Nosíte jedlo na návštevu ako darček alebo pre seba?
Ženy dnes som narazila na jeden príspevok a odpálilo mi dekel celkom. Jednalo sa o to že pani priniesla na návštevu jej obľúbené jedlo a potešila sa ako si pochutná a domáci poďakovali odložili do skrinky a vytiahli vlastné. Ja som celý život bola v tom že to čo nosím na návštevu im dávam ako darček a nie že si to u nich chcem zjesť. Aj keď mne niekto niečo prinesie tak sa poďakujem odložím a ponúknem ich z vlastného😂 nikdy mi nenapadlo že by si to priniesli pre seba. Vy to máte ako? Nosíte darček pre domácich alebo jedlo pre seba? A keď Vám niekto niečo prinesie odložíte a ponúknete svojím alebo ponúkate tým čo priniesli? Pýtam sa čisto zo zaujímavosti
Zalezi ake jedlo naprijlad ked zo zahrady vedro uhoriek tak tym sa neponuka. Ale ak jedlo ktore moze byt prestrene podla spolocenskej etikety sa ma pokuknut a prestriet do toho sa rataju nejake chlebicky, kolace, cokolada, rezne, salat, slane pochutiny atd. A samozrejme vynimkou je osobny dar napriklad bomboniera k sviatku hostitela. Takze zalezi ake jedlo, za akym ucelom donesene a odovzdane ci ako pohostenie alebo osobny dar. Ja vzdy na navstevu nosim za ucelom pohostenia aj ked ku mne pride je to za ucelom pohostenia s vynimkou toho co som uviedla vyssie. Ani by mi nenapadlo neponuknut. A ponuka sa idealne aj svojim aj hostovym ak nieco prinesie. Nie len svojim a nie len hostovym.
Aj aj, záleží od toho čo to je a aká je príležitosť, či to bol dar pre hostiteľa alebo prinesené na stôl ako pohostenie, myslím že sa to dá vycítiť z kontextu... napríklad keď niekto prinesie čerstvé zákusky určené hneď na konzumáciu, vyložím ich rovno na stôl k mojim koláčom, aby sa všetci mohli ponúknuť, ale takú bonbonieru zvyčajne neotváram hneď...
Ja by som naservírovala svoje i to, čo doniesla návšteva, lebo je ťažké niekedy chápať myšlienkové pochody iných.Vzhladom na moje intolerancie, tiež by som radšej konzumovala svoje jedlo.Hostitel môže byť super,jeho jedlá delikatesy, ale stačí mi aj jedna surovina, ktorú nemôžem a už mám problém...
Mne pripadá divné priniesť jedlo do daru. Keď doniesli, tak asi na pohostenie seba aj toho kam išli na návštevu. Jedlo do daru je max niečo kúpené a balené. Ale pripravované jedlo ako dar mi hlava neberie.
ako jedlo som doniesla jedine koláč . Svokor je sám - nemôžem chcieť aby chystal pre nás rodinu , keď prídeme na návštevu. Pri sporáku by stál pol dňa, pre seba si spraví obed za pár minút.
Nezvyknem chodiť na návštevy s prázdnou rukou, ale uvarené jedlo to nikdy nie je.
Jedlo zvyknut nenosim, ak vyslovene nejdeme na grilovacku alebo podobne a mala som cosi doniest. Kolac, ked prinesiem tak vylozia. A ak prinesiem nejake snacky, tie nezvyknu ani to neocakavam.
No ja ponúknem aj aj
@anonym_autor Ehm, zabudla si napisat, ze to bolo tusim v Europa 2 alebo v inom radiu ako vtip a ten, co to akoze pisal, pisal, ze doniesol lakocinky a domaci odlozili do skrinky a vybrali miesto toho tycinky.
Takze neslo o jedlo ako take.
Len tak mimo, ja som videla raz rozhovor s princeznou Kate, kde vravela, že na jednu z prvých návštev u kráľovnej mala veľkú dilemu, čo doniesť ako darček. Lebo veď čím ohúrite kráľovnú, ktorá má všetko? Tak ju napadlo uvariť svoje domáce jedlo (nepamätám si, čo to presne bolo, ale nejaká drobnosť) a kráľovná to dala hneď naservírovať na stôl, aby si každý mohol dať. A to ju vraj nesmierne potešilo.
Len tak mimo, ja som videla raz rozhovor s princeznou Kate, kde vravela, že na jednu z prvých návštev u kráľovnej mala veľkú dilemu, čo doniesť ako darček. Lebo veď čím ohúrite kráľovnú, ktorá má všetko? Tak ju napadlo uvariť svoje domáce jedlo (nepamätám si, čo to presne bolo, ale nejaká drobnosť) a kráľovná to dala hneď naservírovať na stôl, aby si každý mohol dať. A to ju vraj nesmierne potešilo.
@anonym_a3c1f0 bolo by celkom vtipne keby kralovna nevedela zaklady spolocenskej etikety a nechala si to jedlo pre seba niekde v chladnicke.

@anonym_a3c1f0 bolo by celkom vtipne keby kralovna nevedela zaklady spolocenskej etikety a nechala si to jedlo pre seba niekde v chladnicke.
@anonym_27eccc No vidíš, a predsa to ani taká Kate sama neočakávala 🙂
@anonym_autor Ja zvyknem nosiť nie jedlo ale napečené koláče alebo zákusky na návštevu keď ideme. Každého to poteší. A ešte k svokrovcom nosím na pitie malinovky lebo ony pijú len čistú vodu a to ja nemusím. Tak aby som mala čo piť u nich tak nosím vodu pre seba.
Aj mne sa už stalo, že som upiekla niečo, a priniesla som na oslavu/návštevu, čo domáci jednoducho nevedia upiecť. A áno, počítala som s tým, že sa to dá na stôl pre všetkých, aj to tak automaticky urobili.
@anonym_autor prinesiem a je mi jedno co s tym urobia.
Pochopim, ak ma niekto specificku dietu / intoleranciu, ze prinesie vlastne, aby domaci nemali statosti so specialnym pohostenim, ale tak to si snad aj odkomunikuje.
Aké jedlo, lebo ak donesie niekto napečené koláče a ty to odložíš, tak áno je to dosť drzé lebo to doniesli na stôl pre všetkých, ak bonboniéru jasné, že neocakavam otvorenie sú to rôzne veci záleží čo donesú
nenosim jedlo na navstevy, kebyze som velmi vyhladovena, ze nic nemaju odidem skor, alebo si nieco objednam🤭
@anonym_d66db4 ja keď niečo donesiem tak to nosím pre všetkých, teda aj pre seba 😏
ale ja som dostatočne asertívna že to poviem..
a tam kde by som to nemohla povedať, na také návštevy ani nechodím - a ak, tak nenosím jedlo…
@anonym_autor tak ja to beriem tak že sa to ide ponúkať že to doniesli na spoločné posedenie ale tiež ak je toho veľa alebo mám otvorené také isté veľmi podobné keksíky/chrumky/ čokoľvek alebo veľa už mám otvorené tak to odložím ale opýtam sa návštevu cinje to ok... (Väčšinou aby deti nemali veľa sladkého naraz vysvetlím ale spýtam sa aj na názor...) Ale ak sa prinesie uvarené jedlo tak aj ja to beriem tak že doniesli aby sa zjedlo a nie odložilo ale teda nie celé len ten čo to doniesol a tak...
Bežne nosím na návštevu šalát, koláč, tortu, niečo kysnuté, či jednohubky. Doniesla som už aj kváskový chlebík, či slanače. Som tak naučená z našich rodinných osláv od detstva, kde každý niečo doniesol, aby sa gazdinka nezbláznila od príprav (bolo nás všetkých takmer 20). A keď už niečo pripravím, tak je to niečo, čo máme radi a na čo sa tiež teším, že si pochutnám. Nebudem nosiť niečo pre nás nechutné. A hlavne, nenosím to ako dar.
Mne osobne je to úplne jedno, nesiem to pre domácich ako vďaku za pozvanie. Nosím ale fľašu vína, dezert, sušené ovocie...Ak dajú na stôl fajn, ak nedajú a zjedia neskôr tak mi to nevadí.
Ja pre návštevu pohostenie vždy pripravím, nevidím dôvod aby som ich hostila jedlom ktoré doniesli. Moji hostia ale nosia balené veci v darčekovej taške, takže to beriem ako dar. Prišlo by mi veľmi zvláštne keby donesú na návštevu šalát/koláč/chlebíčky. Vždy je u mňa dostatok, brala by som to asi tak že im nechutí 😂.
Doniesť koláč/šalát/chlebíčky si viem predstaviť na spoločnú akciu, doniesť to na bežnú návštevu bez predošlej dohody mi príde zvláštne.
@anonym_autor ak nás susedia pozvú na grilovačku, tak napr. upečiem koláč a donesiem ho a suseda ho dá potom na stôl, alebo sme tak kúpili obrovský melón/ dali vychladiť a doniesli sme ho k priateľom, ako dezert a tiež sa rozkrájal..
Bežne takto niečo donesiem a vždy to dá hostiteľka na stôl aj pre ostatných, ešte sa mi nestalo, že by si to odložila bokom, ale ešte som si nikde jedlo nedoniesla, že ho tam chcem zjesť iba ja ;)

@anonym_autor ualezi od toho ako varia ti co pozyvaju. Poznala som pripad kedy si radsej nosili, lebo to co varila gazdina sa nedalo jest😅😅