icon

Oľutovali ste rozhodnutie o rozvode bez vážneho dôvodu?

5. feb 2025

Ahojte, chcem sa spýtať, či tu je niekto, kto sa rozviedol s manželom/manželkou kvôli tomu, že si prestali rozumieť, začali sa vo vzťahu cítiť nešťastní. Teda, že tam nebol žiadny iný závažný dôvod ako nevera, násilie, alkohol...
Neolutovali ste niekedy toto rozhodnutie?
Aby som uviedla viac informácií, tak sme spolu 17 rokov, máme dve deti a už cca 5 rokov je to zle, posledné 3naozaj zle...boli sme aj v poradni, aj sme sa snažili niečo zmeniť, ale stále to akosi nejde, stále jeden od druhého čakáme to, čo akosi nedostávame a obaja sme v tom vzťahu nešťastní...

giertlova
6. feb 2025

@ivuuus a co bolo tym zlomom?, ak to nechcet napisat do diskusie, mozete mi prosim poslat spravu?

lesoto
Odpoveď bola odstránená
autor
7. feb 2025

@ivuuus stalo sa niečo, čo to zhoršilo alebo si už ďalej nevládala? Čo ti pomohlo sa pevne rozhodnut?

autor
7. feb 2025

@lesoto ďakujem za odpoveď 🙂

autor
7. feb 2025

@dharmasanata veď áno, aj ja, len niekedy to nie je také ľahké a jednoduché ...

silvia6111
7. feb 2025

Skuste od seba na chvilu odist, nerozvadzajte sa hned. Uvidite ci si zacnete chybat ak ano tak to ma sancu ak nie tak sa rozlucte 🙂

anusss
7. feb 2025

Odporúčam pozrieť film Fireproof, nám to veľmi pomohlo,a nielen nám 🙂 veľmi s vami sucitim,je ťažké čím prechádzate. Z komentárov mi vychádza,že manžel je dobrý ocko deťom,a keďže ste si ho vzali,iste bol a je aj dobrým manželom..v živote manželov prichádzajú rôzne fázy,krásne aj veľmi ťažké a v dnešnej dobe niečo tak hodnotné ako manželstvo,rodina treba skúsiť zachrániť do poslednej chvíle (keďže nejde o alkoholizmus,zneužívanie atď...). Neviem ako prebiehali vaše rozhovory,a možno ste už skúšali aj toto,nechať rozprávať len toho druhého,neskakat do reči,nechať ho úplne vypovedať, skúsiť sa na chvíľu akoby stať ním. Niekedy sa zacyklime vo svojich negatívnych pocitoch,a nedokážeme vnímať že aj ten druhý niečo prežíva..teraz ho neobranujem,len vravím zo skúsenosti...skúste aj ten film a držím prsty aby ste tým prešli 👍🏼

barbie2023
7. feb 2025

Mne to príde ako by ste boli 17 rokov spolu, ale od základnej školy asi... Doteraz nevyzreti ľudia,ktorí cca pred 5 rokmi ako-tak dospeli a zistili,že sa k sebe vlastne nehodia.

kp7333
7. feb 2025

@autorka myslim, ze vas vztah prechadza vyhorenim. nejak vas oboch tie kazdodenne povinnosti okolo deti s domacnosti prevalcovali, prestali ste sa tesit jeden na druheho. Vasa komunikacia sa toci okolo vzajomnych vycitiek, chyba pochvala, uznanie, prejavy lasky. Mozno by pomohlo nacas obmedzit slovnu komunikaciu a nahradit ju gestami. Skuste si kazdy den dat za ulohu potesit toho druheho. Stacia malickosti. Treba vniest do vztahu novu iskru - napr. novu spolocnu zalubu - ci uz prechadzky, ci sport, to je jedno. Nieco, co budete robit spolu a na co sa obaja budete tesit a vyvedie vas zo stereotypu. Pokuste sa riesit aj ten intimny zivot, od ktoreho sa vela odvija. Ak sa ty netesis, tak to ma nejaku pricinu, na ktorej treba pracovat. Rozvod je jedna z moznosti, no mala by byt ta posledna. V konecnom dosledku to moze poznacit deti, aj vas.

michaela274
7. feb 2025

@anusss presne mi napadol tento film...je super na danú tému

michaela175
7. feb 2025

ahoj, ak chceš, napíš mi SS.

interneta
7. feb 2025

Vzdy hovorim, ze zakladom je rozpravat sa. Vela vztahov zlyhava na tom. Otazkou potom je, ako rozhovory prebiehaju. U vas nevyzera, ze s tym mate problem, problem su tie ocakavania kazdeho z vas a neschopnost druheho na ne reflektovat, a to nemyslim zle. Ludia sa vyvijaju, aj ich potreby. Mozno nie je vo vasej moci nieco prisposobit. Vase priority sa mozu rozchadzat a neviem, co sa s tym da urobit, ak clovek nechce z niecoho zlavovat. A to nemusi byt problem, jednoducho v tomto vztahu a v tomto stadiu vztahu to uz nemusi byt nemozne. Asi aj to treba prijat. Suhlasim s komentarom, ze pre pokoj na dusi, je dobre vyskusat pre zachranu vsetko, co je v silach cloveka. A potom je okej priznat si, ze nase moznosti sa uz vycerpali. Nie je to riesenie problemu, no vie to odhalit disbalans vo vztahu - 5 jazykov lasky. Spravte si 🙂

sasesoe
7. feb 2025

Ahoj, ja vnimam ako problem nedostatocnu/nespravnu komunikaciu - a to sa da ucit/ trenovat a s tym suvisiace ocakavania, kt mate rozdielne, ale neviete o tom. Rozviest sa je za mna v tomto "lahsia cesta". Vyzva jestarat sa o vzajomny vztah, investovat don cas i energiu, ale to neznamena, ze nemozete nejaky cas travit i oddelene/mat cas len pre seba (bez deti). Tomu sa zas hovori paychohygiena. Je to cele brutalne narocne, ale tym ako sa rozhodnete davate i vzkr svojim synom ako maju riesit problemy, ked nastanu. Niekedy ujst/odist moze byt jedine mozne riesenie, su rozne pripady....no pokial to nie je nejaky "extrem", co sama takto hodnotis, ze nie je, tak za mna - "kde je vola, tam je cesta." Mozno pozri "akcie" ako Kurz Rut, Kana pre manzelov, Manzelstvo misia mozna, Manzelske vecery a pod.

autor
7. feb 2025

Asi by som mala uviesť ešte informáciu, že my nie sme veriaci

kp7333
7. feb 2025

@interneta tych 5 jazykov lasky je super, vdaka za pripomenutie.
@autorka Je o tom aj kopec clankov na internete. Dobre je si to nastudovat a potom spravit vlastne poradie jednotlivych jazykov a porovnat si vysledok s partnerovym. Nemusite mat obaja rovnake poradie, dolezite je uvedomit si rozdiely, vnimat, ktore su dolezite pre partnera a snazit sa mu vyjst v ustrety (rovnako aj on tebe).

eca12
Autor odpoveď zmazal
eca12
7. feb 2025

Napis mi prosim ss, mam to teraz uplne cerstvu situaciu.

januska20
7. feb 2025

Opýtam sa ťa, či ste veriaci. Ak áno, veľmi ale veľmi odporúčam kurz Rút na Sigorde.
Aj naše manželstvo prešlo krízou a obrovskou. A práve tam na tom kurze sme si uvedomili, čo jeden pre druhého znamenáme. Vrelo odporúčam..

januska20
7. feb 2025

Až teraz čítam vyššie,že nie ste veriaci - tak ignoruj moju správu.

salsa26
7. feb 2025

Ahoj, ja som takto odišla z 15r. manželstva. Taktiež sme si prestali rozumieť.... aleže úplne.. A som šťastná a neľutujem to. Keďže sme to chceli obaja bolo to jednoduché. Rozvod trval cca 20 minút... Dieťa zverené mne... (12r)🙏Držím ti palce, aby bolo tvoje rozhodnutie správne.

petrassvk
7. feb 2025

Mame najlepsich kamaratov, ktori sa v takejto situacii rozisli a rozviedli. Trapili sa po samom asi rok a potom s znova zacali schadzat, najpr potajmu, neskor sa znova zosobasili. Teraz je to uz 5 rokov, vsetko je medzi nimi znova ok.
Chcem tym povedat, ze nie nadarmo sa slubuje "v dobrom aj v zlom". Z manzelstva sa necuva, ked to nejde. Ja viem, ze vztahy su individualne, ale zaroven aj nie.
Spomen si, preco si ho lubila, preco ste sa vzali a aj napriek tomu, ze ho momentalne mozno nevies ocenit, skus si povedat aspon 5 veci, pre ktore je dobry. Sustred sa na ne, pochval ho pre ne, vaz si ho pre ne. Najdi aspon jednu peknu vec denne, ktoru pre muza urobis, pre tych par veci, ktore mas na nom rada. A necakaj, ze bude hned kvitnut. Urob to nezistne. Ovocie pride, bud trpezliva. Drzim vam palce, a ver mi, ze nie zbytocne.

lucik1982
7. feb 2025

Ahoj. Ja by som na Vašom mieste skúsila urobiť hrubú čiaru za všetkým z minulosti, skúsiť si odpustiť, vyčistiť srdce od nahromadených bolesti a emócií, ak by sa Vám to nedarilo spoločne v poradni, možno aj individuálne cez terapeutickú prácu a potom skúsiť budovať nový vzťah bez výčitiek a toho starého. Možno by Vám to pomohlo. Ja mám osobnú skúsenosť takúto z vlastného manželstva. Veľmi nám to pomohlo, čo sme sa rozhodli a vyprázdnili si srdcia od všetkých krívd a výčitiek, opäť sa medzi nami vybudovala dôvera a dali sme si šancu fungovať nanovo. A teraz je naše manželstvo šťastné a vnímame to ako najlepšiu vec, akú sme urobili. A to som si pôvodné nevedela predstaviť ako máme spolu zostať. A ak by Vám aj nepomohlo moje odporúčanie, ak si spracuješ zranenia a sklamania z Vášho vzťahu, ľahšie sa ti pôjde životom a slobodnejšie si vybudujes ďalší vzťah. Želám veľa síl a múdrosť do tvojho rozhodnutia.

lucik1982
7. feb 2025

A ešte je dobré si dať u nejakého terapeuta dať z diagnostikovať akú vzťahový väzbu má každý z vás, možno práve pre rozdielnu vzťahovu väzbu neviete nadviazať upokojujúci vzťah, ktorý by vedel napĺňať vaše potreby. Ak by ste sa takto navzájom spoznali a porozumeli Vašim zraneniam z detstva, vedeli by ste sa pozrieť rozdielne na Vaše správanie, porozumieť čo je za reakciami, ktoré Vás zranuju a to by mohlo priviesť do vášho vzťahu pocit porozumenia a bezpečia.

elzena2
Autor odpoveď zmazal
autor
7. feb 2025

@elzena2 mozem sa opýtať koľko si mala rokov, keď vaši šli od seba? A ďakujem za pohľad aj z tejto strany.
Ja im otca brať nechcem ani nič, chcem až s ním trávia toľko času koľko budú chcieť a on mať...preto to nechcem nechať zájsť tak ďaleko, aby sme sa nenávideli a robili si naprieky...a ani tam, že spolu ostaneme a ja úplne vyhorim a budem v depresii, lebo aj tam to môže zajst...v tom prípade by prišli o matku...je to pre mňa situácia, kedy neviem, čo je lepšie, ak nedôjde k zmene medzi nami...

autor
7. feb 2025

@lucik1982 je to tak pekne, čo píšeš, len neviem, či u nás uskutocnitelne...

autor
7. feb 2025

@petrassvk možno, keby to neskúsili bez seba, tak by to tak neskončilo 🙂 tam si možno uvedomili, čo pre seba znamenajú

autor
7. feb 2025

@salsa26 a ako to znáša vaše dieťa?
Držím palce, aby si bola šťastná aj naďalej a som rada, že si neoľutovala 🙂

efka77
7. feb 2025

@lucik1982 zvladli ste to sami alebo sa to dialo za pomoci paroveho terapeuta?

lucik1982
7. feb 2025

@efka77 ako prvé som ja vyhľadala pomoc terapeuta a začala som pracovať na svojom prežívaní a seba poznaní, lebo manžel nikam nechcel, potom sme mali sedenia spoločne, motivovala ho moja zmena v správaní.