icon

Oľutovali ste manželstvo s menej vzdelaným mužom?

4. jan 2025

Dobrý deň. Ja mám PhD, nastávajúci ucnovku s maturitou. Veľa známych má odhovara od vzťahu a od manželstva už dupľom. Nikdy som sa z tohoto pohľadu na to nedivala. Naozaj to môže zohrať tak veľkú rolu? Poprosím hlavne osobné skúsenosti. Ďakujem.

dievcacitajucelist
5. jan 2025

Poznáš to? "on není blbej jenom titulovanej" 🙂 ber to s humorom...nedá sa to paušalizovať...môj otec má "iba" učňovku a moja mamina mala ekonomickú...vtedy bola moja babka proti, ale celkom zbytočne...mamine vyhovoval šikovný a zručný chlap, ktorý si vedel so všetkým poradiť. Otec veľa číta takže aj veľa vie...niekedy sa čudujem čo všetko vie a ja nie, a to mám dve vysoké školy....viem, že chceš skúsenosť iných ale si si istá, že ti to v niečom reálne pomôže? Rozhodneš sa inak na základe našich skúseností?

jankasamulko
5. jan 2025

No mala som partnera s ucnovkou. Boli aj ine problemy, ale co sa tyka vzdelania.... Ak k niecomu prislo, ze som nevedela a on vedel z nejakej oblasti, stale mi vyhadzoval na oci a posmieval sa mi, ze mam vysoku a som hlupa. A kludne sa mi takto smial aj pred deťmi, ze som chodila 17 rokov do skoly a nieco som si dovolila nevediet...

martinadomianova
5. jan 2025

@jankasamulko tak to bol riadny debil. Ale tiež som mala chvíľu takého. Mal titul ING a robil zo seba neviem čo. A zo mňa hlupaňu. A pritom ja som chodila tiež na výšku. Ako hovorím, titul ešte z človeka lepšieho nespravil. Pokrivený charakter titul nenapraví.

zuzkac2711
5. jan 2025

Ja mám PhDr aj MPH môj manžel maturitu. Sme spolu 19 rokov máme 6 ročnú dcérku a nikdy som nepociťovala že som viac ako on. Zarábame približne rovnako ... Mne tieto pomery nevadia ale tým že ja som chcela aspoň lepšiu pozíciu som bola nútená študovať... Iné za tým nehľadám... Klape nám to stále...

jamimo
5. jan 2025

@jankasamulko takto sa správa fakt len primitív a je úplne jedno či má učňovku, alebo 3 červené diplomy 🤦

oslo1
5. jan 2025

Moj nebohy manzel Mal Len 3 rocku ucnovku , v UK vystudoval za plynara.
Ja som sestricka, Len diplomovana, vtedy Este nebolo Bachelor degree. Mam specializacie z Oxford a z kings v Londyne.
Manzel Mal neuveritelny rozhlad, denne cital noviny ( dennik n a guardian), plus vzdy Mal nos v knihe. Jeden druheho sme tahali dopredu.
Bohuzial nie kazdy rodic ma mentalnu kapacitu pomoct detom ziskat lepsie vzdelanie. Keby SA moj muz narodil do rodiny inzinierov, tak dnes by Mal vystudovanu techniku.
Jeho rodicia boli radi, ze aspon nieco vystudoval. Manzel bol bystry, manualne velmi zrucny a bol vzdy dobry spolocnik. Platovo sme na tom boli rovnako.

janamakva
5. jan 2025

Úplne súhlasím s @f333 aj s @jaskolka.
A všetkým odkazujem, že nie sú to predsudky starej doby a pod. Je to realita a na tú sa autorka pýta..
Raz vás to dobehne, keď vám spadnú ružové okuliare a prvotná zamilovanosť..Rodičia môjho manžela ma nenávidia, lebo ich syn je "obyčajný chlapec" a ja "fiflena z mesta", s vysokou školu a ešte aj "na aute k nim na dedinu jazdím". Stará nemá vodicak, len kopu detí ešte aj na bicykli sa bojí chodiť, chuderka.
Na plesy nechodíme a môj muž by len doma sedel. Rozhovory o ničom, nemáme spoločne témy, výšku nezažil, ani nevie, čo je učenie po nociach, zimný, letný semester, nevie jazyky, nič.
Za mňa určite nie.

tilly
5. jan 2025

Ja mám vš titul, môj muž maturitu z ucnovky aj na to druhýkrát, lebo už mal iné priority, ako školu a už v tej dobe zarábal viac, ako učiteľky (história sa teraz opakuje pri našom synovi, ktorý by mal teraz maturovať na gympli, ale obávam sa, že to nedá).
Čo sa týka peňazí, asi nemusím ani písať, že on, ako odborník v remesle je na roztrhanie a zarába násobne viac, ako ja, alebo bežný človek s vš, aj viac, ako itckari.
Čo sa týka spoločných tém, vždy sa máme o čom rozprávať, aj o histórii a pod, politické názory máme viacmenej rovnaké. Občas mu musím niečo vysvetliť, ale občas musí vysvetľovať aj on mne, hlavne, čo sa týka techniky. Dopĺňame sa.
Čo cítim, je gramatika, tú má otrasnú 🤣, ale zvykla som si.

martin96321
5. jan 2025

Áno,moze to zohrat taku velku rolu aku tomu sama das. To ze ma clovek vzdelanie este neznamena ze je naozaj vzdelany. Aj clovek bez maturity moze byt velmi inteligentny. Mozno nesiel na gymnazium a na vysoku skolu,lebo zacal robit to co ho bavi a z coho zije. Ja nemam ani maturitu iba sou. Moja zena ma vysoku skolu a fungujeme normalne. Neberie ma ako postihnuteho😄

matej2227
5. jan 2025

A opačne by to vadilo?? Inteligencia sa nemeria vzdelaním..

ina2405
5. jan 2025

@janamakva je nás tu dosť, ktorým to funguje aj po rokoch. To, že môj muž nemá titul neznamená, že je hlúpy debil bez rozhľadu. Má vedomosti v témach, kde ja vôbec nie som doma. A zarobí raz toľko ako ja s titulom.

akireaa
5. jan 2025

Neoľutovala nikdy som Mgr muž nemá ani maturitu uplatnil sa v živote lepšie ako ja 🫣 a je hlavný zdroj príjmu do rodiny

tilly
5. jan 2025

@janamakva ste stále spolu?

idamia
Autor odpoveď zmazal
selenka7
5. jan 2025

Mam RNDr., PhD, moj muz uciliste a v maji bude 15 rokov co sme manzelia. Je skvely manzel aj otec, castokrat ma svojim "zdravym sedliackym rozumom" strci do vrecka aj s mojimi titulmi 😁. Dcera bude mat 13 rokov, v matike exceluje, slovencinu ma po tatikovi 🙈 ale uz som si zvykla nekrvacat z oci, ked po nich nieco citam 🤣. Nie je vsetko o tituloch, mojmu muzovi sa proste nechcelo ucit ked bol pubertak, mal proste ine zaujmy a mama bola nanho a na svagra sama. Ked si rozumiete, smelo do toho. Dolezite je nikdy mu nedat pocitit, ze by si ho kvoli tym titulom pokladala za menejcenneho.

misiak7777
5. jan 2025

@autorka tu nejde o vzdelanie, ale o to že jeho rodina je banda zakomplexovaných ľudí... Podľa nie je ok, ak sa necíti v pohode v okruhu tvojich známych, nevie komunikovať. Buď má komplex menejcennosti alebo je jednoduchší - to nemyslím ako urážku, nie všetci sme intelektuálne založení

autor
5. jan 2025

@misiak7777 párkrát sa stalo, že niečo nevedel a ja áno tak bol nervózny, dal to trocha pocítiť, že s tým nieje v pohode. Nebolo mi to príjemné. A to vravím, zatiaľ sme nič vážne spolu neriešili, nejaká väčšia kríza nebola. Sme spolu 2r. Začínam si takéto detaily všímať viac

unicornlady
5. jan 2025

Ja si nepamätám, že by sa u nás v rodine niekedy hodnotil človek podľa toho, aké má vzdelanie. Ja mám VŠ, ale je mi jedno, či druhý človek VŠ má alebo nie. Veď koľko titulovaných blbcov behá po svete.
Ak je človek sčítaný, má prehľad, dá sa baviť s hocikým.

martin96321
5. jan 2025

@idamia Noooo ak muz zacne zarabat tak si uvedomuje ze ma zodpovednost za rodinu. Ale bohuzial vela zien ak zacne zarabat,tak jenzrazu financne nezavysla a dava to muzovi vyzrat.......Mne osobne nezalezi na tom kolko zena zaraba......cim viac zarobi,tym viac ostava mne😎 ja by som bol len rad

lorrainet
5. jan 2025

Toto si fakt neviem predstaviť riešiť 😂 ja mám výšku, partner ani strednú nemá ale naozaj by ma ani nenapadlo sa nad tým vôbec pozastaviť 😀 keď vám je najhoršie , kto je pri vás ?? Partner alebo titul ??

misiak7777
5. jan 2025

@autorka nuž toto podľa mňa nie je dobrý znak. Nikto predsa nevie všetko. A ak muž má pocit menejcennosti pri žene kvôli takej banalite, lebo niečo nevie, tak asi má komplex. A ak to dá ešte "pocítiť" tak o to horšie

idamia
Autor odpoveď zmazal
rivini
5. jan 2025

Moja velmi dobra kamaratka sa pri tejto kombinacii rozviedla po troch rokoch. Problem nebol ani tak rozdiel vo vzdelani, inteligencne boli na tom vcelku rovnako. No kym on, po tazkej fyzickej praci dosiel domov, zapol telku a nechcel uz nic, ona prisla z prace a chcela sportovat, ist do divadla, kina…nielen pocas hadok, ale aj pri stretnutiach s nami, priatelmi, si robil srandu ze je „pani doktorka“, mne s muzom to obcas pripadalo, ze on ma nejake komplexy pred nou a jej kamosmi. Rozviedli ich po troch rokoch pre neprekonatelne rozdiely. Dnes je stastne vydata za kolegu z prace. Mame s nim viac tem, ma vyssie sebavedomie, je scitanejsi a viac sa k nej „hodi“. Ale mal aj suseda chefkuchara, ktory ma ucnovku a je mega scestovany, bohaty, scitany, uspesny, vtipny😂. Jeho zena je pravnicka. Ale tam to podla mna funguje preto, ze sice maju odlisny stupen vzdelania, ale rovnaku uroven pracovnej uspesnosti, sebanaplnenia, zaluby a ambicii. Cize skor ako vzdelanie podla mna rozhoduje toto…ci clovek s tym, co dosiahol spokojny, sebavedomy, ci dopraje uspech partnerovi, ci maju spolocne hodnoty, podobnu vysku IQ a EQ a travenie volneho casu, ktore vyhovuje obom …

autor
5. jan 2025

@rivini áno toto je i u nás, má ťažkú fyzickú prácu. Potrebuje oddych, ja zasa pracujem viac hlavou a potrebujem zasa aktívny oddych.

rivini
5. jan 2025

Moja skusenost je, ze ak maju partneri velmi odlisny stupen vzdelania, casto je to prave muz, ktory tazsie „prekusne“, ze zena je viac uspesnejsia, hlavne ak naozaj viac zaraba, alebo je scitanejsia, alebo ma na seba viac casu vdaka fyzicky nenarocnej praci. Byvaly manzel mojej kamosky ani do nasej partie nezapadal-naozaj nie kvoli samotnemu vzdelaniu ako takemu, ale skor tomu, ze vstaval o piatej rano a po praci uz nemal na sport, vylety a podobne chut ani silu. Tiez som mala pocit, ze kamoska sama seba pri nom zhadzuje, aby sa on necitil blbo. Ona navyse naozaj aj zarabala viac ako on, co teda dost tazko niesol. Inak to bol vcelku inteligentny muz. Ale nejako sa s nim nedalo, stale mi taky zakomplexovany a prchky pripadal. Ak ta ani rodina neakceptuje a vzdelanie je pre nich snobizmom, no tazko sa ti bude asi zit v tejto zostave…ale zas, ako vravim, nas sused je kuchar s ucnovkou, ale zas uplne ina „kava“. On sa proste v praci nasiel a dopraje uspech aj manzelke. Mne by riadne vadilo, keby si moj muz po praci sadol k telke. Som aktivna, potrebujem, aby sa okolo mna stale nieco dialo a ak by mi muz o piatej povedal, ze on je uz k.O., nefungovalo by to. Tiez som na svoje vzdelanie hrda a dost by mi vadilo, ak by svokrovci roky mojej driny znevazovali, ci relativizovali. A vadilo by mi aj to, ak by partner zarabal pripadne menej ako ja, aj ked to casto nesuvisi priamo so stupnom vzdelania.

tilly
5. jan 2025

@idamia u nás to rozhodne nie je rozprávka, ale vzdelanie nie je problém. Môj muž mal predtým veľmi šikovnú frajerku, veľa dosiahla a on ju podporoval. Nie je z tých, čo nemajú sebavedomie. On vie, že si vie zarobiť aj sa vždy zariadiť.

sjun
5. jan 2025

@lelelienka presne v tomto som vyrastala. Oco pred menom za menom titul a mama ziadny. Mna to naučilo ze si hladam aj vzdelanostne to co som ja alebo vyssie. Proste ja by som sa tejto vety nechcela dozit.Viem ze na tom vztah nestoji ale napr po skole som ani nemala kde zoznamit s ludmi ktori nemali titul. V robote to je podmienka. Cize tak nejak sa okruh zuzil na ludi s titulom.

autor
5. jan 2025

@rivini tiež mi povedal, že v práci kolegovia keď sa pýtali kde pracujem, tak mali poznámky, že ako sme sa mohli dať vôbec do kopy. Mám pocit, že mu to všetko podkopáva sebavedomie.

tianna
5. jan 2025

Na takéto reči je fajn byť imúnny.. môjmu manželovi (v tom čase priateľovi) kolegovia narovinu povedali že jaaaj tak tá s tebou určite nevydrží 🤣 držím, už takmer 18 rokov 😁😍

svetlonos
5. jan 2025

@janamakva
a na co s nim teda ešte si?? To nechápem.