Oľutovali ste manželstvo s menej vzdelaným mužom?
Dobrý deň. Ja mám PhD, nastávajúci ucnovku s maturitou. Veľa známych má odhovara od vzťahu a od manželstva už dupľom. Nikdy som sa z tohoto pohľadu na to nedivala. Naozaj to môže zohrať tak veľkú rolu? Poprosím hlavne osobné skúsenosti. Ďakujem.
Ja iba tolko:
INTELIGENCIA SA NEMERIA VZDELANIM!!!
Ak si rozumiete,viete sa porozpravat na akukolvek temu,ak ti na nom nevadi nic zasadne, ja by som kaslala na to co mi vravia iní.
Ty to musis vediet,ako to vnimas
Podľa mňa máš už príliš veľa pochybnosti, tu svadbu by som odložila, ak to aspoň trocha ide. Väčšina odpovedí tu ti je uplne nanič, ani nečítali ďalšie komenty. Už len to, že si nerozumiete s jeho rodinou je pre mňa red flag. Toto budeš trpieť celý život... možno ich odstrihnete, ale neviem, nepríde mi to nijak ideálne.
Ak ťa odhovárajú ľudia ktorí ho videli a dokonca otvorene ťa odhovárajú od neho, asi by som vééľmi zbystrila. Môžu vidieť to, čo ty v ošiali zaľúbenosti nevidíš. Vo vzdelaní osobne nevidím tak veľký problém ak je intelektovo čulý, nezakomplexovaný a darí sa mu v tom čo robí. No niektorým mužom, keď majú ženu v hrsti (svadba, deti, hypotéka) začne vadiť, že má žena navrch a vyhadzujú jej to na oči pri každej možnej príležitosti. Zistia, že majú komplexy o ktorých možno nevedeli.
@jakubrianka a hlavne, keď boli v tomto duchu vychovani a iní vzor nepoznajú... dosť blbe
Zaujímavé je ,že keď má baba nízke vzdelanie a nájde si muža z VŠ. Tak ju nik neodhovara od vzťahu a manželstva ale len poznamenaju to je dobra partia, dobre sa vydas 🤷♀️. Ale keď je to naopak tak odhovaraju...vo vzťahu nejde o vzdelanie ( ak si niekto nezakladá ovšem na tituloch) ale to tom ako viete spolu žiť, rozprávať sa, riešiť zložité situácie, kompromisy, voľný čas ....
Absolutne mi nikdy nenapadlo,ze by som si ho nevzala pre to,ze ma SOU s maturitou... Mam VŠ (lebo som chcela) on nema,lebo sa mu nechcelo ucit,ale ved nejde o vzdelanie,pokial si partneri rozumeju,su spolu stastni a rovnocenni... Jemu to myslí,je šikovný,zodpovedny,ma dobre nazory,je dobry otec nasim detom. Len ho nebavilo ucenie...rozumieme si,doplname sa,a stale milujeme..sme spolu asi 23 rokov...alebo tak nejak 😃 to,ze sa ma spyta, kde je ake "i/y"..? To neberiem ako minus vo vztahu 😂
@17alexis psychológovia až tak super nezarobia ale keby pracovala ako psychoterapeutka tak by zarábala o dooodt vyššie.
Inak veľmi dôležitý do vzťahu je hlavne charakter, výborný prediktor ako vzťah dopadne.
Autorka prečítala som si pár tvojich ďalších komentárov a bolo mi z nich dosť úzko. Podľa mňa to čochvíľa buchne ;(. Jeho rodičia ťa už teraz znevažujú a to nie ste ešte ani svoji (zaujímala by ma jeho reakcia ak toto dovolil vôbec), on sa cíti zakomplexovaný ak niečo nevie a dal ti to dokonca viackrát pocítiť, vidíš na ňom neistotu v kontakte s vyššie vzdelanými ľuďmi a navyše, namiesto otvorenej diskusie s ním na túto veľmi podstatnú tému, si prišla s malou dušičkou pýtať rady na MK 🚩🚩🚩🚩🚩. Ak by ste sa vedeli aspoň o probléme otvorene porozprávať a on by javil známky, že sa hodlá s tým niečo konkrétne podniknúť v dohľadnej dobe…A to si veľmi vážim šikovných mužov a je pre mňa dokonca dôležitejšia šikovnosť muža, ako vzdelanie. Pre mňa by ale prostredie, kde sa nadáva na vzdelanie (akékoľvek), nebolo príjemné, ba bolo by mi vyslovene proti srsti, lebo to ide proti mojim hodnotám. Sama budem rada, ak moje deti budú mať v rukách radšej remeslo, ale lásku k vzdelaniu dostanú tiež a čo si vyberú, bude na nich.
ja mám skúsenosť z môjho okolia, že to nefunguje. A vôbec nejde o zárobok.
Záleží na týchto 2 faktoroch: 1. ako si vy dvaja rozumiete v životné dôležitých veciach (videnie sveta, spoločné ciele a aj výchova napr ) a 2. Aká je povaha ON - to, že je na začiatku vzťahu všetko OK, neznamená, že v krízovej situácii sa to nezmení.
Ja som ešte pred mnohými rokmi chodila s "expertom" na všetko. Nemal VŠ a veľkohubo vykrikoval, že mu to netreba, že on aj tak veľa zarába. Bola som od neho mladšia o 7 rokov. Začala som študovať na VŠ a tam začal "prúser"... Z jeho strany nekonečné výtky v každej hádke hoc aj o ovocí mi pripomenul, že :"pozor na Teba, ty si vzdelaná, veď chodíš na výšku!" A tiež žiarlivostné scény, kedy vlastne každý jeden spolužiak bol môj milenec 🤦🏼♀️... Po 1. ročníku na VŠ sme sa rozišli.... Po X rokoch je to takto: ja mám manžela, ktorý má rovnaký titul ako ja (ale úplne z iného súdka) a on sa oženil so ženou, ktorá nemá VŠ.
Fakt záleží na tom, či sa zhodujete a ste kompatibilní aj napriek rozdielu vo vzdelaní.
Ľúbite sa? Milujete sa? Našli ste sa? Chcete spolu stráviť život? Chcete spolu založiť rodinu? - Ak si aspoň na jednu otázku odpovedala áno. Neváhaj ani sekundu, a už vôbec nie preto, že má iba maturitu a ty vysokoškolský titul. To, že má niekto iba maturitu bez VŠ, neznamená, že je teraz o niečo menej cenný ako ľudia s titulom. Ak sa niekto nevie správať k ostatným, nevie sa vyjadrovať slušne, nemá k ostatným úctu , nadáva, tak tomu ani vysokoškolský titul nepomôže, a urobí si každý svoju vlastnú vizitku.🫠
Vysoká škola je iba vzdelanie, ktoré ti pomáha uplatniť sa v profesii, po ktorej túžime...v inom prípade, ak nie je potrebné, úplne chápem ľudí, ktorí nie sú ani motivovaní ďalej študovať. Častokrát si zarobia lepšie. Inteligentne vedia rásť napríklad čítaním odbornej literatúry, nepotrebujú k tomu titul na papieri. Myslíš si, že predtým, než si dosiahla tituly, bola si niečo menej, ako si teraz??? Iba robis to, čo ťa baví.
Teraz žiaľ čerstvo poznám jeden prípad. Chlap vzdelaný, VŠ, sebavedomý. Jeho žena len stredná škola, obyčajne dievča, praca vo fabrike, matka jeho jedného dietata. Stále ju ponižoval, dával jej pocítiť, že ona je nič a on je niečo. Kopla ho do riti, že už nezniesla to jeho nekonecne ponižovanie. A dobre urobila, ani VŠ ti nezaručí dobre správanie a charakter.
@eternity24 ono je vzdelanie dolezite, nie je vzdelanie ako vzdelanie, nie je titul ako titul. Ono pri spolocnych rozhovoroch je to dost citit.
@xinko ano, tu babu nikto neodhovara... ale mozes vediet co vsetko hovoria tomu chalanovi? -- a potom, vacsinou su to zial muzi, ktori doslova vyhladavaju jednoduche zeny, aby ich mali v hrsti a mohli nimi manipulovat... Poznala som jeden taky par, ona neskutocne jednoducha az hlupucka, avsak domacnost a deti tip top, on totalny -- ehm, nebudem sa neslusne vyjadrovat -- a inteligencne vysoko mimo normy. Avsak charakterovo bol teda totalny luzer - lebo osobne ja naozaj opovrhujem clovekom, ktoreho naplnuje manipulovat s ludmi naokolo -- a jemu sa to vzhladom na fakt mizivy intelekt jeho manzelky dari doteraz -- a to ich poznam uz dvadsat rokov...
Ja mam doktorat, muz nema ani maturitu. Zaraba podstatne lepsie ako ja, je mimoriadne inteligetny, racionalny, logicke zmyslanie na mega urovni, milujuci a starostlivy, sme spolu 18 rokov. Zili sme spolu uz pocas mojho studia a vzdy ma podporoval. Isto je inteligetnejsi ako ja. Len ako on vravi, ze on nestracal cas skolou. Pritom hovori 3 jazykmi a v svojej profesii stale napreduje.
A odľahčim to...ja som už stokrát oľutovala manželstvo s mužom, ktorý má rovnaké vzdelanie 🤣🤣🤣 keby to len od toho záviselo...
Tak vzdelávať sa môže aj bez vs, zakezi čo doma robí po práci
Ja mam Bc. a robím predavačku pretože mi vyhovuje prac čas a mam prácu blízko bytu. Môj muž má ucnovku bez maturity a už 5r podniká a ide mu to celkom dobre. Takže asi toľko. Nikdy som neriešila jeho vzdelanie. Mala som kedysi frajera čo mal PhDr a nevedel si nájsť prácu robil v sklade.
Ahoj. Ja síce nemám PhD, mám medicínu a 2 rôzne špecializácie. Manžel tiež učňovku s maturitou. Škrípe nám to iba v zdravotníckych témach, pretože má laický pohľad a zraňuje ho že jeho názor nerešpektujem podľa jeho predstáv. Inak nie je vidieť veľký rozdiel, nakoľko intelekt na VŠ mal, ale pre finančnú situáciu rodiny išiel hneď po škole pracovať. Takže záleží od viac okolností. Ja by som určite manželstvo nezavrhovala.
Zalezi na tom aky mate vztah, kolko sa poznate a ako vam to vyhovuje = moze a aj nemusi to byt problem, poznam zeny co maju kariery, vysoke skoly a vysoke platy a doma maju "obycajneho" muza a su spokojni. A aj naopak. JA som napr od ex odisla kvoli tomuto, ale to sa ukazalo rychlo, ja som chodila na vs, a on kovli svojej tvrdohlavosti nedorobil maturitu (nepacilo sa mu, zdul sa a odisiel bez maturity zo skoly, lebo neviem co... ) a nic ien som nepocuvala, len ze ja budem mat vs a on nie a pri kazdom probleme to bolo na stole. Proste zakomplexovany clovek. Pracu mal dobru vtedy, sikovny bol, ale to bolo tak vsetko. Myslim, ze potom ho nakopla manzelka, a zacal robit nieco v tomto smere 🙂) Neda sa to vseobecne povedat, ze plati to na kazdeho.. ja poznam vysokoskolakov, ktori nemaju v hlavach nic... a vela z nich nikdy tu skolu nevyuzjie (ano mam zanmeho co cas pracoval pod uroven = lebo deti rodina, ale ako deti naskocili do skoly, skoncil a venoval sa tomu co vystudoval a co ho bavi = ale vela ludi titul nevyuzije nikdy, konci mimo svoju profesiu). V tomto je fakt sikovny clovek bez vs, lepsia volba 🙂 sikonvy, pracujuci na sebe, ...
Mám VŠ a môj manž. nie. Je velmi bystrý a šikovný a to že nešiel na VŠ je len jeho lenivosť a nechcel strácať ďalších 5 rokov (radšej pracoval a cestoval do zahraničia). Vôbec to neriešim. Ide o to aký človek je v reálnom živote, ako sa vie uplatniť a nejde o jeho školy... Chodila som aj s priateľom čo mal VŠ (to bola čistá katastrofa, len mudroval a ľavý ako poleno)
Ja poznám osobne co maju obaja MUDr a vôbec si nerozumejú a poznam aj co ona je MUDr a on je len nejaký pracovník vo výrobe a sú šťastní. Myslím ze to je o ľuďoch nie o vzdelaní
Mala som priateľa, ktorý mal elektrotechnickú a robil prípojky milión fusiek, že nestíhal a zarábal viac ako človek s 2 VŠ.Remeslo má zlaté dno a dnes to platí ešte viac ako voľakedy.Ludia z môjho okolia stolár, kozmeticka, klampiar sú úspešnejší ako ti studovani.Neriadila by som sa tým, kto má čo vyštudovane
Ja mam manžela so stredoškolskym vzdelaním a ja som doktor farmácie s atestáciu... sme spolu 10 rokov , mame dve deti...jedno zomrelo...
V niečom si rozumieme, v niečom nie....ale môžem povedat ze majim známym obaja vysokoškoláci sa manželstvo rozpadlo a skončilo rozvodom....neviem vzájomne porozumenie nezáleží od vzdelania....ale.od povahy, priorít., spoločných cieľov....vzťah je veľká veda....a keď chcete aby rástol treba sa on starať, či už so vzdelaním alebo bez neho...
Nikde nie je napísané ze clovek s titulom je lepší ako človek bez neho..
Ja mám dve vysoké školy, môj muž učňovku. A teda rozumieme si bez problémov. Je šikovný, pracovitý, nemá problém so žiadnou robotou. Ovláda gramatiku (je to smiešne, ale mne strašne bije do oči, keď niekto v 40tke neviem aké i sa kde píše 🤣), vie sa vyjadrovať, spoločensky vystupovať. Skôr on mal zo začiatku problémy s tým, že “nie je pre mňe dosť dobrý”. Ale určite by som to, že má nižšie vzdelanie, nepostavila nad vzťah. Samozrejme za predpokladu, že všetko ostatné klape.
Aj učňovkár môže byť inteligentný, myslím, že sa pýtaš na to. Samozrejme vyššie a vyššie vzdelanie ho len potvrdzuje. Zase sú vysokoškoláci ktorí sú neomylní a najlepšie všetko vedia. S takým človekom tiež ťažko žiť. Treba vyskúšať život. Ja si myslím, že po pár mesiacoch, budeš mať jasno.

@dievcacitajucelist jej to je presne ako u nás🤣🤣🤣🤣🫠až som premýšľala že ako pekne som sformovala komentár,😝😝😝