icon

Nekomunikácia s rodičmi

27. feb 2025

Nikdy som si nemyslela,ze v mojom zivote k tomu dojde,ale uz nejaky cas nekumunikujem s rodicmi. Mam 49 r a vlastnu rodinu a dovod je ten,ze neviem najst sposob ako s nimi vychadzat a zaroven sa z kazdej komunikacie nezrutit.ziju ako uplni chudaci,aj ked nie su.spina,smrad ,nedostatok hygieny a na ucte kopec penazi.to je tak v skratke...peniaze im tak opantali mysel,ze vsetko sa toci len okolo toho konkretny priklad:navstivila som mamu po niekolkoych mesiacoch,ze tomu dam sancu a s cim ma vitala?aby som zasla do Billy,lebo je akcia na bravcove...nie je to len otazka veku,nie su zas az taki stari ,takto sa spravaju od cca 65 r...peniaze ich uplne skazili,vedia byt vyslovene zlomyselni ked ide o majetky.mate nejake dovody preco vy nekomunikujete s rodicmi?casom som totiz pochopila,ze to nie je vzdy len v detoch a ich neucte,ale ze rodic moze byt zly clovek,doteraz som asi zila v iluzii,ze rodicovi patri piedestal a bezpodmienecna ucta..:(

Strana
z3
autor
1. mar 2025

@beata_k tvoje komentare su vysmech vsetkym ,ktori maju traumu zapricinenu rodicmi.

autor
1. mar 2025

@lily111 hm, toto dobre poznam. My sme takto dosli k rodicom so synom,ktoreho nevideli cca pol roka a mama nevstala ani spred telky,len sa ho spytala co nove a dalej pozerala Tv. 7 rocne dieta,bol z toho dost zroneny

autor
1. mar 2025

@michelle567 tak,niekto zije 1000 km od rodicov,vies.nie kazdy ich ma za rohom🤦‍♀️

autor
1. mar 2025

@beata_k pocuj,nie si ty moja mama😆??to su jej slova ako ma naucila chodit a ako som sa jej otocila chrbtom .len nejako jej uslo,ako nam detom pokazila zivot a sposobila hlboke traumy.

beata_k
1. mar 2025

Ty trpis aj nejakou specialnou samomluvou na mna? 🤷

gabrielamodrykonik
1. mar 2025

Asi by si v prvom rade mala zacat brat rodicov takych aki su a nesnazit sa ich v dochodcovskom veku menit. Oni sa uz v tomto veku nezmenia. Vychovali ta, nic ti nechybalo a mala by si mat k nim uctu a byt k nim viac tolerantna. Nespominas totiz nic take vazne, kvoli comu by si s rodicmi mala pretrhat kontakt. To, ze vo svojom zivote maju radi svoj stereotyp a nakupuju maso v akcii a odkladaju si svoje peniaze asi nie je padny dovod na to pretrhat s nimi vazby. A ak sa ti zda, ze rodicia ziju v spine, tak im pomoz upratat. Ak sa ti zda, ze im k zivotu staci len televizor, tak ich vytiahni kdesi von. Mozno zacinaju byt na dochodku pasivni, depresivni a nic ich nemotivuje zit trochu inac, ked k nim ani len vlastna dcera nezavita. A k tym peniazom este, neviem ci im nejako financne pomahas a z akeho dovodu riesis ich peniaze, ktorych maju podla teba kopec, ale mala by si si uvedomit a byt rada, ze rodicia maju odlozene svoje peniaze a ze od teba nic nepytaju. Pretoze peniaze na pohreb, dedicske konanie a sudne poplatky nie su ziadna lacna zalezitost a ked by sa nedajboh nieco stalo, tak to treba riesit 2x, lebo mas dvoch rodicov. Okrem toho, kazdy chce mat aj nejaku penaznu rezervu a vediet si poplatit sam aspon zakladne veci na zivot, aby ich nemusel, ako na hanbu sveta, drankat od druhych. Skor si z nich ber v tomto priklad. Takze z mojho pohladu neviem, ci az tak dobre rozmyslas.

silvike
1. mar 2025

Inac, fakt by bolo zaujimave, potom o niekolko desatroci, vypocut si alebo citat komentare detí tuto pisucich zien. Ze ci to bude vsetko take super, ci sa nebudu aj Vase deti stazovat na Vas, ze ste boli toxicki, manipulovali ste, ze ste mali zly charakter a vlastne ze maju z detstva traumu. P.S.....to len taka uvaha.

silvike
1. mar 2025

..."len nejako jej uslo,ako nam detom pokazila zivot a sposobila hlboke traumy." ...mozem sa spytat, z coho vlastne mas tu traumu ? Mas pocit ze ta nemala rada, alebo ze ti malo prejavovala lasku, alebo ze jej bolo vsetko prednejsie ako vlastne deti ? Ci ? Lebo som nejak nepostrehla v tvojich komentaroch nic konkretne co by si pislala, ze z coho vlastne prameni ta trauma. Len teda pisala si ten priklad s masom, ale to je take, no, zalezi ako ti to povedala, ci uz kazdu chvilu zatvarali, nema im kto skocit do obchodu, je to daleko, nechodia autom, ty si im prisla do rany tak hned ju to napadlo. No ale to fakt asi dovod na vyslovene traumu nie je. Ako ja si tiez pamatam situaciu z detstva. Dlho do noci som sa ucila, mama vosla do izby a nie ze by ma polutovala, ze sa tak dlho ucim tak prve co povedala bolo : " Joj zhasni uz, bo ide elektrika"... ale tak ja som to v zivote nejak nebrala tragicky a mohla by som sa umarat tym cele roky v zmysle : "Jeeeminku, ako moze byt mama taka bezcitna a neopytat sa na mna ako mi to ide, polutovat ma a ako to ze riesila len to ze ide vela elektriky. Vobec jej na mne nezalezi, nema ma rada". Ale tak nikdy som to proste tak nebrala. Ono zas nebolo vela takych situacii ale boli. Ale celkovo moja mama bola aj je velmi dobry clovek, co by sa rozdal, takze ja absolutne nejak jej nic take nezazlievam a ked vidim nakoniec ako sa ja viem zachovat v zivote, co a ako ja viem detom niekedy povedat, tak to fakt ziadna slava. Takze ono, ty vidis chyby na mame, vidis ako ta nemala rada, ale ty si stale taka 100% tna ? Ty nerobis chyby vo vychove, v komunikacii s detmi ? Je to tazke, no. Ale teda fakt zalezi, cim vlastne ti sposobila tie traumy akym spravanim akymi cinmi, slovami a pod.

liv1
1. mar 2025

@beata_k “naucili ta jest”. Asi nie, jest sa clovek nauci sam. Milujem svojich rodicov, ale nas vztah je dobry aj vdaka nim. Ked sa ktokolvek zacne spravat hnusne, to ze je medzi nimi pribuzensky vztah neznamena, ze sa ma cely zivot obetovat a trpiet. Aj ked mu v detstve utierali zadok.

mejzik
2. mar 2025

@biba_18 nevidim v tom nic zle ze ta.poslali do obchodu .ved si ich dcera tak mas im pomahat,a.prepac oni uz mudrejsi nebudu ,ved j my sme kolko krat chodili na nakup mamke kedze uz bola sama.aj 2-3krat do tyzdna a brali sme to ako samozrejmost,.dokonca sme sa jej aj pytali ci jej netreba daco kupit ci ma vsetko,.upratovat sme sa striedali alebo pred sviatkami ci malovanie prisli sme vsetci surodenci aj s detmi jej vnucatami .porobili sme , navarili sme si deti behali hore dole kedze to bolo v bytovke nie v dome, ale uz nemame ani mamku bohuzial a ver tomu ze ak nedajboze odijde aspon jeden z rodicov budes sakra banovat ze si snimi nebola castejsie, nemysli si ze my sme to mali ruzove ale predsa je to rodic

biba_18
2. mar 2025

@mejzik to asi nebolo mne, že ☺️

cecilia29
2. mar 2025

Ak hovoríme o ľuďoch 65+ myslím, že žili v úplne inej dobe ako my. Nam na každom kroku vyskakuje nejaký psycholog , s dobrými radami, snažíme sa vzdelávať,udržiavať. Ich život bol iný . Plus nastupuje aj starecka demencia. Nemusíme s nim súhlasiť, nemusime ich počúvať, vlastne si nemusíme ich slová brat k srdcu...mali by sme si ich vážiť aspoň ako rodičov. Tiež robili len všetko ako najlepšie vedeli. Zavolať, prehodiť par slov, doniesť kolac a zastaviť sa na pár minút. To asi z nikoho nebudne. Jasne ze nie je umenie ísť k babke , keď človeka čakajú 2 plechy buchiet, ale fakt je zaslúžene ísť k rodičom akých popisujes. Nezanecháva to dobrý pocit?

cecilia29
2. mar 2025

@silvike súhlasím na 100%

mejzik
2. mar 2025

Neviem preco ma hned napadlo ze ste sa niejak nezhodli na majetkoch, ci?

mejzik
2. mar 2025

@biba_18 sorry

lacibo
3. mar 2025

Podla psychoanalyzy ta na druhych najviac iritujú vlastnosti, aké máš ak ty sama, nemusia sa prejavovat navonok, driemu v podvedomí a raz vyjdú na povrch..rodicia si úctu zasluzia uz len preto ze nám dali život...to najcennejsie co.vobec máme..nemusime zdielat ich nazory na zivot ani sa nechat nimi obmedzovat alebo riadiť v nasom vlastnom živote..ale máme ich napriek vsetkym ich chybam milovať a byt tu pre nich, ked nas budu potrebovat..kazdy je len taky rodic, akym je schopny byt..niekto viac, niekto menej..ale ziadny rodic nechce naschval ublizit vlastnemu dietatu ani si nepraje, aby trpelo...posudzovat a odsúdiť rodicov je preto zbytočné a nikam nás to nepovedie ani neposunie v našom osobnom raste

nika_16
4. mar 2025

Ja takto nekomunikujem so svokrovcami, resp. s manželovou rodinou, vlastne iba ich zdravím. Ďalej sa ísť nedá, lebo manipulujú, keby som šla ďalej, zničilo by ma to. Ale aj tak si to vyčítam, trápi ma, že s niekým nemám dobrý vzťah.

anonym_bc7e31
19. sep 2025
@miui

@majkamasar
@beata_k nie kazdemu rodicia kupili korcule. Ak teda chapes, co tym myslim.

@miui mne moji rodičia kúpili korčule a moja mama si ich obula a jazdila si na nich na chodbe. Lebo ONA musí. Ja som stála na chodbe ako sa moja mama korčuľuje v korčuliach čo “som dostala”

anonym_bc7e31
19. sep 2025
@lacibo

Podla psychoanalyzy ta na druhych najviac iritujú vlastnosti, aké máš ak ty sama, nemusia sa prejavovat navonok, driemu v podvedomí a raz vyjdú na povrch..rodicia si úctu zasluzia uz len preto ze nám dali život...to najcennejsie co.vobec máme..nemusime zdielat ich nazory na zivot ani sa nechat nimi obmedzovat alebo riadiť v nasom vlastnom živote..ale máme ich napriek vsetkym ich chybam milovať a byt tu pre nich, ked nas budu potrebovat..kazdy je len taky rodic, akym je schopny byt..niekto viac, niekto menej..ale ziadny rodic nechce naschval ublizit vlastnemu dietatu ani si nepraje, aby trpelo...posudzovat a odsúdiť rodicov je preto zbytočné a nikam nás to nepovedie ani neposunie v našom osobnom raste

@lacibo žiadny rodič neublíži vlastnému dieťaťu? Prosím, môžem ti poslať moju lekársku správu z urgentného príjmu z fyzického ublíženia od môjho vlastneho otca pred mojimi deťmi?

lacibo
20. sep 2025
@anonym_bc7e31

@lacibo žiadny rodič neublíži vlastnému dieťaťu? Prosím, môžem ti poslať moju lekársku správu z urgentného príjmu z fyzického ublíženia od môjho vlastneho otca pred mojimi deťmi?

@anonym_bc7e31 tak to mi je naozaj luto, samozrejme som mala na mysli rodič, ktory je psychicky zdravy a ok

summer138
Autor odpoveď zmazal
anonym_bc7e31
20. sep 2025
@lacibo

@anonym_bc7e31 tak to mi je naozaj luto, samozrejme som mala na mysli rodič, ktory je psychicky zdravy a ok

@lacibo žiadny narcisticky rodič nie je psychicky v poriadku. A presne s takými to rodičmi sa ukončuje kontakt.

mata128
20. sep 2025

Tazko sa mi to pise.....s otcom som nekomunikovala 8rokov, moje najmladsie dieta ani nepoznal. Otec bol psychicky chory a roky sa nechcel liecit. Nepripustal si, ze on by potreboval pomoc. Trvalo to roky rokuce. Odohnal od seba svojim spravnim vsetkych, vsetci sme boli jeho " nepriatelia". Vymenil zamky, od vsetkych sa odstrihol, zil si svoj zivot. Zial, ako zil, tak aj zomrel ....nasli sme ho v byte mrtveho. Zo zaciatku som si to velmi, velmi vycitala. Avsak - otec nemal zaujem o nikoho a o nic.

Strana
z3