Svadba z donútenia

sspeed_cs
28. okt 2022

Ahojte,
Dlho premýšľam a neviem si poradiť so situáciou ohľadom svadby. Pre mňa je to po čase samozrejmosťou, keď sa ľudia spoznajú a žijú spolu. Sme spolu 3 roky, žijeme spolu 1.5 roka, ale poznáme sa dlhšie. A pomaly som nahodila tému svadby. Som už síce 1x rozvedená, ale viem že svadba ma čosi do seba (pre mňa je to hlavne znakom úcty a žitia spolu v každej životnej situácii). Máme spolu hypo na dom, ktorý sa v blízkej dobe dokončí a deti zatiaľ neplánujeme. Ale čo sa svadby týka partner tvrdí, že v tom nevidí žiadny zmysel a je to len papier, má ma rád, myslí to so mnou vážne a že on to už teraz vníma tak že by ma neopustil a vie, že ja som tá pravá. Pobavili sme sa o tom, vezme si ma, keď na tom trvám a chcem to, ale že prsteň by mi ani nevedel vybrať a celkovo netuší čo kde a ani nevedel ktorý prsteň sa kedy dáva. A určite to netvrdí lebo ma chcel prekvapiť. Je obrovský praktik, keď som sa ho pýtala na zásnubný prsteň, tak povedal že ak by kupoval, tak nejaký obyčajný bez kameňa lebo že sa to musí všade zachytávať a je to nepraktické. Vo mne vzbudilo asi skôr sklamanie alebo ani neviem aku emóciu... A ani nemám chuť ho k niečomu nútiť a sama som trochu o svadbu stratila záujem, pretože nechcem niekoho čo to vidí inak a robi niečo čo si ja želám. Inak je to skvelý muž, milý, starostlivý, je pre mňa oporou, a nechcem aby to bol začiatok konca, ale neviem ako žiť s tým pocitom... Vďaka za prečítanie, každý názor a povzbudenie 🙂

cyberk
28. okt 2022

Boze :D ano ked ti kupi kamen ako hlava tak ten sa zachytavat bude :DD ale ine ani nie... chapem, ze ta presla chut do svadby, ked jeho postoj je aky je, ale kazdy sme nejaky, povedal ti ako to on vidi, ale urobil kompromis a ked si zelas svadbu tak bude 🙂 vedu by som z toho nerobila, nemozeme cakat ze ten druhy bude mat vzdy take iste tuzby 🙂 horsie by bolo keby si stal za svojim a ziadnu svadbu by nechcel 🙂 takze hlavu hore ! to aky ti prsten da je uz vedlajsie, hlavne ze bude z lasky a budes ho nosit s hrdostou <3 🙂

fotoarch
28. okt 2022

Ak je praktik, možno pochopí mierne tvoje usmernenie, že si predstavuješ zasnubak s ktorým v prípade núdze, budete rezať sklo 😁 ..... Ja som ako pragmatik exovi pred velevela rokmi navrhla že miesto zasnubaku si prosím USB kľúč - tuším mal 10 MB 👀

melanta
28. okt 2022

Každý priemerne inteligentný človek vie, že svadba nie je len papier. Za mňa má svadba 2 významy. Praktický a osobný. Praktický je ten právny, už len niečo také ako informovanie v nemocnici a ešte vážnejšie nárok rozhodovať ak je človek v nemocnici vo vážnom stave (priateľka žiadne rozhodnutia nebude dávať aj keby ste spolu žili 20 rokov, budú to robiť rodičia alebo manželka). A kopec iných právnych dôvodov. Ten osobný rozmer za mňa je ten, že chceš, aby to bol tvoj muž, nie priateľ. Ale z toho čo píšeš je jasné, že on si ťa zoberie, ak je to pre teba dôležité. Ak by s tým mal fakt problém, tak ver, že by si ťa nevzal aj keby si na kolenách prosila a plakala. A prsteň nepotrebuješ. Ak sa chceš vydať, tak sú podstatné iné veci a nie prsteň či veľká svadba. Takže nevidím až tak nejaký vážny dôvod na to, aby ťa prešla chuť vydávať sa.

liljana
28. okt 2022

Ty chces svadbu, aj ked si sa uz rozvadzala, chces aj prsten so sutrom a ked sa ti okamzite nevyhovie, mas negativne emocie. A chlapec je z toho vedla. Svadba, starosti, vydavky, prsten, tvoje oduvanie, ked nedostanes svoje ...
Svadba nie je iba papier. Ale kto uz je po rozvode, pre takeho to iba papier ocividne je.

mia_von_prag
28. okt 2022

A problém je v čom?
- Vyzera to, že ťa má rád a chce s tebou žiť.
- Ty o ňom hovoríš to isté.
- Povedal, že si ťa vezme, keď to je pre teba dôležité.

Ak ide len o prsteň, môžeš si vybrať sama. S tým kameňom má pravdu, všade sa zachytáva.
Len od neho nečakaj sviečky, houbičky a žiadosť na kolenách. Pre niekoho to je veľmi neprirodzené. Napr u nás, to by sme sa obaja prepadli od hanby s takym divadlom.

jajanka31
28. okt 2022

@liljana no moment a prečo by nemohla chcieť byť zasnúbená mať prsteň aj s diamantom a nového manžela? Len preto ze jej prvý nebol ten vhodny..to ma žiť teraz cely život ako sama alebo co...neviem ci som správne pochopila tento vás komentár.

sspeed_cs
autor
28. okt 2022

@cyberk
@liljana
@fotoarch
@melanta len pre upresnenie, nechcela som aby to vyznelo tak že potrebujem najväčší suter 😅 o tom to nie je. Mňa trápi vyložene jeho prístup a ešte som to nespracovala ani po týždni, to je všetko🙂

jajanka31
28. okt 2022

@sspeed_cs ja ta chápem... bola som presne v rovnakej situácii a rada o tomnpopisem do správy.

jajanka31
28. okt 2022

@liljana a ešte nie nemáte pravdu ze pre človeka po rozvode je to iba papier..je to presne taký istý právny úkon ako pre toho čo po rozvode nie je.. kto by to povedal

zuzinka888
28. okt 2022

A preco by to robil ked ma vsetky bonusy aj bez papiera.

pragmaticka
28. okt 2022

V tejto situácii by som na tvojom mieste zo svadby upustila!! Načo sa pretvarovat v den d ako ste šťastný a užívate si to, keď poznás jeho názor na to?
Úplne by som upustila od tej témy a zmierila sa s tým, ze kým nedozreje vydatá nebudem. A inak deti plánujete? Lebo mne osobne by asi najviac vadilo toto. Ze sa deti narodia do neúplnej rodiny a ešte budú nosiť nie rovnaké meno ako ja. Nato by som nikdy nepristupila a teda čudujem sa všetkým ženám, co toto povolia
To môj vtedy partner dobre vedel. Ak zostanem tehotná a nebudeme vzati, decká majú moje priezvisko.

miadi
28. okt 2022

Si predstav, ze budeme mat coskoro 10 vyrocie s manzelom a snubak nemam 🙂 Ved ked ti na tom prsteni tak zalezi ..tak chodte spolu do zlatnictva a snad ta nechá vybrat si. Vies co je tvoj problem ? Vies aky je vies aky ma pristup no si sklamana ze to neberie tak ako ty. Bud ho milujes takeho aky je...alebo sa na to vykasli...nie len na svadbu ,ale cely vztah. Zober si ho alebo sa snim rozid. Ty by si mala vediet co je pre teba naj alternativa.

stanulienkat
28. okt 2022

Neviem, preco zeny tak lipnu na svadbe. Duplom, ked si uz rozvedena. Myslis, ze to posilni vas vztah, alebo bude tym padom "navzdy"? Pri detoch mi to pride spravne, ale kym ich nemate vo vyhlade... Myslim, ze je ovela dolezitejsie, ze mate pekny vztah.

liljana
28. okt 2022

Ona v 20: Ak si ma hned nezoberies, odidem. On: Tak dobre, zoberme sa hned, ked chces. Nikam nechod.
Ona v 40: Ak si ma hned nezoberies, odidem. On: Co zase vymyslas. Tak dobre, chod, ak inak nedas. Ona: Teraz si ma nas.al. A just neodidem, ale za toto mi este zaplatis.
😝

miriam11
28. okt 2022

@sspeed_cs podľa mňa je svadba o láske. Ak ta partner ľúbi,svadba nie je pre neho problém. Aj modré z neba by zniesol....a píšte si tu kto chce,co chce. Je to tak.

nyusika
28. okt 2022

@sspeed_cs
kedze je to pre tvojho frajera iba papier, moze mu byt teda jedno, ci ho ma, alebo nema.
kludne sa teda moze ozenit....vedf je to IBA PAPIER

nyusika
28. okt 2022

@stanulienkat pretoze je to znak ucty, znak toho, ze moj partner ma natolko miluje, ze chce mat oficialny vztah. a je to prejav toho, ze je ochotny oficialne dat najavo, ze sme par.

chapem vsak, ze existuje vela zien ktore vedia, ze ich partner by nikdy na taketo nieco nepristupil, preto same seba presviedcaju, ze im na tom nezalezi tiez.
aj ja som k takym patrila, teraz som stara dievka 😀

doriiis
28. okt 2022

Ach jo.Hodila si túto diskusiu na fórum,kde prevláda všeobecný názor,že keď sa chlap nechce zenit,tak je tupy chudák,nedospely,nepripravený prevziať zodpovednosť za teba a podobne strašne múdre reči.Povedal ti svoj názor a postoj k tomu.Bolo to fér.Je na tebe,ako to vezmeš.

nyusika
28. okt 2022

@doriiis z toho, co si napisdala, plati iba to, ze je nepripraveny prevziat zodpovednost.

ked sa niekto neche zenit, nie je ani chudak, ani debil...ale ma to jasne partnerke povedat. a ona sa podla toho zariadi.

doriiis
28. okt 2022

@stanulienkat ...lebo je to pre nich prejav úcty a bla bla bla.To,že si v mnohých prípadoch berú kretena na entu,ktorý slovo úcta nevie ani prečítať je nepodstatne.Hlavne,že svadba bola a všetko je doma na poriadecku.Vies,svadba dobre vyzerá pred rodinou,že aj ty si už teda niečo dokázala vo svojom živote.

kvetinka75
28. okt 2022

robíš z komára somára. Povedal, že si ťa vezme tak v čom je problém? To že on nezdiela také nadšenie ako ty? Ešte som nestretla muža, ktorý by sa choval ako žena, čo sa týka svadby - aby sa tešil, aký prsteň ti vyberie (preboha, je to len vec), aké občerstvenie, hudba, sála a všetko okolo toho. A to s tým prsteňom - tak je praktik, pozerá sa na veci zo svojho pohľadu. Neviem čo ťa na tom štve. Ak chceš romantika, ktorý nebude o ničom točiť iba o svadbe a veciach s tým spoločnými, nájdi si takého. Ale ani to ti nezaručí že s tebou zostane naveky. Vieš koho máš doma a to je podľa mňa podstatné. Ja by som sa druhýkrát už ani nevydávala. Už mám na to iný názor ako v 20ke

stanulienkat
28. okt 2022

@nyusika ale ved maju pekny vztah, nech si ho vazia. Pozri ake su tu denne pribehy. Zena si vydupala svadbu, dalsia si vydupe dieta. Potom dalesie 2 rozvody, deti s kazdym partnerom s ktorym chodila...Mne to zavana strasnym zufalstvom. Mozno preto to beriem tak sportovo, lebo som mala od partnerov hned pocit, ze si ma chcu vziat a bola ziadost o ruku. Viem, ze by som sa minula aj teraz, ked uz nemam 20. Tiez som nemala potrebu sa vydavat. Mne to pocitovo nic nedavalo. Viac som si vazila kvalitny vztah. Aj som sa sice dala ukecat a urcite nelutujem. Sme spolu spokojni cez 20 rokov. Skor mi partnerstvo nadivoko vadi, ked su tam deti. Do toho by som nesla ani ja. Zas na druhej strane 3 roky nie je vela. Mlady muz moze este zmenit nazor. Ved aj autorka pise, ze on nie je proti. Len on to citi ako vacsina chlapov. Chapem aj ju, aj jeho. Duplom v dnesnej dobe plnej rozvodov a patchwork family.

doriiis
28. okt 2022

@nyusika ...čo dotyčný aj spravil.Povedal.

nyusika
28. okt 2022

@doriiis po spolocnej hypoteke...

nyusika
28. okt 2022

@stanulienkat nepisem o vydupani si svadby, pisem o tom, ze to ma byt prirodzny vyvoj-posun.

doriiis
28. okt 2022

@nyusika ...to je ich vec.Myslim si,že autorke najviac prekáža fakt,že partner neskáče meter dvadsať z predstavy svadby tak ako ona.A to,že prejavil záujem si ju aj napriek tomu vziať je asi tiež málo, nakoľko to nie je s takým odusevnenim ako by si autorka predstavovala

doriiis
28. okt 2022

Ale inak je zaujímavé čítať diskusie ohľadom svadieb.Vacsina slovenských žien je taký obrovský paradox.Chcu byť nezávislé,slobodne,emancipovane ženy,ktoré sa nikomu a ničomu v živote nechcú podriaďovať.Ale zároveň ich názor na svadbu a manželstvo je ako keby sme čítali názory našich mám,babiek ktoré to riešili ešte v minulom storočí.Spravanim by chceli byť tieto ženy tak západné,ale myslením sú stále také východoeurópske a pár desaťročí pozadu

ckocka
28. okt 2022

Vyberať si partnera podľa toho s akým nadšením bude vyberať svadobné dekorácie je zaujímavý postup.

stanulienkat
28. okt 2022

@nyusika to ano. Suhlasim.

morgane1975
28. okt 2022

@sspeed_cs tému svadby mal nahodil muž… podľa mňa🤔