Pocit menejcennosti v práci

12. okt 2023

Ahojte som zdravotná sestra, dokonca už Mgr...2roky praxe. Jasne ze niesom najmúdrejšia na svete ale stále sa nájdu starsie kolegyne co mi neustále dokazujú co neviem. Občas zabrdne aj nejaký lekár, robím klasicky na oddeleni, ako zdravotné povolenie mame neustále vzdelávanie aj kurzy. Už si pripadám menej cenna, na smeny s niekotymi kolegyňami a lekármi chodím vyslovene s odporom. V škole som nikdy výrazný problém nemala, pracu si robim myslím dobre, nikdy som odporne nepochybila ani pacienti sa nestazovali. Mam pocit ze som tŕň v oku preto ze som najmladšia relatívne krátko po skole a do kolektívu 40-50r ma neprijali

autor
12. okt 2023

Bojím sa ze keby sa nechám len presunúť na iné oddelenie bude to veľmi podobné.....ďalšia nemocnica od nás je už dosť ďaleko...a povedzme si úprimne sestrička na ambulancii zarobí o dosť menej ako v nemocnici

surrender
12. okt 2023

Ten pocit menejcennosti veľmi rady dávajú pocítiť hlavne ženy. A hlavne tie ženy, ktoré majú samy so sebou nejaký problém, a tak sa vŕšia na iných. Najhoršie je pracovať v prevažne ženskom kolektíve.

deti95060810
12. okt 2023

kašli na staré trúbky...nájdi si kámošku v tvojom veku, časom sa to spraví...

majamat
12. okt 2023

no co ti poviem, slovenska natura. videla som to velakrat,a j zaziula - tiez na oddeleni ako sestra. teraz pracujem v DSS, uz pomerne dlho a velkrat toto vidim u inych a nechapem to.
netyka sa to len sestier, ale aj opatrovateliek.

nema kto u as robit, niektore kolegyne idu na dochodok, je nas menej a menej a viac a viac prace. konecne sa najde niekto, kto pride a aj realne chce nasu pracu robit, paci sa mu ta praca a kolegyne vyrivaju.
je to o povahe cloveka, ale ten typ povahy maju aj poniektore kolegyne, ktore u nas pracuju kratko, nemaju ani velku prax, no aj tak sa drzo spravaju k novsim.

liusa82
12. okt 2023

no ja toto nepochopím asi nikdy.Také staršie semetriky niektoré by ti mali práveže pomáhať,podporiť ťa v začleňovaní ,vypočuť .Byť ti ako mamina,nápomocné.A nie hádzať ešte aj polená pod nohy.Ja som normálne rada, že nemám nijaké kolegyne ani kolegov.Síce aj mňa vedia ludia v robote sem tam vytočiť,aj ked chodia iba jednotlivo ale ešte riešiť aj nejaký kolektív do toho tak by mi asi preplo

lilitela
12. okt 2023

Neporadim, ale musim sa priznat ze ma zaraza, ze nestaci, ze mate v zdravotnictve kopec problemov, aj s pacientami, ale ze si to tam sposobujete este aj sami navzajom, je pre mna neuveritelne. Nie je to sposobene prave tym, ze sa mnohe ventiluju z pracovneho stresu? Nieze by to nieco menilo na situacii. Riesila si to niekedy tak, ze vo vhodnej situacii si postavila dotycnu/eho pred problem? "Nie su mi prijemne vase reci, a kritizovanie, aj ked mate mozno pocit, ze su opodstatnene."

letfenixa
12. okt 2023

Zdravotné sestry tu opakovane píšu o takejto situácii v kolektíve. To je bežné?

oslo1
12. okt 2023

Toto som zazila na Slovensku v plnej miere v nemocnici. Ked som odchadzala, tak som to aj vrchnej povedala. Ona mi na to, ze toto milujem, ked niekto odchadza, tak si otvori hubu. Pomyslela som si svoje a odisla.
Uz som skoro 20 rokov v UK a Tu je I a mentalita. Ked nevies, tak ta zaucia, ked to stale nevies, tak sa ta to budu naucit, lebo chcu may dobry personal.
A co sa tyka lekarov, to by si Tu nikto nedovolil.
Nauc sa jazyk a odid, tam uz iba posledny nech zhasne.

oslo1
12. okt 2023

@letfenixa ano, je to bezne.

majamat
12. okt 2023

@letfenixa asi ano. je to bezne.
ja uz mam dost rokov a som v spojom zamestnani dlho,c ize uz si toto ku mne nikto nedovoli,a le vidim to.

poppy22
12. okt 2023

tym ze su tam dlho,uz to beru ako svoj revir a ty si tam cudzi prvok ktory im narusa zabehane...ked budu rypat,tak im povedz-a toto ste uz poculi? tento system liecby je efektivna novinka...nebudeme sa predsa drzat zastaralych metod ako nejake babky😉...hlavne sa sustred na svoju pracu-ak ta budu mat pacienti radi a naozaj budes dobra,ani nadriadeny nebude sprosty,aby svoju dobru sestru nechal odist-mozno dohovori kolegialne tym zenam...

janinah
12. okt 2023

Ja som to zažila ako mladá sestra,ale časom som si vybudovala istú pozíciu a nedovolovali si.Tiez im vadilo,že som bola múdrejšia, prišla som k nim z oddelenia kde sa makalo a aj odborné sme rástli.Teraz som už stará sestra,ale mládež v mojom kolektíve sa nemá dôvod sťažovať. Mnohým som pomohla a zaúčam všetko,čo tam " dvere otvorí ".Je mi totiž jasne,ze aj ja raz budem už len pacient,nie zamestnanec a oni sú generácia,ktorá má bude ošetrovať.

janinah
12. okt 2023

Ešte dopíšem,že ako sa osoba správa k tebe,tak sa správaj aj ty ku nej a neboj sa byť asertivna len preto,že ten druhý je lekár alebo stará sestra.samozrejme pacient nesmie pocítiť žiadne zabomysie vojničky.Aky je on pan doktor taka si ty pani magisterka,bud si toho vedomá.

reddflowerlife
12. okt 2023

Ja som mlady lekar, terorizovali ma starsi lekari, chapem to uplne , aj starsie sestricky. Prestali to robit ked som im ukazala ze sa ich nebojim a mam ich absolutne na haku. Sestry mi robili vyslovene zle poza chrbat, “stracali sa presne moje odbery, moce sa vylievali do zachoda.. avsak uskodili len paxientovi nie mne… 😄👏 zacala som im vsak robit sto krat horsie a vtedy si uvedomili ze proti mne zbytocne pojdu lebo zatocia len sami so sebou. Nedaj sa, nesmies im ukazat ze sa bojis alebo ze ti nejak svojimi recami ublizia. Musela som sa niekedy znizit na ich uroven ale pomohlo to. Ak mal niekto na mna posmesny koment, tvarila som sa ze to nepocujem alebo nahlas som hovorila : Prosim??? Zopakujes to este raz?? Nepocula som. Ked ma clovek opakovat vtip uz nie je vtipny. 🤣

majamat
12. okt 2023

@reddflowerlife to fakt? stracali sa odbery? to je uz vrchol. ja som sestra,a le toto veru nie je dobre. mam vselijake kolegyne, ale nemyslim si, ze by si nieco taketo dovolili.

je fakt, ze u nas je vztah lekar - sestra minimalny, lebo u nas staly lekar nie je, chodia k nam ordinovat obvodaci ( striedaju sa , je s tym dost problem ), ordinuje s nimi ambulantna sestra a my na odd plnime ordinacie. cize napr robime aj tie odbery.

urcite aj o nasom systeme prace by sa dalo polemizovat, je to tazke, skor je problem s vedenim - vytvara napatie a chaos. no myslim, ze nasa praca okolo nasich klientov je odvedena velmi slusne. teda praca sestier,pripadne aj prakt. sestier. s opatrovatelkami je vacsi problem. no vztahy v kolektive su vselijake, ale nemozem povedat, ze je to zas uplne zle, to je skor spravanie vybranych osob k vybranym zamestnancom. sme skor vacsi kolektiv a vselico sa u nas vyskytne.

lilitela
12. okt 2023

Inak prave pre toto nema nikto rad zdravotnictvo. Tuto drzost, co si dovolujete k sebe navzajom, si bohuzial dovolujete castokrat aj k pacientom.

reddflowerlife
12. okt 2023

@majamat vyliali pacientkin 24 hodinovy zberany moc do zachoda, lebo som udajne zaklikla im k moču zlu žiadanku.

majamat
12. okt 2023

@reddflowerlife no fasa.

madeline1
12. okt 2023

Nerob si z toho nic, jednym uchom dnu, druhym von, ber to s nadhladom. Tak trochu to poznam a veru su zeny, ktore sa porovnavaju vekom ...s tym nic nespravis...s nazorom, ze rob im to, co oni tebe nesuhlasim, ale hranice im vytyc nech si nedovoluju.

peggy0296
12. okt 2023

ja som presne to isté zaťívala tiež ako mladá lekárka prednedávnom... mne pomohla zmena oddelenia a teda šla som tam, kde bola spokojná kamarátka... a neľutujem, už nechodím do práce zo stiahnutým žalúdkom 🙂 aj ked mám pocit, že nový mladý človek, ktorý príde zo školy to systému z názvom zdravotníctvom, to vôbec nemá jednoduché... u mnohých starších sestier alebo lekárov je považovaný za "hovno", nech sa snaží akokoľvek...

barboritta
12. okt 2023
letfenixa
12. okt 2023

@barboritta
@majamat
@oslo1
Tak to je riadne smutné.
Vlani som ležal a so synom na detskom, od štvrtka do pondelka, a bol tam celkom kľud, až do toho pondelka, keď sa vrátila vrchná sestra. Mna napomenula za 3 rôzne veci za hodinu, čo prišla do služby. A čo robila personálu, otras. Ale oni si z nej robili úplne nahlas srandu, z toho, čo vyžadovala. Pred nami pacientmi.

reddflowerlife
13. okt 2023

@peggy0296 ahoj, aj si zmenila odbor? ja som to ako mlada lekarka zazivala a aj zazivam stale

peggy0296
23. okt 2023

@reddflowerlife ahoj, áno menila som odbor ... šla som z odboru ktorý som mala vysnívaný a dlho som si za ním šla (gyn-por) na odbor o ktorom som celý čas hovorila, že toto nikdy, ale nikdy robiť nebudem (interna) ... a ozaj neľutujem... tak nejako som prehodnotila svoje priority... pre mňa sú veľmi dôležité medziľudské vzťahy a potrebujem sa v tom kolketíve kde trávim denno-denne kopu času, cítiť proste dobre 🙂