Nosíte na návštevu k rodine darčeky?
Dobry den. Ked idete na navstevu k rodine na 2-3 hodiny vzdy nosite nieco ako dezert, kolac, vino a pod.? Lebo v nasej rodine je taky zvyk bohuzial. Dnes sa chystame na navstevu, a musim ist do obchodu nieco na navstevu kupit, a tak sa mi nechce.
ja nosím vždy... hoc len domáci koláč.
Nenosime nic. Jedine ze ideme k niektorym clenom rodiny naozaj 2-3x do roka a zrovna mali nejaky sviatok, tak berieme bonbonieru, pripadne kvet v kvetinaci. Na “bezne” navstevy nenosim nic, napr. ked idem k rodicom 1-2x do mesiaca. Oni k nam chodia malo, tak 2x do roka (150km vzdialenost), vacsinou mama upecie kolac a prinesie ovocie a zeleninu zo zahradky. Inak to vobec nevyzadujem a najradsej by som bola keby nikto nic nenosil, najviac nemam rada ked mi navstevy nosia flase vina, ktore u nas stoja roky v spajzi a nikto ich nemina.
@sulavikova a vidíš, mňa by si ničím takým nepotešila. mňa priam obťažuje že niekto niečo nosí a ja to nejem, nepijem, proste to nechcem ale donesie to - a možno aj čaká že budem vďačná…
Stretávam sa s rodinou aj 4-5x do týždňa, nekupujeme si nikdy nič 🤣 včera som robila u našich palacinky, alebo keď niečo pečiem doma samozrejme zoberiem aj im. Ale ze by som šla do obchodu kúpiť cielene dezert alebo chipsy to nie.
A necítim sa vôbec ako vidlak, sedliak, nevdacne decko, chudera a neviem co všetko ešte.
Rodičom nenosím, lebo sme tam stále (keď idem do rakuska, tak im kupim take speci veci ako prášky, mascarpone,.. ale ostatnej rodine nosim. Aj keď sa s niekym stretávam na kavu, napr kamaráti, donesiem im nejakú malu bonbonierku, mne to robi radost a ich to potesit 🙂
Nie nenosime a nemám rada ani keď náhodou k nám donesú. Už ale vedia, že nosiť nemajú. Iné je to v prípade sviatkov
Ocakavat rady a napisat len polovicu informacii, boze
Je tazke napisat, ze ci nosime nieco na navstevu k rodicom/svokrovcom ked sme tam 4x do tyzdna?
Asi ano a potom sa tvaris, ked su ini chrumkavi bonto pochopili tak ako si napisáa a necitali medzi riadkami, ze pravda je inde
A prečo MUSIS? To ta poslal tvoj starý ze chod kupit musíš ist kupit? Je to rodina z jeho strany?
Tak je rozdiel návšteva a návšteva.
Ak idem k niekomu 1-2x za rok alebo idem z dôvodu (narodeniny, meniny, narodenie dieťaťa), tak jasné, zoberiem aspoň drobnosť, ak nie naozaj plnú darčekovú tašku alebo dar.
Ale k najbližšej rodine alebo kamarátom, kam chodím viackrát do mesiaca (alebo dokonca týždňa) nenosím nič.
A hlavne, ja nepovažujem za návštevu ísť k rodičom/svokrovcom/babkám, dokonca ani ujom. Proste sa len stretávame, a to najmä kvôli malému. Sme tam všetci ako doma, a to platí aj opačne, keď prídu oni k nám. Neočakávam nič a zväčša mám nervy, ak niečo prinesú, lebo však načo.
K mojim rodičom, svokrovcom, a k starým rodičom z oboch strán nenosíme nič, pretože tam nechodíme na návštevu, ale sme tam doma. Rovnako ako oni u nás. A nejde o to, že nám je ľúto peňazí, pretože ak ideme do obchodu, zavoláme či niečo nepotrebujú a ak áno, kúpime a prinesieme, vybavené. Občas prinesieme niečo, na čo máme chuť, alebo ak sme navarili niečo, čo vieme že majú radi. Ale určite nie preto, že tam ideme a patrilo by sa... Je ale pravda, že máme veľmi blízke vzťahy, sme spolu niekoľkokrát do týždňa, takže to je asi iné. Mňa osobne by veľmi mrzelo, keby som musela k rodičom chodiť "na návštevu", pokaždé s darčekovou taškou... Ja mám stále kľúče od našich, kedykoľvek prídem, či už s dcérkou alebo sama, vypijem si kávu s tým, kto je práve doma, polejem im aspoň záhradu, idem domov...
Ja nenosím nič, keďže som pri rodičoch nie 3x do týždňa, ale 3x do dňa. K cudzím ľuďom, iba keď tam idem prvýkrát, potom už nič a ja tiež nič nečakám od nikoho. Čo potrebujem, to si kúpim aj sama
@1ryba vo víne sa vyznám a rovnako poznám hostiteľov, ku ktorým idem na návštevu. Rovnako ako vy by som sa od hanby prepadla s “lacným”.
@biba_18 nepotešila by som vás, lebo ku vám na návštevu nejdem😜. Svojich hostiteľov poznám, viem, či sa im hodí kvalitný rumík, prosečko, vínko etc. Určite nedarujem veci, ktoré by som nechcela od návštevy dostať ja.
@sulavikova mala by si popracovať na čítaní s porozumením… inak super, že im nosíš veci čo by si sama chcela dostať 😂😂
Ja nosim vzdy nieco, ale ja rada ludi obdaruvam. Vzdy niecim, co maju radi a nie blbostami. To vzdy potesi. Niekomu kvietok, niekomu oblubenu cokoladu, keksik .... Niekedy je to upne za par drobnych, ale nemam problem aj drahsiu vec kupit, ak viem, ze niekde obzeral a nekupil.
Ak ideme k susedom, na party, prisposobim sa udalosti. K susedom kolacik a vinko, lebo to piju.
Na party, to, co sa dohodneme, aby nemali toho domaci vela este aj s pohostenim, ked musia zaistit vsetko ostatne okolo party. Aby si to aj oni uzili a nie sa ustvali. Ale to mame tak zauzivane.
Nie nic, uz neni doba 1980 jak spomina pribinak
@biba_18 pracujem a vy?
@1ryba a preto tam je, že hostiteľov poznám😏Viacerí nepijú, je to úplne v pohode a mne to tiež vyhovuje.
@1ryba to je snáď samozrejmosť vedieť preferencie hostiteľa, kto by sa potešil lacným/ nepotrebným. Idem na návštevu, tak nie ako sedlák.
To som ešte nepočula, aby niekto nosil rodičom dezerty ako cudzím 🤷🏼♀️ najbližší ľudia predsa nie sú zdvorilostná návšteva.

Nie nenosím. Veď nejdem k cudzím na návštevu, idem domov. By ma ani nenapadlo niečo nosiť. Je iné keď ideme na oslavu to áno, ale bežne? Veď sa vidíme často nie raz za polroka.