Odpustili by ste neveru?
Zeny..odpustili by ste neveru? Bola som podvedena a aj ked som lubila tak som neveru nedokazala prekusnut..podla mna to je to najhorsie vo vztahu.
Rozhodnutie je na Tebe, sú ľudia sú tak striktne bojkotujúci proti nevere, že ju proste netolerujú nech sa deje čokoľvek, nediskutujú o nej, proste rovno odídu. Ak to takto niekto cíti, mal by odísť, inak nebude šťastný. Ja to však nie som ,...
Sú ale ľudia, ktorí nie sú takto 100% istí svojimi rozhodnutiami, prípadne snažia sa ísť veciam do hĺbky, riešiť motív nevery a kalkulovať, či je v ich silách spolu s partnerom niečo s tým robiť. Hlavne pre tých je určená moja nasledovná úvaha 🙂
Keď som sa niekedy nad tým zamýšľala v teoretickej rovine, hovorila som že nikdy v živote by som to neodpustila.
V praktickej rovine môj prvý vzťah, ktorý bol zároveň aj dlhodobý, bol celý čas, roky sprevádzaný neverou exa, z toho dôvodu už je ex. Z toho, ale nie len z toho vyplýva, že ľudské reakcie sú tak komplexné záležitosti ovplyvnené toľkými premennými, že je bezpredmetné prepokladať, ako by sme sa zachovali, keby - snáď niet osoby, ktorá by ovplývala takou mierou sebapoznania, že by vedela definovať svoje reakcie na fiktívne udalosti.
Či bude človek opakovane neverný, záleži podĺa mňa od 2 faktorov
1) Od neho samotného, akým je človekom.
Niekto tvrdí spravil raz, spraví znova. Na základe tohto tvrdenia možeme odsúdiť každého na svete, kto bol neverný k zatrateniu a nehodnosti zažiť niekedy nejaký vzťah, pretože je to navždy neverný hajzel. Nie je to takto. Ku koncu svojho vyššie spomínaného vzťahu som sa sama schýlila k nevere. Neskôr som mala rok a pol trvajúci taktiež nefunkčný vzťah, nikdy ma ale skutočne ani len nenapadlo podviesť ho. Rovnako pri tejrajšom priateľovi, bolo aj zle, mal obdobie chorobných žiarlivosti, pár krát som si aj zbalila kufre. Dnes je to OK a ani vtedy ma nenapadlo riešiť náš problém neverou. Poznala som pár ľudí, morálnych a čestných, ktorí sa dopustili tohto prehrešku, a urobili tým horšie sebe, ako tomu druhému. Bez ohľadu na to, aký bol motív. Cítili sa po tomto čine tak zle, že znova to už neurobili - možno ani nie tak kvôli polovičke, ale kvôli sebe samému.
Ale poznala som aj ľudí, (ex, a mnoho iných) ktorých hranice boli tak pokrivené, že ich svedomie svojou neverou napádané nebolo. Robili to znovu a znovu (napriek tomu, že svojmu partnerovi neboli ochotní neveru tolerovať) . Z rôznych motívov - nevážili si seba, a tak si takto potvrdzovali svoju atraktívnosť, prípadne chceli byť o krok vpred, fifty fifty, ak by im bolo v budúcnosti ublížené druhou stranou, iní boli zase rozšafní - chceli všetko, chceli istoty a stabilitu, ale chceli aj dobrodružstvo a iskru, oboje v plnej miere, neprijali že miera stability vs dobrodružstva mení svoj pomer v závislosti od toho kde som, s kým som, a kde by som chcel byť.
Takže ak sa bavíme v rovine AKO vplýva povaha človeka na tendenciu opakovať neveru, myslím že to súvisí s mierou jeho vyspelosti (ako často je ovládaný našimi nížšimi ľudskými pudmi, egom, kedy máme tenedenciu hľadať najľahšiu cestu), a s tým, AKÝM spôsobom sa prejavuje u neho, keď hľadá ľahšiu cestu (hľadáme ju všetci, keď sa opúšťame a tápame, niekto vtedy chlastá, ide na zábavu, iný páli mosty - je impulzívny, schopný zbaliť si veci a ešte dnes od Teba odísť, rieši problémy rozchodom, iný sa zavrie v práci do kanclu a robí 12 hodín denne len aby nešiel domov, a iný je zase neverný, zas a znovu).
2) Od toho, koho má pri sebe - kým si Ty
Ak niekto nemá sklony k nevere opísané vyššie, je pravdepodobné, že ak sa aj nevera udeje, dá sa predísť jej opakovaniu.
Ak tie sklony má, je extra dôležité kto je pri ňom. Sú ľudia, ktorí si to pytajú, potrebujú aby s nimi bolo zaobchádzané zle. To bol môj prípad. Mohla som sa k nemu správať najlepšie na svete, ale nebola to cesta ako tú vernosť docieliť. Lebo som mu dávala informáciu, že nerešpektujem seba, a tak ma ani on nerešpektoval. Verím však, že aj opakovaní neverníci sa môžu stať vernými mužmi/ženami, keď chcú apracujú na sebe a na prejavoch svojich nižších pudov, a keď majú pri sebe nezávislú autoritu, ktorá sa má natoľko rada že možno nie prvá, ale druhá nevera by pre ňu znamenala odchod, a počas vzťahu nikdy nedovolia, aby na nej boli páchané akékoľvek manipulácie.
Netrúfam si ale povedať, či som videla takúto premenu. Myslím si že áno, lenže našťastie nevidím do spálne cudzích ľudí, viem len toľko, koľko sami povedia.
Osobne do tohoto vzťahy by som sa asi nepúšťala rada, keď sa raz niekto zvykol liečiť neverou, život s ním je na hrane kedy stále riskuješ recidívy, podobne ako život s bývalým narkomanom, či alkoholikom.
Taktiež je rozdiel nevera po 2 rokoch, a po 25, je rozdiel nevera pretože partner nechce sex už niekoľko rokov, a je rozdiel nevera, pretože partner nemôže sexovať, lebo je po operácii/má problémy ktoré lieči o gynekologa/urológa a podobne. Samozrejme nejestvuje na to ospravedlnenie a vždy je to proste jeho voľba, ale niekedy ruku k dielu prikladá aj druhá strana, niekedy viac, niekedy menej, niekedy vôbec.
Ty si napísala veľmi málo o sebe a ak chceš radu či máš odpustit alebo nie, na Tvoju otázku nejestvuje jednoznačná rada, a tak aspoň píšem takto rozsiahlo ako sa pozerám na neveru ja. 🙂
Volakedy v minulosti nie. Teraz ano. Pretoze tym, ze by moj manzel zhresil, ja nechcem zhresit tiez....tym,ze ho odsudim, rozvediem sa, znicime rodinu, detom zivot... Len pre to, ze nechcem odpustit. A len preto, ze jemu chcem ublizit... Takze vlastne on spravil zle, ale to "male" zlo vykona ovela ovela vacsie zlo, pokial sa neodpusti😊
Takto bude len medzi nami.... Ale ak ho rozsirime bude vsade😔
asi nie. mozno keby som bola mladsia, tak ano, ale nevedela by som sa cez nieco take preniest, takze nie. stale by ma to tam niekde v duchu hryzlo a dotycnemu chlapovi by som proste uz nevedela verit
@kristi0000 čiže ty to berieš ako úplnú normalku? Nic to v tebe nespravilo ?, nič v zlom preto to tvoj muz urobil viac krát a bohvie kolko krát od 2020 ako si to komentovala lebo tebe to skratka nevadí,,

@kristi0000 Neskutočné ako dokážu niektoré ženy žiť.