Partner nechce kúpiť byt
Chcela by som sa s vami poradiť (píšem anonymne, pretože rodina môjho partnera to tu číta denne).
Som s partnerom tretí rok. Doteraz bolo všetko viac menej v pohode, áno mali sme nejaké menšie krízy ale vždy sme ich vyriešili. Povedala by som, že pomerne "dospelácky" a celkovo by som povedala, že náš vzťah je dobrý. Ja mám 26, priateľ má 28.
Niečo sa ale zmenilo asi od decembra. Ja som priniesla tému vlastného bývania. Teraz bývame v nájme v Bratislave. Prenajímame si 2i byt. Obaja dobre zarobíme (IT). Ja som vždy chcela mať niečo vlastné a už asi od 16tich rokov som si odkladala peniaze s tým, že si raz niečo kúpim. Boli sme za finančným poradcom a vyšla by nám hypotéka na 350 000 s tým, že 10% z toho máme z vlastného. ALE
Problém je v tom, že ja mám pocit, že partner nechce. Už keď sme sa o tom začali baviť, čo mne prišlo ako prirodzené, reagoval systémom, že on sa nechce zadĺžiť na 30 rokov. Mali sme potom konštruktívnu debatu z ktorej vyšlo, že on uznal, že teda dobre je finančne zodpovednejšie ísť do vlastného. Keďže obaja pracujeme remote (aktuálne) tak sme sa dohodli, že miesto staršieho 3i v Bratislave (cca 300 000) kúpime niečo v rovnakej cene niekde v Trenčíne (priateľ odtiaľ pochádza), čo bude buď novostavba alebo výrazne väčší byt. Aj sme jeden našli (novostavba, s garážou, 4i). Boli sme sa tam aj pozrieť a vtedy začali výhovorky. Na byte mu zrazu vadilo, že má "len malý sprchový kút". Úplná banalita ale teda dobre. Ukazovala som mu v priebehu dvoch mesiacov byty, bolo ich veľa ale VŽDY našiel niečo, čo nebolo dobre. Hento malo malý sprchový kút, keď som našla byt s veľkým kútom, tak tam zas vadilo, že to nie je úplná novostavba, keď som našla novostavbu s kútom, tak už zrazu nechcel dať 300 000 za byt, lebo to je veľa. (To je valídny argument ale prečo mi predtým povedal, že to je ok a dohodli sme sa na tom.) Tak som hľadala lacnejšie ale to sa mu zas nepáčilo, lebo je to staré.
V skratke, za dva mesiace som mu ukázala asi 70 bytov, kde vždy bolo niečo zle až keď u mňa prišlo uvedomenie, že on do toho proste ísť nechce a hľadá výhovorky. Viackrát som sa snažila toto komunikovať pričom vždy keď som túto tému otvorila tak partner začal byť ofenzívny a vždy to skončilo na tom, že "ja na neho tlačím". Snažila som sa robiť kompromisy ale uvedomila som si, že takto žiť proste nechcem. Keby som mala riešiť byt sama, už dávno by som ho mala. Mala by som síce menší budget (200 000 z toho 10% mám z vlastného) ale riešila by som to v Bratislave. Musela by som sa mu však aj tak prispôsobovať, lebo on potrebuje miesto na prácu a 2i je mu málo.
Dostala som sa vlastne do stavu, kde rozmýšľam, či mi to stojí za to. Myslíte si, že by toto mohlo byť niečo, čo si vieme ešte nejak vyrozprávať alebo je to proste konečná, keď vidím ako sa k tomu stavia. Chcela by som názor niekoho nezainteresovaného. Ďakujem.
No v 4i byte jeden maly sprchovy kut fakt nechces. Ci bola aj vana?
Kazdopadne by som sa netrepala do Trencina ked ti vyhovuje Ba a pokial on cuva, tak ty za 200tis kupis aj v BA pekny starsi byt a moses si veselo byvat a on sa moze pridat . Byty lacnejsie nebudu.
Otazka je preco sa vykruca z toho "zadlzenia" on snad caka na nejake dedicstvo ci co?
Podľa mňa, nechce sa viazať. Preňho to vyzerá tak, že teraz byt, potom mozno manželstvo...myslím, že tým dáva najavo, že toto nie.
ja to poviem podľa seba - mali sme byt, ale mne sa tam tak dobre bývalo, že som sa jednoducho sťahovať nechcela. muž mi musel ponúknuť veľké lákadlo, aby som zmenila názor...
tvoj priateľ sa sťahovať nechce - aké lákadlo mu vieš ponúknuť aby pristúpil na tvoj nápad?
@kitycat Bola aj vaňa. Ten byt mal jeden samostatný záchod a dve kúpelne. V jednej bola veľká vaňa a druhej sprchový kút 90x90cm.
No ja neviem.. Pýtala som sa ho narovinu z čoho má strach. Nikdy mi nedal priamu odpoveď a otočil to na to, že on nemá strach ale že "len včera" sme sa bavili, že by sme šli do vlastného a "dnes už chcem ísť na obhliadky", že to je strašne skoro. Jednak nechápem čo čakal ale hlavne prešli dva mesiace..
Moj brat cca do 30-tky tiez nechcel hypoteku, tiez sa desil toho zadlzenia. V inych statoch je uplne bezne byvat aj cely zivot v podnajme. Ja som sice za hypoteku, ale chapem aj jeho. Je to nieco ako deti, nemozes do toho nikoho nutit. Ak ty trvas na kupe vlastneho, kup si sama. A mimochodom, ja by som si hypoteku brala jedine s manzelom.
@biba_18 Lákadlo? Ja neviem, že si budeme platiť vlastné a nie niekomu do vrecka? Že si konečne bude môcť zobrať od rodičov svojho psa ktorého máme v prenájme zakázaného? Že bude mať normálnu veľkosť pracovného stola a nebude žiť v 40m2?
@andrea_82 Akože okej a potom čo? Ja sa zadĺžim na 30 rokov a on bude bývať zadarmo?
tak podľa toho mu ten pes až tak nechýba a ani ten stôl...
Preco by mal byvat zadarmo? Dohodnite sa na nejakom najme, bude platit tebe.
Vyrieš si vlastný byt, hoci aj menší. Keď on nechce, jeho vec. Čím skôr začneš splácať hypotéku, tým skôr budeš mať splatené.
Bývať v ňom nemusíš, môžeš prenajímať.
Za mňa tu problém nie je kúpa bytu ale vzťah s tebou. Chlapi sú zbabelí a nepredpokladám že by ti do očí povedal že riešiť byt nechce, lebo si ťa nechce vziať a nechce sa s tebou zaviazať na 30-rocnu hypotéku.
Takže myslíte, že celé toto je o tom, že proste nechce záväzok so mnou?
Ano
Ach jaj, no.. Tak ďakujem, aspoň viem, že to nie je len môj pocit.
Ako radia baby - kup si byt sama a taký ako sa páči tebe.. Uvidíš ako zareaguje. To ti veľa napovie.
@hopsas tak zjavne priateľ autorky na také rozhodnutia ešte nedozrel. Netreba nútiť.
Autorka si môže byt kúpiť aj sama, píše že jej to finančne vyjde.
Kup ai 2izbak a daj do podnájmu. Ceny idukazdym rokom hore
Alebo si najdi manzela s ktorým si spoločne kupite byt taky co o to stoji
Kup si byt, kde chces, aky chces a teda na aky mas. Ak sa on nechce viazat, tak Ty sa zariad tak, ako chces a zvladnes.
Tiez by som si poriesila vlastny byt a na priatela sa neobzerala 🤷🏼♀️
@zltalienka áno ja som tiež raz dávno bola v podobnej situácii. Po 10 rokoch randenia sa môj teraz už manžel ešte necítil na svadbu. Kúpila som si vlastný maličký byt a on bol stále u mamičky. Svadba bola do polroka od kúpy môjho bytu.
Ja by som dokazala pochopit, ze nechce vlastnit nehnutelnost na slovensku - lebo toto je cierna diera a za par rokov odtialto vsetci pricetni utecieme a nehnutelnost nam tu bude na 💩
Lenze z toho jeho spravania je ocividne, ze problem nie je v zavazku ku slovensku ale v zavazku k tebe. Takze by si sa s nim mala porozpravat o tom, ci s tebou vobec vidi buducnost
Jo a byt si mozes hned zacat riesit vlastny, nepotrebujes jeho vlastne na nic
@vanilkovazmrzka nemyslím si ze je to take zle so Sr. Skor sk zapadnou Europou vo velkomestach
Nechce a bodka. Ries si sama, cim skor. Tvoj vek a aj ceny budu len stupat. Uvazujes spravne.
Kúpila by som si byt sama, hoci starší. Ani sa nemusíš hneď sťahovať, môžeš postupne prerábať napr. A uvidíš ako sa vzťah vyvynie.
I keď si myslím, že vieš akým smerom sa vzťah uberá.
A keď príde k rozchodu, ty budeš mať kam odísť.
nepočíta s tebou do budúcnosti,preto sa nechce "viazať" cez hypotéku.
Este by si mala setrit. 10% vlastnych z ceny hypoteky to mas aj tak malo
On vie dobre co robí a ma pravdu. Po 3 rokoch vzťahu brat spolocne hypo na 30r je brutal risk . To ci budete spolu aj o 5r ani srnky ešte netušia. Ľudia sa potom naťahujú o majetok a musia predávať alebo si to chce len jeden nechať a musí druhého vyplácať. Jednoznačne si kúp niečo sama ak chceš bývať vo vlastnom. Aj tu jedna nedávno písala, ze si zobrali pred 2r pôžičku na byt a teraz sa rozchádzajú 😏
@lapersefona mozes si samozrejme mysliet co len chces

vlastne si si aj odpovedala - partnerovi sa zrejme do toho az tak nechce a preto hlada neustale vyhovorky preco nie.. byvanie je vec, na ktoru by mali mat partneri rovnaky nazor.. takze ak sa na tom nezhodnete, treba sa s nim porozpravat a pripadne si hladat byvanie sama.. a on nech nadalej byva po prenajmoch