Pomoc, keď svokra sľubuje, ale nezasiahne
Máme dve detičky, majú 7 a 4 rokov. Žijeme s manželom sami, svokrovci bývajú 20 km od nás. Mne žije už len mama 60 km no ona ešte chodí do práce.
Ide o to že deti bývajú často choré, samozrejme s manželom sa striedame kto ostane s nimi doma. Teraz som chorá ja už týždeň mám koronu. Manžel bol doma prvé dni so mnou, to som nevedela ani z postele vstať tak mi bolo zle. No uz musí ísť do práce. Ja som ešte celkom slabá. No musím to dávať s deťmi, učiť sa s nimi venovať sa im.
Svokra x krát nám prislubila že keby sme niečo potrebovali nech dáme vedieť a dôjde pomôže postráži. No jak sme dali vedieť samá výhovorka že akurát nemá čas alebo sa jej nechce. Alebo že bývame ďaleko nevie ako dôjsť ku nám. A to chodia každú chvíľu spoje, dokonca manžel jej povedal že dôjde pre ňu na aute. Nič stále sa len vyhovára.
Viem nemáme čakať od nikoho pomoc, no keď vidím okolie ako každému pomáhajú stary rodičia je mi to tak trochu ľúto že na nás akože kašľu.
A potom svokra sa opýta kedy zaneseme k nej deti na prespatie že chce si ich užiť. No asi nikedy, deti k nej nechcú ísť.
@zuzudrnda ano ako si napisala-malo by byt. No to ze to tak nie je…. Casto s tym aj tak nic nespravime… tak naco vyplakavat?
Proste ideme za pochodu dalej… kazdy vychadzame z ineho prostredia. Vsade su ine tie vztahy aj moznosti pomahat a byt po ruke.
Ine je uz to co pise autorka-ze sa svokra prislubi a potom sa vyhovara. To zase by som tiez v tom momente povedala-jasne tak ako vzdy. Recami… a skutek utek.
Nic viac nic menej ☹
To ze su rodicia pracujuci resp nie su zdravotne pei sile-toto tiez nevieme nijako ovplyvnit…
Prepac ale ked mate koronu, to vobec nie je na strazenie starym rodicom, chces aby to schytala horsie ako vy??? Troska premyslajte. Pust detom telku aj na cely den, aby si mala klud, ja by som tak urobila. Poucit sa moze aj manzel a co sa tyka stravy, nech manzel kupi nieco hotove, v tescu maju aj hotovu stravu alebo mrazene pizze, rozne cestoviny. Nemusis vobec vyvarat ani pratat
Ani nám starí rodičia nepomáhajú. Svokrovci sú ďaleko, to neriešim, ale naši bývajú v rovnakom meste ako my. Úsmevné na tom je, že ja so súrodencami sme boli u starých rodičov strčení nonstop, pomaly viac než doma, takže očividne naši nebudú raziť názor, že starať sa majú primárne rodičia 🤣 🤷🏻♂️ každopádne rozumiem, ja osobne neznášam takéto tlčhuby. Keď nechcem pomáhať, tak to poviem rovno a nie meliem pántom bez významu 🤦🏼♀️ samozrejme, že ju žiadaš o pomoc, keď ti ju sama nasľubuje.
Nikdy som od človeka nad 70 rokov nežiadala stráženie ku chorým deťom . Ešte keď je u vás kovid 😕
Som jednorodic s 2 detmi (chvalabohu zdravymi) a pride mi trapne citat, ako chudatku autorke nikto nepomaha (mna ani nenapadne sa stazovat, ja som vdacna za kazdy den a snazim sa este inym pomoct). Bud rada, ze sa mate ako mate a neovinuj ludi okolo seba za tvoje kratkodobo znizene pohodlie. Ak by prisla tazsia zivotna skuska, co urobis?
Neviem vsetky (skoro vsetky) sa tvaria ako je to v poriadku. No nie, nie je to bezne, nie je to normalne. Ze babka slubuje a nic z toho. Co sa tyka covidu a chorob chapem, to by som nikoho nevolala a nechcela nakazit. Ale na doliecenie v pohode. Ale tiez by mi bolo luto, keby ine deti su uprednostnovane pred mojimi a len sa im slubuje. A to by bolo kazdej matke, len to nechcu priznat.. Vykasli sa na pomoc od nej, ignoruj ju, ak je taka ze ma vas v pazi, no tak majte aj vy ju. A vybavene 🤷♀️. Potom si mozno uvedomi ze ma aj inde rodinu. Alebo pri najblizsej prilezitosti jej povedz, nech to detom neslubuje, lebo potom sa tesia a ked nic neni su sklamane. Mozno keby videla ze druha babka sa venuje, stara, ze je s vami casto, aj by ju to hrklo.. Je krasne ked sa stari rodicia zaujimaju. Neznamena ze musia mat deti zavesene na krku kazdu chvilu, ale naozaj je pekne ked nemaju problem pomoct ked je treba. A ked maju sami zaujem mat s nimi pekny vztah. Mame obe babky, deti ich maju radi a babky by im dali prve posledne. Mna casto strazila (aj som u nej bola velmi casto), dokonca prababka. Dali by mi vsetko. Seba, svoj cas, svoju lasku. Skoda ze dnesne babky su uz taketo niektore, citam to castejsie ze sa im uz nechce. Darmo, nase babky boli makači 😁
Mňa by dievčatá zaujímalo, čo máte preboha za katastrofálne rodiny, všetky, čo tu píšete, ako sa má spoliehať na seba, prestať mrnčať a proste byť ťicho.
Pomáhať si je prirodzené, kto, keď nie rodina? Nehovorím, že cez kovid, riziko nakazenia sa je veľké.
Už nemám žiadne ideály, ako asi vyzerajú rodiny na Slovensku. Stačí mi čítať vás, tu v komentoch nadomnou.
Otrasné dačo.
@drahomirrra presne, nestacim sa cudovat
@liv1 Mňa tu už neprekvapí nič. Zo sto komentárov je 98 "buď ticho a nemrnči, vy ste rodičia, babka má plné právo odmietať vnúčatá a čo, ani mne nikto nepomáhal".
TO tie rodiny v krajine teda musia vyzerať.
@drahomirrra v mojom okoli pomahaju vsetky babky. Kamosom, kamoskam, s mensimi detmi aj vacsimi, aj na vylety, aj na dovolenky niektori, aj dlhsie strazenie, kruzky vyzdvihuju. A to zijem v BA. Nepoznam jedinu co by mala vnucata v pazi. Teda jednu ano vlastne. Ale tam to vynahradi druha strana aspon
@drahomirrra oni to píšu preto, lebo im nikto nepomáha. A tiež ich to v podstate štve, ale nepomôžu si. Tak sa tu budú navazat do @autorka ze ona nie je pomaly normálna, keď niečo také "vyzaduje". To, ze je to uplne ľudské, prirodzene a normálna rodinná súdržnosť a výpomoc, hneď otocia na to, ze nie sú povinný sa starať 24/7. Ale to ani @autorka predsa nevyžaduje, to si zase iba domyslaju oni.
Pritom jasne napisala, ze so strazenim vnúčat na druhej strane (od dcery) ziadny problém nemá, mrzí ju ze nepríde (kvôli deťom, nie kvôli nej) ani keď sa teda sľúbi. Ale ani to im netrklo, idú si dalej svoje. Vsak ako to tu byva 👌
@liv1 presne tak, aj v mojom okolí... Dokonca mam susedu, ktorá je slobodná mamina, ta nemá nikoho. Jej pomáha dokonca ďalšia suseda (dochodkyna), ktorá je tiež sama a takto ma "vnucku" a dievčatko "babku". Vsetko sa dá, len treba iba trošičku chcieť. Fakt len trošičku. Nie byt sebec sebecký.
ja ta chapem, si vycerpana a mas pocit, ze vsetko musis zvladnut sama.
ja v takychto chvilach vypustam vsetko co sa netyka zakladnych potrieb, navarit, najest, deti nech okupe manzel a oddychovat a liecit sa a vsetko ostatne vypustit.
rozumiem velmi dobre ako to myslis s tou svokrou, nechaj ju zit si svoj zivot, aj ked ten nezaujem ta bude stale mrziet.
@drahomirrra no my sme mali a mame taku rodinu (krestanska fasada z jednej strany) z druhej nie ale spravanie obdobne z oboch stran
ked som bola na onko na operacii pomohli mi kamosky a sestry a nie stari rodicia (s detmi atd) a ja uz mam velke deti k starym rodicom nemaju vztah (napr dcere k 20 narodkam negratulovali absolutne ani sms sa nenamahali ostatne ako po ine roky) a deti s nimi kontakt (ak si anjdu cas na nas raz za rok) odmietaju
mne sa ozvu len ked nieco potrebuju (vybavit peniaze atd)
kamoska to ma podobne zo strany jej rodiny
ja iluzie nemam onstarych rodicoch (moja mam je uz na dochodku a jedine vo ju zaujima je frajer a dovolenky
pre mna je to memento ako sa nespravat voci svojim detom a vnucatam
ale podla fcb a zdielania a tak je babka roka
@mamina7070 Veľmi ma to mrzí, aspoň vieš, akou babkou pre svoje budúce vnúčatá nebudeš 🙂
@lienka.7 Ja nemám už ilúzie o ničom. V jednej diskusii som si dovolila napísať, že môj malý po chorobe potreboval doliečiť a ja už do práce z OČR (už nie chorý, ale ani vhodný ešte do škôlky) a kým sme my s mužom kalkulovali, čo a ako urobíme a kto doma a kto do roboty a čo a kedy... moja svokra malému posielala zatiaľ fotky z wellnessu, ako babka oddychuje...No taký shitstorm tam na mňa spustili, že mi skoro oči vypadli. Ako úbohé dôchodkyne nemôžu na wellness...všetko prekrútili, ale nič iné som ani nečakala.
Nam v zivote ziadni stari rodicia nepomohli. Sme zvyknuti si celu starostlivost zabezpecovat sami. Ani by mi nenapadlo,ze budem tahat starych rodicov k chorym detom,aby ochoreli aj oni. Vlastne nechapem,preco to rodicia deti beru ako samozrejmost🤔
to je jedno, korona nekorona. Pre staršieho človeka môže byť fatálna aj chripka. A okrem toho, očkovanie ti nezaručuje nič, ani že neochorieš, ani že nebudeš mať zlý priebeh. T o už by si mohla vedieť.
@drahomirrra no počuj, dúfam, že ten wellness si jej aspoň zaplatila 😉 však vieš predsa co sa patrí 😁😘
Ale teraz vážne žasnem, keď si už ľudia nepomôžu v ramci rodiny, tak potom kde? Sa divíme, ze na ulici uplne v pohode prekročia človeka, co potrebuje pomoc? Ale proste asi fakt prichádza ta "nová doba". 👌
@lienka.7 Nie, moja svokra nie je dôchodkyňa, takže wellnessy si hradí sama.
No, ale vážne. Debata sa potom ukončila nejako a ja si stojím za tým (a nech je to akokoľvek blbé), že keď bude potrebovať pomoc, môže si ju nakresliť, my zrovna vtedy budeme vo wellnesse.
Oni započali formu, akou si rodina (ne)pomáha, v poriadku, ja sa prispôsobím. Už rozumiem tým iniciatívam, čo bývajú, že náhradná babička/deduško. Smutné, strašne smutné.
@drahomirrra ten wellness snáď mala zaplatený dopredu, mala ho zrušiť lebo tebe ochoreli dieťa?
Napr moja švagriná si tiež predstavuje že jej moja mana bude brať deti na víkend,cez týždeň,byť pri nich stále keď sú choré. Moja mama je doma,lebo sa stará o svoju matku po infarkte a porazke a jej sestru s rakovinou. O dve staré nemohuce ženy. Nečudujem sa,že nemá silu na vnúčatá,tiež môže prísť nevesta a pomôcť jej a potom čakať pomoc s deťmi,nie iba brat a požadovať. A keby moja mama šla do wellnessu,tak som celá rada,že si konečne oddýchne. Takže nie všetky svokry sú pri sile,zdravé,aktívne,nemusia sa starať ešte o svojich rodičov atď, čiže niektoré fakt nemajú toľko sily starať sa aj o vnúčatá.
@summer23456 nemala ho zaplateny dopredu. V zivote mi v nicom nepomohla. Nevadi. Pisem, zariadili sme sa.
@summer23456 Ja nehovorím že je povinnosť svokry pomáhať s vnúčatami, ale sme rodina a ja som bola vychovaná tak že rodina si má pomáhať. Aj keby mi svokra zavolala o polnoci že niečo potrebuje nasadnem do auta a idem za ňou. Proste pomôžem a na oplátku očakávam že svokra aspoň vnúčatám sa bude venovať. No bohužiaľ jej sa nechce.
@katulienkax Koronu máme teraz no prázdniny sú každý rok a nikdy nepostrazi svokra alebo nezoberie moje deti von na výlet.
@kristinapetronela Svokra má 55 je zdravá ako rybka a nepracuje. Dobre beriem to späť teraz keď máme koronu v poriadku nechce sa nakaziť. No keď sú prázdniny alebo xy všelijaké voľná zo školy a škôlky tiež môže pomôcť a postrážiť vnúčatá no nemá záujem.
@liv1 a
@drahomirrra Tiez to tak beriem že pomáhať v rodine je normálne, no ako vidím už sa to nenosí ako voľakedy.
@lienka.7 Aj v mojom okolí každej pomáhajú či rodičia alebo svokrovci, stále sú deti u nich cez prázdniny alebo aj keď sú chorý a rodičia sú nemusia brať voľno z práce. Ja nechcem nonstop aby strážila svokra moje deti ale raz za čas by nám to pomohlo plus aj deti by trávili čas s babkou. No ako to tu čítam asi som divná keď by som prijala takú pomoc. Moje deti pomaly nepoznajú babky lebo s ňou vôbec netravia čas a pride mi to smutné.
Prečo svokra nepracuje, keď má 55 rokov?
@summer23456 Lebo svokor dosť zarobí aby nemusela aj ona robiť.

Bože fakt nechápem, prečo si veľa žien myslí, že je povinnosťou svokry pomáhať s vnúčatami vždy keď je to treba. Samozrejme vždy je zenina matka super a pomáha v rámci možností,len svokra je tá zlá, zaujíma sa malo alebo veľa... Pritom často cítim že svokra môže robiť čo chce a furt je to zle, napr ako som minule čítala diskusiu o darčekoch, kúpi svokra oblečenie,je zle, zlá kvalita, pepco fuj..., kúpi hračky,je zle, majú ich už veľa,nie sú podľa predstáv,sú lacné/drahé... Dá k sviatku peniaze, zas zle, neunuvala sa ani vymyslieť darček, ale radšej dala peniaze ako by mala niečo vymyslieť,dala malo peňazí,dala prehnane veľa... Naozaj zaujímavé,že ženina matka vždy robi a da správne,ale svokra vždy zle,možno preto radšej už neriešia.