icon

Nechcem deti

3. sep 2025

Som vydatá 10 rokov, mám 35 ,manžel 38 rokov. Do manželstva sme vstupovali s tým že budeme mať deti , jedno . Som vedecká pracovníčka, v roku 2026 mám možnosť ísť na rok na stáž do USA. Manžel už na mňa tlačí že chce dieťa, ale ja si čím ďalej viac a viac uvedomujem že deti nechcem . Prácu milujem , milujem aj tu voľnosť a aj neustále dosahovanie karierneho postupu . Milujem však aj manžela. Včera som mu povedala o tej stáži a vybuchol do nepríčetnosti . Doslovne mi položil nôž na krk , buď začneme už riešiť dieťa, alebo odíde a nájde si inú ženu , lebo on deti chce a len kvôli mne pristúpil iba na jedno a teraz " kurva " nechcem ani to jedno . Na materskú a rodičovskú nepôjde , lebo dieťa podľa neho potrebuje matku , aspoň prvý rok . Keď mu nevyhoviem , viem že odíde a rozvedieme sa. Zas nechcem byť sama , ale prečo sa ten život nedá prežiť aj vo dvojici ?

karolina196
6. sep 2025

@autor Po rokoch sa vám zmenili názory,respektíve tebe,to sa stáva.Čiže sa vám cesty delia.Bohužiaľ,ale rozvod je to najlepšie vo vašom prípade.Ani jeden z vás by nemal ustúpiť,pretože obaja viete čo chcete,ale nezhoduje sa vam to.Nechaj ho ísť,nesmieš byť sebecká,lebo už takého nenajdeš.Možno nenájdeš,ale budeš žiť v kľude a plniť si svoje sny a ciele.Časom ti znova niekto do zivota vstúpi.Netikajú ti bio hodiny,takže naháňať chlapov nemusíš.On má pravdu,nemal by mať s tebou dieta,lebo to môže skonciť veľmi zle,hlavne pre to dieťa..Nádych výdych,spravte to,co je pre vsetkých najlepsie,nielen pre teba alebo pre neho..

anonym_d476fb
7. sep 2025

@anonym_autor rozidte sa. Dieťa je to najkrajšie, čo ti môže život dať, úplne ho chápem.. na jeho mieste by si mi prišla ako chladná karieristka... A reči o Tom, že on má byť na materskej.. keby si mala raz dieťa, za takéto slová by si sa hanbila ..

mmoni89
7. sep 2025
@trisha_r

@anonym_autor ten ťa vôbec nemiluje. Kľudne nech odíde. Milujúci muž si ťa vezme dieťa nedieta ,hory,sopky,traktory.

@trisha_r tak zas je zlý chlap lebo ju nemiluje🫣ja by som ppovedla ze ona nemiluje jeho.je sakra rozdiel keď niekto dieťa mat nemôže a rozdiel keď sa vezmú s tým ze dieťa mat budú,ona si to z vlastných dôvodov rozmyslí a on túži po dieťati.z jej strany sebecké

ivik4
7. sep 2025

Autorka komenty necitam ale ano, rozvedte sa. Budes stastna ty so svojim volnym zivotom a zaroven moze najst stastie aj on, s niekym kto mu to dieta da. Netreba byt sebecka a dopriat mu tu moznost rovnako ako on daval stale Tebe kopu casu a aj tak z toho nic nieje. Uz ma rokov viac nez dost kym niekoho najde a este ked chce dieta...
Ano chapem Ta, nie kazdy dieta chce. Ale treba chapat aj jeho, netoci sa vsetko okolo Teba

ivik4
7. sep 2025

No.. uz som precitala cele vlakno tvojich komentov. Ja som si najskor myslela ze si jedna z tych ktora pevne stoji za svojim ze deti nechce lebo nema k tomu vztah a nevidi zmysel zivota v potomkoch.Takych je vela a je dobre ze si to tie zeny uvedomuju a deti naozaj nemaju. Povedia to priamo. Ale po tvojich niekolkych komentaroch vidim, ze si len ufnukana aby si nedaj boh 1 rok zo svojho zivota nebola doma pre niekoho ineho.
Kriste .. strasne mi je luto tvojho muza, keby si bola tak fer, prisla by si mozno uz 2alebo hoc kolko rokov za nim a povedala ze ani to jedno dieta mat nechces lebo si nevies predstavit sa rano zobudit a neist niekam prec.
Normalne mi ho je luto lebo uz vek na dieta mate vyssi. Tak ako on ticho cakal, si ty to ticho mohla hoc kedy prerusit a porozpravat sa s nim. Vykaslala si sa na jeho pocity a tuzby .. bola ticho. Pekne

anonym_4aa119
7. sep 2025
@anonym_autor

@gribka1 vieš že ani neviem . Ale určite ten rok doma by som ťažko zvládala, obmedzenie by som ťažko zvládala , lebo ja mám rada sa len tak zobudiť a pobalit a ísť kam chcem atď.

@anonym_autor Ty si ako ja 🙂 Uplne ta chapem. To sa neda nikomu, kto to nema v hlave rovnako, ani vysvetlit. Dokonca aktualne riesim v niecom podobnu zivotnu situaciu. Drzim ti palce, sama vidim ake je to narocne. Btw., keby si bola muz, mozeme ist rovno na rande. 🙂

evkatk
7. sep 2025

Nestačí žiť vo dvojici, lebo roky letia a raz bude každý starý a aj imobilný, odkázaný na pomoc iných. Doba sa stále mení, To, čo teraz našetríme, neskôr to môže byť úboho málo a nepostačí na opateru cudzími. Tak šetrila moja teta, čo nemala deti od čias, keď mala nadpriemerný príjem 1600 Kčs, odkladala na starobu 400 Kčs mesačne a našetrila za 20 rokov 80000 Kčs. Po prechode na Euro z toho zostalo 2650 Eur. Imobilná je už 14 rokov a na opatrovateľku to nestačilo, odišla do DSS. Samozrejme nie drahého, na čo stačil jej dôchodok. Pobyt v DSS je niečo hrozné, smrad všade za močom, krik, zvady medzi starými, žiadne súkromie v malej izbe s troma posteľami, vzájomne si berú veci, lebo to chcú alebo nevedia, čo je ich,...
Poznám pani, ktorá nechce ísť do DSS, ostala doma sama. Nevládze upratovať, v byte vraj má desnú špinu, šíri sa z neho smrad a ak niečo potrebuje kúpiť, prosí cez okno (prízemie) okoloidúcich. Nie každý je ochotný jej nákup urobiť. Niekedy naberie sily a s chodítkom prejde do blízkeho obchodu, ale s trápením.
Deti sú deti a keď sú dobre vychované a s rodičom majú dobrý vzťah, je to pre rodiča , ktorý to množstvo službičiek od pomoci v domácnosti , nákupy, odvoz k lekárom, výber
liekov, odvoz všade kde treba (káderníctvo, kultúra,...), vždy k dispozícii aj pre prípad zhoršeného zdravotného stavu a následná viacnásobná séria lekárskych návštev v priebehu niekoľkých dní,... to je náročné aj pre vlastné deti. No je to potrebné a napriek snahe ich čo najviac ušetriť prichádzam na to, že aj 3 deti sú málo pre potreby starého človeka, ktorý je čiastočne imobilný. Chcem len povedať toľko, že doba sa stále dramaticky mení a ak niekomu sa dobre žije v dnešnej dobe, nemusí to tak byť neskôr. Stačí choroba, neskôr staroba a môže to byť aj nezvládnuteľné. Ale dieťa je tu vždy bez ohľadu na dobu. Keď už nič, aspoň je sa s kým porozprávať, posťažovať, poradiť. Je to dieťa, ktoré toho rodiča pochopí a je mu oporou.

anonym_a6dfbc
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_386730 mala som byt rok doma a potom sme si to mali deliť. Ale je nahnevaný a hovorí také veci že no fuu.

@ahhola áno je dobojované , on si vraj uvedomil že aj keby ma donútil , že aj tak by som nebola mama, len neustále žena na odchode do práce.

@anonym_autor neprečítala som úplne všetko, ale bude lepšie, ako pôjdete od seba. Ver mi budete sa obaja trápiť...
Je to normálne, že človek mení vekom priority a životné hodnoty. Jeho sen je mať rodinu a ženu, čo sa bude venovať deťom,dopraj mu to.

anonym_01fd45
7. sep 2025
@evkatk

Nestačí žiť vo dvojici, lebo roky letia a raz bude každý starý a aj imobilný, odkázaný na pomoc iných. Doba sa stále mení, To, čo teraz našetríme, neskôr to môže byť úboho málo a nepostačí na opateru cudzími. Tak šetrila moja teta, čo nemala deti od čias, keď mala nadpriemerný príjem 1600 Kčs, odkladala na starobu 400 Kčs mesačne a našetrila za 20 rokov 80000 Kčs. Po prechode na Euro z toho zostalo 2650 Eur. Imobilná je už 14 rokov a na opatrovateľku to nestačilo, odišla do DSS. Samozrejme nie drahého, na čo stačil jej dôchodok. Pobyt v DSS je niečo hrozné, smrad všade za močom, krik, zvady medzi starými, žiadne súkromie v malej izbe s troma posteľami, vzájomne si berú veci, lebo to chcú alebo nevedia, čo je ich,...
Poznám pani, ktorá nechce ísť do DSS, ostala doma sama. Nevládze upratovať, v byte vraj má desnú špinu, šíri sa z neho smrad a ak niečo potrebuje kúpiť, prosí cez okno (prízemie) okoloidúcich. Nie každý je ochotný jej nákup urobiť. Niekedy naberie sily a s chodítkom prejde do blízkeho obchodu, ale s trápením.
Deti sú deti a keď sú dobre vychované a s rodičom majú dobrý vzťah, je to pre rodiča , ktorý to množstvo službičiek od pomoci v domácnosti , nákupy, odvoz k lekárom, výber
liekov, odvoz všade kde treba (káderníctvo, kultúra,...), vždy k dispozícii aj pre prípad zhoršeného zdravotného stavu a následná viacnásobná séria lekárskych návštev v priebehu niekoľkých dní,... to je náročné aj pre vlastné deti. No je to potrebné a napriek snahe ich čo najviac ušetriť prichádzam na to, že aj 3 deti sú málo pre potreby starého človeka, ktorý je čiastočne imobilný. Chcem len povedať toľko, že doba sa stále dramaticky mení a ak niekomu sa dobre žije v dnešnej dobe, nemusí to tak byť neskôr. Stačí choroba, neskôr staroba a môže to byť aj nezvládnuteľné. Ale dieťa je tu vždy bez ohľadu na dobu. Keď už nič, aspoň je sa s kým porozprávať, posťažovať, poradiť. Je to dieťa, ktoré toho rodiča pochopí a je mu oporou.

@evkatk Otras, ze niekto ma deti preto, aby sa mal na starobu kto o neho postarat. Fuj. Riadna vypocitavost. A este to tu vypocitavat ako sa oplati mat deti, aby mal kto odviest k doktorovi a pod. co si napisala. Inak, ked uz si taka vypocitava. Tak tie peniaze si mala odkladat a zaplatit si tie sluzby na starobu. Lebo s tvojou vypocitavostou si mohla prist na to, ze tie peniaze co ta deti stoja si mohla mat na stare kopyta zaplatenu extra opateru. Neskutocne, ze argument na to mat dieta, je u niekoho ze sa postara dieta o rodica, ked bude stary.

mikadooo
7. sep 2025

@anonym_autor čiže nechceš dieťa a nechceš prísť ani o muža. Hmm. Blbé. Na tvojom mieste by som sa opýtala muža, že čo ak sa nám nebude dariť splodiť potomka, či ráta aj s tou možnosťou? Ako to potom plánuje riešiť? Či to bude brať ako "moju vinu"? Ak sa teraz pustíme do plodenia a do r. 2026 neotehotnieš, pôjde s tebou do usa, alebo nie? V usa fungujú aupairky, za mňa pre vás ideálny model. Si matka, ale nie na plný úväzok - bábätko má svoju nanny, na ktorú je zvyknuté a mama môže prísť aj odísť. Neviem či je manžel s tým ok, vytvoriť si takéto fungovanie na svk - dieťatko sa narodí, budem s ním doma, ale budem mať aj babysitterku, aby som mohla čiastočne aj pracovať a byť medzi ľuďmi a bábätko ostane doma s nanny, na ktorú bude zvyknuté. Ešte raz - v USA bežné, len u nás niečo "nevídané". Premyslite si to obaja, dajte si čas. Možno to nepôjde, ale možno niečo vymyslite. Porozmýšľajte, preberte rôzne alternatívy, poobzerajte sa ako to funguje vo svete, kde matka z rovných dôvodov neostáva doma s dieťaťom 3 roky ako u nás. Predpokladám, že finančne na to máte. A keďže ty ťaháš za kratší koniec, musíš hlavne počúvať a veľmi jemne ísť na manžela. Určite sa dá skĺbiť všetko, ak bude z jeho strany aspoň trochu ochoty. Ak však nie, tak žiaľ jeden z vás bude v tomto vzťahu trpieť.

moonlighting
7. sep 2025
@anonym_01fd45

@evkatk Otras, ze niekto ma deti preto, aby sa mal na starobu kto o neho postarat. Fuj. Riadna vypocitavost. A este to tu vypocitavat ako sa oplati mat deti, aby mal kto odviest k doktorovi a pod. co si napisala. Inak, ked uz si taka vypocitava. Tak tie peniaze si mala odkladat a zaplatit si tie sluzby na starobu. Lebo s tvojou vypocitavostou si mohla prist na to, ze tie peniaze co ta deti stoja si mohla mat na stare kopyta zaplatenu extra opateru. Neskutocne, ze argument na to mat dieta, je u niekoho ze sa postara dieta o rodica, ked bude stary.

@anonym_01fd45 Fuj je to že niekto NECHCE dieťa kvôli kariére.

pralinka25
7. sep 2025
@moonlighting

@moonlighting lepsie nechciet dieta kvoli kariere ako ho mat a nechciet ho. nemat k nemu puto a citit ze je na obtiaz. takych deti beha po svete dost a nie je to lahky zivot.
nie kazdy ma na to byt rodicom. vrhnut mlada moze takmer kazdy ale byt skutocnym rodicom na to ma bohuzial malokto. staci sa rozhliadnut. skoda ze si to v hlave neuvedomi viac ludi predtym nez zalozi nefunkcnu rodinu.

anonym_01fd45
7. sep 2025
@moonlighting

@moonlighting Ja mam deti z lasky, a nie kvoli vypocitavosti ako henta, ze sa o nu budu starat na starobu. A ak niekto nechce dieta pre cokolvek, je to snad kazdeho slobodna vola a rozhodnutie, ze nebude mat deti.

pralinka25
7. sep 2025
@evkatk

@evkatk vies kolko ludi v tych DSS rodinu ma? a nemali toxicke vztahy. nie dieta nemas mat preto aby si mala zabezpeceny servis o seba. ty to dieta privedies na svet aby malo vlastny zivot a nie na to aby si ho zaviazala tymto.
moze zit v zahranici, byt tiez chore a odkazane na pomoc, ved dnesni ludia pracuju takmer do 70 plus maju neskoro deti. je to neustaly kolotoc a ty si myslis ze clovek v 40 co ma este male deti, hypo, tlak v praci vsetko necha pojde prebalovat dochodcu? mozno par ludi ano ale teda je to velmi odvazny sen. odviez k lekarovi. nuz raz za cas mozno. ale myslim si ze ma dost co robit s malymi detmi s ktorymi je treba byt neustale u dr. a kolko ludi moze v praci neustale hovorit ze sorry ale treba mamu otca odviezt k lekarovi. ved dochodci su u lekara furt.
ale v jednom mas pravdu zivot sa meni.
vies situacia aka je teraz nemusi byt vecne. mala som klientku ktora mala dvoch synov. jeden velky cestovatel druhy knihomol a domased. zlati chlapci. jeden umrel pri dopravnej nehode v zahranici a druhy spadol doma tak nestastne na spanok ze sa zabil. no a je sama a to deti vychovala. dnes umieraju aj mladi ludia. nie nemas zaruku aj ked mas 3 deti ze sa o teba budu starat. ci uz preto lebo nebudu chciet alebo nebudu moct. nespoliehaj sa aby si nebola sklamana a prekvapena.

grof_monte_christo
7. sep 2025
@evkatk

@evkatk Ty ani nevieš, čo píšeš. Nie každý má možnosť sa postarať o svojho rodiča. Ja som napr. slobodná a bezdetna. Bývam s mamou, s priateľom sa len navštevujeme. Zatial to takto funguje, vďaka bohu. Keby sa však situácia zhoršila, mama pôjde do DSS a vie to. Po 50 si nemôžem dovoliť nechať prácu, prísť o príjem, prestať si šetriť na dôchodok. Stratila by som pracovne návyky a kto by ma potom zamestnal? Živiť ma nemá kto. Nikto z rodiny by ma za toto neodsudil. Práve naopak, že nech mi to ani nenapadne, nechat prácu a zostat s mamou sama doma, ak by sa jej zdravotný stav zhoršil.

karolina196
7. sep 2025
@mikadooo

@anonym_autor čiže nechceš dieťa a nechceš prísť ani o muža. Hmm. Blbé. Na tvojom mieste by som sa opýtala muža, že čo ak sa nám nebude dariť splodiť potomka, či ráta aj s tou možnosťou? Ako to potom plánuje riešiť? Či to bude brať ako "moju vinu"? Ak sa teraz pustíme do plodenia a do r. 2026 neotehotnieš, pôjde s tebou do usa, alebo nie? V usa fungujú aupairky, za mňa pre vás ideálny model. Si matka, ale nie na plný úväzok - bábätko má svoju nanny, na ktorú je zvyknuté a mama môže prísť aj odísť. Neviem či je manžel s tým ok, vytvoriť si takéto fungovanie na svk - dieťatko sa narodí, budem s ním doma, ale budem mať aj babysitterku, aby som mohla čiastočne aj pracovať a byť medzi ľuďmi a bábätko ostane doma s nanny, na ktorú bude zvyknuté. Ešte raz - v USA bežné, len u nás niečo "nevídané". Premyslite si to obaja, dajte si čas. Možno to nepôjde, ale možno niečo vymyslite. Porozmýšľajte, preberte rôzne alternatívy, poobzerajte sa ako to funguje vo svete, kde matka z rovných dôvodov neostáva doma s dieťaťom 3 roky ako u nás. Predpokladám, že finančne na to máte. A keďže ty ťaháš za kratší koniec, musíš hlavne počúvať a veľmi jemne ísť na manžela. Určite sa dá skĺbiť všetko, ak bude z jeho strany aspoň trochu ochoty. Ak však nie, tak žiaľ jeden z vás bude v tomto vzťahu trpieť.

@mikadooo Ty si aj čitala vôbec,co tu bolo spomenuté?Asi nie,inak by si toto nevyplodila zo seba.On po nej chcel,aby bola iba rok doma s babatkom a autorka by nepristúpila ani na ten rok.Inak,ja nevidim vyznam,ked si spravia partneri dieta a het,stará sa o neho cudzia ženská.Toto je pre mňa vypočítavosť,ze splodiť potomkov,aby po nás nieco ostalo..🙈

karolina196
7. sep 2025
@anonym_01fd45

@anonym_01fd45 Ach jaj,niekto to zase pochopil po svojom.Určite to až takto primitívne nemyslela,ale má v určitom smere pravdu.Ak si rodič vytvorí s dietatom krasne puto,tak ta staroba sa zvláda oveľa ľahšie.Nikto nie je v tomto vypočítavý.Prestaňte tu jedna na druhú kydať o vypočítavosti..

evkatk
7. sep 2025

To ma mnohé nepochopili. Deti nemáme preto, aby sa o nás v starobe starali, tie sú celý život pre radosť. V starobe , keď už príbuzní a priatelia majú svoje rozvetvené rodiny, tie naše deti nám ostávajú a sú nám oporou, hlavne psychickou. Osamelí zatrpknutí starí ľudia to majú ťažké. Tí s deťmi si užívajú radosť z vnúčat, pravnúčat starobu majú krajšiu. Ak je človek starý, neznamená to, že sa opustí a nechá sa opatrovať. Aj čiastočne imobilný dokáže sa o seba postarať bez osobnej opatery, ale pomoc s nákupmi, odvozom k lekárom, prípadne mať komu zavolať v prípade nevoľnosti a hlavne mať radosť z potomkov, z ich úspechov, to potrebuje.
Žila som sama dlho s troma najprv malými, potom študujúcimi deťmi, ale o svojich rodičov som sa v starobe postarala. Nebolo to ľahké s ich diagnózami, ale som našla spôsob a zabezpečila aj pomoc. To som rodičom bola dlžná. Tvrdiť, že v starobe, ak mama bude potrebovať pomoc, dám ju do DSS, je kruté, neľudské a jej sa s tým vedomím musí veľmi ťažko žiť. Tam, kde sa ľudia denne stretávajú so smrťou tých, ktorých poznali, bývali tam, je aj pre nich iba čakanie na svoju smrť a občas nejakej návštevy ak príde.
To, že niekto obviňuje druhého z vypočítavosti mať deti, môže napadnúť iba niekoho poriadne primitívneho, pochádzajúceho z primitívneho prostredia, kde vzťahy sú úbohé a vypočítavosť samozrejmosťou. Takých mi je úprimne ľúto.

karolina196
7. sep 2025
@grof_monte_christo

@evkatk Ty ani nevieš, čo píšeš. Nie každý má možnosť sa postarať o svojho rodiča. Ja som napr. slobodná a bezdetna. Bývam s mamou, s priateľom sa len navštevujeme. Zatial to takto funguje, vďaka bohu. Keby sa však situácia zhoršila, mama pôjde do DSS a vie to. Po 50 si nemôžem dovoliť nechať prácu, prísť o príjem, prestať si šetriť na dôchodok. Stratila by som pracovne návyky a kto by ma potom zamestnal? Živiť ma nemá kto. Nikto z rodiny by ma za toto neodsudil. Práve naopak, že nech mi to ani nenapadne, nechat prácu a zostat s mamou sama doma, ak by sa jej zdravotný stav zhoršil.

@grof_monte_christo Ano,nie vždy je to mozne,aby sa na starobu o rodica staralo jeho dieta.Ale mi nevrav,ze by si ju nechodila navstevovat,neobjala ju,nedoniesla nieco dobre?Aj toto tym chcela povedat,ze aj toto je nejaka starosť o rodiča.

grof_monte_christo
7. sep 2025
@karolina196

@grof_monte_christo Ano,nie vždy je to mozne,aby sa na starobu o rodica staralo jeho dieta.Ale mi nevrav,ze by si ju nechodila navstevovat,neobjala ju,nedoniesla nieco dobre?Aj toto tym chcela povedat,ze aj toto je nejaka starosť o rodiča.

@karolina196 Tak toto je úplná samozřejmost, co ty píšeš. Nemám však žiadne výčitky svedomia, ak našej mame zabezpečíme dôstojnú starobu v lepšej DSS. Ako to píše prispievatelka vyššie. Jaj, škoda si s vami niektorými kaziť nedeľu.

evkatk
7. sep 2025

Ja nie som sklamaná ani prekvapená. Keďže bývame v susedstve, všetci sa fantasticky znášame a všetky deti aj vnúčatá mi pomáhajú bez toho, aby som ich prosila. Pomoc blížnemu nesú v sebe a na revanš mám z nich obrovskú radosť, s čím sa netajím. V našej rodine tak to bolo generácie a tí potomkovia to videli, vidia a považujú za správne.

karolina196
7. sep 2025
@evkatk

To ma mnohé nepochopili. Deti nemáme preto, aby sa o nás v starobe starali, tie sú celý život pre radosť. V starobe , keď už príbuzní a priatelia majú svoje rozvetvené rodiny, tie naše deti nám ostávajú a sú nám oporou, hlavne psychickou. Osamelí zatrpknutí starí ľudia to majú ťažké. Tí s deťmi si užívajú radosť z vnúčat, pravnúčat starobu majú krajšiu. Ak je človek starý, neznamená to, že sa opustí a nechá sa opatrovať. Aj čiastočne imobilný dokáže sa o seba postarať bez osobnej opatery, ale pomoc s nákupmi, odvozom k lekárom, prípadne mať komu zavolať v prípade nevoľnosti a hlavne mať radosť z potomkov, z ich úspechov, to potrebuje.
Žila som sama dlho s troma najprv malými, potom študujúcimi deťmi, ale o svojich rodičov som sa v starobe postarala. Nebolo to ľahké s ich diagnózami, ale som našla spôsob a zabezpečila aj pomoc. To som rodičom bola dlžná. Tvrdiť, že v starobe, ak mama bude potrebovať pomoc, dám ju do DSS, je kruté, neľudské a jej sa s tým vedomím musí veľmi ťažko žiť. Tam, kde sa ľudia denne stretávajú so smrťou tých, ktorých poznali, bývali tam, je aj pre nich iba čakanie na svoju smrť a občas nejakej návštevy ak príde.
To, že niekto obviňuje druhého z vypočítavosti mať deti, môže napadnúť iba niekoho poriadne primitívneho, pochádzajúceho z primitívneho prostredia, kde vzťahy sú úbohé a vypočítavosť samozrejmosťou. Takých mi je úprimne ľúto.

@evkatk Ja som ťa veľmi dobre pochopila a tiež ma zarazilo ako tu móže niekto vytiahnuť slovíčko vypočitavost. 🙈 Pre mňa je skôr výpočítavé,keď si urobia deti a starajú sa o nich opatrovateľky od malička.A autorka nemá záujem ani ten rok byť s dieťaťom doma a starať sa o neho ako správna matka.Takže pre mňa,takéto ženy nech si deti ani nerobia,keď to v sebe nemajú...

anonym_01fd45
7. sep 2025
@evkatk

@evkatk Ty si tu napisala o tom, ako sa oplati mat deti aby sa mal kto postarat v starobe. Teraz sa uz len obhajujes tym ze nas urazas, ze tie co sme ti tu pisali, sme primitivne. Mne je uprimne luto teba a este viac tvoje deti. Mala si hned o tej laske k detom pisat. A nie az ked ti tu viacere napisu, ze deti sa nerodia zo zistnych dovodov.

karolina196
7. sep 2025
@grof_monte_christo

@karolina196 Tak toto je úplná samozřejmost, co ty píšeš. Nemám však žiadne výčitky svedomia, ak našej mame zabezpečíme dôstojnú starobu v lepšej DSS. Ako to píše prispievatelka vyššie. Jaj, škoda si s vami niektorými kaziť nedeľu.

@grof_monte_christo Joj,nekaz si nedeľu.Normalni ludia pochopia u kazdeho situaciu.Len ja som ti napisala kvoli tomu,ze ste niektore úplne nepochopili pointu toho ako sa vníma staroba a deti.Moji rodicia su este dobre na tom,ale ked ma mamina chodi odprevadzat a odchadzame autom prec,tak mi máva až do nemoty.Vždy mi to pripomenie jedno video,kde bolo vyjadrene ako sa starí ludia lúčia so svojimi deťmi a vnúčatami.Človek nikdy nevie,ci to nie je posledný krát.Mne sa od maminy vždy ťažko odchádza,lebo sa bojím,že by ten moment mohol byť posledný..😔

grof_monte_christo
7. sep 2025
@karolina196

@grof_monte_christo Joj,nekaz si nedeľu.Normalni ludia pochopia u kazdeho situaciu.Len ja som ti napisala kvoli tomu,ze ste niektore úplne nepochopili pointu toho ako sa vníma staroba a deti.Moji rodicia su este dobre na tom,ale ked ma mamina chodi odprevadzat a odchadzame autom prec,tak mi máva až do nemoty.Vždy mi to pripomenie jedno video,kde bolo vyjadrene ako sa starí ludia lúčia so svojimi deťmi a vnúčatami.Človek nikdy nevie,ci to nie je posledný krát.Mne sa od maminy vždy ťažko odchádza,lebo sa bojím,že by ten moment mohol byť posledný..😔

@karolina196 Ja sa o mamu starám už minimálně 10 rokov. Mohla by som si žít svoj život a odsťahovať sa, ale nespravím to a budem sa o ňu starať, dokedy to bude možné. Ale nepôjdem za svoje hranice. A nebude to ani neľudské, ani kruté, ako to napísala evkatk. Toľko som tým chcela povedať.

karolina196
7. sep 2025
@grof_monte_christo

@karolina196 Ja sa o mamu starám už minimálně 10 rokov. Mohla by som si žít svoj život a odsťahovať sa, ale nespravím to a budem sa o ňu starať, dokedy to bude možné. Ale nepôjdem za svoje hranice. A nebude to ani neľudské, ani kruté, ako to napísala evkatk. Toľko som tým chcela povedať.

@grof_monte_christo Áno,ja to chápem.Aj tak patríš medzi tie milujúce deti,aj keď uz sa neskôr možno nebudeš vladať postarať,lebo musíš aj sama prežiť.Je milion situácii kedy veľa vecí závisí od okolností.

evkatk
7. sep 2025

Písala som to ako reakciu na tvrdenie autorky, že nechce deti a ďalších prispievateliek, ktoré ju schvaľujú a vyjadrujú sa v zmysle, že deti nie sú treba, v zmysle život si treba užiť bez detí. V prvom príspevku som poukázala na to, že prítomnosť detí v starobe je neopomenuteľná. A to mám z vlastnej skúsenosti, kde naozaj ako v predchádzajúcom príspevku sme skvelo zohratá rodina. Nie, nezneužívam svoje deti, upratovačku si platím, nevarím (donáška), čo môžem, svojpomocne to urobím, aby som deti nezaťažovala. Ale ja využijúc svoje vzdelanie aj v starobe dokážem z domu veľmi dobre privyrobiť na projektoch a môžem si dovoliť zaplatiť aj nadštandardné služby. No som jedna z mála, ktorá na to má z vlastných zdrojov. V príspevku som písala o potrebe pomôcť rodičom v starobe všeobecne, keďže väčšina dôchodcov ani s príplatkami za postihnutie nemá na platenie si pomoci v domácnosti. Nemyslela som na seba, ja som sa o seba postarala. Ale koľkí to dokážu, ktorí zostanú úplne sami?
Čo sa týka cien v DSS, tie sa pohybujú od jednoduchších na krajnom východe od 600 Eur mesačne, až po tie lepšie do 3000 mesačne. To musia doplatiť k dôchodku deti.

mikadooo
7. sep 2025
@karolina196

@mikadooo Ty si aj čitala vôbec,co tu bolo spomenuté?Asi nie,inak by si toto nevyplodila zo seba.On po nej chcel,aby bola iba rok doma s babatkom a autorka by nepristúpila ani na ten rok.Inak,ja nevidim vyznam,ked si spravia partneri dieta a het,stará sa o neho cudzia ženská.Toto je pre mňa vypočítavosť,ze splodiť potomkov,aby po nás nieco ostalo..🙈

@karolina196 vieš čo poznám to v opačnom garde. Muž chcel ženu a dieťa nie. Holt ona otehotnela (nie naschvál). Riešili čo ďalej. Ona mu navrhla rozvod, lebo povedala, že ona si to dieťa nechá, že nemá to srdce ho dať "preč". On s ňou ostal, kvôli nej, dieťa mal v paži. Dohoda bola, že starať sa bude ona. Nejak im to vydržalo doteraz, malý má 11 rokov a paradoxne tatko sa ničím nelíši od iných tatkov a na ten štart do života vlastného syna by najradšej zabudol. Takže autorka chce jeho, lebo nechce ostať v živote sama a on vyzerá byť fajn človek, alebo už asi nestretne. Radím im sadnúť si a hľadať alternatívu. A áno ČÍTAM, čo chce ON aj čo chce ONA a vidím, že každý chce niečo iné. Takže radím, nech komunikujú a hľadajú cestu. Ak si chce zachrániť vzťah. Samozrejme, oveľa jednoduchšie je prasknúť dverami a odísť, to mi je jasné.

anonym_8e955d
7. sep 2025

Daj kontakt na manžela. Podľa opisu vyzerá ako úžasný muz a budúci otec. Zaručene si tu môže vyberať budúca matku svojich deti 🙂

karolina196
7. sep 2025
@mikadooo

@karolina196 vieš čo poznám to v opačnom garde. Muž chcel ženu a dieťa nie. Holt ona otehotnela (nie naschvál). Riešili čo ďalej. Ona mu navrhla rozvod, lebo povedala, že ona si to dieťa nechá, že nemá to srdce ho dať "preč". On s ňou ostal, kvôli nej, dieťa mal v paži. Dohoda bola, že starať sa bude ona. Nejak im to vydržalo doteraz, malý má 11 rokov a paradoxne tatko sa ničím nelíši od iných tatkov a na ten štart do života vlastného syna by najradšej zabudol. Takže autorka chce jeho, lebo nechce ostať v živote sama a on vyzerá byť fajn človek, alebo už asi nestretne. Radím im sadnúť si a hľadať alternatívu. A áno ČÍTAM, čo chce ON aj čo chce ONA a vidím, že každý chce niečo iné. Takže radím, nech komunikujú a hľadajú cestu. Ak si chce zachrániť vzťah. Samozrejme, oveľa jednoduchšie je prasknúť dverami a odísť, to mi je jasné.

@mikadooo Chcela som napísať aj o tomto,ale dávať tu chrobákov do hlavy autorke by nebolo až tak správne.Áno,existujú typy ľudí,ktorí ani za toho pána deti nechceli.Ale osud im nadelil opak.A čo sa stalo?Sú z nich najlepší rodičia pod slnkom.Len toto nevie nikto garantovať čo sa stane po narodení dieťaťa.Ono to môže mať aj opačný efekt.Môže začať nenávidieť muža a aj to dieťa.Takže toto by si mali vykomunikovať oni dvaja,ale chápem aj,že on ma obavy z toho,keby to dieťa mal s autorkou..