Oslovenie "mamka" od cudzích ľudí
Objednavam dieta k lekarke (prvykrat, este sme sa nestretli) a ona ma v telefone 3x oslovi mamka. Zostala som ticho, lebo som chcela termin. Ale velmi mi prekaza taketo oslovenie. To oslovenie patri dietatu a nie cudzim ludom. Ak sa to stane osobne, myslim, ze sa ohradim. No zaujima ma, ako to vidite vy?
@biba_18 mne tiez mamka trha usi:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/9301/
@biba_18 Nie, ale to teraz neriesim. Chapem regionalny rozdiel.
@tiezjedna Ake vety by si pouzila na inspiraciu?
@0silvia0 fiha, to som nevedela. Som sice ceskej narodnosti, ale zijem tu uz dlho, pre mna je to nove info.
A ked sa dr rozprava s detmi ked idem na vysetrenie,tak im ponukne vzdy cukrik,a vtedy zvykne povedat,ze ale iba ked mamina dovoli. To beriem ok. Tam neocakavam,ze povie ale len ked p.Novakova dovoli 😂.
takže ak chápeš rozdiel, ide o to že ťa neoslovovala FORMÁLNE pani xy ale neformálne ... no isteže, dá sa vynucovať aj formálnosť styku ... len mne celkom nie je jasné že prečo ...
@gypsomilka Ano, v takomto kontexte je to ok
@gypsomilka len aby to nedopadlo tak, že už budeš furt p. nováková - lebo si si to vyžiadala ...
@biba_18 Neoznacila by som to za neformalne oslovenie, no ak aj ano, nevidim dovod neformalne rozpravat s niekym, koho som ani nestretla.
@la_dolce_vita ja tiez vnimam slovo mamka skor negativne, posmesne. Naozaj su tu regionalne rozdiely.
Ak by sa to opakovalo, tak áno. Slušne by som ju poprosila. Ale ja skutočne nechápem pohnútky, prečo dospelý človek takto oslovuje iného dospelého človeka.
Toto by mi vobec nevadilo. Za mňa riešis blbosti.
@0silvia0 v cestine sa to tiez pouziva bezne, takze mne to pride normalne oslovenie. Rada sa poucim 🙂
predpokladám že keď tam s dieťaťom pojdeš, tak sa stretnete, či? ale veď, ako som napísala, nerozumiem tomu - chceš to mať formálne, budeš to mať formálne ...
@gypsomilka mne by tiež nevadilo mamina, mama, mamička. Ale mamka mi fakt vadí.
@la_dolce_vita podľa mňa v CZ tiež ako kde. V manželovej rodine určite nie napríklad, nikdy. Je to tam vnímané rovnako ako napríklad u mňa - hanlivo.
@biba_18 sestricka chcela byt zrejme mila.
@la_dolce_vita no ... a už nebude 🙂 kto chce kam ...
Co je na tom hanlivé? Mama, mamka, mamina, maminka, mamička, mamenka, ved všetky tieto oslovenia znamenajú jedno a to isté, majú rovnaký význam 🤦🏼♀️. Ach.
Ahoj autorka :D ja to tiež vnímam tak zvláštne. Nemyslím si, že je vhodné oslovovať teraz všetky ženy, ktoré sú matky mamička alebo mamka. Nemyslím si, že je to milé ani rozkošné. Ale v podstate je mi to jedno. Zrejme je to taká maznavá sestrička, ktorá si takto buduje svoje vzťahy s pacientom. Možno je to jej spôsob ako lámať ľady v komunikácii. Inak to možno nevie.
@la_dolce_vita u nás zas bežne oslovujú moju maminu a otca ako maminka a ocko, pritom sú to starí rodičia 🙂 vyzerajú veľmi dobre na päťdesiatnikov.
🤦🏻♀️
Uf, asi si dám pozor, čo za piesne učím deti :
Moja mamka niečo má, niečo má,
schovala to do sena, do sena.
A to boli orechy, orechy,
bolo ich tam dva mechy, dva mechy.

@gypsomilka Tak to chcem urobit, len v telefone som sa nechcela dotahovat.