icon

Nenávidím brata

5. máj 2025

Od detstva, stále sa mi vysmieval v citlivom období puberty (aka som škaredá, chudá, zubatá a pod.). Teraz mam rodinu a on je slobodný. Nechcem, aby bolo moje dieťa s ním. Raz sa vyjadril na jeho adresu, že je sama ruka, sama noha. Syn je vysoký stihly a je na to haklivy. Vyhýbam sa kontaktu. Je to ok?, mama má pocit, že sa vyhýbam. Áno, aj vie prečo. Mrzí to mňa aj ju. Ale neviem ako riešiť. Vie zdr..ť aj mňa ešte aj po rokoch, ale ja sa chcem odosobniť, proste akékoľvek takéto chovanie chcem ignorovat. Ale pri priamej rodine je to náročné emocionálne, už len z princípu

Strana
z2
autor
5. máj 2025

Ona je smutná z toho, že ak umrie odcudzime sa úplne. Ja ju chápem, ale naozaj viac starostí s nim mám ako radosti. O súrodeneckej opore... Ani chýru😢

negymama
5. máj 2025

vsak si sa mala uz davno naucit, a tiez naucit syna na prihodne odpovede.
nieco v style. "radsej dlhe nohy, ako kratky rozum".
Mojej dcere sa vysmieval v detstve starsi bratranec , ze je malicka...no tak sa mu naucila odpovedat, ze Ja som akurat, ale ty mas maly rozum. " alebo ked sa pri nej vypinal aky je vacsi, tak ho sprazila, ze sa tu vytahujes ako stare tricko!
a to mala 5,6 ci 7 rokov.
Taki posmievaci len potrebuju len prihodne vratit, nech sa im zavaria kolieska, ze co odpovedat.

autor
5. máj 2025

Nestretame sa často, ale vždy mám negat.skúsenisť. Bol čas, kedy som myslela že chyba je vo mne. Ale, známa, nie "kamarátka" si všimla, že niečo nie je ok. Teraz to viem. Viem z toho vybrusliť, ale nechcem ublížiť mame

negymama
5. máj 2025

autorka, to ze sa mu vyhybas, ho len posilnuje v tom, ze sa ho obavas a pri kazdej prilezitosti sa vrati k zlozvykom z destva. Uz davno si ho mala usadit, nauc sa byt trochu asertivna a zdravo papulnata.
vravi tvojmu synovi, ze je chudy , dlhy? Tak mu s usmevom zadri...ze no ty ukaz svojho syna, nech vidime jeho idealne proporcie. Ziadneho nemas? No tak zavri usta.

autor
5. máj 2025

Ja toto všetko ovládam, techniky... Len to nemení nič na tom, že ma to ako človeka mrzi. Brániť sa viem, vieme. Ale je mi ľúto ze sa musíme bránit. Pred vlastnými príbuznými. Tam je problem

autor
5. máj 2025

Že proste ak človek nemá oporu u "svojich", tak kde? To mi láme srdce

livsi
5. máj 2025

Autorka - Ty si obeť a všetci sa máte prispôsobovať bratovi… toxické správanie v rodine… hlavne všetko zamiesť pod koberec… ale veď on to tak nemyslel.. si príliš úzkostliva a takéto reči vôbec niesu v poriadku. Vidno, že to v tebe zanechalo traumu. Navštívila by som psychológa. Tvoja mama by mala pochopiť, čo to v tebe zanechalo. A nie len mávnuť nás tým rukou a brať to na ľahkú váhu. Na chybe je bezpochyby tvoj brat. A v prvom rade, on by mal na vašom vzťahu pracovať. Lebo vidno, že teba to stále trápi, a on sa tvári, že sa nič nestalo a ešte to prenáša na tvoje dieťa. Páči sa mi ako rozmýšľaš, že ti záleží na synovi. Lebo žiadne dieťa, by nemalo trpieť takýchto dospelých ktorí nevedia čo je vhodne a nie je vhodne povedať.

livsi
5. máj 2025

Autorka - Ty si obeť a všetci sa máte prispôsobovať bratovi… toxické správanie v rodine… hlavne všetko zamiesť pod koberec… ale veď on to tak nemyslel.. si príliš úzkostliva a takéto reči vôbec niesu v poriadku. Vidno, že to v tebe zanechalo traumu. Navštívila by som psychológa. Tvoja mama by mala pochopiť, čo to v tebe zanechalo. A nie len mávnuť nás tým rukou a brať to na ľahkú váhu. Na chybe je bezpochyby tvoj brat. A v prvom rade, on by mal na vašom vzťahu pracovať. Lebo vidno, že teba to stále trápi, a on sa tvári, že sa nič nestalo a ešte to prenáša na tvoje dieťa. Páči sa mi ako rozmýšľaš, že ti záleží na synovi. Lebo žiadne dieťa, by nemalo trpieť takýchto dospelých ktorí nevedia čo je vhodne a nie je vhodne povedať.

autor
5. máj 2025
@livsi

@livsi mamka má uz začínajúcu demenci, brat nehrozí ziadna spolupráca. Ide len o mňa ako sa s tým vysporiadať. Ci odtrhnúť kontakty, to vidim ako naj riešenie

misicka31
5. máj 2025

Jaaaaj a ty mu nevieš povedať,že najdi si konečne ženu a j*b ju.🤷

kiwi3
5. máj 2025
@misicka31

Jaaaaj a ty mu nevieš povedať,že najdi si konečne ženu a j*b ju.🤷

@misicka31 to je veľmi milé a urcite by to pomohlo...

Brat ma zjavne sám komplexy, sam sa trestá uz len tým, že so sebou musí žiť. Asi by som sa fakt poradila so psychológom. Možno ti len povie, že sa mu máš vyhýbať, s niektorými toxických ľuďmi sa ani inak nedá.

misicka31
5. máj 2025
@kiwi3

@misicka31 to je veľmi milé a urcite by to pomohlo...

Brat ma zjavne sám komplexy, sam sa trestá uz len tým, že so sebou musí žiť. Asi by som sa fakt poradila so psychológom. Možno ti len povie, že sa mu máš vyhýbať, s niektorými toxických ľuďmi sa ani inak nedá.

@kiwi3 na takých ľudí treba ísť ich metódou,priama konfrontácia a máš pokoj. Väčšinou keď stretnú ,,samých seba" tak ich to prejde. Ochutnajú svoju medicínu.

autor
5. máj 2025

Len ja som dosť emocionálne založená a trapi ma to😢

lenka.25
5. máj 2025

Nie , vôbec to nie je OK a podľa mňa robis veľmi správne . Takýto človek tebe , ani tvojej rodine nič dobre do života neprinesie . Áno , je to brat , ale hold ja to beriem tak , že rodinu si nevyberaš, priateľov áno . Tiež by som nechcela byt v kontakte pre mna s toxickými človekom a to nie je o tom , či mu niečo viem , alebo neviem povedať . Ja jednoducho nevidím dôvod na stretávanie .

deti95060810
5. máj 2025

ak nebývate pod jednou strechou, máš svoju rodinu tak kašli na neho... keď sa nevie správať ako človek k sestre tak nech je sám.

autor
5. máj 2025
@deti95060810

ak nebývate pod jednou strechou, máš svoju rodinu tak kašli na neho... keď sa nevie správať ako človek k sestre tak nech je sám.

@lenka.25
@deti95060810 ďakujem vám

mantilka
5. máj 2025

Mne raz povedal psychológ na vzťah sú dvaja. Musia to obaja úprimne chcieť. Tvoj brat ti ubližuje a nie v hádke ale zámerne sa baví, teda asi sotva má záujem o vytváranie pekného vzťahu. Môžeš urobiť dve veci buď mu dáš šancu a vymenujes čo si neželáš, inak s ním končíš alebo ho vyškrtnes zo zoznamu už teraz.

mantilka
5. máj 2025

Ale hnev nerobí dobre tvojmu zdraviu, odpusti a nechaj to plynúť preč.

pralinka86
5. máj 2025

A on si to uvedomuje vobec? Nema to len ako take dotahovanie? Respektíve nevie inak komunikovat, tak da, co "vie"... Je z jeho strany zaujem o kontakt? Ze ma hrozny spôsob je jasne, ale neviem ci v detstve bol vobec vedeny k tomu, ze nerobí dobre inym.. aj ked je tazka povaha, da sa to nejak okresat, otvarat cloveku oci.. neviem co bolo v jeho pripade, ci sa take cosi dialo, alebo leb mavlo rukou..
Ze sa zmeni, je asi minimalna sanca.. ak sa necitis dobre v jeho spoločnosti, tak co narobíš, rodina nerodina..

zuzikak
5. máj 2025

a nevies sa s bratom normalne porozpravat ? Uprimne mu povedat, ze ta to zranovalo ako sa ti v detstve vysmieval a bola by si rada s nim mala dobry vztah ale musi si davat pozor na reci. Proste nech neuraza. Nech si uvedomi, ze niektore narazky na vzhlad ludia mozu byt citlivy. Ak mu to normalne povies ako reaguje ? Spytaj sa ho ako by reagoval on, keby si v kuse mala na neho neprijemne komentare.

elzu
5. máj 2025

Rodina se nerovná automaticky, ze si jako lidi sednete. Stejna krev nezaručí hezke a hluboke, dlouhotrvající vztahy. Komunikace je zaklad, ale pokud druha strana neni otevrena smysluplnemu rozhovoru, tak nic nenadelas.
S toxickým člověkem taky těžko pořídíš a ja uz davno nebojuju o vztahy, které mi vice berou nez dávají. Do těch uz svoji energii, city ani emoce neinvestuji.

domkakvet
5. máj 2025

To este z toho nevyrastol, stale ma take spravanie?

negymama
5. máj 2025

vzdaj sa toho ocakavania, ze brat bude tvoja opora a budete dobre vychadzat.
Velmi vela ludi, viac ako by si predpokladala, ma v dospelosti mizerne ci ziadne vztahy so surodencami.
Moj muz ma brata, su jedini surodenci, dokonca jednovajecne dvojcata" ...a skoro ziadne kontakty, s jeho bratom a zenou a detmi, sme mali kontakty len dovtedy, ked sme sa my snazili, prosili o navstevy, sami sme ich navstevovali kolko x nahnodne, po ceste od mojich rodicov, lebo inak by sa vyhovorili ze nie su doma. Prosili sme aby dali svoje deti k nam na prazdniny, volali ich na opekacku, na oslavu, na kavu...len tak prist, stretnut sa ako rodina. a oni? "nemam cas, nemam cas, stratim kvoli tebe den" na narodeniny deti neprisli, lebo svagor sa vyjadril ze budu stratovi, lebo musia priniest darceky, a my mame viac deti ako oni.
neda sa jednou rukou tlieskat. stale sa niekomu vnucovat ako vtierka a nadarmo. Raz to cloveka omrzi a povie dost bolo. A odvtedy nic. neozvu sa, nepozvu, neposlu ani sms na sviatky, proste nic.
Ja mam dve sestry, s jednou sme si blizke, stretavame sa, volame si, pomahame si a rozumieme si. S druhou...vztah ako s ladovou kralovnou,

autor
5. máj 2025
@elzu

Rodina se nerovná automaticky, ze si jako lidi sednete. Stejna krev nezaručí hezke a hluboke, dlouhotrvající vztahy. Komunikace je zaklad, ale pokud druha strana neni otevrena smysluplnemu rozhovoru, tak nic nenadelas.
S toxickým člověkem taky těžko pořídíš a ja uz davno nebojuju o vztahy, které mi vice berou nez dávají. Do těch uz svoji energii, city ani emoce neinvestuji.

@elzu múdro. Snažím sa vyhýbať. Jediné čo nás spája je mamka. Ak nedajbože raz nebude, končím nadobro. Bližší sú mi cudzí ľudia, susedia, koleg.

miadi
6. máj 2025

Syn moze odpovedat ze vzdy lepsie sama ruka sama noha ako male pivo 😃. A naznacit ujovi ze to male pivo je on . Inak Ja som to vzdy vnimala ako pozitivnu frazu ked som bola v tom veku a bola som sama ruka noha . Nemusi byt na to syn citlivy rastie je to sucast dospievania . Prirodzena normalna vec . Kym sa nepotkyna Sam o seba tak nema problem .

martinadomianova
6. máj 2025

Mňa tiež všelijako prezývali moji bratia. Teda hlavne ten prostredný. A potom som chytila nervy a vynadala mu do kktov a podobne. Ani s jedným sa nebavím. Nemám dôvod a ani chuť. A mama robila a robí z toho, že nič sa nestalo. Lenže mne sa to zle počúvalo. A najhoršie bolo, že sme mali všetci traja spoločnú izbu. Takže ani žiadne súkromie, nič. Takže Ťa veľmi dobre chápem. Ani na jeho svadbe som nebola. Síce ma ani nepozval. A svoju neter som doteraz naživo nevidela. Rodina/nerodina niektoré veci sa proste neodpúšťajú, nezabúdajú.

kandelabra
6. máj 2025

Pozri tvoja mama nie je spokojna, ze sa bratovi vyhybas, a aj ti povie ze tvoje spravanie sa jej nepaci...povedala vsak niekedy tvojmu bratovi, ze jeho spravanie voci tebe sa jej nepaci? To je tak ked jeden surodenec moze hocico, ale ostatni musia byt ticho a tolerovat to... a kto doma zaviedol taketo pravidla? Ty nie, ale mama. Ako dieta si s tym nevedela nic robit, ako dospela uz vies, a jej sa to nepaci. Nuz mala to riesit a nie tolerovat.

bambulka224
6. máj 2025

Hlavne ťa to trápi preto, lebo ťa na to mama upozorňuje.
Ja mám podobnu skúsenosť. Kľudne sa mu vyhybaj, lebo keď sa mama pominie, ostaneš mu len Ty. A keď nemá trochu slušnosti, bude Ti odčerpávať energiu ďalej. Môj muž má 2takych bratov. Do zrkadla sa nepozrú a na ostatných sú múdry.
Vyhýbam sa im. Len oslavy a nevyhnutné stretnutia.
Držím palce.

ahhola
6. máj 2025

Skus mu napisat list, budes mat raz ciste svedomie, ze ti na ich vztahu zalezalo. Chalani chcu pekne segry, aby boli ziadani v partii, ked rypal casto a zakerne mala to mamka riesit a nenechat to zajst az sem. Napis mu, ze by syn mal rad uja, ci by ste mohli zacat od nuly, znova a lepe😅 mozno na to nema, mentalne, emocionalne, ale skusila si. 🍀

lauricka
6. máj 2025

A rozhovor o jeho správaní ste mali? Podľa toho, ako by reagoval, by som sa zachovala ja. Buď by pochopil, ako takýmto správaním iným ubližuje a zmenil by to alebo by som sa s ním asi prestala kontaktovať.

Strana
z2