icon

Nechcem sa už vrátiť

2. jún 2021

Ženušky raďte. Som vydatá 4 roky. Od svadby žijeme s manželom v dome jeho rodičov, pretoze nemame vela našetrené na vlastne byvanie. Mali sme synceka velmi mladí. Dom chcu prepisat svokrovci na neho. Nebudem klamať. Je to tam pre mňa peklo. Svokra je prehnane starostlivá, troška panovačná a jasné, že ja ako mladá nevesta podľa nej nič neviem, takže mi to dáva pocítiť. Stará sa mi do výchovy, všetko robí úplne inak. Najhoršie je, keď mužovi nosí mliečko s rožkami do postele v nedelu rano, lebo on to tak mal rad od malicka. To, ze mi prekladá pradlo a sklada podla seba je tiez kapitola sama o sebe. Ale nejdem teraz pisat o tom. Svokor je notoricky alkoholik. Roky rokuce. Nechcem mu davat velmi maleho, lebo sa bojim. Proste vzdy naliaty, velakra sme museli volat aj policajtov, lebo robil bordel. Casto krici a nadava, budi maleho. Mam z toho hrozny stres, lebo o ocka som prisla prave kvoli alkoholu. Manzel chodi do prace a my s malym sme na to vzdy sami. Uz som to raz nevydrzala a zbalila sa. Odisla od muza aj s malym a sme u mamky. Muz to tazko nesie. Sme tu uz mesiac a mamka vravi, ze je velmi rada, ze mozeme ostat ako dlho chceme. Situacia je taka, ze aj ked manzela lubim a chybame si, mam depresiu uz len z predstavy, ze by sme prisli spat. Manzel chodi aj nadalej do prace a my malym sme konecne stastni. Ozaj som tam postupne chradla, nonstop depresia, nejedla som, nestarala sa uz ani o seba. Proste kopka nešťastia. Na maleho to tiez vplývalo. Odkedy sme u mamky, mam pocit, ze znova zijem. Maly je uplne iny, konecne krasne spi, smeje sa. Nechcem opustiť manzela, no tam sa uz nedokazem vratit. Radsej zit tu bez neho ako tam. Lubime sa a jeho pracu tiez velmi potrebujeme, takze nemoze ju nechat a prist byvat k nam. Co robit?

luccija
2. jún 2021

Skoda cakala som, ze to bude presne naopak, ze ty si na zapade.Tak, ked robi na zapade je iste, ze tu zarobi viac ako na vychode a mala by si ist ty sem.Skuste si zratat vydavky zatial to nemusel riesit, lebo mal kde byvat a aky mal plan do buducnosti?kolko tam chcel byvat?rozmyslal vobec nad tym, ze by bolo fajn sa osamostatnit?od maleho do roboty nechod

bluka2
2. jún 2021

Vy ste sa fakt našli. Dvaja mamičkari, jasné, že pre vás oboch je nepredstaviteľny podnájom, hypotéka, ísť do práce alebo hocijaké také riesenie z bežného repertoáru. Chore rodiny z oboch strán, ak nezmenis svoje zmýšľanie, resp. nenastartujes svoju cestu za psychickým zdravím, budeš ty raz nosiť tie rožky svojmu dieťaťu do manželskej postele.

mandarinka555
2. jún 2021

@terina25 No veľa toho pri svokre nenašetria veď písala, že platia všetky energie, stravu a spotrebák....energie ešte aj za starých.

terina25
2. jún 2021

@bluka2 neviem preco by mala byt autorka ,,mamickarka,, ak ma cca 20 rokov +- tak je normalbe, ze pomoc od mamy s malym babom je normalna.ja som rodila ako 27 rocna a tiez mi mama s babom pomahala. Normalna vec si myslim. Nebyvala som s nou,ale ked mohla,pomohla. A prve tyzdne tiez. A taktiez,ak ma len mamu autorka,tak je logicke,ze chce byt aj s mamou.pisala,ze 4 roky zila u svokry na zapade.kdezto mamu ma na vychode. Takze ake mamickarstvo ...dalsia ,ktora len prisla rypnut do autorky.ani sa nedivim,ze uz nekomentuje

terina25
2. jún 2021

@mandarinka555 ved prave.to tiez je chore,ze oni platia vsetko aj im

bluka2
2. jún 2021

@terina25 tiez si u nej bývala? Je rozdiel bývať u rodičov a pomoc rodičov...
Ja by som proste začala sebou na jej mieste. Prečo som akceptovala taký život u svokrovcov? Súvisí to nejako s mojím otcom alkoholikom? Je nejaká kniha o deťoch alkoholikov. Malo to na ňu zrejme negativny vplyv a na jej vnimanie toho, čo je normálne a na jej vzťahy. Nemám rada to slovo "normalne", ale ako to povedat. Podľa mňa jej problémy odtiaľ pramenia a sú hlbšie.

lavender273
2. jún 2021

Kazdej ktora nazyva autorku mamickarkou, trosku brzdite. Autorka aspon ma kam odist a ma podporu. Je to cerstve,potrebuje sa pozbierat. Nikde nepisala ze tam planuje ostat. Bolo by celkom pekne keby ste sa prestali navazat do nej. Hlavne ten jej chmulo musi prestrihnut pupocnu snuru a vzchopit sa ako muz. No ale kedze on uprednosti rozky s mliekom do postele a ma milion vyhovoriek preco nie hypo, tak ako co ma ona zhanat podnajmy a riesit a snazit sa zachranovat.

luccija
2. jún 2021

Ale ved to je typicky pripad, ked mama je upnuta na dieta, lebo ma zly vztah manzelstvo s muzom alkoholikom a syn sa chce zavdacit plati, stara sa a hra, ze ziadny problem doma nie je.
Autorke radim jedine byt neustupna a nevratit sa iba, ak do podnajmu ci svojho

bobo2433
2. jún 2021

Nezvyknem komentovať diskusie ...ale toto mi nedá...možno to vyznie hnusne prepáč ....ale keby mu na tebe/vás záleží tak s vašou situáciou neico robí a nenechá vás mesiac preč a on je spokojné doma.ked tá ľúbi a záleží mu na tebe tak by mal niečo robiť preto aby vás nestratil ...a nie sa len vykrúca prečo nevziať hypo..pracu má a keby o nu nedajbože pride nájde si dalsiu ...vždy sa to dá nejako zvládnuť keď sa CHCE ... Len neviem prečo sa on len prizerá ako si u svokrovcov nešťastná ...

bluka2
2. jún 2021

@lavender273 to su bohužiaľ stereotypy "vzchopiť ako muž". Myslenie, že ženy sú ako krehké kvetinky a muž má byť silný podporujú rodovu nerovnosť. Lepšie mať rovnaký štandard na mužov a ženy, či nie?

lavender273
2. jún 2021

@bluka2 zase si si vytiahla nieco, co nebolo povedane.

bluka2
2. jún 2021

@lavender273 mala som na mysli to slovne spojenie "vzchopiť sa ako muž"

lavender273
2. jún 2021

@bluka2 a podla teba autorkin muz sa sprava ako zodpovedny clovek? Nemal by sa trosku vzchopit? Ci?

bluka2
2. jún 2021

@lavender273 v tom sa zhodneme na 100%. Len to slovne spojenie implikuje, ze muzi sú tí silní a ženy tie slabé. Ako muž. Mohol by sa vzchopiť kľudne aj na úroveň silnej ženy - je takých kopec.

lavender273
2. jún 2021

@bluka2 nie tak to bolo myslene.

andreatytler
2. jún 2021

Nerozumiem ako sa moze dospela zena pozerat na to ako svorka donesie jej muzovi v nedelu rano do postele rozky v mlieku. Ja by som asi umrela od smiechu a hanby a trapnosti zaroven.
Viem ze dieta je najdolezitejsie na svete, ale ked nie su vytvorene pre neho zakladne podmienky (rodina a byvanie), tak to treba riesit.
Ani otec ani matka toho dietata neposkytuju ani jedno ani druhe.

Autorka: Prenajmi si maly byt v meste kde tvoj muz pracuje a prestahuj sa tam. Ak ta lubi, tak k vam pride a budete rodina a budete mat byvanie. Ak nie, tak rozvod.

sissy27
2. jún 2021

@terina25 nuž ak im nevychádza na strechu nad hlavou, ona nechce zostať u svokrovcov, on sa neodsťahuje za ňou na východ, ale zároveň chce byť s ním, tak potom bohužiaľ áno, treba zdvihnúť prdelku a zvýšiť rodinný rozpočet aby na tú strechu nad hlavou bolo 🤷‍♀️ Jedine, že by nedostatok financií bola len výhovorka...
Alebo teda ak nie práca, tak potom buď zaťať zuby a naklusať späť k svokrovcom, alebo teda žiť oddelene a odcudziť sa - obe tieto varianty sú skvelá cesta k rozvodu.

lilitela
3. jún 2021

@lesana25 Joj, cez to vsetko kolko lajkov si dostala za tento prispevok, nesuhlasim. Ona bola kompletne zdeptana, odisla niekde kde sa moze dat dokopy, je fajn ze ma u mamy oporu a citi sa tam dobre. Neznamena to, ze tam musi ostat, alebo ze snad je to rovnaka situacia a nema mu co vycitat. Vztahy medzi nou a jej mamou mozu byt uplne na inej urovni ako medzi jej muzom a jeho mamou. Ci aj jej mama nosi v nedelu ranajky do postele?

dzupi898
3. jún 2021

čudujem sa, že tvoj muž ešte túto situáciu nerieši, on akože čaká, že čo že prestaneš trucovať a vrátiš sa a bude všetko OK? to je myslím veľmi naivná predstava 🙂

1katus1
3. jún 2021

Jako ďaleko by musel dochádzať keď idete niekde blízko tvojej maminy ? Prípadne niečo si nájsť niekde na pol ceste. Auto sa dá vždy prejsť .

1natasa1
3. jún 2021

Ako ja by som to vyriesila tak nejak na pol ceste, aby ste si nemali co vycitat, kto je ku komu blizsie a tak. Jasne by som mu dala najavo, ze sa tam vratiti nechces ale zas na druhej strane ze ho milujes a ze je proste cas, aby ste si nasli nieco, kde budete sami a tak zachranili vase manzelstvo

h2
3. jún 2021

@bluka2 "Vzchopiť sa ako muž" ja osobne chápem v zmysle porovnania muž - chlapec (zrelý, dospelý, zodpovedý vs. nezrelý, nedospelý, nezodpovedný). Nie, ako porovnanie so ženou.

alvaluka
3. jún 2021

@autorka, dala si malo informacii a aj tie co si dala a tvoje argumenty su take nejake pofiderne.

Ste manzelia a rodicia s dietatom, tak sa tak spravajte a rieste vasu situaciu. Ak si chcela polutovat a pocut, ze manzel je divny, no tak to teda je, lebo i ked vidi, ze nie si stastna u svokrovcov, co je pochopitelne, tak to neriesi. Divna si ale aj ty, lebo napriek tomu, ze keby si sla do prace mali by ste mozno lepsi prijem a mohli by ste si dovolit aj vlastne byvanie, tak nechces ist do prace.

Je to tvoje prve babo a potrebujes ho, ako on potrebuje teba, ano to je pravda, ale ak ma rok, rok a pol, dva roky, myslim, ze v jasliach by prezil. Vasa situacia financna, asi nikdy nebola ruzova, preto ste mali mat plan alebo chvilku pockat s babom, lebo teraz budete musiet pristupit k rieseniu, ak teda neostanete ako dve deti, jeden byvat u rodicov a druha s mamou.

Je mi luto, ak to vyznelo skaredo, ale sakris, mate dieta, ste manzelia, ty nie si spokojna u svokrovcov, tvoj manzel to vie, ale neriesi to, ty by si mozno uz mohla ist do prace, ale nechces. Vasim riesenim ak sa milujete a chcete byt spolu je vlastne byvanie a sposobom je najst nejaku cestu ako to financne zvladnut a toto si musite uvedomit a nieco preto urobit.

bluka2
3. jún 2021

@h2 Tak preco som nepočula nikdy, že sa má niekto vzchopit ako žena (a nesprávat sa ako dievča)?

andreatytler
3. jún 2021

@dzupi898 No co cakas od chlapa, ktoremu mama prinesie v nedelu do manzelskej postele rozky v mlieku?😀😀

janage
4. jún 2021

Nikdy, aj keby som o rožkoch a vode mala byť, by som nedovolila, aby dieťa vyrastalo, v rodine s agresívnym alkoholikom.
Ostaň u mami zatiaľ, muž nech chodí na víkendy, kým si neupevní pozíciu v práci. Dajte si časové rozpätie čo ja viem pol roka. Budete akoby chodil na služobky či pracoval v zahraničí. Nie ideálne, ale dá sa určitú dobu.
Potom jednoznačne osamostatniť sa.
Svokor zrejme svoj príjem prepije a svokra vie, že sama dom neutiahne. Tak bude syna držať doma.
Nepristúp na ich hru. Majú možnosti, presťahovať sa do menšieho, resp.svokra ak by chcela odísť od muža podporiť ju, pomôcť v zmysle, že pripadne by ste jej nejakou sumou prispievali mesačne. A aj na hypotéku vám vyjde. Samozrejme, že teraz nemáte, keď dom žíivíte vy.
Svokre možno je aj blbo, tak sa snaží odvďačiť prehnanú starostlivosťou o syna.
Ale tamto je cesta do pekla, to mi ver.

jumama
4. jún 2021

Ak aj dom raz volakedy v buducnosti daleko zdedi, mozete ho pouzit na splatenie hypoteky. Ak naozaj o to stojite, aj za cenu, ze sa aj ty vratis spat do prace, aby ste mali vyssi prijem, tak dajte maleho co najskor do skolky, jasli...

ktochytavzite
4. jún 2021

kolko ma dieta rokov,malinky to je co?1,2? Riesenie,daj dieta do skolky a ty sa zamestnaj,tiez hadam nebudes doma mame na krku,ci? S muzom sa dohodniye na podnajme,ved dom ok bude ore maleho,vy mozte aj v podnajme byvat.a manzel sa moze aj o mamu starat ale kazdy vo svojom,podla mna je dolezite aby si sa aj ty zamestnala a nebola na urade orace,podla tych malo informaciinsa zda ze maly moze mat okolo 2-3r?

janeninka
4. jún 2021

Autorka ako to momentalne vyzera s muzom? Hybe sa to nejako?

lesana25
4. jún 2021

@lilitela neviem či jej mama nosí raňajky do postele, aj keby áno tak autorka to tu neprizná. A za tým čo som napísala si stojím.