Otec si našiel milenku. Čo bude s maminou budúcnosťou?
Otec si našiel milenku. Nastúpila k nim do prace taka cica mica, v obtiahnutych rifliach, s lopatkami, s urobenými kozami, chi chi cha cha a otec sa do nej buchol. Ako nejaký pubertiak. Už podal návrh na súd o rozvod kvôli nej. Mama síce nie je ideal dokonalej manželky, vrieska za každú somarinu a oduva sa každý štvrtý deň tiež pre somariny, ale fungovali spolu a ja som si myslela, ze spolu zostarnu. A bum. Otec mal najprv silné reči, asi výčitky svedomia, ze mame byt nechá. Ta jeho princezná mu dala urcite rozumy, lebo už zmenil nazor. Byt je jeho, ze mame dačo vyplatí a byt mu zostane. Nastáva problém. Co bude s mamou? Kam pôjde? Ma po 50-ke, robí na úrade, zarobí 800 eur, ak zaplatí 500 eur podnájom, skončila, bude vyberať kontajnery, aby prežila. Otca to nezaujíma, zaslepený je tou svojou milenkou, na staré kolená prišiel o rozum. Brat je v zahraničí, ma 3 deti, musí sa obracať, ja bývam 300km od rodičov, s priateľom v malom 2izbaku, sme radi, ze nám vyšla hypotéka. Nemám navyše peniaze, aby som jej pomohla, ani brat nemá. Co robiť? Riešili ste toto niekto? Sociálny byt jej neschvália, u nás ich schvaľujú len rodinám alebo matkám samozivitelkama a sú na to také poradovniky, ze na 10 rokov. Babka býva so svojou sestrou na dedine, na konci sveta, kde si mama v takom veku už prácu nenájde a babka by ju k sebe ani nevzala, hneď to povedala, ze mama ma ťažkú povahu, ťažko s nou vychádzať a ona nepotrebuje na staré kolená kríky a hádky. Co robiť? Mate nejaké nápady?
Mama si poradí, už nevychováva malé deti, má na starosti len seba. Prajem otcovi, nech je šťastný. 50 je málo na to, aby to človek už do smrti vzdal.
@dominikamacakova pozor,byt moze byt cisto jeho majetok. Ak vsak pocas trvania manzelstva stupla jeho cena,toto sa posudzuje individualne a ide na polovicu. A tak je to spravne, na to je to manzelstvo dobre.
Tak za garzonku asi 500e nezaplatí.
Koho by si vinila za rozpad ich manželstva keby sa rozhodne od matku odísť aj bez milenky. Otec chce možno byť ešte šťastný a žiť a nie stráviť zvyšok života vedľa ukricanej zduvajucej sa ženy.
Za rozpad vždy môžu dvaja. A pokiaľ s tvojou mamou nevie vydržať ani vlastná matka, tak sa otcovi ani nečudujem. Môže si za to sama. Treba nájsť nejakú garsónku, a po víkendoch môže mať brigádu. Nemá žiadne úspory, nič?
@martinmmartin opatkami nie lopatkami. Preklep
Tvoja mama pri dobrom právnikovi presne ako píše
@viera27 má nárok na značnú časť hodnoty bytu. Takže neuspokojit sa, že ju vyplatí 10 000 a dovidenia. On sa chce rozvádzať môže si klásť aj ona podmienky..keď su manželia viac ako 20 rokov má on vyživovaciu povinnosť. Takže s prázdnymi rukami neodíde.
Dobrý právnik a má aj polovicu z hodnoty bytu. Ak nie polovicu dosť veľkú časť aby si zobrala trebárs garzonku na hypo.
Prečo by mala tvoja mama vyberať z kontajnera odpadky?
Bude sama ..1 izb.byt stačí tam nájom môže nájsť do 400-450 eur pokiaľ nie ste z veľkého mesta aj menej..350.
Je neskutočne veľa žien samoživiteľka ktoré žijú z 800-1000 a majú 2 deti...nevyberajú kontajnery. Keď to dokážu oni dokáže aj tvoja mama. Ak chce väčší štandard nech sa páči brigáda. Bude sama plno voľného času, na úrade končia o 16 hod. V piatky o 12..môže si zarobiť min.este ďalších 300 keď pôjde niekde na pár.hodin.
@dominikamacakova napríklad na to,ze keby otec zomrel, poberala by vdovske. keby mal otec byt na hypotéku, mala by nárok na polovicu zaplatených splátok. To koľko máte rokov, ze neovládate výhody manželstva oproti voľnému spolužitiu.
@mk1111111111 nikde nepíšem,ze mama býva mimo mesto. Rodičia bývajú v krajskom meste, za 1 izbak pýtajú 500 eur podnájom.
@viera27 je na to nejaký zákon? Radila som sa len v online právnej poradni a tam mi napísali, ze ma nárok len na polovicu ceny, za ktorú bol byt zrekonštruovaný.
na staré kolená prišiel o rozum to ako vážne?Ešte taký starý nieje.Ak bola mama celý život takáto,tak je možné,že s ňou zostával kvôli Vám deťom.Roky mu pribúdajú a chce už svoj pokoj a normálny život.
A este taky detail, ze musi byt dokazatelne, kolko rekonstrukcia stala. Nie ze "Dala som ferovi 4000 EUR na ruku, lebo sme prerabali kupelnu". Napriklad.
Bohuzial v tomto pride neide o ziadnu ferovost, pretoze je byt vylucne vo vlastnictve otca. Takze jej nemusi z ceny bytu vobec nic vyplacat, ona moze odist s osobnymi vecami. Tak isto jej za byt neprisluchaju ziadne peniaze, ak jej nieco da, bude to jeho dobra vola. Ako Ti napisali pravnici, je prislucha len polovica za rekonstrukciu, kde nevieme, v akej bola vyske a z akych penazi bola platena.
Financie co maju sa budu delit, ak nejake spolocne vobec maju. Lebo otec si mohol davno uspory previest niekam inam, na cudzi ucet a tam dosah nebude ziadny. Lebo aj toto sa bohuzial deje.
Otec je na vine za to, ze si dovolil zit ako on chce? Nema predsa 80, aby do konca zivota prezil s niekym, s kym byt nechce.
Pozri tu je kazdq rada draha. Ano otcovi preplo, nuz stqva sa. Uprimne mozno ho princezka prejde za pol roka rok ale na rozvod zrejme dojde do pol roka ( znami sa teraz rozvadzali a islo to raz dva) . Proste si treba sadnut s otcom co je to "nejake peniaze jej da"?
Zistit kolko stoji garsonka v jej meste. Ci by jej z peniazmi od otca nevysla este hypo. No a mama sa bude musiet uskromnit a najst si brigadu.
Ak je takej povahy ako pises, necudujem sa mu a zrejme by bolo idealnejsir ak by ste to preberali s otcom vy deti.
Ani vlastna matka ju k sebe nechce zobrat lebo vie aka je..
Myslim ze to hovori samo za seba.
Tiež sa prikláňam k tomu, keď sa dá, pohovoriť s otcom, aby tá suma, čo mame vyplatí bola čo najvyššia a potom skúsiť zvážiť, či by sa dala vyriešiť hypotéka na malý bytik. Ja som brala hypotéku na vyplatenie exmanžela a mám ju nastavenú do 70 rokov, ale splátka nie je vysoká. Len teraz sú tie úrokové sadzby vysoké...treba skúsiť osloviť finančného poradcu. Vedel by zorientovať, či by to bolo možné.
@eeffka vedela som, ze niekoho ma. Kupoval si nové oblečenie, zmenil strih vlasov, bol taky iný. Keď som sa ho priamo pýtala, ci ma milenku, zatlkal, ale do očí mi nepozrel. Priateľovi som to hovorila, aj on si neskôr všimol, ze je otec iný. Boli sme si istí, ze to je nejaká chvilkova aferka kvôli posteli, lebo od prechodu mama posteľ odmietala, vrieskala, ze ju s tým stále otravuje. Už sú spolu vyše roka, ona sa tiež rozviedla, neviem, ci kvôli otcovi. Tak teraz logicky tlačila aj otca k rozvodu. Ona ma 2 deti, jedno malé, to som zvedavá, ci môj otec v 55 r sa bude hrať na otecka.
@zaba21 rozprávali sme sa o tom, aj brat tu bol minulý týždeň, aj on sa s otcom rozprával. Otec povedal, ze mame dá toľko, koľko mu súd určí. Len koľko to bude, lebo ak to bude par tisíc, tak s tým mama dieru do sveta neurobí. On je taky racionálny rozumný človek, teraz s nim nie je reč, on vidí už len to, ze bude s milenkou
No keď to má ísť cez súd, tak to je na dlho, treba otca dotlačiť do nejakej slušnej sumy nejakou dohodou... Len to bude asi ťažké, keďže vy ako deti ste už dospelé ...môj exmanžel bol prístupný rozumnej dohode, keďže tam boli ešte deti neplnoleté.
Naozaj sa tvojmu otcovi až tak nečudujem, každý potrebuje aj kľud a aj ten sex, aj po 50 samozrejme 😊 tvojej mamy mi je ľúto ze ostane po rokoch sama, ale môže z veľkej časti za to ona sama
A čo sa týka toho ci v 55 sa bude chcieť hrať na otecka 😁ešte sa oteckom môže kľudne aj stat 😁
Môj strýko mal na krku celý život furiu, ktorá rada aj pila a vadila a vrieskala pre všetko, pohadana s celou svojou rodinou atď... Strýko držal roky, čakal kým deti vyrastú, keď boli už dospelí, podal žiadosť o rozvod (vzťah už mal,, dlhšie ho tajil lebo vedel akú lavínu tým spustí ) a v 53 rokoch sa stal otcom 😁 a fakt je omladnuty, plný života, venuje sa žene, vnúčatám, vyzerá lepšie ako pred 15 rokmi.
Ja by som asi neriešila, či je na vine mama a jej povaha, alebo nedostatok sexu, to by som @autorka naozaj nevyťahovala takéto intímnosti niekde na koňovi. Žiadna z nás nepozná ani mamu, ani otca, aby sme hodnotili, kto je v tejto situácii obeť. Ale predpokladám, že otec nie je bezcharakterný chuj, ktorý si našiel mladú milenku a preto bez mihnutia oka vyhodí ženu, s ktorou má deti a desaťročia trvajúci vzťah za sebou - na ulicu. Závisí samozrejme aj od finančnej situácie otca, či si môže dovoliť zabezpečiť bývanie pre "novú rodinu" aj bez toho, aby si ich nasťahoval tam, kde žil s manželkou a deťmi.. ale ja si myslím, že by bolo správne a morálne nechať mamu v byte, kde prežila väčšinu života a on, keďže odchádza od rodiny, nech pre ňu vytvorí zázemie inde. Prečo by mal mame obrátiť celý život naruby? Veď keď chce začať nový život, nech začne ale nech to nerobí na úkor svojej "bývalej" ženy. Môj súčasný partner keď odchádzal pred 6 rokmi od svojej manželky po 24 rokoch spoločného života, byt, ktorý mali v centre krajského mesta prepísal na svoje deti a manželku tam nechal bývať, hoc ona celý život nepracovala, starala sa o deti a neskôr, keď boli samostatné o domácnosť. Takže to bol prakticky jeho byt, a aj keď môj partner nie je nejaký samaritán, ale nie je ani chuj, aby ju vyhodil na ulicu len preto, lebo si chcel zariadiť život inak. Treba sa s otcom porozprávať a apelovať na jeho ľudskosť a charakter..
@melanta no vsak ano,ako pise,rekonstrukcia - stupnutie hodnoty nehnutelnosti. Pripadne ak bola hypoteka,alebo uver. Kamaratka takto brala podiel z pozemku v Zahorskej,hoci bol dedicstvom aj z bytu,ktory bol tiez zdedeny. Hodnota v case nadobudnutia a hodnota v case rozvodu,kedze mali nejake uvery pocas manzelstva. Toto je rozdiel oproti partnerstvu.
A rekonštruovali teda spoločne bývanie počas manželstva? Alebo sa splácali nejaké úvery?
Dopadne to ako u nás, svokre musíme posielat trojcifernu sumu na ucet a caka nás to dovtedy, kým neumrie
@tramtada31 máte takú sumu nariadenú súdom?
Ja osobne by som sa do toho moc nestarala,mama je dosť stará nech hľadá hneď brigádu a šetrí.Otec možno konečne začne žiť,tozvie čo je medzi nimi.Este sú celkom mladí na to aby si nedokázali zariadiť nový život
Tie, ktore tu pisete o usporach, ci vyzivovacej povinnosti. Uspory, ak nejake mala- su spolocne, aj ked ich mala na svojom ucte a tvorila ich zo svpjej vyplaty, chlap dostane polovicu z tych uspor. Jedine, ze by si setrila do ponozky a take uspory sa dokazat nedaju. Vyzivovaciu povinnost on voci nej nema, pokial je zdrava a pracujuca, co zjavne je. Ale toto by si mali precitat vsetky zeny, ktore sa stahuju k muzovi a roky ziju v jeho byte/dome. Nikdy, nikdy by som k chlapovi byvat nesla a budem to vtlkat aj svojim dceram, pretoze po 50 takto dopadnut, je hrozne. Ak si uz zena nezabezpeci pred manzelstvom aspon nejaku mini garzonku, tak v manzelstve trvat na spolocnej nehnutelnosti, aby v pripade takejto udalosti dostala polovicu a nezostala s holou onou.
Autorka, sestra mojej matky dopadla v 55 uplne rovnako. Deti to vyriesili tak, ze kupili malu garzonku na hypo, 3 deti su 3 spoludlznici. Hypo splacaju vsetci traja rovnym dielom, vlastia ju vsetci traja a ich mama tam byva, plati si len inkaso. bez toho by bola bezdomovcom. u vas tato varianta do uvahy nepripada, ked platis vlastnu hypo. Tak ako baby pisu, je este mlada a pri sile, nech mama popri praci chodi aj na brigady a nech si setri co najviac. Treba mysliet na dochodok, kde bude byvat, ked bude stara a brigady uz nebude zvladat, z dochodku si komercny podnajom urcite nezaplati.
@matkahelka úplne s tebou súhlasím, tiež by som nešla do domu alebo bytu bývať ku chlapovi s tým ze ja tam nemám nič.... Nikdy človek nevie co sa môže stať.
Ja som ešte pred svadbou mala 2izbovy byt na hypo, vtedy boli skvelé ceny, rodicia mi pomohli a kúpila som, chvíľu som v ňom žila, medzitým som sa vydala a dom ktorý máme je z 2/3 manželov a 1/3 môj... Časť zdedil ešte pred manželstvom. A keď sme šli prerábať tak sme brali spoločnú hypotéku, nešla som si predať svoj byt a investovať do domu, radšej tam mame nájomníkov a ukázalo sa časom ze to bolo dobre rozhodnutie, byt nabral na hodnote a mame 3 deti, niekomu sa určite za pár rokov zide
@minenkak nie, ale po kontajneroch ju nemôžeme nechat chodit
@autorka ale ty hovoríš keby bolo keby, ja sa pýtam aké sú výhody manželstva konkrétne v tomto prípade. Ja sa nepýtam, že keby zomrel tak má tvoja mama nárok na vdovský 🫣

@dominikamacakova treba mať veci vysporiadané, aby človek neostal bezdomovec. Keď žije žena vo frajerovom byte, tak nezostane bezdomovec? Manželstvo má pre ženu s dieťaťom význam aj po právnej stránke.