Nekomunikácia s rodičmi
Nikdy som si nemyslela,ze v mojom zivote k tomu dojde,ale uz nejaky cas nekumunikujem s rodicmi. Mam 49 r a vlastnu rodinu a dovod je ten,ze neviem najst sposob ako s nimi vychadzat a zaroven sa z kazdej komunikacie nezrutit.ziju ako uplni chudaci,aj ked nie su.spina,smrad ,nedostatok hygieny a na ucte kopec penazi.to je tak v skratke...peniaze im tak opantali mysel,ze vsetko sa toci len okolo toho konkretny priklad:navstivila som mamu po niekolkoych mesiacoch,ze tomu dam sancu a s cim ma vitala?aby som zasla do Billy,lebo je akcia na bravcove...nie je to len otazka veku,nie su zas az taki stari ,takto sa spravaju od cca 65 r...peniaze ich uplne skazili,vedia byt vyslovene zlomyselni ked ide o majetky.mate nejake dovody preco vy nekomunikujete s rodicmi?casom som totiz pochopila,ze to nie je vzdy len v detoch a ich neucte,ale ze rodic moze byt zly clovek,doteraz som asi zila v iluzii,ze rodicovi patri piedestal a bezpodmienecna ucta..:(
@oli18 Cti otca svojho a matku svoju...
Ale tiez odtial-potial. Humusaci sa bridia kazdemu.
Ci si rada prisadnes k bezdakovi?
Clovek aj pochooi, ze hygiena, cisty byt nie je ich prioritov, ale ked si ani nedaju pomoct, upratat, debordelizivat a musis len zo smutkom pozerat, kde chytis blchy, zltacku.. ☢️
Stalo sa mi nieco podobne. Ale u nas trosku ina situacia. Pri rozdavani majetku sa na mna uplne zabudlo. Surodenci jeden dostal uplne vela druhy aspon nieco a ja nic. Ked mi to prislo luto a ozvala som sa tak som este dostala vynadane co by som chcela ved mam dost. A presne ten isty problem doteraz som ich obletovala chodila k lekarom ked boli v nemocnici lietala som hore dole len aby vsetko mali. A u mna nastal uplny zlom. Prestala som komunikovat uplne ja. Tiez som doteraz myslela ze su vsetko. Ze sa o nich treba postarat. Ale povedala som si ze dost. Aj ked je mi to velmi luto lebo rodic je rodic a z odstupom asi polroka je to komunikacia z mojej strany uz iba taka aby som vedela či su rodicia OK. A nieje to pre peniaze a majetky naozaj to nepotrebujem ale pre ten pocit ze ja som pre nich nic. Musela som to poriadne predychat. 3 mesiace som po nociach plakala ako mi to bolo luto. Ale teraz som si povedala, ze ked to tak chcu mat je to ich rozhodnutie, ale somnou nech uz nepocitaju.
Súhlasím s @michaela789 ale k tomu všetkému by som ešte pridala to, že je doležité odpustiť. Je to veľmi oslobodzujúce, vedieť pomenovať, ako a čo ťa zranilo a proste sa rozhodnúť im to odpustiť a nevraciať sa k tomu. Odpustiť však zo srdca, aby to človeka už viac nedokázalo nijak zraňovať (napríklad zraňujúce spomonienky, ktoré obnovujú negatívne prežívanie a pocity) je dlhodovejší proces. Ale začiatok je rozhodnutie chcieť odpustiť. Niekedy si ani neuvedomujeme, že sme neodpustili.
@oli18 su ludia dobri a zli.mudri a hlupi.a plati to aj o rodicoch.poznam vela mudrych,dobrych ludi,ale su to rodicia inych,moji taki nie su,bohuzial.ctit si rodicov neznamena bezodne sa im klanat aj ked tyraju,manipuluju,zneuzivaju.aj toto su niektori rodicia.povedz niekomu kto bol.napr.sexualne zneuzivany aby sa akceptoval navzajom so svojim rodicmi.asi si spadla z Marsu..
Dnes mi tak,pomohol váš príspevok, keby ste vedela ako, nemôžem nedokážem ešte o tom písať ale aspoň viem že v tom nie som sama
@oli18 nie nejde o to akceptovať sa navzájom za každú cenu a už vôbec nebudú potom všetci spokojní. Ja nechápem tu slovensku obsesiu rodičmi bezohladu na akékoľvek okolnosti a priam povinnosť deti slepo rešpektovať a ctiť rodičov.
Milá anonymná autorka! Tvoji rodičia už majú svoj vek a podľa tvojho opisu ich správania to vyzerá tak, že by u nich mohla začínať starecká demencie. Na túto chorobu neexistuje účinný liek, ani účinná prevencia, hoci sa hovorí o nejakých rizikových faktoroch. Nikto nedokáže ovplyvniť to, že jeho mozgové bunky začali odumierať. Ale pozor!! Je dokázané, že niektoré druhy demencie sú dedičné. Ty nesieš v sebe gény svojich rodičov....
@oli18 to ze sa niekto stane rodicom z neho automaticky nerobi lepsieho cloveka. Vela ludi ako rodicia zlyhali. Spravili, co mohli, ale velakrat to nestacilo. Z ich deti sa stali uspesni dospeli napriek nim, nie vdaka nim.
Autorka ma k rodicom stale uctu ale tiez ma svoje hranice. Tak ako maju rodicia hranice voci detom, maju aj deti voci rodicom, aspon dusevne zdravi a vyvinuti ludia to tak maju.
Ja si neviem predstavit co by museli urobit moji rodiacia aby som sa ich vzdala. Aj keby smrdeli na kilometre, tak ich budem lubit. Su to ludia, ktori ma ucili chodit, jest, starali sa o mna v horucke, kupili mi prve kolieskove korcule, ucili bicyklovat....a ja sa ich mam vzdat kvoli vode zo zemiakov? To vazne? Ja aj pochopim, ze sa ti bridia, ale vytrhnut si ich zo srdca by som nedokazala.
@beata_k napr.vtedy ked su zlomyselni a nemaju deti radi.ide o zly charakter ,nie o nejaky handicap za ktori nemozu.mas velke stastie,ked nevies , ze existuju aj zli rodicia
@rosabella no vidis,aj to uz riesim v sebe.nie som vcerajsia.ale nejak si tak vravim,ze ked budem na sebe cely zivot pracovat,tak moj charakter moze byt iny. Nemylme si tu demenciu s ludskou zlobou. Jedno je choroba a druhe si clovek zapricinuje sam.
@beata_k velmi,velmi to zjednodusujes. Tvoje slova su sice sladke a mile(a trochu naivne),ale budem sa opakovat.chod toto povedat napr.niekomu koho otev znasilnoval(nie moj pripad ale tisice inych deti)
Skús si na Instagrame vyhľadať profil poviem_ti_to. Celý si ho predi. Mne to veľmi pomohlo. Chápem a držím palce.
@beata_k a zliata voda zo zemiakov samozrejme nie je dovod, to je vela vaznych inych dovodov,ktore nechcem pisat kedze na MK chodi aj bratova zena..skor som sa chcela vseobecnejsie s ludmi pobavit co su dovody pre ktore riesia svojich rodicov
@tenty dakujem,pozriem💛
@nelili1978 aj mne bolo, najskôr, teraz už viem, že je to pre moje psychické zdravie to najlepšie, čo som mohla urobiť
Praveze mam odziteho dost aby som vedela, ze je jednoduche byt prisnym sudcom. No nikdy nevies kedy budes ty prisne sudena. Mozno vo vyupratovanom byte, ale budes obvinena z ineho priestupku.
Autorka, hovori sa tomu pokora. A nie nehovorim o znasilneni, neplet hrusky a jablka bo teba tiez nikto neznasilnil. Ale presviedcat ta nebudem.
@beata_k hm, moralizovanie je to pekné, ľuďom ktorí majú z detstva traumu a trauma pretrváva do dospelosti vďaka toxickým rodičom toto moralizovanie určite nepomôže. "prísne súdená, obvinená z iného priestupku.." zaujímavé slovné spojenia ako z nejakej demagogickej školy..
Jedina, kto moralizujes si ty. Diskusia je o tebe... Co si chcela citat? Ze sa mas odstihnut? Ok, urob to. Pekny den.
Autorka, pisala som vseobecne. Ty zachadzas do extremov A nie, nespadla som z Marsu, myslim, ze mam zdravy usudok. Pisat by sa dalo...
Napisem ti nazor na tvojich rodicov, kedze som ich rovesnicka. Kto bol aky cely zivot, je aj v starobe. Moj otec (vdovec) mal lahku demenciu, ale az do 90tky sa vedel starat o seba, o domacnost, o zahradu. Pral, vsril, piekol, vysaval, skratka vsetko robil sam a dobre. Ja mam 71 a nedavno mi cudzi chlap, opravar, povedsl, ze z mojej podlahy by sa dalo jest. Aky je clovek cely zivot, taky je aj v starobe. Samozrejme, pokial nema vaznu diagnozu. Polistuj v pamati, aki sporovlivi boli tvoji rodicia v mladosti, aku hygienu a poriadok mali zauzivany. Lebo staroba z nich carovnym prutikom inych neurobi. Zo.mna teda neurobila. Dnes zrana supnem 4 tabletky na moje diagnozy, si idem kupit v poradi 7me sandaly na leto a s kamoskou na kavu. Moj muz na kavu so susedom. Poobede povysavam. Zajtra, podla pocasia, na celodenny vylet 80 km vlastnym autom. V nedelu tancovat, ako kazdych 14 dni. Dalej ani nepisem, neverila by si. Pekny den 😁
@beata_k chcela som pocut skusenosti inych,ktori nekomunikuju s rodicmi,ich dovody a spospb ako sa vysporiadali s detstvom a s rodicmi v dospelosti. Ty si ina kategoria,takze si to nepochopila
Sorry ale prídeš po niekoľkých mesiacoch? Skôr ti nenapadlo rodičom nejako pomôcť s niečím či už doma alebo s tým nákupom? Napr tiež si nenapísala ak si bola autom chceli to využiť formou pomoci že im teda aspoň nákup privezies keď už si teda prišla. Možno aj tá pomoc doma by im bodla. Ja tiež nakupujem keď je niečo v akcii a nečudujem sa že aj dôchodcovia. Keby si prišla častejšie s nejakou vonkajšou energiou pre nich a poďme ideme toto a toto urobiť. Mozno by sa aj potešili že prišiel čerstvý vietor a aj oni by sa cítili lepšie v upratanom
Ahoj, niesi sama. Ja mám to iste. Sme bežná rodina manžel super aj ako partner aj ako otec, deti sú super. Rodičia ako tak akceptovali, že nič nezmôžu aby nás rozdelili. Len moji rodicia pracovali v Italii chodili 4-5 do roka domov a chceli deti k sebe a stále tak bolo, že prídu domov a deti k ním cez pradzdniny. A napr aj Vianoce sup k ním a potom sme tam prišli my ako 24.12. a mali sme tak Vianoce. A raz manžel povedal, že nie chce mať Vianoce doma a vtedy to cele krachlo. Deti mali od 21.12 prázdniny a hneď išli k rodičom a hovorili sme im že ok ale 24.12 nech ich donesú alebo pojdeme pre nich aby sme boli doma a 25.12. ich znova donesieme alebo prídete po nich. No ich doniesli vyhodili ich na chodníku pred vchodom povedali im pekne Vianoce a išli preč. Tak sa nahnevali, že im nedovolíme byt s deťmi, že až. Oni chceli aby deti 24.12. boli u nich a my dvaja doma bez deti 🤦♀️. Prestali komunikovať celkom, že som sprostá dcéra a pod. A hoc aké komentáre a toto robíš zle a toto. Alebo ako môj otec povie môjmu dieťaťu že tvoja mama je pichnutá (to znamená blbá, jebn.tá). Alebo deti chceli na min Vianoce k ním ale 26.12. a moja mama im povedala a načo k nám Ježiško nechodí. A volajú cez deti a povedala som, že chcú deti k sebe tak nech volajú a opýtaju sa mňa a nie deti. Čosi ani raz. A v januári mám ja prvá z celej rodiny narodky a naši mi toho roku prvý krát nevolali ani SMSku neposlali no nič. Potom mala mama narodky a poslala som jej smsku a napísala ďakujem len mojim vnúčatkám.
Asi toľko.
@stanulienkat Zivo si spominam par rokov dozadu, zila a pracovala som v zahranici, ked som prisla po bezne 3/4 roku na dovolenku domov, tak sa mi venovali rozhovorom polhodinu a potom ze idu nam spravy🫤 dodnes je to taka moja traumicka alebo veta mojej mamy, na Vianoce ma byt kazdy doma (ked som chcela prist k rodicom s vnucencami na stedry den a zazit spolocne Vianoce).Co uz...
@majkamasar
@beata_k nie kazdemu rodicia kupili korcule. Ak teda chapes, co tym myslim.
@diablikovci 😥

Preco chcete mat rodicov podla vlastnych predstav? Ani vy, mnohe, nie ste deti podla predstav svojich rodicov. Vzdy to tak bolo, aj bude. Ide len o to, akceptovat sa navzajom. Potom budu vsetci spokojni. Dnes ucta k rodicom nie je samozrejma, rodicia si ju musia zasluzit. Rodicia su nam rovnocenni partneri a ak treba, bojujeme s nimi, ako s hocijakym kamosom. Kto z koho. Kazdy sa citi ukrivdeny a najjednoduchsie je prerusit vztahy a sposobit si navzajom este vacsie trapenie. Statistiky hovoria, ze najviac antidepresiv uzivaju seniori. Zeby kvoli vztahom so svojimi detmi?