúto...
Ak sa môžem opýtať, koľko si mala rokov? Bol ten chlap z rodiny?
Mas skvely prístup k dcérke, presne takto sa to snažím robiť aj ja..

fajnova
5. aug 2024

@evaachesa bože ale veď už čítajte s porozumením. On si ju nepýtal, malá tam chcela zostať, bolo to tu x krát spomenuté a vždy to tu niekto zadre. A keby si ju aj pýtal, čo je na tom, choďte už s tými red flagmi niekam.

liv1
5. aug 2024

@milanemila nemas pocit, ze v niektorych situaciach je uz neskoro? Ano, samozrejme, ze ak dieta povie ak sa nieco stalo a nebude sa to vdaka tomu opakovat, to je velmi dolezite. Ale vacsinou ak nie vzdy, staci len jeden jediny zazitok.. preco sa tomu nevyvarovat. Samozrejme nanestastie, nie vsetkemu sa da vyvarovat, to by sme nemohli ani vyjst z domu.

Moja suseda zije v rodine, kde jej svagrina bola zneuzivana otcom odmalicka. Dlho predlho. Matka to vedela/tusila a nic neurobila. Neskor mal chlipne spravanie aj voci malinkej vnucke a potom im to vsetko pozapadavalo. Je velmi pravdepodobne, ze to zdedil jeho syn, a ten zneuzival svoju dceru. A tam matka zase zatvarala pred tym oci. To je nieco strasne, tym detom/zenam casto neveria, hovoria ze ved on je uzasny, mily, dobrosrdecny, slusny, neviem aky. Bohuzial aj pedofilny. Akurat pedofil/nasilnik to na sebe neda znat, lebo ved na cele to napisane nemaju a predsa sa nebudu v spolocnosti spravat podozrievavo. To je podobne ako tyrani, tiez byvaju charizmaticki uzasni priatelski ludia, do ktorych by to nikto nepovedal

jakubrianka
5. aug 2024

@fajnova svojimi komentármi ubližuješ deťom ktoré si týmto prešli. Tie deti v nich zostali, pamätajú si to.

Autorka aj keď tvoja téma nebola otázkou na zneužívanie, táto téma je žiaľ aktuálna stále a treba byť prezieravý.

evaachesa
5. aug 2024

@fajnova bohužiaľ niekedy aj zhoda náhod môže spustiť nešťastie ..aj keď si ju sám pýtať nemusel to neznamená že bude všetko ok. Jednoducho 4 ročné dieťa nemá čo prespávať u slobodného muža. Môj názor.

fajnova
5. aug 2024

@jakubrianka ja ubližujem deťom ? Nemyslíš vážne... Ako konkrétne im ubližujem prosím ťa? A vy neubližujete chlapovi, ktorého nepoznáte a rovno ste z neho spravili devianta? Toto je čisté psycho a hranie na city.