icon

Nezáujem starých rodičov o vnúčatá

27. aug 2025

ahojte, chcem sa asi len vyzalovat alebo najst pochopenie, ci mate podobne vztahy v rodine aj vy. Vacsinou si vsimam, ze nezaujem starych rodicov je vacsinou z jednej alebo z druhej strany, my ho mame pre istotu z oboch stran. Ked sa mala narodila, chodili vkuse, potom to z nich rychlo opadlo a uz sa im prestalo chciet a pokial neprideme my, oni su schopni neprist aj 2-3 mesiace, pritom pri kazdej nasej navsteve budu malej rozpravat ako im chyba, kedy pride a ako ju lubia. Stari rodicia su mobilni a relativne zdravi na svoj vek, maju nieco cez 60. Moj otec je dochodca a dobrovolne chodi do prace lebo by sa doma nudil, mama este pracuje, svokor ma flexibilnu pracu a stiha rozlicne sportove aktivity, svokra robi u neho vo firme a robi z domu, vie si najst cas na rozne aktivity.
Nepride mi, ze by ju nemali radi, ale ze sa im vrcholne nechce a su lenivi za nou prist a vztah so starymi rodicmi jej tvorime ja a muz a im je to jedno a mne sa to uz dakedy robit nechce. Nema si nahodou dospely vytvarat tento vztah s dietatom? Keby sa my nesnazime, oni nemaju ziaden vztah a mna to fakt uz nebavi.
Ako to vnimate vy, ktori ste v podobnej situacii? Vykaslali ste sa na to alebo ste v sebe nasli kus sebazaprenia a zmenili sa tieto vztahy po rokoch alebo len marne dufam v zaujem z ich strany, ktory sa mozno objavi s jej pribudajucim vekom? Alebo to bude stale tak, ze ich musi prist navstivit mala?
Byvame vsetci v rovnakom meste, cize nie je problem vzdialenost a tiez ako som nacrtla vyssie, nemaju vazne zdravotne problemy.

gribka1
27. aug 2025
@anonym_autor

@colsami ano, sme spolu casto, kvoli nasej aktivite, ale ked sa raz za cas poriadne nastveme a prestaneme chodit tak oni ani nevedia ze maju vnucku a su zduti. Kym chodime pravidlene tak cez tyzden sa pytaju potom neprideme jeden vikend, druhy a uz je peklo na zemi. Ale ze by ich trklo ze ahaaa aj my mozeme prist, to nie.

@anonym_autor A s malou by ostali? Že sami.

autor
27. aug 2025
@ivik4

@anonym_autor no vsak ? Aky nezaujem ked Vas stale volaju

@ivik4 napisala som to nizsie, pokial neprideme jeden vikend, druhy vikend, uz o nas nevedia, povieme im, pridte vy, nam by tiez dobre padlo rsz za cas, keby vy pridete. Bud nam nic nepovedia alebo zacnu vyhovaracie frazy no ved ano, ano. Jasneee. Ale vy by ste mali chodit. Svokor to raz zaklincoval ked som to s nim riesila, ze to my by sme mali chodit. Bol urazeny na zivot a na smrt ked sme k nim neprisli mesiac a pol. Ani sa nam neodzravil ked sme k nim prisli a ignoroval nas.

autor
27. aug 2025
@gribka1

@anonym_autor A s malou by ostali? Že sami.

@gribka1 to nie. Aj ked sme u nich tak vacsinou my davame pozor a robia si svoje.

gribka1
27. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 to nie. Aj ked sme u nich tak vacsinou my davame pozor a robia si svoje.

@anonym_autor Tak potom si vás len držia pri sebe. Ja keď idem k mojim, tak ani nepokecame, lebo sa venujem deťom. Veď sa to ani ináč nedá😂😂.

biba_18
27. aug 2025

no, ale ďalší príklad čo som písala včera - lebo rodičia toto, svokrovci hento - keď nebude po mojom tak to nebude nijak a bum, rozvod, smrť partnera, mužove týždňovky, niečo - a zrazu žena ostane sama s 2-3 deťmi, lebo veď načo dobré vzťahy v rodine…

autor
27. aug 2025
@biba_18

no, ale ďalší príklad čo som písala včera - lebo rodičia toto, svokrovci hento - keď nebude po mojom tak to nebude nijak a bum, rozvod, smrť partnera, mužove týždňovky, niečo - a zrazu žena ostane sama s 2-3 deťmi, lebo veď načo dobré vzťahy v rodine…

@biba_18 uf ja teraz neviem. Pride mi z tvojho postu, ze vlastne ja mam vybakladat 100% usilia aj s manzelom a oni nemusia nic. Toto nie je ze svokrovci toto a hento. Ved oni nepridu, oni nemaju realny zaujem kym neprideme my. Ved my im jednostranne vytvarame vztah s malou a ja mam este mst obavu, ze ak sa s manzelom nedajboze rozvedieme, tak mi pomozu lebo k nim chodim a mam k nim chodit s postrannymi umyslami, ze co ak sa stane nieco zle?
Mozem to aj otocit. Ked oni budu stari a nevladni, mozno sa o nich nebude mat kto postarat, lebo si nevytvorili vztahy a budu odkazani na dokov dochodcov. A ked budu stari a nevladni, my s muzom to urobime z tej psej povinnosti, lebo sa to tak patri, ale vnucka si bude zit svoj krasny zivot, lebo to casom zacne vnimat, ze stari rodicia za nou nepridu a vlastne je to ona ktora musi a mala by a karta sa obrati.

biba_18
27. aug 2025

@anonym_autor mne je jedno čo ty budeš robiť a aké vzťahy budú mat tvoje deti so starými rodičmi. ja vravím že vzťahy treba budovať, samé neprídu 🤷‍♀️

gribka1
27. aug 2025
@biba_18

@anonym_autor mne je jedno čo ty budeš robiť a aké vzťahy budú mat tvoje deti so starými rodičmi. ja vravím že vzťahy treba budovať, samé neprídu 🤷‍♀️

@biba_18 Ale súhlasíš, že z oboch strán a nie jednostranne. Však?

0silvia0
27. aug 2025
@anonym_autor

@biba_18 uf ja teraz neviem. Pride mi z tvojho postu, ze vlastne ja mam vybakladat 100% usilia aj s manzelom a oni nemusia nic. Toto nie je ze svokrovci toto a hento. Ved oni nepridu, oni nemaju realny zaujem kym neprideme my. Ved my im jednostranne vytvarame vztah s malou a ja mam este mst obavu, ze ak sa s manzelom nedajboze rozvedieme, tak mi pomozu lebo k nim chodim a mam k nim chodit s postrannymi umyslami, ze co ak sa stane nieco zle?
Mozem to aj otocit. Ked oni budu stari a nevladni, mozno sa o nich nebude mat kto postarat, lebo si nevytvorili vztahy a budu odkazani na dokov dochodcov. A ked budu stari a nevladni, my s muzom to urobime z tej psej povinnosti, lebo sa to tak patri, ale vnucka si bude zit svoj krasny zivot, lebo to casom zacne vnimat, ze stari rodicia za nou nepridu a vlastne je to ona ktora musi a mala by a karta sa obrati.

@anonym_autor skus s nimi jednat raznejsie a otvorenejsie. Oznam im, ze buduci vikend nepridete, lebo su na rade oni. Ked zacnu vyhovaracky a zduvacky, tak ich stopni a povedz, ze ziadne vyhovorky, cakate ich. Oni budu mat tyzden na mentalnu pripravu. Ked nepridu, zdut sa pre zmenu mozete vy. Ale nie, nezduvajte sa, jednoducho to nejako prezite.

anna777115
27. aug 2025

Autorka riešiš somariny. Ja, mať 60 a ešte pracovať, tak z domu nevytiahnem ani nohu.V minulosti odchadzali ženy do dochodku okolo paťdesiatky. Boli este relativne mlade behat okolo vnúčeniec alebo nepracovali boli ženy v domácnosti. Taktiež, sa žilo trojgeneračne . V jednom dome, boli po ruke aj tri ženy. Z terajším zhonom sa to nedá porovnávať. A čo chceš aké budovanie vzťahov, veď starí rodičia tiež, chcú aj vlastny zivot, oddych. Cely život chodiš okolo domácnosti , deti svojej rodiny a ked to vsetko vychováš, necháš vyštudovať, zabezpečíš, pride nejaka nevesta s teoriou budovania vzťahov. Som, zvedavá, ako budeš ty v tom veku popri práci a zhoršenom zdraví budivať vzťahy s vnúčencami. Budeš rada, ked budeš ráno schopná vstať z posteĺe a podať nejaký výkon, ktorý sa od teba bude očakávať.

gribka1
27. aug 2025
@anna777115

Autorka riešiš somariny. Ja, mať 60 a ešte pracovať, tak z domu nevytiahnem ani nohu.V minulosti odchadzali ženy do dochodku okolo paťdesiatky. Boli este relativne mlade behat okolo vnúčeniec alebo nepracovali boli ženy v domácnosti. Taktiež, sa žilo trojgeneračne . V jednom dome, boli po ruke aj tri ženy. Z terajším zhonom sa to nedá porovnávať. A čo chceš aké budovanie vzťahov, veď starí rodičia tiež, chcú aj vlastny zivot, oddych. Cely život chodiš okolo domácnosti , deti svojej rodiny a ked to vsetko vychováš, necháš vyštudovať, zabezpečíš, pride nejaka nevesta s teoriou budovania vzťahov. Som, zvedavá, ako budeš ty v tom veku popri práci a zhoršenom zdraví budivať vzťahy s vnúčencami. Budeš rada, ked budeš ráno schopná vstať z posteĺe a podať nejaký výkon, ktorý sa od teba bude očakávať.

@anna777115 Ako ďaleko si od 60tky, keď máš tento názor?

autor
27. aug 2025
@biba_18

@biba_18 nie, ty si v podstate napisala, ze rodicia si diktuju podmienky a mali by udrziavat dobre vztahy so svojimi rodicmi, keby sa ocitli v problemoch. To je vztah s vyhodami alebo vztah pre bocne vratia a to je chore.

anna777115
27. aug 2025
@gribka1

@anna777115 Ako ďaleko si od 60tky, keď máš tento názor?

@gribka1 Ja, ťaham na paťdesiatku a mám také zdravotné problemy, ktore som ešte pred dvomi rokmi nemala suredencom ťahá na šesdesiatku a detto. U ženy spraví veĺku zmenu v živote nástup menopauzy a s tou idú ruka v ruke, aj zdravotne problemý a komplikacie.

autor
27. aug 2025
@anna777115

@anna777115 dakujem za info, mam zdravotne problemy niekolko rokov a s malou mi nikto nepomaha. Mne ide len o to ze ked ju chcu vidiet, mohli by sa raz do mesiaca zodvihnut z ich ctenych pribytkov a tu neuveritelnu cestu v trvani necelych 10 minit k nam a necelych 10 minut naspat obetovat. Lebo pokial vedia chodit za sportovymi aktivitami, na navstevy inych rodinnych prislusnikov, ktori su v nasom veku alebo su aj mladsi a byvaju dalej nez my, tak toto by ich nezabilo. A teoriu budovania vztahov nam nacrtli oni s tym, ze MY BY SME MALI CHODIT, nie oni, MY.

anonym_de1e6b
27. aug 2025

@anonym_autor ze ctene pribytky, ked im takto davas najavo svoj nazor, rozmyslam, ci pricinou nenavstevovania nebudes ty🤔

autor
27. aug 2025
@anna777115

@anna777115 nepoviem keby som chcela aby mi prisli pomahat s dietstom ktore som si ja urobila a ja som ho chcela a mala na nich neprimerane poziadavky, ale fakt si zdvihnut zadok a prist za svojou vnuckou ked mozu chodit za sesternicou mojho manzela a jej dvomi detmi, za svojim bratom do mesta ktore je 40 km od nas, svojra chodi so sestrou na dovolenky, tak o akych zdravotnych problemoch je tu rec. To su vyhovorky

gribka1
27. aug 2025
@anna777115

@gribka1 Ja, ťaham na paťdesiatku a mám také zdravotné problemy, ktore som ešte pred dvomi rokmi nemala suredencom ťahá na šesdesiatku a detto. U ženy spraví veĺku zmenu v živote nástup menopauzy a s tou idú ruka v ruke, aj zdravotne problemý a komplikacie.

@anna777115 Myslím, že napriek problémom, budeš chcieť občas vidieť vnúčatá, alebo pokiaľ bude pohyb možný, pôjdeš na narodeninovú párty. Myslím, že to nie je všetko o hustote stretávaní, ale kvalite. Určite je priorita zdravie. A nemyslím nejaké obskakovanie, stráženie, keď to zdravie nedovolí.

autor
27. aug 2025
@anonym_de1e6b

@anonym_autor ze ctene pribytky, ked im takto davas najavo svoj nazor, rozmyslam, ci pricinou nenavstevovania nebudes ty🤔

@anonym_de1e6b hahaha dakujem, viem ako sa mam spravat, viem rozlisovat co si mozem dovolit povedat pred malou a manzelom, pred kamaratmi, aky mam slovnik pouzit v praci pred klientmi a s rodinou sa rozpravam vzdy v ucte a s uctivym slovnikom. Kto chce, vytrhne jedno slovo z kontextu a stavia na tom celu teoriu a zlej zlej skaredeu neveste a dcere

anonym_de1e6b
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_de1e6b hahaha dakujem, viem ako sa mam spravat, viem rozlisovat co si mozem dovolit povedat pred malou a manzelom, pred kamaratmi, aky mam slovnik pouzit v praci pred klientmi a s rodinou sa rozpravam vzdy v ucte a s uctivym slovnikom. Kto chce, vytrhne jedno slovo z kontextu a stavia na tom celu teoriu a zlej zlej skaredeu neveste a dcere

@anonym_autor tak ked vies ako sa mas spravat, tak vies, ze nasilu nic nejde. Asi sa u vas necitia dobre, preco? To my nevieme. Ale ty skus porozmyslat, ked chodia radsej k inym pribuznym na navstevu.

autor
27. aug 2025
@anonym_de1e6b

@anonym_de1e6b pisala som uz vyssie, mam starych rodicov, ktori sice dali naterialne dary, dali peniaze na kazdy sviatok ale nebolo tu budovanie vztahov. Teraz maju vyse 80 rokov a ja s nimi nemam ziaden vztah, ked k nim pridem, viacmenej mlcky sedime hodinu a ideme domov a je mi do placu, ze ked boli mladi a mali prilezitost budovat si vztahy s vnucatami, tak s nami netravili cas a ja tie spomienky nezmazem a neviem sa teraz tvsrit ze super super, nic o vas neviem, podme byt super rodina. Proste mi je do placu z tohto a uvedomujem si to, ako to bude mat moja dcera raz a ci tento cas a aktivita, ktoru my s manzelom vybakladame pre nich ma zmysel, ci by nebolo rozumnejsie si budovat tu nasu malu rodinu, chodit na vylety, chodit na dovolenky a nevenovat cas ofucanym starym rodicom ktori ked nie je po ich tak sa ofucia ako balon. Nech ma dcera krasne spomienky na detstvo s rodicmi nez so starymi rodicmi ktori pozerali telku ked ich prisla navstivit a okopavalo zahradu a nenasli si jedno sobotne ci nedelne poobedie aby cestovali neuveritelnych 10 minut autom za nou len tak, lebo ju chceli vidiet.

autor
27. aug 2025
@anonym_de1e6b

@anonym_autor tak ked vies ako sa mas spravat, tak vies, ze nasilu nic nejde. Asi sa u vas necitia dobre, preco? To my nevieme. Ale ty skus porozmyslat, ked chodia radsej k inym pribuznym na navstevu.

@anonym_de1e6b ach boze krutis to a ohybas ako ty chces.

anna777115
27. aug 2025
@anonym_autor

@anna777115 dakujem za info, mam zdravotne problemy niekolko rokov a s malou mi nikto nepomaha. Mne ide len o to ze ked ju chcu vidiet, mohli by sa raz do mesiaca zodvihnut z ich ctenych pribytkov a tu neuveritelnu cestu v trvani necelych 10 minit k nam a necelych 10 minut naspat obetovat. Lebo pokial vedia chodit za sportovymi aktivitami, na navstevy inych rodinnych prislusnikov, ktori su v nasom veku alebo su aj mladsi a byvaju dalej nez my, tak toto by ich nezabilo. A teoriu budovania vztahov nam nacrtli oni s tym, ze MY BY SME MALI CHODIT, nie oni, MY.

@anonym_autor Majú právo aj na svoj vlastný život.Toto je taky naš slovenský folklor. Toto, nevidíš nikde vo svete, aby starý rodičia boli zapriahnuty do smrti a nemali narok žiť tak, ako oni chcú. Veď ty predsa nemožeš nikomu určovať, kde maju chodit a ako maju žit svoje životy a nakladať so svojim voĺným časom.Nie každý, chce mať okolo seba male deti. Ja, sama osobne tiež nerada chodim po navstevach, najlepšie sa citim doma.

anonym_de1e6b
27. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_de1e6b ach boze krutis to a ohybas ako ty chces.

@anonym_autor a ty dokolecka o tom istom. Uz si to pisala, ze nemas vztah s babkou. Tak pestuj vztahy aspon take, ako doteraz, alebo sa na to vykasli, zas rutit sa z toho netreba.

gribka1
27. aug 2025
@anna777115

@anonym_autor Majú právo aj na svoj vlastný život.Toto je taky naš slovenský folklor. Toto, nevidíš nikde vo svete, aby starý rodičia boli zapriahnuty do smrti a nemali narok žiť tak, ako oni chcú. Veď ty predsa nemožeš nikomu určovať, kde maju chodit a ako maju žit svoje životy a nakladať so svojim voĺným časom.Nie každý, chce mať okolo seba male deti. Ja, sama osobne tiež nerada chodim po navstevach, najlepšie sa citim doma.

@anna777115 Áno, majú právo na život, ale aj títo mladí, nemusia sa tam trepať každý víkend, nech sa starí urážajú koľko chcú. Ja by som na to určite vykašľala.

karlamon
27. aug 2025

@anonym_autor my sme chodili keď sa malý narodil 🫣 potom som to asi v pol roku stopla.. Kým sme nešli my, nebolo nikoho kto by sa na malého prišiel pozrieť..čiže som návštevy aj ja stopla.. Chodíme keď sa nám chce, žiadne pravidelné.. Nikomu nebudem vnucovať svoje dieťa 🤔 iné je, keby nás sem tam pozvali, ale u nás ani toto neni.. Prestala som riešiť asi pred dvoma rokmi a už si tým hlavu ani rodinu nezaťažujem veru..

katkati
27. aug 2025

Väčšina starých rodičov to berie tak, že ich dom bol domovom, v ktorom dospelé deti vyrastali a aj keď už majú vlastný domov a rodinu, tak pre rodičov ich bývanie je vlastne cudzím miestom. Proste berú to tak, že deti, aj keď dospelé chodia domov k rodičom a preto je to pre nich samozrejme, že vás volajú k ním.

anna777115
27. aug 2025
@gribka1

@anna777115 Áno, majú právo na život, ale aj títo mladí, nemusia sa tam trepať každý víkend, nech sa starí urážajú koľko chcú. Ja by som na to určite vykašľala.

@gribka1 Samozrejme, že ani ja by som sa s malymi deťmi nikde, každý týždeň netrepala. Veď, aj oni, nech žiju svoj život a stravia voĺný čas, ako rodina.

betulinka1
27. aug 2025

@anonym_autor co ta trapi? Pozri nechodia k vam ale idete k nim. Nemusis chystat. Pridete, pokecate a ides prec. Nie kazdy starsi clovek ma zaujem venovat sa 2 rocnemu dietatu. Ale na druhej strane, ked bude mat 5-6 rokov to moze byt ine. Na tvojom mieste by som pokračovala v návštevách ako do teraz .

mk1111111111
27. aug 2025

Pozri, zbytocne sa jedujes. Chodte na navstevy starym rodicom cez jeden vikend a druhy si spravte svoj program, ako rodina. Ak sa malej nevenuju, ked ste u nich, tak, preco sa cudujes, ze nepridu k vam? A na co? Hrat sa s niu aj tak nebudu, presne ako u nich. Aby Ti prirobili este starosti aj s varenim?
Mozno, ked bude vacsia, tak si ju vezmu na nejaky vylet, ale teraz im staci, ak vas vidia.

autor
27. aug 2025
@betulinka1

@anonym_autor co ta trapi? Pozri nechodia k vam ale idete k nim. Nemusis chystat. Pridete, pokecate a ides prec. Nie kazdy starsi clovek ma zaujem venovat sa 2 rocnemu dietatu. Ale na druhej strane, ked bude mat 5-6 rokov to moze byt ine. Na tvojom mieste by som pokračovala v návštevách ako do teraz .

@betulinka1 trapi ma ze ked sme tieto stretnutia utali, tak z vlastnej vole neprisli a davali nam za vinu ze preco nechodime a ked sme im povedali ze mozu a nech pridu, neprisli. Vidim ze cim je vacsia, uz ich to nebavi a sice chcu kontakt a padne im vhod ked prideme, lebo oni maju bez roboty, sami nepridu. Nemaju sami zaujem len mi do telefonu slubuju ze ano prideme ani mohli by sme prist ale nepridu.