Oľutovali ste manželstvo s menej vzdelaným mužom?
Dobrý deň. Ja mám PhD, nastávajúci ucnovku s maturitou. Veľa známych má odhovara od vzťahu a od manželstva už dupľom. Nikdy som sa z tohoto pohľadu na to nedivala. Naozaj to môže zohrať tak veľkú rolu? Poprosím hlavne osobné skúsenosti. Ďakujem.
Titul nie je patent na rozum a už vôbec nie na city, vo vzťahu je to, akú má partner školu úplne irelevantné,
Nerozumiem tomu ľúbiš ho, alebo nie ? Ak áno, čo ťa po nejakých malomeštiackych plytkých názoroch ľudí, ktorí nebudú žiť tvoj život, ten je len tvoj. Či myslíš, že keď sa zaľúbiš, je ok nechať odísť človeka, ktorý ťa tiež miluje len preto, lebo ty máš výšku a on maturitu ? Šialené 🤮
Mojí rodičia - otec ucnovka, mamka VŠ, ale hlavu som mala šikovnu po nom.
ja mam VS a moj manzel nie, ale ma taky rozhlad a je tak sikovny … ze skryje do vacku neraz aj mna… cize je totalne povrchne takto cloveka odsudit … ale Ty musis vidiet s kym si, Ty s nim budes zit … ja len ze vzdelanie uz v dnesnej dobe neni zarukou nicoho.
kamoska (tesne pred 50) ma phd, tri roky dozadu si vzala kamarata z detstva - on osobitna skola a nejaka dvojrocna nadstavba zvlastna, ani vyucny list to nie je a pise si zakladne vzdelanie... ALE - je to jeden kludny, vyrovnany muz, velmi zrucny a sikovny. Maju spolocne hobby zahradkarcenie, vylety... On ju doslova zboznuje, ona jeho si ceni pre jeho sikovnost a zrucnost.. Funguje im to uz skoro 10 rokov, na zaciatku vztahu mali tiez predsudky okolia.
ja som mala kratku znamost s chalanom, co horko - tazko spravil Bc., odbor socialna praca... Tak namysleny magor o tom, aky je on uzasny ze on ma vysoku skolu ukoncenu -- nieco neuveritelne.
a teraz mam na VS spoluziacku, co ma ukoncene phd - ale mentalne je to totalne jednoducha zena.
Nechce sa mi čítala všetky komentáre 🙈 Ja mám VŠ, manžel ma maturitu. Sme spolu takmer 23 rokov, bývalí sme už spolu, keď som študovala na VŠ druhý stupeň. Presne vie koľko som sa učila, koľko to stálo síl. Čiže nikdy mi nič také nevyčítal. Občas, keď sa naťahujeme tak v rámci srandy povie, že som vyštudovala VŠ za "pol svine" 🤣 ale to sú čisto doťahovačky, kde viem, že to je v vrámci srandy. Ja mu stále poviem, nie za "pol", ale za "celú". No mňa osobne nikdy nenapadlo ho "ponížiť" kvôli škole. Vieme sa porozprávať o všetkom, nikdy sa nenudíme, dá nám všetko čo môže, stará sa o rodinu, venuje sa deťom atď. Ale mala som bývalého, kde jeho mama bola MUDr. pre nu Ing. nebol titul, jeho otec bol Ing. vysoká pozícia a aj napriek tomu, ho vlastná manželka ponižovala, lebo Ing. (Elektrotechnická fakulta) sa nemôže rovnať MUDr. Bolo to veľmi blbé počúvať jej narážky. A keďže bývalý bol tiež Ing. a jeho sestra MUDr. tak vlastná matka robila rozdiely.
Toho sa drž.Vacsina ľudí s vystudovanym remeslom zarába lepšie ako ľudia s titulom.
Na trhu práce sú ľudia s titulom stále menej žiadaní.Ziadani sú ľudia so skúsenosťami,zručnosťami a schopnosťou a vôľou pracovať
Mala som taky vztah,ja som vecny student,milujem sa ucit nove veci,teraz tiez uz vo svojom obore,urobila casom PhD. Chlap,ale uz je ex,mal strednu s maturitou. Casom - okrem inych problemov - bol citelny aj tento rozdiel medzi nami. Ja som mu nikdy nic “nevycitala”,on mal potrebu vzdy zabrdnut,ze aka som “studovana” atd. Citila som,ze nase rozhovory nemohli byt z urcitych dovodov na rovnakej urovni. Ale toto nie je pravidlo,je to o cloveku,on proste nechcel na sebe menit nic,dostal sa na nejaku uroven,ktora mu asi stacila a nemal potrebu svoje znalosti rozsirovat (nemyslim studiom). Casom som sa obcas pristihla,ze mi to zacalo aj trochu vadit,nemal rozhlad a prehlad v nicom,nemal konicky,necital knihy. Okrem futbalu a playka ho nezaujimalo nic. Este na vyske som mala vztah a tam ex tiez,ucnovka a nikdy ma nevedel pochopit,ked som sa musela ucit,ze nemozem ist von,lebo skuska,ze musim na prednasku atd. Uz by som asi po svojich skusenostiach do toho nesla,ale opakujem,je to o cloveku.
toto je trocha snomsky pohlad na vec ze ty ako PhD sa nemas davat dokopy s ucnovkarom ... a v niektorych pripadoch to mozno ma zmysel ale zdrap papiera z teba boha nerobi a ak si s nim rozumies a neriesite nejaku kvantovu mechaniku tak nevidim dovod preco by vam to nemalo fungovat..... ja osobne mam Ing a titul som si robila cisto kvoli peniazom a kvoli tomu ze som bola na gymnazium ale len velmi zriedkavo si rozumiem po ludskej stranke s inymi diplomovantmi, zatial co moj muz ma maturitu dalej ist nechcel a je len "obycajny viazac zeleza" a vzdy sa ku mne choval lepsie ako ktorykolvek z predchadzajucich priatelov
Mám dobrú kamarátku ktorá má muža umelca a ona si robí už tretiu vysokú školu a sú šťastní. Pokiaľ nechcete doma viesť odborné debaty, nevidím až taký problém vo vzdelaní. Ak si rozumiete vo vzťahu, svadbou sa nič špeciálne nezmení.
VS nie je zaruka inteligencie, ani vyssieho vzdelania, ak sa nebavime o papieri. Mam v okoli ludi s pseudotitulmi z kadejakych pofidernych skol, v hlave nasrate a poznam ludi s maturitou, co maju rozhlad, biznis, zarabaju. Su to predsudky. Ty musis vediet, ci si mate co povedat, ci sa s nim necitis trapne, ze by bol pribrzdeny, ci ma pracu a aku.
Nechcem znehodnocovat vzdelanie, ale dnes uz nema titul taku “hodnotu” ako kedysi. Kedysi mali vysoku skolu naozaj sikovni ludia. Dnes hm, poznam par ludi z okolia co maju titul a sprosti su, aj na skole sme mali par spoluziakov co ledva presli ale presli a maju titul, alebo co to mali zaplatene a maju titul. Nie je vs ako vs.
Moj spoluziak zo strednej same 4,5 prepadal skoro kazdy rok a teraz zije v australke a ma uspesnu firmu. A co mame znamych dost chlapov nema vysku a teda su za vodou 🙂 sikovni aj bez papiera.
Skor nez vs by som riesila ci si rozumieme, mame kazdy peniaze na zivot atd, ak ci zarabas viac ako on ci to bude ok pre oboch atd. Titul je to posledne co by som ja riesila
Mala som taky vztah, nedopadol dobre. Ale nebolo to kvoli vzdelaniu, ale skor typek bol fakt blb. Nechcelo sa mu pracovat, nemal ani len zakladny prehlad. nerozumel vobec mojmu slovniku. Takze nie je vsetko len o skole🙂 Ak si rozumiete, klape vam to, kasli na okolie. Ty s nim budes zit, nie tvoje okolie.
PhD z akej skoly? Pretoze je rozdiel PhD z pedagogickej ci socialnej prace(ktore urobi kazdy, kto sa dokaze dostavit na zapis a vydrzi tam chodit) a rozdiel ho mat z Matfyzu🙂
Ja osobne si ovela viac vazim sikovneho stolara, ktory ide na uciliste, lebo ho praca s drevom bavi, ako nejakeho z politologie, ktory vystudoval uplne zbytocnu skolu len kvoli titulu.
Úplne ako naša situácia takmer 17 rokov dozadu.. 🙂 manžel má učňovku s maturitou, brali sem sa po mojom 1. ročníku vysokej školy. Tú som dokončila už vydatá, v tom čase s 2 deťmi. Máme spolu 3 deti, sme šťastní, rozdiel vo vzdelaní nebadam.. manžel je inteligentný, ak by mal doma v minulosti podporu myslím by mal inú školu ako nakoniec zvolil. Ale titul je to posledné čo som/by som riešila. Okolie malo až na pár ľudí neskutočne veľa rečí a to na oboch stranách 😁 ja som študovala podľa svokrovcov nezmyselnú výšku a zas moja rodina ma v podstate od vzťahu odhovárala a tak som ešte aj roky tajila že má naozaj len učňovku, prvé roky sme hovorili že to je stredná odborná škola 😆 trvalo cca 10 rokov (od svadby) kým konečne pochopili že naozaj je nám spolu dobre 🙂 držím vám palce 🍀
@kittykat22 nuž ale toto je skôr o človeku ako o vzdelaní.. môj manžel sa vie správať ako treba a aj podľa toho v akej spoločnosti sa nachádza.. naozaj som sa nikdy nestretla s tým že by mi niekde robil hanbu alebo som mala obavy ho niekam zobrať.. vie sa porozprávať s kolegami ktorí nemajú niektorí ani tú maturitu, ale vie sa rozprávať hodiny aj s mojím otcom, skúseným stavebným inžinierom ktorí teda má slušnosť a vystupovanie ako sa hovorí v malíčku a aj napriek pokročilému veku je stále významne pracovne aktívny.. kamarátkin manžel je zrejme mysľou jednoduchší.. nielen vzdelaním.
@kittykat22 hej, toto som tiez zazila. Isla som len vecer do baru a hned mal reci ze panicka si vyrazila von. Alebo som si kupila drahsiu kabelku a hned panicka je za vodou... a vsade nosil teplaky.
Je to o intelekte a EQ. Nie kazdy ma idealne podmienky aby mohol ísť na VS. Niekto zas môže byť šikovný remeselník ake o politike nema šajnu. Mna osobne nebaví. Svetove politické dianie nezmením a nemám chuť sa o to zaujímať do hĺbky.
Ake niektorí sú proste jednoduchšie, no s dobrým srdcom. S tým však ťažko ist na obed s právnikmi, doktor mi, či vedcami. Záleží od t ojho životného štýlu. Mnohy zase maju rozhľad aj s ucnovkou, bavi ich čítať knihy na rôzne témy, dejiny kultúra aj ta politika.
Ja mam účnovku s maturitou. Prvy priatel mal VS s odletom ušami. Teraz vedie tím ľudí, je spokojný. Ale keď sme spolu žili a ja hladala pracu, povedal, ze da moj životopis do jedného korporatu. Nedal.. .
Vtedy totiž brali na pozície, kde by som ja bez VS so skuzobkami zarobila podstatne viac ako on! Zena a bez VS- to neexistuje, jeho ego by to neprežilo! Po čase mi to povedal. Ja som si tam dala životopis raz sama. Na pohovor nas prišlo asi 30. Takmer všetci mali VŠ! No povedala som si ok, tak aspoň precvičiť znova pohovor a pôjdem domov. A vies co? Zobrali vacsinou tých s maturitou a 3 s VŠ! Prečo? Lebo my S tým "podradnym" vzdelaním sme mali pracovné skúsenosti, i keď uplne mimo kancelárie ale často v zahraničí a vedeli sme aspom jeden alebo web jazyky. AJ som sa naučila z 0 za pol roka na toľko, že im to vyhovovalo. Neskôr som sa pýtala nášho kádra, ako je možné, te brali vacsinou tých bez VŠ - ze ci potrebujú skor tých "hkupejsich" ? Pobavila som ho. Povedal, ze všetci mali napísaná AJ/NJ na komunikatívnej úrovni po rokoch stúdia. Nevedeli ani začať. Ja som mala len kurzy a viedla som pohovor aj v AJ aj n NJ ale tu som dobre vedela. Na AJ som si napísala začiatočník.
Ze ti z VS boli nepoužiteľní ale nároky na plat mali odvážne. Modelovú situaciu nevedeli vyriešiť, ved práve tu VS skončili, pracovné skúsenosti ziadne.
Asi rok som zarábala viac ako priatel, vďaka sluzobkam. Rozdrapit ho islo! Ja som chodila kazdy mesiac aspom na týždeň, on raz za rok....
Jeden spoločný známy mi raz povedal, ze jeho rodina ma nikdy neprijme, lebo tu VS nemám. Nebola to pravda, boli fajn a hlavne jeho ocino, ktorý bol na dost vysokom poste. Super chlap! Nikdy v živote za tie roky mi ani len grimasy nedal pocítiť, ze mi chyba VS. Zial nevyšlo to koli nášmu nastaveniu, mladosti a iným veciam.
Neskor som bola znova mimo SK a robila čašníčku. Nadriadena mi skrátila pracovný úväzok na 35 hodin. Nasla som si popri tom ešte upratovanie na 10 hodin tyzdenne. Muz architekt, zena internistka, ordinaci, kanceláriu mali v dome.
Obcas sme prehodili par viet aj mimo prace. Ten muz sa ma raz pri zehleni opýtal, co som študovala. Povedala som, ze VS nemám vyštudovaný žiadnu. Len mi povedal, ze prečo nechcem povedať akú VS mám. Zasmiala som sa, poďakovala za kompliment a odpovedala- ma VŠ života. Oni boli obaja presvedceni, ze mam titul a robím mimo SK len koli zárobku.
Ešte sa ma to neskor par ludi opýtala. Moj muz tiez VS nema ale rozhľad a vedomosti. Od zloženia kuchyne, riadenia prevádzky v gastre, cez informatiku a rôznych iných schopnosti by tu vs mohol mať aj 2x, mat vhodné podmienky na štúdium. IQ si dával testovať u psychologa a ma cez 130. I ked by sa s právnikom aj vedcom porozprávať vedel, je skôr introvert a na na pokec s nimi by preto nešiel 😁. Ja tes ziadny nemám ale nikdy mi nedal pocítiť, ze by on bol ten super génius a ja nejak hlupa. Jedine kedy ma tým vie vytočiť je, keď o 23:00 začne reci o kvantovej fyzike! Ja od piatej ráno hore s dvoma chorými detmi, uplne unavena, aj rozprávať mám problém 😂 ale inak v je pohode.
Pokial si rozumiete na rôznych úrovniach a ste intelektuálne rovnako naladení, ôk. Skôr by som uvazovala, ci nemá už priveľa doktríny z domu a nedá to najavo. Ake to by si mohla vidieť už počas spoločného bývania. Drzim vám palce a môže to byť kľudne aj úžasný mimujuci muz aj otec ❤️
Ano, moj byvaly mal ucnovku s maturitou, strasne zakomplexovany bol a vlastne stale je. Neznesie, ze zarobi o polovicu menej ako ja ani niekolko rokov po rozvode.
@svetlonos no veď to pravé badam, to očkovanie z domu. A áno i to že sa necíti práve najlepšie v kruhu mojich kolegov, známych, cíti sa menejcenne a ako nerovný partner do debaty.
Možno ide aj o to ako ho ty vnimas a prezentuješ. Nemusí si predsa rozumieť s tvojimi kolegami ci známymi, on môže mať svojich známych, my s manželom nemáme spoločných kamarátov, každý ma svojich vlastných.
A k tomu o rodine sa neviem vyjadriť, možno záleží aj aká si ty k jeho rodine a ako sa u nich prezentuješ.
Mne by vadili poznamky tej jeho rodiny. Lebo prave naopak by mali byt hrdi na sikovnu nevestu. By som sa bala, ze casom sa to ukaze aj v nasom vztahu. Samorejme by záležalo ako sa k tomu stavia a ci ta pred nimi “ochráni”, ze co za blbosti to hovoria. Za mna VS neznamena vyssie IQ a EQ, poznam mnoho titulovanych a usmesnych mužov, ktorych by som doma nechcela. A naopak poznam mnoho fajn mužov so strednou skolou, co su úspešní a šikovní. Cize takto globálne sa tazko povie, ze je to Ok alebo nie je to OK. To musis vidiet aj ty aky je a tak.
My to mame podobne a poznam viac takych parov. Ono je to tak, ze velakrat clovek co ma vysoku skolu, tak je viac intelektualnejsi, viac sa chce rozpravat aj o intelektualnejsich temach, o problemoch sa chce viac rozpravat. Vela ludi, co na vysoku skolu nejde, taketo temy nebavia, problemy nechcu riesit ustne, ale prakticky. Cize ano, moze to byt problem niekedy. Ale nie je to pravidlo. Nam to funguje a aj vsetkym parom co poznam, ked sa nasli a si rozumeju, tak vzdelanie nehra ulohu.
Titul nerobí človeka charakternejším. A človek môže mať veľa titulov, pred menom aj za menom. Ale ide o to, aký je to človek vo svojom vnútri. A pokiaľ si obaja rozumiete, máte sa o čom rozprávať, máte rovnaké/ podobné názory na svet, … hobby,… Tak by som to vôbec neriešila.
Takto dokaze "rozmyslat" vysokoskolsky vzdelana osoba? Neverim. 🤦♀️ Muzova sesternica ma psychologiu z Komenskeho, ja len maturitu a v praci som zarabala o par stoviek viac nez ona. Moj plat by rastol, keby som teraz bola v zamestnani, mala by som v cistom cca 2000€, ale ona mala ten svoj podla jej slov na strope. A to sme si mysleli, ake tisice zaraba a ona ma doslova par susnov. Ci o co ti ide? A aby som nezabudla, jej muz s maturitou zarobi aj 3x jej plat. Ak ti ide o peniaze.
@17alexis Zlatko, tu nejde o peniaze. Ale o komplexy, ktore maju menej vzdelani voci vzdelanejsim. Vid tvoj prispevok. Aj moj ex bol velmi hrdy, co dosiahol bez VS a ja som bola obycajna asistentka s nizsim platom. Ale ked sa to zmenilo, postupila som, zacala som viac zarabat, same zhadzovanie, porovnavanie, ponizovanie. Nedokazal sa s tym vyrovnat. Keby ona teraz zacala zarabat okolo 4k mesacne, tak ako by znel tvoj prispevok?
@idamia komplex moze mat iba nevyzreta osobnost, ktora nepozna svoju hodnotu. Ja som nikdy nepocitila, zeby to niekomu v okoli prekazalo, ale mala som kamosa, ktory si hladal len titulovanu osobu lebo vsetci v rodine su "ovesani titulmi". Neviem, kde sa stala chyba lebo je doteraz sam. Ta sesternica, co ma muza bez VS, bola atakovana svojim strykom, ktory VS ma, aby sa s nim rozisla, nech si hlada s titulom, pritom on je prave na velmi nizkej inteligencnej urovni a aj platovo nic moc. Ak je clovek blb, titul mu nepomoze. Kazdopadne moja reakcia v prispevku bola na hlavny prispevok, nie na omacky okolo. Zienka by si mala stat sama za sebou. A co sa platu tyka, moj muz je programator, zarobil vzdy o cca 500€ viac nez ja, ale ako som sla na MD, zacala som podnikat a mam daleko viac ako on a on ma podporuje, aj mi s tym pomaha, su to proste NASE peniaze a NASE uspechy, nie jeho ci moje. Ta jesitnost byva problem, nie ci niekto ma VS alebo nema.

Sú dôležitejšie hodnoty aké vyznavate a či ich máte rovnaké a či máte spoločné témy na rozprávanie. U nás je to opačne manžel má PhD, ja iba Bc. Ale máme spolu 15 rokov, za ten čas sme prebrali neskutočne veľa tem a jeden od druhého sa tiež veľa naučili. Nehovorím že každý to musí mať tak ako my, ale pokiaľ ten s vyšším vzdelaním neukazuje nadradenosť tak by tam museli byť iné problémy ako úroveň vzdelania aby ten vzťah nevydržal.