icon

Pomôžte kamarátke zvládnuť stres a vyčerpanie

17. okt 2024

Mám kamarátku od ZŠ, má 2 deti (školkarku a školáčku) deťom som krstná mama. Navštevujeme sa často, ja mám 1 dieťa školáčku, naše deti si rozumejú hrajú sa spolu. Poslednú dobu sa správa čudne, z ničoho nič začne plakať že nevládze je unavená utahana zo všetkého. S deťmi má každý deň krúžok chodí s nimi na autobus. Potom rýchlo domov navariť, učenie so staršou. Snažila som sa jej poradiť nech si uberie z nárokov alebo že jej postrážim deti na víkend aby mohli ísť s manželom na wellness. Jej deti spali u nás už neraz. S manželom majú čas aj na seba. Lenže ona chce všetko, mať navarené vyluxovany byt, dieťa aby nosilo samé jednotky, chce mať všetko tip top. Manželovi vyčíta že nepomáha jej doma, hádže po ňom veci od nervov. Síce jej muž robí do večera ale deti zoberie von každý večer. Jej to nestačí že to je málo.

Strana
z2
autor
18. okt 2024

@majka1719 To už máme prediskutovane xy krát že má si uľaviť z nárokov len ona to nedokáže. Ona chce mať všetko na jedničku neviem či túži po obdive alebo má len dobrý pocit z toho. No hovorí to každému čo ona má všetko na starosti čo všetko zvláda sama že dieťa nosí samé jednotky. Kto sa jej pokloni uzná že je super šikovná tak je dobre je spokojná. Kto jej povie opak že veď to je normálne že sa stará o rodinu o deti že to robí každá matka tak na toho sa hneď nahnevá a buď je z toho hádka alebo povie že ona takého človeka nepotrebuje kto jej povie negatívny názor na ňu, ona potrebuje len ľudí čo jej budú tlieskať a uznávat ju aká je super že všetko zvláda. Je to a ňou ako na tenkom ľade, je strašne naladova a koľkokrát aj ja si musím dávať pozor aby som nepovedala niečo a aby nebol oheň na streche. Ona dokáže za pár sekúnd tak sa vytočiť že až. Potom kričí nadáva doma na manžela hádže veci z kuchyne. Ale pozor pred všetkými túto tajnú stránku neukazuje, ľudia čo s ňou nie sú v pravidelnom kontakte to ani nevidia ani nevedia aká dokaze byť. Mimochodom píšeš že je unavená zo všetkého. Ale ona by mala zľaviť z nárokov, nikto jej nekaze aby mala všetko dokonalé. To ona sama chce. Čo sa týka oddychu som jej deťom krstná mama x krát spia jej deti u nás na celý víkend, teda má čas na manžela na oddych. Len čo ona robí luxuje a upratuje byt. Chodia raz za čas na wellness no jej to nestačí. Ona je tak zahltena so všetkým že nedokáže vypnúť. Potom len vybuchuje. Stále hovorí že ona chce kľud od každého aby každý bol ticho pri nej aby nikto od nej nič nechcel. Aby deti sa samé hrali v izbe a dali jej pokoj. Niekedy keď ju počúvam je to zle s ňou veľmi zle. Ona vážne potrebuje pomoc.
@aurora33 Veď to že nikto jej to nekaze robiť nemusí mať všetko dokonalé. Ale ona chce. Ona to má vsugerovane v hlave že dieťa musí mať samé jednotky, byt a domácnosť musí byť upratané v top stave. Lebo kto žije iným spôsobom ten sa nestará dosť dobre podľa nej.
@mimer Áno chodí do práce ale býva často doma keď sú deti choré. Potom zas každému hovorí aká je ona obetavá mama ako sa stará o deti. Keď poviem že každá milujúca mama sa stará o svoje deti tak na to odvrkne že to ju nezaujíma čo robí druhá ju zaujíma len to čo robí ona a jej rodina.
@peknyvladko Toho sa obávam aj ja že raz ju sanitka odnesie.
@karolinakr Manžel sa s ňou nerozvedie kvôli deťom, ale ostáva dlhšie v robote cez týždeň aby nemusel byť doma. A občas v sobotu donesie k nám deti a s mojím manželom chodia na fusky alebo u nás robia na záhrade len aby nemusel byť doma s ňou. Ale aspoň má kamarátka čas na seba môže si oddýchnuť len jej nestačí ona by chcela každý deň si oddýchnuť. Dôjsť domov z práce vyložiť si nohy a nič nerobiť. Stále sa stazuje že musí čakať pokiaľ deti budú mať 18 a budú samostatné a ona konečne bude mať trochu kľud.
@lujza123 Ona moc nechce rozprávať sa o detstve, čo viem bola jej mama umiestnená na psychiatrii rok tam ležala no viac neviem. Ona hovorí že s mamou nemá žiadny vzťah hovorí že nenávidí ju za to ako sa k nej chovala keď bola dieťa a že jej to nikdy neodpustí. Ani nie sú v kontakte.
@oskvarka Podľa mňa on ju odbremení dosť. Zarába pekne občas jej zaplatí upratovačku len to sa jej nepáči lebo cudzia osoba nech nechodí v ich byte. Chodia na wellness na výlety len jej stále nič nestačí stále jej je málo času na oddych. Deti večer brava jej manžel von aj cez víkend ich zoberie k jeho rodičom alebo ku nám a kamarátka je sama má čas pre seba a na oddych. Ja neviem či si to neváži alebo čo ale stále to isté dokola ona chce každý deň si oddýchnuť a mať pokoj a kľud. Ako zaseknuta platna stále to isté dokola hovorí.

karolinakr
18. okt 2024

o tom oddychu hovorí preto, aby ju každý ľutoval a maká na 200%, aby ju každy obdivoval, zrejme nedostala od rodičov lásku a pochvalu, preto frčí 24/7, lebo tym si ten pocit sebahodnoty a sebalásky dobíja
k psychologovi nechce ísť, to by sa jej zišlo, alebo aspon nejake knihy prečítať, lebo je zacyklena v kolečku a možno by zistila, že ked neupratuje, svet sa nezruti, muž ju nebude mať menej rad, ked nebude denne utierať prach a deti si vydychnu, ked nebude nad nimi damoklov meč, že len jednotky sa rataju
ale kym sama na to nepríde, nepomôžeš jej nič
možno ked uplne vyhori a dostane sa do nemocnice, bude ochotná počúvať

autor
18. okt 2024

@karolinakr Presne tak, k psychológovi nepôjde a knihu čítať ona nebude povie že nemá čas na také veci.

aurora33
18. okt 2024

Tak nech sa hodí o zem. Mozno jej to pomôže.

zuzanapjat
18. okt 2024

Tak keď bude robiť také scény a cirkusy a hádzať veci, treba zavolať policajtov a záchranku a nech ju vezmú na psychiatriu, tam si oddýchne každý deň. Každý človek občas vybuchne od vyčerpania, alebo že sa v ňom niečo nakopí, ale nemyslím si, že je v poriadku až do takej miery robiť cirkus, že by človek hádzal taniere. Nech sa k psychológovi na konzultáciu objedná manžel a nechá si poradiť, aký je postup.

rorino
18. okt 2024

@mila23 skôr psychiater....

ema22270
18. okt 2024

Ty s tym neurobis nic a evidentne to aj teba uz vyčerpáva, skus s nou na nejaky cas prerusit kontakt, aj ked si krstna jej detom... uz to podla mna zasahuje aj do tvojho zivota velmi.

ema22270
18. okt 2024

A hlavne, aspon aa ti ospravedlnila, ked na teba nakricala? Mne to pride nejake pritiahnuté za vlasy, ze ta este vyhodila z ich bytu a to im strazis deti🤔🤔🤔 asi by som ju poslala do riti ja

autor
18. okt 2024

@ema22270 Áno zasahuje to aj do môjho života. Nie neospravedlňovala ona je taký človek že si nikdy neprizná chybu.

katie253
18. okt 2024

Tak keď raz bude pindať, ze nevladze a budete jej brať deti na víkend, tak sa jej opytaj, kedy ona vezme tvoje na víkend, aby si si aj ty mohla oddýchnuť. Už mala tvoju aspoň raz na víkend?

aurora33
18. okt 2024

Byť tebou by som jej uz deti nebrala.

karolinakr
18. okt 2024

začat treba tam - nikdy si chybu neprizná..
ked bude nabudúce vykrikovat, alebo sťažovat sa- prepač, ale teraz to nechcem počuvať, radila som ti x krat, ako to riešiť..nechceš, v poriadku, len ja sa momentalne tomuto nechcem venovať

autor
18. okt 2024

@katie253 Moju ešte nestrazila vraj nemajú na to priestor bývajú v byte. Ja nemám problém postrážiť jej deti mám ich rada keďže som im krstná často sa stretávame.

ema22270
18. okt 2024

Tak s tym sekni uz jej deti neber, na cas ci sa spamata trochu... fakt divne spravanie od nej. A ked sa neospravedlnila, nie je o com.

autor
18. okt 2024

@ema22270 Už dlho nebudem môcť jej pomáhať so stráženim, v decembri sa mi má narodiť bábätko a budem mať iné starosti.

ema22270
18. okt 2024

Myslim, ze si este od nej vypocujes, aka si zla krstna, aj zla kamaratka, bud na to pripravena, hlavne preto, ze budes mat uz vlastne dieta. Uz budes mat iny zivot a ona to nepochopi vobec, to som si ista.

lenkakravcova
18. okt 2024

@majka1719 no chudinka úplná. Aj ty aj ona..
Kebyže toto robí chlap, tak je za psychopata, agresora a neviem čo ešte. A ona je obetavá 🤣 Ako si ľudia vedia prekrútiť svoje správanie na to, aby vyzneli v konečnom dôsledku dobre.

A teraz vážne - takéto správanie nie je normálne. A treba s tým niečo robiť. Psychológ je minimum. Väčšinou takéto stavy končia na psychiatrii.

autor
18. okt 2024

@ema22270 Ja už mám jednu dcérku 6 ročnú teraz je predskolacka, aj to mi stále hovorila že jedno dieťa je žiadne dieta. Teraz čakám chlapčeka a už mala reči že no niekto má veľké šťastie keď bude mať párik doma, že ona také šťastie nemala.

ema22270
18. okt 2024

To je taka kamoska na pohladanie, odporucam sa od nej na cas odstrihnut. Lebo to ta len obera o energiu 🤔

marca12
18. okt 2024

Tato zena je jedna kopka nervov a mindrakov. Mala zle detstvo a z toho jej svihlo. Pokial ona sama nepochopi,ze sa musi zmenit,nezmeni sa. Ja som mala podobnu matku a dodnes nevidi ziadny problem. Ona je dokonala a my vsetci ostatni sme zli. S takymto clovekom nepohnes. Len je tazke sa pozerat na chudiatka deti,ake detstvo s nou zazivaju.

lujza123
19. okt 2024

V takýchto kamarátstvach je niekedy dôležité si vedieť nastaviť hranice. Tvoja kamoska žije v roli obete a doslova žije z toho ked ju iny ľudia ľutujú, obdivujú jej obetavosť, to je to co chce počuť, nie nejaké rady ako si uľahčiť život .
Nemusíš ju odstrihavat zo života, len sa nauč jej sťažnosti stopnúť včas. Fakt stačí ako napísala Karolinakr jednoduchá veta; prepáč už sa mi to nechce dookola pocuvat , radila som ti snáď tisíckrát. Nehraj kamarátkinu hru na ľutovanie
Skús si vypočuť nejaké psychologické podcasty o poruchach osobnosti, o zotrvávani v rolí obete. Pomôže ti to pochopiť tvoju kamarátku a vedieť ako na ňu. Ak jej chceš pomôcť môžeš občas takéto témy nadhodit pri rozhovore s ňou, pozor ale nie ako konkrétnu kritiku jej osoby, to vypne odposluch. Skôr ako ze sa to deje u iných osôb, pripadne ze sa ty sama občas tak spravas (aj ked to nieje pravda). Niekedy je správne povedana veta v správny čas ovela viac ako dlhá prednáška

Mám podobnú kamosku, tiez vyrastala vo veľmi zlom prostredí a ma hraničnú poruchu osobnosti. Tiez odmieta psychológa lebo je to drahé 🤦‍♀️ Ona ma ale celkom dobrú sebareflexiu a chuť na sebe pracovať, sú chvíle kedy je prístupná počúvať a uvedomiť si veľa veci a naozaj niečo pomaličky zmeniť
. No a su chvíle kedy jednoducho spadne do svojho vzorca sebaľútosti či deštruktívneho správania, vtedy je najlepšie ju nechat tak, jemne stopnúť jej monológy, ona vtedy vobec nevníma nic co jej človek povie.

Strana
z2