icon

Žijete so zaneprázdneným partnerom? Ako to zvládate?

Včera o 19:06

Ahojte,

žijete niektorá s partnerom, ktorý je väčšinu času v práci?
Môj muž je veľmi pracovitý a viem, že všetko robí pre rodinu. Lenže posledné roky mám pocit, že sa náš život točí hlavne okolo jeho práce. Ráno odchádza skoro, večer sa vracia unavený a cez víkendy často rieši ďalšie povinnosti, často pracovné.

Nejde o peniaze ani o to, že by sa o nás nestaral. Skôr mi chýba ten spoločný čas. Niekedy si pripadám, akoby som bola na väčšinu vecí sama, hoci sme normálne rodina.

Dá sa na takýto životný štýl zvyknúť, alebo vám to časom začalo prekážať?
On má pocit, že je všetko v poriadku, ako keby mu to takto vyhovovalo.

anonym_0c8e5f
Včera o 19:12

Načo by mi bol taký partner ktorý odo mna v podstate uteká? Ani cez víkend sa komnevwnuje. Čo je to riaditeľ zemegule? Aký je to otec? Veď tie deti nespozná s oni nepoznajú jeho

autor
Včera o 19:13
@anonym_0c8e5f

Načo by mi bol taký partner ktorý odo mna v podstate uteká? Ani cez víkend sa komnevwnuje. Čo je to riaditeľ zemegule? Aký je to otec? Veď tie deti nespozná s oni nepoznajú jeho

@anonym_0c8e5f On má pocit, že ich zabezpečí, že vďaka nemu majú všetko.

blondiee83
Včera o 19:17

Neda sa na to zvyknut, ale mozes popracovat na tom, aby s Vami travil viac casu. U nas sa to riesi dovolenkami, wellness pobytmi, chatami, vyletmi. Ak mate nejaky vikendovy domcek, o to by to mohlo byt jednoduchsie. Ak nemate, nechcete o tom pouvazovat? Aby ste aspon sem tam cez vikend vypadli a boli len spolu. Ak je clovek doma, tak su stale nejake povinnosti, varenie, upratovanir, kazdy si "robi svoje". Ale tieto vikendove vypadovky by to mohli zachranit.

mischy00
Včera o 19:26

Nie nezvyknes a raz vas to môže rozdeliť. Peniaze su dôležité ale nie najdôležitejšie v živote.
To pochopí neskôr....

anonym_6e3df2
Včera o 19:40

Vzťah o peniazoch.
Ako keby im nemal čo viac dať
No je to na tebe aby si vzbudila v ňom pocit, že peniaze niesu všetko,tolko vam netreba
Ale co je treba je muz a otec

anonym_0c8e5f
Včera o 19:43
@anonym_autor

@anonym_autor ona nemá muža, deti otca

domkakvet
Včera o 19:44

@anonym_autor na co si mas zvykat na nieco co nie je v poriadku.

anonym_96d5b7
Včera o 20:22
@anonym_autor

@anonym_autor maju vsetko okrem otca, ktory s nimi netravi cas, nevenuje sa im, nemaju s nim zazitky. Sice moze im kupit hoc aj modre z neba, ale deti vyrastaju bez otca, pretoze ten sa rodinneho zivota nezucastnuje. Sam sa rozhodol, ze sa z ich zivota vytratil do prace a deti na to doplatia. A aj on. V konecnom dosledku si vdova zijuceho muza a deti polosiroty ziveho otca. Uvedomuje si to aj on? Asi nie, takze treba mu to takto predostriet. Detstvo vlastnych deti za peniaze nekupi, moze ich mat kolko chce. Stoji mu to za to?

marca12
Včera o 20:34

@anonym_autor Snazila by som sa aspon tie vikendy prezit rodinne. Musite mat spolocne zazitky,to rodinu stmeluje a utuzuje. Ale ak sa snazi len jeden a druhy na to kasle,tak nespravis nic. On si musi uvedomit,ze nevidi vyrastat deti.

anonym_7fa08b
Včera o 21:29

Mozno ho rodinny zivot az tak nebavi a pracu ma ako vyhovorku.

simona_racz
Včera o 21:41

Na takýto životný štýl sa dá zvyknúť jedine za cenu, že potlačíš vlastné potreby, čo zvyčajne časom vedie k odcudzeniu alebo vyhoreniu. To, že ti chýba spoločný čas, nie je rozmar ale legitímna potreba vo vzťahu.
Tvoj muž pravdepodobne vyjadruje lásku a starostlivosť cez zabezpečenie rodiny. Pre neho je misia splnená, preto má pocit, že je všetko v poriadku. Neuvedomuje si však, že rodina okrem finančnej stability potrebuje aj jeho prítomnosť.

Čo s tým môžeš urobiť? Zmeň spôsob komunikácie. Namiesto výčitiek, ktoré by mohol brať ako útok na svoju pracovitosť, hovor o tvojich pocitoch a o vzťahu.
Nefunguje: "Stále len pracuješ, nikdy tu nie si." (Povedie to k obhajobe: "Veď to robím pre vás!")
Funguje: "Cením si, ako tvrdo pracuješ a ako sa o nás staráš. Ale chýbaš mi ako partner. Pripadám si na všetko sama a chýba mi náš spoločný čas."

Nemôžeš chcieť, aby zo dňa na deň zmenil celý pracovný rytmus, ale môžete začať malými, pevnými krokmi.
Dohodnite si napríklad jeden večer v týždni alebo jedno nedeľné popoludnie, ktoré bude striktne bez práce a telefónov, určené len pre vás dvoch alebo pre rodinu.
Tento čas musí mať v kalendári rovnakú prioritu ako dôležité pracovné stretnutie.

Ukáž mu realitu, nie len výsledok.
Muži orientovaní na výkon často nevidia neviditeľnú prácu okolo domácnosti a rodiny, ktorú ťaháš sama, pretože "všetko funguje". Skús delegovať časť rodinných povinností priamo na neho (napr. konkrétny krúžok detí, víkendové nákupy), aby bol nútený z pracovného kolotoča fyzicky vystúpiť.
Ak situáciu nezačnete riešiť teraz, hrozí, že o pár rokov budete žiť ako dvaja spolubývajúci, ktorí sa starajú o rovnaký projekt (domácnosť), ale stratili medzi sebou puto. Rozhovor o tom, ako si predstavujete spoločný život o 5 či 10 rokov, je preto nevyhnutný.

anonym_e9e2c3
Včera o 22:04

Veď je dobre, že je taký ambiciózny a pracovitý. Aspoň sa nemusíš strachovať o peniaze, alebo žeby si mala doma leňocha.

kendra73
Včera o 22:20

Moj muz bol v praci od nevidim do nevidim.Rano som vstala,uz nebol,vecer som sla spat,nebol.Max sme si dali pusu ak sme sa zastihli.Vikendy robieval tiez,takze ak nas niekto volal na akciu,svadbu,oslavu a pod,bud som sla sama,alebo som casom uz ani ja nechodila.Penazi bolo,o to pokoj.Ja som ani rodicak nevyberala,narastal mi na ucte,pre mna bol rodicak,ako nic,ako vreckove.Cokolvek sme chceli,mali sme.No stale som bola sama,na vsetko,na domacnost,deti.Akoze nemam problem si porobit doma a ak s tymi detmi to beriem ako samozrejmost,ze som tu pre ne.No on nam velmi chybal,mne,ako muz,to pohladenie,zaspavanie spolu,pokecanie si atd.A detom ako tata.Plus aj to,ze kdekolvek sa nieco dialo,svadby,akcie,tak uz som vedela,ze bud nepojdem,alebo pojdem sama s detmi.Citila som sa ako slobodna matka,hoc s peniazmi a zabezpecenim,ale pre mna to bola len zlata klietka.Co su peniaze oproti tomu,ze si sama ako prst a deti si tatu ani nevidia a ty pozries na ine rodiny,kde sa tata blazni s detmi,je so zenou a ty furt sama,ale s peniazmi.A nie,wellnesy ani dovolenky mi to nevynahradili,lebo to bolo na chvilku.Moj muz to myslel dobre,jednak,mali sme sa naozaj dobre,bral to,ze zaraba nad ramec,uzivi nas a my mame vsetko.Ja som mu povedala na rovinu,ze to nedavam a takyto zivot ma netesi.Peniaze su jedna vec,ale uz ked sme zalozili rodinu,tak ju ocakavam a nie,ze som neustale sama s detmi.Dal sa degradovat,penazi je menej,ale je s nami,mam muza,deti tatu

anonym_d8b622
Včera o 22:42

Ja by som chcel len povedat ze nieje vzdy je vpraci ta moznost ze pracovat trochu menej o trochu menej penazi. Ja napriklad zarabam velmi dobre a ano je to aj na ukor casu a vikendov a uvedomujem si to ale v praci v ktorej som nieje moznost si toho zobrat trochu menej za trochu menej penazi a bolo by treba uplne zmenit zamestnavatela. Tak sme sa so zenou aspon dohodli ze je nejaky casovy horizont pokial to este potiahnem aby aspon vedela kedy to skonci.

romiada
Dnes o 07:07

@anonym_autor

anonym_1a2fbb
Dnes o 07:14

@anonym_autor a uprednostnila by si viac spolužitia na úkor poklesu blahobytu, príjmu rodiny? Lebo často väčší príjem znamená oveľa viac práce, zodpovednosti a únavy. Chcieť oboje je niekedy problém.

gab1sol
Dnes o 07:42

@anonym_autor áno, môj muž je taký. A nie je síce riaditeľ zemegule, ale má toho veľa. Plus do toho rieši aktuálne aj zariadenie nového officu. Dá sa to zvládnuť, ale s podmienkou, ktorú som mu dala.
Často idem s deťmi niekam sama (do kina, do parku, na bicykel,…), aby on mal priestor na svoje veci. Často sedím pri ňom, keď on pracuje, aby sme boli spolu - napr. ja si pozriem nejaký film a on sedí meter odo mňa a robí si administratívu (aj po večeroch). Ale má podmienku, že si musí vždy, vždy nájsť na nás nejaký čas, ak chceme niekam ísť, alebo potrebujeme niečo vybaviť. Napr. netlačím na neho cez týždeň, ak máme na víkend naplánovaný výlet. Alebo neriešim s ním veci v utorok, ak chcem ísť v stredu zo záhradného centra kúpiť strom (to riešime aktuálne 😁). Proste, on vie, že musí tráviť čas aj s nami, ale ja viem, že musí aj pracovať a tak mu ten priestor nechávam. Takto to funguje u nás.

anonym_8ffa37
Dnes o 07:44

@anonym_autor tvoj muž ti klame a sebe tiež, aby bol spokojný. Nie nerobí pre rodinu nič, okrem nosenia peňazí. Nestará sa o deti, nepripravuje im jedlo, netravi s nimi čas, nejde k lekárom, nerozpráva sa s nimi, nič, zo 100 percent čo má robiť, robí tak 5 percent a to, nosí peniaze, a to robíš aj t, plus sa staráš o deti. Vidí tvoj muž realitu skreslené, vidí len klam a ten ti dáva a ti ho príjmaš. Chlap, čo nosí peniaze sa volá živiteľ rodiny, nie otec. Otec deti vychováva a stará sa o ne. Najviac ma zaráža, že realitu nevidí a nepripúšťa si ju. Je mu lepšie v práci,lebo deti to sú starosti.

natalka13
Dnes o 07:47
@blondiee83

Neda sa na to zvyknut, ale mozes popracovat na tom, aby s Vami travil viac casu. U nas sa to riesi dovolenkami, wellness pobytmi, chatami, vyletmi. Ak mate nejaky vikendovy domcek, o to by to mohlo byt jednoduchsie. Ak nemate, nechcete o tom pouvazovat? Aby ste aspon sem tam cez vikend vypadli a boli len spolu. Ak je clovek doma, tak su stale nejake povinnosti, varenie, upratovanir, kazdy si "robi svoje". Ale tieto vikendove vypadovky by to mohli zachranit.

@blondiee83 podobne.
A zvykla som si, mozno aj preto ze moj otec bol na sluzobkach aj 3x do mesiaca.
Kto nezije s manazerom bud sukr.firmy alebo velkej spolocnosti, nepochopi.
Bud.mesiac je mm kazdy tyzden 3-4dni mimo SR.
Bezne este v mesiaci 3-4 sluzobne vecere.

blondiee83
Dnes o 09:20
@natalka13

@blondiee83 podobne.
A zvykla som si, mozno aj preto ze moj otec bol na sluzobkach aj 3x do mesiaca.
Kto nezije s manazerom bud sukr.firmy alebo velkej spolocnosti, nepochopi.
Bud.mesiac je mm kazdy tyzden 3-4dni mimo SR.
Bezne este v mesiaci 3-4 sluzobne vecere.

@natalka13 presne tak. Toto chape len clovek, ktory to zaziva. Je to zodpovednost za firmu, za ludi, ktori ziju z penazi, ktore firma zarobi.
Kazdopadne, autorka musi najst sposob, aby manzel zistil, ze je super byt spolu. Aj ako rodina, aj dvaja ako manzelia. Ako niekto vyssie napisal, nie vycitkami, ale ho pozitivne motivovat a dat mu najavo, ze ho vsetci potrebuju. Jeho fyzicky, nie jeho peniaze

zmrzlinka2021
Dnes o 09:53
@blondiee83

@natalka13 presne tak. Toto chape len clovek, ktory to zaziva. Je to zodpovednost za firmu, za ludi, ktori ziju z penazi, ktore firma zarobi.
Kazdopadne, autorka musi najst sposob, aby manzel zistil, ze je super byt spolu. Aj ako rodina, aj dvaja ako manzelia. Ako niekto vyssie napisal, nie vycitkami, ale ho pozitivne motivovat a dat mu najavo, ze ho vsetci potrebuju. Jeho fyzicky, nie jeho peniaze

@blondiee83

Život je vždy o voľbe a prioritách. Ak je pre mňa priorita rodina, neberiem prácu, ktorá mi vezme ten čas, nervy, proste život. Radšej sa uskromnime ale budeme reálna rodina, reálne vzťahy.
Hodnota človeka nespočíva v jeho pozícii a sume na bankovom účte. Ten čas s milovanými nikto nevráti.

Som rada že mladšie generácie sú v tomto pricetnejsie. Work life balance je pre nich veľmi podstatný.

zmrzlinka2021
Dnes o 09:56

@anonym_autor

Z môjho pozorovania najviac si na to zvykli ženy pre ktoré hrá dôležité miesto vyšší životný štandard a muž je na to prostriedok. Ony nepracujú, alebo majú polovičný úväzok, splietaju o ženskej energií a podobne ezo žvásty a tešia sa z novej Gucci kabelky

gab1sol
Dnes o 09:58
@blondiee83

@blondiee83 inak, my sme si teraz ako manželia, bez detí našli aktivitu - chodíme spolu cvičiť. Keď sa nechce jednému, druhý ho namotivuje a naopak. A aj keď je to len hodinka, tak to nášmu vzťahu prospelo. A samozrejme, hľadáme si priestor, ako stráviť spoločný čas ako rodina. ☺️

gab1sol
Dnes o 10:07
@zmrzlinka2021

@blondiee83

Život je vždy o voľbe a prioritách. Ak je pre mňa priorita rodina, neberiem prácu, ktorá mi vezme ten čas, nervy, proste život. Radšej sa uskromnime ale budeme reálna rodina, reálne vzťahy.
Hodnota človeka nespočíva v jeho pozícii a sume na bankovom účte. Ten čas s milovanými nikto nevráti.

Som rada že mladšie generácie sú v tomto pricetnejsie. Work life balance je pre nich veľmi podstatný.

@zmrzlinka2021 práveže ja vnímam presný opak. Som z generácie, kde môj otec bol presne, ako vyššie bolo spomenuté, živiteľ rodiny. Mama, síce pracovala celý život (teraz už na dôchodku), ale bola tá, ktorá sa starala o rodinu. Taký ten klasický model spred niekoľkých rokov. Nemôžem im nič vyčítať. Starali sa o nás, chodili sme na výlety, ale vedela som, že ja nechcem úplne ten model kopírovať.
Na druhej strane…
Po rodičovskej som nastúpila do práce, kde som bola najstaršou v tíme (mala som 35). A moji kolegovia sa čudovali, že idem o štvrtej pre deti, že tak skoro. Oni síce prišli na deviatu do práce, ale sedeli tam aj do siedmej, ôsmej večer. A potom spoločne na pivo, či inými aktivitami. Mnohým bezdetným to dodnes ostalo. Mám aj kolegov nedávnych absolventov. Pre nich je normálne pracovať aj cez víkend. A vnímam to takto aj mimo moju prácu. Aj keď tvrdia, že WLB je pre nich dôležitý, keby si to dali na misku váh, určite by to nebolo vyrovnané.

natalka13
Dnes o 10:18
@zmrzlinka2021

@blondiee83

@zmrzlinka2021 myslis ze nemame realne vztahy a zivoty😃? Chalani idu s muzom na zapas na F1 aj ked su dospelaci, teraz potrebujem opateru nakupy...staraju sa o mna , nastahovali sa ku mne na par dni a to iste by urobili pre muza.ziadne deti ulicnej vychovy.
Vyhody zas boli ze sme sa vedeli na 3t vystahovat s deckami do chorvatska, ked trebalo odisiel do BA. Ja tam aj teraz viem fungovat na HO.
A benefit bol aj v tom ze som sa vedela sama postarat o deti/ako tu citam casto dnes skor rarita/ , ked bol v BA dosiel ulozil okupal a siel na rokovanie.
Ked sa narodilo druhe dieta rok tahal vsetky kruzky sporty so starsim. Vedeli sme si obaja ujasnit priority rodiny.
Nemozu vsetci robit 8-16.00.
Vidis to aj tu na koni muz pride domov sice o 16tej a hra hry na mobile, no super partner👍
Mmch nemal ani 1 kus LVaspol kabelky to radsej ideme na Island, ci inu cestu alebo odoslem do fondov na starobu
Mladsie generacie - si pobavila, ved deti su odlozene v kutikoch, hernickach, kazda hlada restiku ci hotel s animatormi, ved by sa s rodicmi deti nudili. ALE ideme na rodinnu dovolenku.

blondiee83
Dnes o 13:36
@zmrzlinka2021

@blondiee83

Vies, tvoj komentar mi pride, akoby len clovek, ktory zije skromne, mohol mat realnu (realne stastnu) rodinu a zivot. A bohaty = nestastny. Blbost. Jedine, co plati, je zdravy=stastny (jasne, aj s problemami, ale stastny).
Idealna rodina neexistuje, kazda ma svoje problemy. Niekto nedostatok financii, niekto nedostatok casu, niekto nedostatok lasky. A zo vsetkych nedostatkov vznikaju problemy a hadky. Treba sa s nimi vysporiadat.