Odpustiť na Vianoce tým, ktorí ublížili?
,,Počas Vianoc odpustime tým, ktorí nám ublížili,“ hovoril farár v kázni, keď som bola naposledy v kostole. Už som odpustila, uplynulo veľa času, ale zabudnúť nedokážem. Ako na povzniesť nad to všetko?
V čase keď sme sa s mužom nepoznali ho rodičia presvedčili aby im šiel za ručiteľa. Papiere sa podpísali asi týždeň predtým ako som sa sním spoznala. Nikdy mi to nespomenul ani keď sme si začali hľadať vlastne bývanie. Prvý dom nám vyfúkli pred nosom, tak sme sa sťahovali mesiac pred druhým pôrodom. Muža krátko pred tým povýšili na vedúceho. Všetko vyzeralo OK. A potom pohroma.
O pár mesiacov neskôr muž nedostal prémie, potom meškala výplata pár týždňov neskôr mesiac. Žili sme z úspor a môjho rodičáku. Mužov šéf sa jednoducho vyparil. Studená sprcha prišla iba po tom. Každý v tej firme bol prihlásený iba na čiastočný úväzok a rozdiel dávali cash. Pri vybavovaní podpory to dosť zavážilo. Druhá vec bola tá hypo, kde bol muž ručiteľom, svokrovci prestali platiť lebo muž k nim nechodil pomáhať . Aj keď oni obaja pracovali. Mali sme vtedy starú 21r. škodovku ale nemali sme peniaze na opravu. Banka mužovi zablokovala účet a mi sme zostali bez deravého groša, my štyria, muž, deti 7mes a 20mes ja. Obaja sme chodili na pohovory, ja som si našla robotu skorej, muž bol na RD, v tej dobe sa pri RD nemohlo pracovať. O tri mesiace neskôr sme robili obaja aj tak sme len horko ťažko vedeli splácať 2xhypo, platili energie, stravu plienky, oblečenie pre dve deti a ďalšie výdavky okolo detí. Do dnes mám výčitky svedomia, že niekoľko mesiacov nemali vyváženú stravu a iba najlacnejšie plienky. Zvlášť po tom ako menšie vážne ochorelo a polku roku muselo zostať v krajskej nemocnici. Vymeškala som toľko z roboty, že mi nepredĺžili zmluvu. Našla som ďalšiu, vlastne roky sme mali obaja popri práci aj brigády.
Uplynulo veľa rokov, hypo bolo v splatené ale obaja máme doničené zdravie. Kamošky mi hovorili, že muž aj tak raz všetko zdedí a potom sa nám tie peniaze vrátia. Skutočnosť je však taká, že tie peniaze už nikdy neuvidíme. Svokrovci sa rozviedli. Svokra šla do DSS a svokor alkoholik zostal v dome. Dom darovali mužovi, žial trhová cena domu v danej lokalite je smiešne nízka.
Svokor došiel nabalený s akože darčekmi, od kedy je sám akoby sa snažil dobehnúť u nás stratený čas. Doniesol 90ks vajec s trvanlivosťou do 4.1. doniesol za dve krabice zákuskov, plné krému, a dačo orechové (máme alergie)nič trvanlivého, skoro dospelým deťom lízatka a krabicové džúsiky. Daroval 17ročnej vnučke k narodeninám sadu pánskej kozmetiky o rok mladšiemu vnukovi omaľovánky a album s nálepkami asi z jednoty. A to som vianočné darčeky ani nevidela. Sľubuje hory doly, tvrdí že nepije, že chodí pravidelne k lekárovi. Neustále hovorí o svojich plánoch ktoré sú na 95% nezrealizovateľné. Čoskoro sa už ani on nedokáže postarať sám o seba asi skončí tiež v DSS. Máme doplácať dvom na DSS? Niekedy strácam trpezlivosť. Celé roky sme na väčšinu prianí detí kedysi, ohľadom hračiek potom ohľadom štúdia, krúžkov, výletov a dovolenky museli povedať, že si to nemôžeme dovoliť. Sú veci čo sa peniazmi nedajú kúpiť ale ani vynahradiť deťom zážitky či vzdelávanie čo im bolo odopreté.To čo stvára svokor je skôr obťažujúce pre ne. Prepáčte za môj výlev.
Neplatila by som nič....svokrovcov snáď majú dôchodok.
Odpustiť pre seba, aby ta to nezozieralo vnútri, ale zabudnúť? Neviem ci by som dokázala.
Ale aj na vašej strane bola chyba, že muž pracoval za minimálnu, a zvyšok na ruku napr.
A ja by som predala ten dom v tej diere, ich dôchodok a nech sú v DSS, lebo úprimne starať sa o nich by som nedala. Aj keď, kedy vám darovali dom? Musíte počkať 5rokov po darovani aby ste daň neplatili.
svokra by som opľula a poslala aj s omaľovánkou pre 16r preč nech si ju maľuje sám 🙈
Mali ste v živote aj veľa smoly. Ale predsa ste vychovali dnes už takmer dospelé dve deti! Vyčítajú ti/vám niečo? Hneváš sa na muža, že išiel za ručiteľa rodičom? Asi každý syn/dcéra by pre rodičov išli a v dobrých časoch by to tiež považovali len za formalitu. Dokázali ste hypotéku/y splatiť! To je váš ďalší úspech! Nedalo by sa svokrovcom vybaviť nejaké sociálne dávky, keď im dôchodok nepostačuje na DSS (možno znalí tu poradia)? Keď svokor dom uvoľní, predsa len niečo zaň dostanete a trošku vám to môže pomôcť. Nezožieraj sa výčitkami svedomia za minulosť. Nikomu to nepomôže a sebe si tým psychicky škodíš. Každý robí chyby, ale vám sa smola lepila na päty viac ako je bežné. S deťmi máš pekný vzťah, pomáhate si?
Veľmi ťažko sa to číta. Živo som si to predstavovala, toto by som ja nedala. Nechápem, ako mohli byt oni také špiny, že prestali platiť, lebo on nechodil pomáhať a dve maličké deti museli trpieť nedostatkom. Starý sebec nech predá dom a platí si z toho čo potrebuje. Úprimne by som mu asi povedala čo citim
nechápem ,prečo v prvom rade nesiahli na ich platy keď pracovali ? prečo ste to platili veď ony by prišli o dom a nie vy ?? ako platiť hypo za pracujúcich rodičov nechápem...
Tak toto je silná káva.
Odpustit, aj ked je to tazke.
Z pohľadu tvojich detí, ti napíšem toľko: keď sme nemali na toaletný, utierali sme sa novinami. Prvé vlastné topánky som dostala v 7.ročníku ZŠ. Prvú vlastnú bundu v 8. A aké bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že sú aj bundy, v ktorých nemrzneš. A vieš čo? Viem, že mama robila čo mohla, mám krásne spomienky na to, ako na čítavala rozprávky, ako sa s nami chodila sánkovať. A plno ďalšieho. Tak aj tvoje deti nedostali to, čo chceli, ale majú iné. Majú skvelých rodičov.
Z toho čo píšeš, aj po toľkej krivde, cítiť, že tvoju dušu to nezlomilo. Nestala sa z teba zatrpknutá, zlo prajúca osoba.
Iba sa pýtaš, dokedy ešte a koľko zvládnete.
Neviem.
Jedného dňa sa zobudíš s pocitom ľahkosti, že si odpustila. Lebo taká si. Aj napriek tomu, čo sa ti stalo, zostala si čistou dušou.
A zobudíš sa s pocitom, že stačí. A bude to fajn.
Posielam ti objatie ♥️
Ak neplatili úver mala banka zaistiť dom alebo dat exekúciu na ich platy..alebo si to aspoň myslím.
@cafelatte neviem či banka nejde cestou najľahšieho odporu - čiže ručiteľ. Asi to môže závisieť od formulácie zmluvy.
Odpustenie nie je o pocite alebo o zabudnuti...odpustenie je o rozhodnuti nevytahovat viac dane okolnosti... Vela sil 🙏
@ingridpisarova taky je postup pri neplatení. Banka nahana rucitela a nie dlznika. Rucenie zbamena,ze pri nellateni prevezmes platby ty. Nie je to" svedectvo" ze dlznik ma pracu a prijem ako si niektorí myslia( a to som bola zhrozena, ze si toto dnes moze niekto mysliet.)
@brankovamama Slzy mi vyšli…Bez komentára❤️
fuuu no. dost mi bolo do placu keď som to dočítala. pri takých maličkých deťoch, sama mám teraz take. neviem si to ani predstavit čo ste museli prežívať, ako veľmi ste bojovali. úprimne ta obdivujem že sa vieš ešte pozriet svokrovi do oci, a ak som dobre pochopila tak prispievate ešte aj svokre na dss? to sa lahko radi že odpustiť, ale úprimne by som to v tvojej situácii asi nedokázala.
Ste a manzelom uzasne silni a mozete byt velkym vzorom pre mnohe pary. Dostali ste sa z nelahkych problemov a je uplne v poriadku, ze si priznas, ze svokrovci prekrocili hranice (lebo je to fakt) a sama nevies, dokedy to utiahnete a ako... kazdopadne odpustenie neznamena zabudnutie ❤️❤️ z opisu mi vyplyva, ze svokor je tiez mimo reality a jedine, co ti zostava je povzniest sa nad to, aby sa TEBE lahsie zilo. Tvoje deti mozu byt stastne, ze maju takych ohromne silnych rodicov. Je to proste zivot...nic si nevycitaj. Niektori ludia dostanu udel, pri ktorom musia obmedzit seba a aj svoju rodinu. Zivot nie je fer... 😣
@terry658 ďakujem pozriem si to
@hortenziaj Bolt to minimálka na čiastočný úväzok. Zamestnávateľ ,chlapík zo zahraničia,to všetko spravil za chrbtom zamestnancov, založil si viac sro a jedna sro bola majiteľom tej druhej, rozdiel v názvu nepatrný. On s družkou čo mu robila papiere bez vedomia zamestnancov poprehlasovali zamestnancov takto, keď sa to prevalilo zmizli do zahraničia.
Prečítala som si iba prvé 3 vety - tiež odpúšťam ale nedokážem zabudnúť. To sa jednoducho nedá. Ak bolo človeku ublížené. Človek sa s tým iba naučí žiť. Držím ti palce nech máš stále takú silu a treba veriť, že raz....
Do DSS doplácame iba takú symbolickú sumu, vzhľadom na jej dg. a diétu ale jej choroba sa bude zhoršovať bude len bezvládne ležiaca a to sú potom iné páky. Svokor má nižší dôchodok, tam to tiež nebude stačiť.
S tých dvoch bola svokra skorej mimo reality, lebo odmietla užívať lieky, alebo čo i len lekára navštíviť, jej zdravotný stav sa neustále zhoršoval až muž zakročil. Kupovala si nepotrebné veci na splátky, mali doma v každej izbe televízor, k tomu predplatné Magio,digi, dve chladničky dva sporáky,videla počula veci čo neexistujú, veselo denne vyvolávala na 112,155 ,158,na rôzne úrady, infolinky. Fajčí niekoľko krabičiek denne. Prešla s energiami k inému dodávateľovi, tak ich tiež oklamali. Keď ju napokon odvážali sanitkou v amoku útočila na každého, trvalo im 1,5hod kým ju vedeli zniesť na nosidlách do záchranky.
@cafelatte svokra pracovala na ttp a mala aj živnosť. Zrazu zrušila živnosť dala výpoveď v práci šla opatrovať do Rakúska, svokor robil u nejakého bratranca a na papieri robil za babku. Na účte nemali peniaze, mi sme mali , chystali sme sa zateplovať a vymeniť strechu.
Nič nedoplácať!!! Odstrihnúť sa od nich. Vy ste ich starostlivosť predplatili ručením na pôžičku. To by boli posledné peniaze, ktoré by odo mňa videli. Nenechajte robiť zo seba oslíkov, nie ste im nič dlžní, ani povinni.
@h2 už je to za nami. Každopádne sme platili niekoľko rokov mesačne nemalú čiastku , ktorú by sme mohli použiť inak.
Veľa možností vtedy nebolo, muž nechcel nechať na ulici rodičov. Nechať padnúť náš dom? Veľkoryso nám bola ponúknutá jedna izba v ich poschodovom dome, čo som odmietla. Tu kde bývame mi naši kým vládali vedeli kedykoľvek pomôcť s deťmi. Aj aj pomohli nemalou čiastkou. Oni k deťom nikdy vzťah nemali. Svokra je pre deti len jedna obyčajná teta.
Ale prečo by mali zostať na ulici? Veď obaja pracovali. Písala si, že prestali platiť z trucu, lebo im tvoj muž prestal pomáhať. Čiže chápem tak, že si mohli dovoliť to platiť. Keby nemohli, napríklad že by obaja stratili prácu, tak to je zase iná situácia.
@h2 to je strašne na dlho, síce mali obaja prácu ale ako som už písala oni kupovali bezhlavo všetko na splátky, mali ďalšie úvery od bánk aj nebankoviek. Oni sú už raz taký keď si na niečo pomyslia chcú okamžite, žiadne také že si našetríme na nový spotrebič.. Muž tam raz rozčúlený nabehol napocítal osem. Ich bezhlavé vyhadzovanie jedla má fakt bolí.
Napríklad na taký pohreb nemajú odložené ani euro

Ak chceš naozaj odpustiť tak mne celkom pomohla kniha Zničte kryptonit od Johna Bevera. Je aj pdf zdarma na stiahnutie na nete.