icon

Oslovenie "mamka" od cudzích ľudí

17. mar 2025

Objednavam dieta k lekarke (prvykrat, este sme sa nestretli) a ona ma v telefone 3x oslovi mamka. Zostala som ticho, lebo som chcela termin. Ale velmi mi prekaza taketo oslovenie. To oslovenie patri dietatu a nie cudzim ludom. Ak sa to stane osobne, myslim, ze sa ohradim. No zaujima ma, ako to vidite vy?

mandarinka555
17. mar 2025

Aby si sa z toho neposr***

elli333
17. mar 2025

Este som si spomenula ako tu raz jedna , ziada sa mi napisat mamicka 😀, ale pardon napisem pani inzinierka 😀, pisala, ze pri porode jej lekar vravel "tlacte pani inzinierka". Teraz mi to dava uz omnoho vacsi zmysel. Isto sa v minulosti stretol s podobnou zenou( mimochodom nieje aj slovo zena nejako hanlivy vyraz ked nim je slovo mama?) A urcite ked jej povedal "tlacte mamicka, tlacte" tak nanho zacala zjapat "ja pre vas niesom ziadna mamicka, ja som vystudovala vysoku skolu, ja som pani inzinierka" no a chudak odvtedy to takto radsej pouziva.

autor
18. mar 2025

@lenkakravcova Precitaj si link, ktory tu uz jedna pani pridala.

autor
18. mar 2025

@mandarinka555 To mas teda vyjadrovanie.

meg91
18. mar 2025

Veď si mama..pre každého, kto vie ze si mama.Aj v práci ta musia rešpektovať,že si mama keď potrebuješ ísť na očr.aj deti v ambulancii sa cítia lepšie keď ich mamku oslovujú mamka.

autor
18. mar 2025

@meg91 Rovnakou metodikou teba mozu volat tetka, babka?

galganka
18. mar 2025

Najkrajší titul a niekomu aj toto vadí? Koľké ženy by "vraždili" aby im tak niekto povedal a tu to samonasiere na 5 strán a pritom stačilo iba obyč asertívne "prosím vás o oslovenie...". P.s. dúfam, že svoje deti učíš a všetkých oslovujú pán a pani xyz, lebo to nie sú vaše tety a ujovia.

tianna
18. mar 2025

To vážne toto môže niekomu vadiť? Ty musíš mať ultra dokonalý život keď ťa toto vytočilo 🙄

evaachesa
18. mar 2025

Najlepšie ak jej to oznámiš písomne. 🤷

dota6
18. mar 2025

@galganka https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/oslovovanie-cudzich-ludi-teta-ujo-2/?page=3&scrollto=first nech sa páči. Nie nikto nepoužíva ani teta a ujo. Lebo to nie je rodina. Teta/ujo sa používa len na rodinných príslušníkov ale mamička sa používa v bežnej aj vo formálnej komunikácií aj na označenie osoby, ktorá nie je našou mamou.

galganka
18. mar 2025

@dota6 čo mám ja robiť s touto témou?

minenkaa
18. mar 2025

@dota6 teda mi v rodine pouziva teta a ujo na cudzich ludi nie v rodine,v rodine pouzivame krstna ,krstny,mena,Mama,otec,Starka,starky

dota6
18. mar 2025

@galganka len na pobavenie a porovanie :D milá mamička.

midka
18. mar 2025

som zo stredneho Slovenska, vyraz mamka - pre mna nezvykly, menej casty, nie vsak hanlivy vyznam, viem ze na vychodnom Slovensku- uplne bezny a urcite nie hanlivy... pre mna hanlivy je v tvare manka.... ale ako som zistila na zapadnom Slovensku,, bezny.... netreba z toho robit vedu,,, sestricka, ta urcite nechcela nejako urazit, ci slovne znemoznit....

nelka93
18. mar 2025

Tiež nerozumiem co je na slove mamka hanlivé, nie som z východu a predsa hocikedy tak mamu oslovim.

nelka93
18. mar 2025

@dota6 vždy sme ako deti volali ujo a teta všetkých cudzích. Aj keď sa nám predstavil niekto, tak nie som pán Martin ale ujo Martin. Mne to príde úplne normalne

siska53
18. mar 2025

Ja toto neriesim. Zdravotna sestra ma bezne oslovuje maminka a x inych matiek v ich ambulancii tiez..Ved si nemozu pamatat tolko mien. Rovnako aj v skole/skolke kolkokrat som matka alebo mama, lebo x deti ma nezhodne priezvisko s matkinym, tak to riesia takto.
Za mna ty riesis blbost.

rorino
18. mar 2025

Tak napr.nie ste zosobášení a dieťa má meno po ocovi.Takze pre ňu je jednoduchšie osloviť ťa mamka,ako badať po tvojom priezvisku,lebo by ťa mohlo uraziť aj to,že by ta oslovila priezviskom dieťaťa.A v takej ambulancii kde majú možno aj 1000 deti,a telefón ráno drnči bez prestania,lebo každý chce "len" tú svoju vec vybavitje to pre ňu jednoduchšie aj rýchlejšie,navyše má dôležitejšie veci na práci ako tvoje priezvisko😉takže kľud,predýchať a buď šťastná,že si mama

meg91
18. mar 2025

Ak ide do ambulancie babka tak jej povedia babka.

alex666
18. mar 2025

Ja ti rozumiem. Ked sa mi pred rokmi narodil prve dieta, velmi mi vadilo, ked ma personal v nemocnici oslovoval "mamicka". Proste very typu "mamicka, toto je vase?" "Mamicka, vsetko je v poriadku?"
Ako keby som nemala meno, resp. akoby porodom zanikla moja osobe a uz som bola len ta mamicka...
Ale uz nestretqvam s tym, ze by ma tak oslovovali, vacsinou vsade meno hovoria

mandarinka555
18. mar 2025

To teda mám...lebo riešiť také kraviny dokážu len sliepky🙈 Čo budeš robiť potom, keď ťa postretnú skutočné problémy?

klara546
19. mar 2025

Mňa by oslovenie mamka potešilo,je to milé. Aj dcérka mi takto vraví.

0silvia0
19. mar 2025

@meg91 no tá babka neznie veľmi dobre😕

siska53
19. mar 2025

Ja zas neznasam, ked ma u lekara a pod. oslovuju titulom a priezvisko k tomu. Nie som v skole, kde by to bolo ok. Ale nebudem kvoli tomu zakladat temu, lebo sa cez to viem povzniest.

kalifka
19. mar 2025

mi chodíme každé tri mesiace so synom na kontrolu kvôli epilepsií cez 4 roky. Syn bude mať teraz 20 rokov a nikdy nám doktorka nepovedala - pani, alebo pán... vždy mamka, alebo otec a meno môjho syna. Mne to zas príde empatickejšie, ako pani xy...

misicka31
19. mar 2025

Mamka,dajte sa do kľudu a neriešte voloviny.😃

nerya
19. mar 2025

V Anglicku úplne bežné, odkedy mam syna nikto ma v jeho súvislosti neoslovil ináč ako mama, ešte aj keď mi ohľadom neho volajú na telefón tak sa pýtajú ci je to mama Juraja.. A nie pani Kováčová 🤷 mne to príde milé

xsandrax
19. mar 2025

Veľa rodičov nie je zosobasenych a matka/dieťa majú rôzne priezviská, keď ideš na vyšetrenie, tak evidujú meno priezvisko dieťaťa a je pre sestričku aj lekára jednoduchšie oslovenie mama/matka/mamka. Keď ti to tak prekáža, mala si to hneď povedať sestričke.
Ak by ta lekárka mala oslovovať napr. pani Novákova, a nie ,,mamka", tak dieťaťu mala povedať, ,,Jurko pani Novákova Ti bude dávať kvapky do uška, aby ta už nebolelo" ?

autor
20. mar 2025

@xsandrax Pises o uplne niecom inom. Kde si si to vymyslela? V teme nic take nie je.

elli333
20. mar 2025

@autorka o com inom @xsandrax pise? Ved jasne pise o tom ako ta ma oslovovat lekarka a sestricka, pravdepodobne budes aj pri osobnom stretnuti vyzadovat oslovenie pani XY, co bude podla mna zdrojom roznych trapnych a vtipnych situacii. Alebo sa ma proste aj pred dietatom lekarka uplne vyvarovat toho aby ta nejako nazvala? A ak sa nahodou pomyli? Nieste ich jedini pacienti, tusis to? A preco vlastne vyzadujes az take delikatne zaobchadzanie? Preco ti prekaza oslovenie mama? Pytas sa niekedy aj sama seba tie otazky? Zamyslela si sa nadtym, ci nejde o nieco hlbsie?