icon

Netúžim po svadbe. Je to normálne?

22. apr 2024

Ahojte, s priatelom sme spolu 5rokov, vsetko klape, rozumieme si, par rokov byvame spolu a o dva tyzdne mam termin porodu. Vsetko mi vyhovuje tak ako je. Velakrat sme sa rozpravali o svadbe, on to vidi ako dalsiu metu-ako zavazok, ze sme rodina. Ja mu stale vysvetlujem, ze mne svadbu, papier, ci rovnake priezvisko k zivotu nechyba. Mozno aj pretoze mam rozvedenych rodicov a nemyslim, ze ten papier zarucuje nejaku stabilitu, podporu, lasku. Ze sa casom nieco nepokazi. Nechcem sa proste vydavat. Priatel vsak vcera vytiahol prsten a uplne ma zaskocil, myslela som, ze to chape. Ze to mame medzi sebou vyriesene…Som divna, ked netuzim po svadbe? Som divna, ze ma ten prsten zaskocil? Vhupli by ste do manzelstva aj ked ste po nom netuzili aby ste boli aj papierovo “rodina”?

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@simona92101 Aky zavazok? Zajtra zbali dieta (ak by bolo narodene), odstahuje sa a uz riesi len vyzivne. Alebo chlap odide a nemusi uz v zivote vidiet vlastne dieta. Tak aky zavazok?

@irusa Ja pisem vo vseobecnosti, nie priamo na autorku tejto temy. To preco si v sucasnosti zeny robia s hocikym detmi za tym nehladaj logiku. Vacisna zien je silne emocna a v dietati vidi naplnenie svojho zivota a popritom veri v zazrak, ze z chlapa bude super hrdina.

simona92101
22. apr 2024

@zmrzlinka2021 no to teda nie,ze zbali dieta a ide prec.dieta ma dvoch rodicov,nemoze si len tak odist.
Cize dieta si moze urobit s hocikym,tam sa neboji nicoho,ale mat "papier" ze som niecia manzelka,tak to uz nie?😃

irusa
22. apr 2024

@zmrzlinka2021 ach......no nič..predokladám, že deti nemáš ani manžela

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@simona92101 To by ti vedeli rozpravat tu zeny, ktore maju deti s chlapmi a ten chlap si v ziadnom pripade ich nechce vziat.
Ano, mnohym chlapom nevadi urobit x frajerkam deti, ale kvoli dietatu si predsa nebudu danu osobu brat.

kitycat
22. apr 2024

Kolkokrat tu riesi zena, ze muz nechce svadbu a radia jej aby sla na matriku a dohodla termin na jednu sobotu

Ked to je opacne, tak div sa tu netlieska. Otrasny dvojity meter

@anonym a na darovanie semena ti je dobry ale na svadbu nie? Co keby si povedala celu pravdu ako sa veci maju

thoughtfulweirdo
22. apr 2024

Pokiaľ ti je to jedno, ale nechceš sa s tým otravovať, tak môžete sobáš vybaviť za 20 minút na matrike.
Pokiaľ si ho vyslovene nechceš zobrať, vysvetli mu riadne svoje dôvody, PREČO ho nepovažuješ za partnera na celý život, ale za otca svojho dieťaťa si si ho vybrala. Mne to zmysel nedáva. Manželstvo zrušíš, ani majetok v ňom spoločný mať nemusíš, otcovstvo dieťaťu (bez otcovho súhlasu) nezrušíš a ak sa z chlapa vykľuje hňup, môže ti ten hňup cez dieťa ovplyvňovať život ešte sakra dlho. Za mňa treba oveľa viac rozmýšľať pred plodením než pred sobášom 🙂

danica2711
22. apr 2024

nevydávala by som sa za chlapa, o ktorom by som nebola presvedčená, že s ním chcem mať ten "záväzok". Ale predovšetkým by som si s ním nespravila dieťa!

enmery
Autor odpoveď zmazal
klotildabazarik
22. apr 2024

@h2 nie ja len na margo toho zr mu vysvetlila ze Nie a on debil vytasi prsten? Co mu sibe? Sak mu to vysvetlila ze nechce svatbu😂aky ma zámer

morusha
22. apr 2024

A ako si na to zareagovala? Prijala si ten prsteň alebo si mu ho vrátila? Z napísaného to nie je jasné. Za mňa inak krásne gesto z jeho strany...že chce vzťah spečatiť aj oficiálne

20erika07
22. apr 2024

Ja som tiez netúžila po svadbe, nikdy som o nej ani nesnívala ani nič. Ktovie, mozno tiez preto, ze mama sa 4x vydávala, neviem, nejak som sa hlbšie nezamyslala .
Manžel to skúsil 2x, ten druhýkrát počas našej najväčšej krízy, no kto by sa už len vtedy chcel vydávať.
Prišlo to na mňa po vyse 11.spoločných rokoch, veľká kríza zazehnana ,nastal vo mne nejaky extremny pokoj a túžila som sa stať jeho manželkou. Pre mna to ale rozhodne nebolo o výhodách spominanych vyššie, ja som to citila najmä srdcom, z lasky, nie kvoli papieru. A presne na ten pocit som si musela počkať 11rokov, znie to divne, ale ak by nedošiel tak by sme boli už vyše 17rokov len partneri. Od svadby citim ovela vacsi záväzok drzat ten vztah v harmónii, je to pre mna silnejsie ale zaroven aj krehkejsie.

babulkomale
22. apr 2024

Dlhe roky som sa vydavat nechcela z podobnych dôvodov ako ty, potom som urcite veci pochopila a som uz vela rokov stastne vydata.

tiezjedna
22. apr 2024

@autorka tak prsteň môžeš nosiť xy rokov, k svadbe ťa nikto nútiť nemôže... Ale skús sa nestigmatizovať kvôli rozvodu svojich rodičov. Nikde nie je napísané, že vás stihne rovnaký osud. Je to len a len na vás.

h2
22. apr 2024

@klotildabazarik Jasné, šibnuý debil s prsteňom. Čo si to dovolil?!!! 🤣

rorino
22. apr 2024

To je tvoj osobný postoj,ktorý nik za teba nevyrieši.Pre mňa manželstvo nie je len papier.Tak to vysvetlí partnerovi,že proste ho odmietas ako manžela,že ti stačí jen partner.Urcite sa diskusia rozbieha svoju smermi,za a proti,ale nech ti tu napíše hoci 1000 žien,výsledok je len na tebe,ty s tým budeš žiť.Ocividne sa v tomto s partnerom nezhodnete.Ja osobne by som to brala tak,že má partner nechce so všetkým,čo k životu patrí.Manzelstvo je veľký záväzok,ale táto doba je už tak slahnuta a pomýlená,že ľudia ju považujú za nepotrebný prežitok.No želám ti,nech to nejako urovnateca zhodneme a hlavne veľa zdravia tebe a j vášmu malickemu.

cacianka
22. apr 2024

@h2 opäť 2 metre

cacianka
22. apr 2024

@irusa to nie je záväzok, iba darca spermii

777januska777
22. apr 2024

Manželstvo ti šťastie nezaručí, ale ani žitie spolu bez papiera ti šťastie nezaručí. Ako tu baby píšu, záväzok s daným partnerom už je na ceste a to male v brusku vo väčšine pripadov preverí skutocny vztah a rozvody a rozchody byvaju najčastejsie prave po deťoch. Manželstvo ma podla mňa hlavne prakticky a duchovný význam ak nie si ani duchovne založená, tak nevidím dôvod brániť sa manželstvu.

lujza123
22. apr 2024

Akokeby seba čitam za mlada, načo papier na lásku, trapošina celý obrad blablabla 😂🤦‍♀️..,

život ma trochu poučil, napíšem ti co mi na takéto mama povedala a mala svätú pravdu

Moja milá, manželstvo je v prvom rade ochrana pre teba, pretože akonahle sa ti narodí dieťa budeš ťahať za sakra kratší koniec lana.
Roky na materskej, roky kým bude dieťa v škôlke, kým prejdú prve ročníky ZŠ a bude potrebovať pomoc s učením. Pre zamestnávateľov budeš ta posledná ktorú by chceli vziat do práce
Tvoj chlap si zatiaľ bude budovať kariéru, zarábať, ty budeš na tom finančne ovela horšie

Manželstvo nieje žiadna romantika, je to právna zmluva ktorá ta ochráni.

autor
22. apr 2024

Darca spermii by bol clovek, ktory by mi len urobil dieta a tam by to skoncilo. Vela ludi zije spolu bez sobasa, maju deti, rozumeju si. Ja som nikde nenapisala, ze v nom nevidim muza mojho zivota, ze si nim nie som ista. Je moj najlepsi priatel, najlepsi clovek akeho poznam, len jednoducho nemam potrebu to posuvat na uroven manzelstva, ci uz zo zistnych ci nezistnych dovodov. Ale okej, vdaka za uzasne, cenne rady. Kebyze to napise nejaky chlap, ze netuzi po svadbe tak je to uplne ok, ale ked zena tak si nasla len darcu spermiii🤷🏻‍♀️

mantilka
22. apr 2024

Z tvojho písania citit veľké sklamanie, zranenie...pravdepodobne z rozvodu rodičov alebo aj nejaké neúspešne zamilovania. Takéto zranenia nám môžu pokaziť život, keď ich správne nespracujeme. Tam nejde o to, že jednoducho neveris manželstvu ale skôr ako negatívne rozprávaš. Psychológ by ti mohol pomôcť spracovať tvoje zážitky. Nie preto aby si sa vydala, ale preto aby si mala uzdravenie srdce, ktoré nie je zaťažené sklamaním.

enmery
Autor odpoveď zmazal
denithestrange1993
22. apr 2024

On to vidi tak,ze ta berie ako svoju finalnu zivotnu partnerku a ty si chces nechat otvorene dvierka,ze co ked. Akoby si neverila,ze moze existovat vztah na cely zivot. Nuz to mas pravdu,nikto ti to nezaruci. Ale slubit tomu druhemu,ze urobis vsetko preto aby ste spolu kracali zivotom,podporovali sa,starali jeden o druheho...to nie je "len papier". Ano necitila by som sa bez svadby ako sucastou rodiny,len ako kohosi partnerka.

vilma7
23. apr 2024

Keďže teda žijete spolu, budete rodičmi vášho spoločného dieťaťa...nevidím dôvod k akej veľkej zmene by došlo, keby sa vezmete. Jedine by ste mali spoločné priezvisko, boli rodina ako ste už teraz. Alebo?
Tým ze by si si vzala, by sa nič k negatívne mu nezmenilo.
A ako sa môžete rozísť, tak isto aj rozviesť. A prečo si ťa chce vziať, keď pozná tvoj názor?

nelka93
23. apr 2024

Ty tu budeš asi nová však? Inak by si nenapísala takú hlúposť, že keby sa muž nechce ženiť tak ho všetci pochvalia. Tu na koňovi? Však by ho zozrali všetky, vynadali mu, že chuda žena, že si to zaslúži. Máš tu väčšiu podporu ako ktorýkoľvek chlap, ktorý sa nechce ženiť.

lucilaines
23. apr 2024

Zodpovedz si tieto otazky:
Co sa pre teba tym “papierom” zmeni? Pretoze prakticky naozaj nic, budete zit ako doteraz, tak co ti na tom tak vadi? Je tvoj jediny argument, ze “nemas tu potrebu”? To je ale dost slaby argument, kedze ocividne tvoj partner tu potrebu ma. Je pre teba tento vztah natolko dolezity, ze si ochotna pocuvat aj potreby svojho partnera a brat ich na vedomie? Lebo stale tu citame len o tebe a tvojich potrebach a nepotrebach, ale potreby a tuzby tvojho partnera nevidim, ze by si nejako zohladnovala. Ak je to pre teba naozaj len o tomto, tak je velmi sebecke partnerovi odopierat manzelstvo, ktore je pre neho dolezite len s argumentom, ze ty to nepotrebujes. Ak mas aj nejake ine a silnejsje argumenty, tak potom dobre, sem s nimi. Chces si chranit majetok? Zarabas nejako podstatne viac ako on a bojis sa, ze by ta pri rozvode o to pripravil? Nie si si ista, ze je to clovek, s ktorym chces byt cely zivot? Cakas na niekoho ineho konkretneho? Nechces minut na svadbu peniaze? Viac argumentov proti svadbe mi v podstate nenapada, takze ak je to niektory z tychto zavaznejsich argumentov, potom ano, nevydavaj sa, ale dlzis tvojmu partnerovi, aby tvoj realny argument a dovody poznal a diskutoval o tom. Tvrdis, ze papier ti stastie nezaruci. To je samozrejme absolutna pravda. Ale spoluzitie bez papiera ti tak isto stastie nezaruci a v tvojom pripade ti prinesie este aj ohrdnuteho partnera, ktory sa pravdepodobne bude citit nevypocuty a zraneny a toto si moze v sebe niest po dalsie dlhe roky vasho vztahu, takze to svoje nezarucene stastie ohrozujes este viac.

autor
23. apr 2024

Ja skor nechapem, ze ked vie moj nazor na svadbu, aj tak ma do nej nuti. Ked to robia zeny, tlacia partnerov do uzkych. Ale okej, dakujem za rady. Majte pekny den…

ptvw
23. apr 2024

Komenty som necitala ale možno len to tu už niekto písal ale nedavala by som priezvisko dietatu po ňom ale po sebe keď už...

jankalukasova
23. apr 2024

Ja si nemyslím, že je zlé alebo divné netúžiť po živote v manželstve ale to ste mali mať riadne vydiskutované. To, že partner to vie, ešte neznamená, že je s tým ok. Môj manžel sa tiež chcel ženiť. Chcel žiť v manželskom zväzku a veru neviem ako by niesol, keby som to odmietla. Podľa mňa Tvoj partner to bral na ľahkú váhu a myslel si, že keď vyrukuje s prsteňom, tak proste privolíš a svadba bude. Teraz narazil na realitu.
Otázka je či Ty nechceš alebo to len nepotrebuješ. Ak ide len o to, že Ti to netreba ale inak sa Ti to neprieči, tak prečo nie?
Ak skutočne nechceš a máš k tomu relevantné dôvody (myslím týkajúce sa Vášho vzťahu, nie, že Tvoji rodičia sú rozvedení tak .....)tak je o dosť horšie, že spolu čakáte dieťa.
Ak je pre neho manželstvo v živote tak dôležité, tak to odmietnutie a jeho sklamanie, môžu byť dôvodom rozpadu Vášho inak fajn vzťahu.

morusha
23. apr 2024

Keby si ho naozaj ľúbila, tak ho nedokážeš zraniť a ublížiť mu svojim odmietnutím ...musel sa cítiť hrozne po tom čo ťa požiadal o ruku. Je to pre teba najlepší človek akého poznáš, partner, otec tvojho dieťaťa ale asi nie až natoľko, aby sa stal tvojim zakonitým manželom. Potom sú to pre mňa len prázdne slová z tvojej strany, ktoré nechceš naplniť.