Oľutovali ste manželstvo s menej vzdelaným mužom?
Dobrý deň. Ja mám PhD, nastávajúci ucnovku s maturitou. Veľa známych má odhovara od vzťahu a od manželstva už dupľom. Nikdy som sa z tohoto pohľadu na to nedivala. Naozaj to môže zohrať tak veľkú rolu? Poprosím hlavne osobné skúsenosti. Ďakujem.
Ja mam vysoku skolu, partner ucnovku s maturitou a velakrat sa oproti nemu citim hlupa ja ,😂 v niecom ma on viac vedomosti a v niecom zas ja. Aj ked nie je titulovany, nedala by som ho nijakej inej zene. Je to uzasny muz, pozorny, tolerantny, pocuva ma a vieme si povedat všetko. Mame spolu 8mesacne babo a to nas spojilo este viac ❤️ je neuveritelne, aky je otec a sama nechapem, ako som si ho zasluzila. Teraz v maji sa ideme brat a nikdy som sa nezamyslala nad tým, ci je to dobré skrz vzdelanie. Aj keby za mnou prisiel muz s 10 titulmi a 3 VS, nevymenila by som toho mojho drahého ❤️
Ak je s tým v pohode ty aj on (lebo väčšinou s tým majú muži problém) tak na ostatných sa môžeš vykašľať.
Ahojte, ja som take manzelstvo velmi olutovala. Exmanzel to nezvladal a vsetky svoje slabiny si kompenzoval na mne a detoch. Boli sme tyrani a usli sme s dvoma igelitkami. Dodnes mam s nim velke problemy, skodi detom. Az dnes vidim, vo vsetko som mohla chapat a zutekat, ale vtedy som tieto skusenosti nemala. Ano, neplati to rovnako na vsetkych, viem, ale rozdielne vzdelanie urcuje rozdielne socialne vrstvy, kde sa tito dvaja manzelia pohybuju. Ich rozdielne vzdelanie moze zapricinit vacsie rozdiely (aj v nazoroch), ako ked maju rovnake vzdelanie. Napadlo ma, ze poznam aj dalsi expar, kde si yo vykrikovali pri kazdej hadke, napokon sa rozviedli... Snad ten tvoj bude svetla vynimka a vyjde ti to. Drzim palce
@viky777 ako to myslíš kompenzoval slabiny?
Je narcis (to som zistila neskoro) a teda ma ponizoval v mnohych oblastiach, aby bol lepsi a uspesnejsi vo vsetkom. Napr.Ked som psychicke tyranie uz nedokazala znasat, zacala som behat. Ci myslis, ako to skoncilo? Musel behat on, dnes beha maratony, mne behat neumoznil, musela som strazit deti. Ak som chcela, aby boli v poriadku, musela som. Nesoferovala som, lebo kazdu jazdu po mne vykrikoval, co vsetko robim zle...Dnes soferujem bez problemov aj v zahranici, snehu, vsade...Ked nevedel ustrazit dieta, prilepil ho paskou o stolicku. Ked ho deti neposluchli, vyhodil im oblubene veci alebo nepustil ich k babke. Dnes viem preco. Jednoducho nema mentalnu vybavu na to, aby zhodnotil realne deti. Na mna krical, ze iba sedim pri pocitaci, ze nemam ani kamosky. Kedy som sa mala stretavat s kamoskami popri tom vsetkom? On vysoku skolu zacal, avsak nedokoncil... Bolo toho vela, velmi vela a vzdy musel byt "lepsi". Tolko moja skusenost. Pred narodenim deti som si to neuvedomovala.
@viky777 fuuu, ako dlho si to takto vydržala? Kedy si si to začala naplno uvedomovať? Verím, že sa ti uľavilo a našla si šťastie, si silná žienka.
Vydrzala som neuveritelnych 9 rokov. Zacala som si to uvedomovat, ked mal maly roka. Dnes nie je koniec, dava ma stale na sud, je to narocne. Sleduj malickosti, vsimaj si ako reaguje, hlavne ci si rovnocenna ked je v strese, nervozny. Drzim palce
Nepocuvaj reci druhých ty ho poznáš lepsie. Ten muž ta môže urobiť šťastnejšou ako profesor. Prečo si mu povedala áno? Prečo si si ho vybrala? Tým si odpovedaj . Držím palce
Dosť jednoduché premýšľanie o živote, vzťahoch a súvislostiach na to, že máš 3.stupeň VŠ vzdelania.
@viky777 ako je to myslené byť rovnocenna keď je v strede?
Ja mam výšku, manžel učňovku, zarobi super, lebo má v rukách remeslo.. vyzná sa v úplne iných veciach ako ja. Je pravda, že niekedy mi chýbajú také hlbšie rozhovory - napr nečíta knihy, ja zas áno, niektoré záujmy sú iné..ale ono to nie je o vzdelaní podľa mňa.
Ale doplnim este ja som studovala nemcinu, manzel sa sam naucil este davnejsie po španielsky, dohovori sa v zahranici bez problemov je odvaznejsi hovorit v cudzom jazyku, ako ja.
Keď je to váš nastávajúci tak predpokladám že si s ním viete predstaviť život. A riešiť kto má aké vzdelanie z vás dvoch je podľa mňa úplne bezpredmetné. Mne by to ani nenapadlo.
Ja som sa taktiez na to nikdy z tohto pohladu nedivala, avšak teraz, ked spolu zijeme a mame dieta, dost pocitujem rozdiel. V nazoroch, vratane nazorov na vychovu, v temach rozhovorov, v partiach, s ktorymi sa stretavame a ano, v neposlednom rade aj vo financiach. Myslim ze zlom bol narodenie dcerky, predtym som to takto nikdy nevnimala, sme spolu 16 rokov.
Ja mám osobnú skúsenosť,aj moja švagriná. Ja som tak bola v manželstve 8 rokov,s jedným dieťaťom, vzťah skončil rozvodom. Títo muži často žiarlia na úspechy ženy, ponižujú ju atď. Mňa ponižoval aj pred dcérou. Zo začiatku nie, ale neskôr to môže byť veľmi vážny problém....
@janamakva presne.. Tu nejde len osocialne postavenie .ale aj intelektualne..... Pretoze manzelstvo zlozene napr.z akademika a ucnovkara je rizikova v tom,ze splocne nazory a zaujmy ci myslenie bude dost absentovat.....toz namena aj intelektova uroven v debatach ci ponati zivotnych hodnot je pre vztah velmi dolezita.....
Ale nejde len o samotnych partnerov.Ale aj ich rodine prostredie,z ktoreho vzisli....
Pretoze s partnerom si berieme do manzelstva ja jeho rodinu.. Budeme jej sucastou...A ked tam nefunguje tiez kompatibilita spoloceska,a socialna prinajmensom, tak taky vztah ma vazne trhliny,.ktore vyustuju az do rozpadu manzelstva...mk je plny tak<ychto pribehov zo zlym koncom......
Toto je realita v praxi.. Sudne siene su samozrejme tiez plne pod kauz v roz.konani pre nezlucielnost nielen povah,ale aj soc.rozdielov a intelk.,rozdielov manzelov ,kde zohrava ulohu vpyv ich povodnych rodin tiez.....
@idamia Napisem len to co som zazil ja a co mali niektori kolegovia.......pokial bola doma na materskej,alebo nezamestnana,tak sa spravali sposobom,ze sme manzelia a vsetko mame na polovicu. Kotrolovala kam ide,s kym ide,co kupil a naco mu to bude........ale vlasy,nechty,kozmeticka,fitko........toto bolo v poriadku. Akonahle zacala zarabat,tak uz to co zarobi je len jej....nema sa co miesat do toho......im ani neklesli naklady,lebo niekto to platit musi......ja som doslova dostal odpoved: Ak sa Ti nepaci,tak tam su dvere.......ja som nezavysla zena a nedam sa buzerovat.........samozrejme to neplati u kazdej. Ale bohuzial vidim to cim dalej viac.......nieze muzi by chlastali,boli agresivni alebo vsetko rozhadzali......rozbili to zeny
@idamia No vidis))))) U nas to bolo naopak. Kazdy clovek ma jednu ruku na to aby daval a druhu aby prijimal.........ked ma noekto obodve ruky vecne nastavene len aby bral,tak to nemoze dobre skoncit
Ja som s takým randila na gympli. Keď sa dozvedel, že chcem ísť na VŠ, nepáčilo sa mu. Potom začalo obdobie, keď dosť často ironicky znelo z jeho úst "vysokoškoláčka'. Nakoniec sme sa rozišli. Evidentne sa citil menejcenny.
Nemám síce osobnú skúsenosť, ale tu na fóre nájdeš milión prípadov, kedy manželstvo stroskotalo kôli rodine. Keď sa svokrovci do neho obuli, rypali, podkopavali. Ono je to totiž aj tak, že pokiaľ sú rodičia živí a máte ako taký kontakt, tak manžel si berie tak trochu aj ich. Keďže si plná pochybnosti a píšeš tu na takéto pomerne jednoduché fórum ( napriek tomu, že máš PhD ), zrejme ta rodina dosť ovplyvňuje. Takže, treba si hlavne ujasniť už teraz, nakoľko si s manzelovym vzdelaním stotožnená, aké sú jeho možnosti rozvoja do buducna a či to neustále podpichovanie od " známych" nebude mať časom na teba väčší a väčší vplyv.
Ja mam len Ing. A manzel ucnovku...nikdy mi nenapadlo sa na to takto pozerat,ze ja som niekto "viac" lebo mam titul. Skor by som povedala,ze toho sedliackeho rozumu ma viac ako ja 🤣Vo vsetkom si rozumieme. Takze nepocuvaj ostatnych,riad sa srdcom a vlastnym rozumom
Áno... bývalý mal učňovkou a ja 2 vysokej školy.. a nie ja jemu vyhadzovala na oči jeho vzdelanie, ale často sa on do mňa navážal, že ako taká ..pip... môže mať 2 vysoké... Po 10 rokoch som sa ozvala konečne ja, že či mi to hovorí sedliak s učňovkou.. a už bol oheň na streche, že som namyslená...
Teraz mám partnera tiež s učňovkou, ale nebanujem... Takže je to o primitívnom človeku, nie o vzdelaní..
Keby som nepoznala reálne ľudí čo sa povysuju nad tými, čo nemajú titul, tak ani neuverím že toto reálne niekto rieši.. nerozumiem tomu.. ale ja som blbá, ja mám tiež len učňovku s maturitou, tak nemusím všetkému rozumieť.. ešte že môj muž odišiel z vysokej kvôli práci, aspoň nemusíme riešiť tento problém..
Ja mám vš 2. stupňa, manžel učňovku bez maturity. Riešila som to jedine pri nejakých papierovačkách. Môj muž je milujúci otec a chlap. Sme spolu 14,5r z toho 7,5r ako manželia. Nemenila by som. Hoci nemá maturitu je kreatívny a inteligentný, počúva audioknihy, máme spoločné názory... A dalo by sa pokračovať. Nehovoriac o tom, že zarába viac ako ja 🤷♀️😃🙈 Ja poznám mnoho vysokoškolsky vzdelaných tupcov aj ľudí s nižším vzdelaním, ktorí veľa múdrosti nepojedli. A naopak tiez veľa inteligentných ľudí s VŠ aj bez nej. .... Onmnoho dôležitejšie ako to, čo hovorí okolie je to ako to vnímaš ty. Budeš to niekedy v živote pre teba smerodajné alebo zahanbujuce, že tvoj chlap má nižšie vzdelanie? Rozumiete si, máte spoločné koníčky, máte sa o čom rozprávať? Máte rovnaký názor na financie, výchovu detí, politiku, náboženstvo? Na toto si odpovedz a uvidíš.
Vôbec. Ja som Bc. manžel má učňovku. Vyššie vzdelanie vôbec neznamená vyšší plat. Možno tak pred 30r ale nie v roku 2025 🤷😁
Ani o človeku to nemusí veľa vypovedať. V mladosti nie každý zapadol do vzdelávacieho systému 🤷
Tak toto sa už naozaj až takto rieši?To naozaj???
Vlastne,keď tak zaspominam do mojich ešte slobodných cias-cca 24 rokov do zadu som radila s jedným,čo síce ešte študoval na nejakej VS-no ja som bola asi tretiacka na sou...čakal ma ešte maturitny rocnik.V jeden deň sa mi donieslo do uší,že jeho matka sa nie dosť pekne vyjadruje na moju adresu ohľadom môjho "vzdelania-nevzdelania" Vraj si ma nezasluzi😁😁😁😁😁
Ano,po nejakom čase sme sa prestali stretavat😁
Prešlo niekoľko rokov a je sám,bez partnerky,rodiny.Matka mu umrela.
Ja mam rodinu a všetko čo potrebujem🥳
Na mieste toho tvojho,by som ta nechala a dovi-dopo.Myslis si,ze si niečo viac???Tak si "lov vo svojich kruhoch".
Môj otec ma SOU echemicke je elektrikár,mamka má Ing. Nikdy som nevidela žiadne komunikačné ani iné rozumové roDzdiely. Je scitanejsi a má všeobecnej si prehľad ako ona. Ona ho zas pretromfne v iných veciach. Sú spolu 36 rokov,kedy XY ich známych vysoko vzdelaných je už dávno rozvedených. Záleží či si máte spolu čo povedať a či máte spoločné záujmy.
Nejde o manželstvo, ale napr. ja mám titul a môj nadriadený, konateľ našej spoločnosti, ho nemá. Nemám pocit, že by to nebol človek na svojom mieste. Pretože inteligencia ani hodnota šikovného a pracovitého človeka s rozhľadom, sa nemeria titulmi.

@janamakva ako dlho ste spolu? Kedy si si to začala uvedomovať naplno?