Oľutovali ste manželstvo s menej vzdelaným mužom?
Dobrý deň. Ja mám PhD, nastávajúci ucnovku s maturitou. Veľa známych má odhovara od vzťahu a od manželstva už dupľom. Nikdy som sa z tohoto pohľadu na to nedivala. Naozaj to môže zohrať tak veľkú rolu? Poprosím hlavne osobné skúsenosti. Ďakujem.
Ak už teraz máš také predsudky, tak vzťah ukonči. Môj muž nemá ani maturitu, ja mám VŠ a nikdy som neriešila, aké má vzdelanie. Je to muž, ktorý spraví všetko preto, aby sme sa mali v živote dobre. A povedala by som, že má väčší rozhľad ako ja. Dnes majú vysokú školu skoro všetci, bohužiaľ, mnohí na ňu ani nemajú, ale tak nejako ju ukončia. To, že niekto nemá VŠ, neznamená, že je niečo menej. Môjmu mužovi sa učiť nechcelo, bol na to proste lenivý. To ešte neznamená, že je niečo menej, ako ja.
No ja poviem tak, nechcela by som si niekedy v hadke vypocut nieco na styl “no ty s tou vyskou si myslis ze si najmudrejsia na svete” a podobne, presne toto som totiz pocula, ked sa hadali kamarati - on ucnovka, ona PhD. Cize nemusi to byt vobec o tom, ze ten s vyssim vzdelanim sa bude spravat hnusne a bez respektu…moze to byt presne naopak, ak ma ten druhy nejake komplexy. Zavisi od konkretneho cloveka, ale myslim si, ze je najlepsie, ak ma par +- rovnaky stupen vzdelania, rozdiel ucnovka-doktorat je uz prilis. Ved taki ludia sa musia pohybovat v uplne inych okruhoch znamosti, problemov, proste celkovo.
To, že máš VŠ vôbec nemusí znamenať, že si aj inteligentnejšia a v živote schopnejšia ako tvoj partner s nižším vzdelanim. Kedysi som takto zmýšľala, ale za život som strela množstvo fajn, príčetnych a rozhľadenejšich ľudí s nižším vzdelaním než ja a tiež som zažila extrémne tupela s VŠ.
V dnešnej dobe mat VŠ nie je žiadna úžasná vec, úroveň je veľmi nízko a vyštuduje dnes každý.
zalezi ako si s tym nastavena ty, ak ti vadi, ze nedosahuje tvoju uroven, ze sa nikam neposuva bude to problem aj v manzelstve. moj ma tiez ucnovku s maturitou, ja 2 VŠ, vobec to neriesime, proste nie je studijny typ hoci vseobecne vedomosti ma rozsiahlejsie ako ja ktora sa specializuje na dany odbor. keby som nepracovala v skolstve mam vyssi plat ako on, teraz mame rovnaky a vobec neriesim peniaze nakolko mame 1 ucet a s peniazmi manipulujeme obaja v ramci rodiny ako je potreba. tak si toto vyjasnis absolutne nie je problem byt s takym partnerom nam to krasne klape cez 20r
ak sú problémom len predsudky okolia, nevšímaj si to. Ak ale cítiš, že ti intelektuálne nestačí alebo že jemu (jeho egu) vadí tvoje vyššie vzdelanie, je to na zamyslenie
Poznám dva páry, oba dlhodobo spolu (cez 10 rokov, oba zosobášené). Ľudsky im to asi klape 🤷. V jednom vzťahu má vš titul muž, žena nie. V druhom naopak. Ale teda do kuchyne a hádok im nevidím, či si to nejak vyčítajú alebo vyhadzujú na oči, to sa asi ukáže až vo vyhrotených situáciách, či ti je ten druhý oporou, alebo ťa potopí... No a potom poznám jeden pár, tam to nevyšlo (žena vyššie vzdelanie), ale ten chlap bol za mňa od začiatku red flag jak hovado, ale iba nechcela nič vidieť, lebo ona ho ľúbi... To za mňa nejako moc do vzdelaním. On bol taký typ, že buď bude všetko podľa mňa alebo choď do čerta. Tak po x rokoch trápenia šla iba do čerta, keď pochopila že to fakt nemám zmysel a že ho nezmení.
Odpoved je nie. Ja mam PhD. a muz ma maturitu, VS nedokoncil. Sme z jedneho gympla. A zaraba viac ako ja, pretoze sa stale vzdelava vo svojom odbore, lepsie vie anglictinu, kedze koli materskym som z nej kus vypadla, teraz sa uci spanielcinu, je zrucny majster, vsetko opravi, nastuduje si co treba, zaujima ho svetova politika, sledujeme dokumenty. Nie je to o papieri zo skoly, ale o tom, co ma clovek v hlave. Ja som neverila, ze niektori moji spoluziaci z VS vobec dokoncili skolu, ozaj ze im chybalo kriticke a logicke myslenie.
Mam VS (nic speci), partner ma ucnovku. Pracuje ako zvarac a zarobi dvonasobok toho co ja. Ma lepsi vseobecny rozhlad, denne cita spravy a vie o vsetkom, co sa deje vo svete. Nie je to o vzdelani, aspon u nas nie. Priatel pochadza z rodiny s chudobnejsimi pomermi, kedze ma 3 surodencov a z toho jedneho s miernym postihnutim. Mama s nim je cely zivot doma a nezaraba, preto nemali ani prostiredky pre studium pre zvysnych surodencov.
Moj otec ma takisto iba ucnovku bez maturity a cdly zivot podnika, precestoval cely svet a ma prehlad ako malokto s 3 titulmi.
Ja mám maturitu a manžel je mudr. Rozumieme si najviac na svete. Nejde o titul, ide o to čo má človek v srdci a hlave a či to vie používať.. môj mi po prvom roku povedal že predtým mal babu z ročníka a necítil sa tak dobre s nikým ako so mnou.. tá baba mala titul ako on ale bola neschopná v živote.. my sme zmýšľaním na jednej vlne, sme obaja empatický a vieme reálne rozmýšľat a riešiť životné situácie.. záleží na tom ako sa ty cítiš a on tiež..
@autorka ja mám vysokú školu a snúbenec iba maturitu. Zarábam viac ako on ale vôbec to neriešime. On sa vždy smeje,že nohavice doma nosím ja. Ale zas on je šikovný doma dokáže veľa veci spraviť sám aj také čo by možno iný museli kupovať, on to vyrobi
Prvé manželstvo,ja čerstvo Mgr, 22 rokov, vtedy manžel 29 rokov 3 ročná ucnovka. Áno..boli rozdiely, na ktoré som prišla až v manželstve, my sme sa vlastne nemali o čom rozprávať,nemali sme spoločný záujem.ani jeden, spoločných známych, nič nás vlastne nespájalo a ver, že keď otvoril pusu, neraz dom sa hanbila. On mal ale napriek tomu obrovské ego, neustále ponizoval moju prácu( pracujem s mentálne postihnutými ženami a autistami).po 1,5 roku sme sa rozviedli,ja som si urobila ďalšiu nadstavbu nad VŠ. Prišiel môj terajší manžel , ktorý ma " len" ( píšem to s obrovskou nadsazkou 🙂to len )maturitu,ale.. je to jeden inteligentný,múdry, rozhľadený človek, spájajú nás spoločné záujmy, spolocni známi, nemáme problém sa o čomkoľvek porozprávať. Veľa čítame knihy. Zarába raz toľko ako ja, nikdy mi nič nevytkol, od 2 mesiacov spoločného bývania( začali sme spolu bývať v podstate po týždni) máme spoločný účet. Všetko je naše spoločné.
Cez covid? Celé dni sa učil s chlapcami, jeden bol tretiak, a druhý šiestak. Nebolo predmetu, ktorý by neovladal, ak dane učivo nevedel, v noci si ho doštudoval, aby ho deťom vedel vysvetliť.
Sme spolu 20 rokov a ja ho neskonale obdivujem. Sme rovnocenní partneri, v domácnosti, v živote. Je to to najlepšie, čo má mohlo v živote stretnúť.
Asi toľko odpoveď na tvoju otázku. Takže nie, že nie sme v 18 storočí, ale ak sa s ním cítiš dobre, máte sa o čom baviť,nie je o čom.
Spominan si na dve kamosky ...
Prva chodlia na vyske s chalaniskom, co mal ucnovku, robil vo fabrike manualne. Neviem o com sa spolu rozpravali, ale ja ked som sa s nim pokusal nejak bavit, tak jedine pivo, zahrat karty, futbal, stavky ... doslova krcmove reci ... nedokazal som s nim chytit ziadnu inu "temu". Potom sa rozisli, ale v principe ich nikto neriesil, proste chodili, tak chodili ...
Druha MUDr. aj sa vzali, nasla mu aj robotu niekde v sklade, lebo sam si nenasiel. Tahala celu domacnost, tak asi setri a casom prekvapi ... prekvapil, mal milenku kolegynu cakala s nim decko.
Ale osobne si myslim, ze to je individualne, fakt to musi byt o tom, ze si rozumeju ... tu som o tom nebol presvedceny. Ale nepoznam take pary, vzdy to je "rovnocennejsie" - tym nemyslim ze musia mat obaja rovnake, ale aspon VS a maturita a podobne. Ale poznam pary, kde zena zaraba viac, to tiez zvykne byt problem (v tych co poznam nie je).
Nie, neoľutovala.
Moja mama ma VŠ, otec nedokončil ani ZŠ 🫣, su spolu už cez 40 rokov a žijú si spokojne ☺️👍
Ďakujem všetkým za odpoveď. Áno s ním zatiaľ v pohode, ale u jeho rodiny badam predsudky a dávajú mi to na vedomie, že som študovana z mesta, u nich nikto nemá vs, inginier je nadávka, majú narážky na moju prácu, že ja neviem čo to je poriadna robota, také akoby pohŕdanie. Myslela som že to dám, ale nasadilo mi to chrobáka do hlavy, či to partner ustojí, alebo postupne sa to začne i u nho prejavovať. Zatiaľ sme nemali nejaký vážny konflikt, nič si mevyhadzujeme na oči. Á presne u nich peniaze dennodenne téma, presne na túto oblasť som bola upozorňovana, že chlap začal mať komplexy, samozrejme že ja sa nad nikoho nevyvysujem, ani nedávam pocítiť, že VŠ je niečo extra, práveže on je veľmi manuálne zručný šikovný. Známa mi dáva seba za príklad, z jej strany pozemok, on mal našetrené viac na dom a to je kameň úrazu, vykrikuje jej peniaze, dokola peniaze, žiadne výlety s deťmi, aktivity.Citi sa oproti nejenejcenne, ona zasa Naďa že spoločné záujmy nemajú, nemajú sa o čom poriadne porozprávať.....
To, čo si teraz napísala ako dôvody, nemá podľa mňa so vzdelaním nič spoločné, to je proste v povahe človeka.
Absolut nezáleží bohužiaľ nič proti VŠ sama ju mám no stretávam sa s ľuďmi s VŠ, ktorý sú tak pokrytecký drzi toxický. Bohužiaľ je smutné, že sa dnes niečo ráta na titul to vôbec o tom nieje mám švagra ktorý je jeden hrubý sprostý grobian všetko ráta na peniaze inteligencia na bode mrazu to isté môžem povedať o sesternici a to je doktorka celé zle v tejto spoločnosti. Kľudne si ho zober ak si s ním rozumieš a ste naladený na tú správnu vlnu. Veľa šťastia
Zavisi od povahy tych dvoch. Byvaly s tym nevedel fungovat. Navonok ok, ale v realite nevedel zit s tym, ze ja som uspesna na vysokej pozicii a on len robotnik. Pritom nemal zaujem sa posunut, on na proste len porovnaval s zenami svojich kamaratov a to boli zienky co sa nechali zivit chlapom a nevadilo im byt len pri sporaku a cakat doma muzika s kolacom. V dalsom vztahu, tiez s muzom nizsieho vzdelania, nam to zatial klape. Lebo moj chlap nie je typicky macho, na zeny nema predpotopne nazory a na to, ze ma nizsie vzdelanie ma tiez slusnu karieru, lebo na sebe pracuje a uci sa nove veci, ovlada 4 cudzie jazyky..
Keď by si s tym bola vyrovnana tak to neriešiš...Ale ma to svoje vyhody keď maju obidvaja rovnake vzdelanie.
Mala som v práci takú, vedúca oddelenia na SAV a jej muz tam robil šoféra pripadne nejaké manuálne práce, co prišlo. V pohode, nikto to tam neriešil, mali už okolo 50 v tom čase a myslím, že stále sú tam už roky. Takže asi 30 rokov spolu sú.
Toto nie je o vzdelaní, ale o ľuďoch a charakteroch všeobecne.
Moj muz so strednou skolou zaraba raz tolko, co ja s VS. Nie,vzdelanie nie je vo vztahu dolezite. Dolezite je,ci je pracovity,rozumies si s nim,ci sa k tebe pekne sprava,váži si ta a podobne.
@autorka keď chlap nebude mať z toho komplexy, ze ma mudrejsiu ženu ako on, prečo nie. Ale ver tomu, ze kopec chlapov je jesitnych... no ukáže sa to samozrejme až časom. Mam kamosku, ktorá má "iba" VS a muz mal "iba" maturitu. Samozrejme jej nezabudol pripomínať, že on VS nepotreboval a aký je úspešný, úspešnejší ako ona, lebo ma vyšší plat... načo vlastne študovala a zabijala 5 rokov... no otras, fakt. Vydržala to s nim 7 rokov. Už je ex.
Osobna skusenost:
Ja mam vzdelanie vyssie nez ty, moj manzel ma strednu elektrotechnicku skolu a nejake kurzy k tomu a poviem ti, ze si dovolim tvrdit ze je inteligentnejsi nez ja, ma omnoho sirsi vseobecny rozhlad, niekedy sme online hrali vedomostne relacie z telky (napr co ja viem) a s prehladom mal viac bodov nez ucinkujuci v telke alebo z hladiska.
To,ze mas PhD nic neznamena, ved dobre vies,ze si uzko specializovana len na svoj odbor a vedecke myslenie, badanie a tak...
U mna moje vzdelanie bolo o tom,ze ma to bavilo,moj konicek ucit sa a bádať, skúmať a pisat odborne clanky ci monografie.. No automaticky ma to nevyvysuje nad inych,co nemaju vysokoskolske vzdelanie..
Rozdielne IQ by mi veľmi vadilo, nie vzdelanie - lebo nie každý je študijný typ, ale ten intelekt je fajn ked je na rovnakej úrovni a ľudia si stále majú co povedať, chápu veci rovnako.
môj má učňovku s maturitou. Je to vynikajúci chlap a zarába viac ako moje kolegyne, ktoré majú doma vysokoškolákov. A inteligentný je dosť
Mala som kedysi partnera co mal len ucnovku bez maturity. Za mna, uz nikdy viac. Ano, vedel si zarobit vtedy remeslom, ale nemal ziadne ambicie, nechcel skusat nic nove, jeho volnocasove hobby bolo pivo, koncerty.. Casto som sa zamyslala nad tym ako zvlastne rozmysla nad niektorymi vecami, ako ludia, co nic nemaju, nic niesu ochotny spravit pre seba a len sa stazuju. Ale bol to inak dobry clovek, v zivote by na mna hlas nezvysil, ale proste jednoducha osobnost a v urcitom zivotnom obdobi mi prestal stihat a ja som to ukoncila. Do teraz to beriem ako jedno z mojich najlepsich rozhodnuti v zivote.
Autorka ak nie si prijimana v partnerovej rodine, budes to mat tazke. Ak maju z teba komplexy a maju potrebu ti to davat najavo, to sa bude opakovat. Len tak to neprestane. Dvere vasho obydlia sa zatvoria a budete za nimi zit vy dvaja, neskor asi s detmi. Co vas spaja? V ktorych rovinach vztahu sa prepajate? Ak je toto v poriadku, este si odpovedaj na jednu otazku - ked pojdete spolu do spolocnosti, si s tym OK alebo sa za neho hanbis?

Vadil by mi partner, s ktorým sa nemám každý deň o čom rozprávať aj po rokoch, ktorý nemá široký všeobecný rozhľad, s ktorým sa neviem smiať každý deň aj po rokoch, s ktorým nemáme rovnaké názory na podstatné záležitosti. Vadil by mi partner, ktorý doma nič nerobí, ktorý nemá žiadne ambície, ktorému nezáleží či uživí rodinu ak žena práve nemôže pracovať a prispievať do rozpočtu (starostlivosť o deti, choroba). Vadil by mi partner, ktorý pravidelne pije. Vadil mi partner, ktorý si ma neváži a ktorý nestojí na mojej strane. Toto sú primárne podstatné veci, nie vzdelanie. Niekto hoci len so ZŠ môže byť lepším človekom a mať vyššie EQ ako niekto s titulom a červeným diplomom. Dokonca človek hoci len so ZŠ môže mať väčší všeobecný rozhľad ako VŠ.
Na druhej strane, buďme úprimní, vo väčšine prípadov muž, ktorý nemá ambíciu urobiť si ani maturitu, má menšie šance, že bude spĺňať všetko vyššie uvedené. Vo väčšine, nie vždy.
Autorka, tvoj problém je, že rodina a známy dokázali v tebe nahlodať pochybnosti. Keby si ich niekde vnútri nemala, tak budeš reči iných ignorovať.