icon

Považujete za rodinu nezosobášených rodičov s deťmi?

12. jan 2025
h2
12. jan 2025

@hendikep A súhlasím s tebou na sto percent, čo sa Borisa K. týka, toto nie je normálne. Ani keby sa s každou z tých žien oženil.

hendikep
12. jan 2025

@h2 inak co si posielala ten screenshot : Rodina je sociálna skupina (primárna skupina) tvorená aspoň jedným rodičom a dieťaťom. Je malou sociálnou skupinou, tvorenou jednotlivcami spätými manželstvom, pokrvným príbuzenstvom alebo adopciou.

tak to tam mas explicitne napisane ze rodina je tvorena jednotlivcami spätými : manželstvom, príbuzenstvom alebo adopciu.. keď Tvoj druh nie je Tvoj bratranec z druheho kolena, ani ho nemas adoptovaneho tak nie ste rodina, vy jednotlivo s dietatom ano, ale ako par nie… toto nema byt hejt, kazdy nech zije ako chce a hlavne tak aby bol stastny a spokojny… ale otazka bola co je pre kazdeho z nas rodina, a toto je proste moj pohlad… to co robi Kollar na rodinu nestaci, nestaci dodat spermie, ale aj sa starat, zit spolu atd. atd. Nie je to tak ciernobiele ako to vyzera.

vorkola
12. jan 2025

@lonely66 Presne tak,moja rec

jana_eyre_2
12. jan 2025

@hendikep v mojich očiach jeho konanie je choré tiez, ale nevylučuje sa to s mojím názorom že už sú proste rodinou, hoc aj nie sú spolu a nezmenilo by to ani xte manželstvo a papier..

dota6
12. jan 2025

Áno, je to z môjho pohľadu rodina. Ale odteraz (po prečítaní diskusie a obohatení o nové poznatky), keď nám niekto povie, že sme krásna rodinka, ich začnem opravovať. Ohohooo, žiadna rodina, sme partner, partnerka a dieťa a keď partner nebude na blízku, poviem, že ja som rodila, tak ja som rodina s dieťaťom :D a on je partner do počtu. Je otec, bol pri počatí, ale ja som porodila, tak ja som rodina právoplatná. 😁
Ale iné som ešte chcela. Nemám za sebou sobáš, lebo ja ho nechcem. Nemám rada ceremónie. Naopak, môj muž, by bral veľkú svadbu. A nie je to pre to, že by som chcela zdrhnúť, len naozaj, svadba pre mňa nie je ten bod, ktorý by som chcela dosiahnuť. Inak nemáme ani výročia, pretože sme si nikdy nepovedali, že od dnes spolu chodíme. Išlo to tak plynulo od priateľstva po lásku, až bolo zvláštne dať tomu hranicu. A požiadal ma o ruku ale na dátum sa ma nepýtajte. :D
Je krásne sledovať rozmanitosť názorov. Každý má iné prežívanie, pohľad na vec. Podstatné je, aby ľudia v tej vytvorenej rodine, žili ako rodina 😇 či už s tým papierom alebo bez.

puklica13
12. jan 2025

@hendikep cize podla teba rodina pred ustanovenim institucie manzelstva neexistovala? Nesplnala funciu socialnu,ochrannu, ekonomicku? Ak ked sa ustanovilo manzelstvo tak vznikla rodina?

vorkola
12. jan 2025

@hendikep Vsak Kollar sa o tie deti staral, a este aj stara,platil kazdej

hendikep
12. jan 2025

@vorkola za mna peniaze su nic oproti casu stravenom s detmi/ rodinou, ale to sa asi tiez uz nenosi

sandrasstini
12. jan 2025

Ano. Pre mna je rodina miesto, ktore tvoria ludia,zvierata a je tam laska. Takze za rodinu povazujem manzelov, partnerov, rozvedenych s detmi, single so psom a podobne kombinacie..
Manzelstvo je napr pre mna len pravne vyhodne s benefitmi, jedine rovnake priezvisko je tak este plus. Inak v tom nevidim rozdiel. Nepotrebujem oficialne slubovat vernost a podobne aby som to dodrzala
Aj miera rozvedenosti ukazuje ze ked je nieco na prd ani papier a status oficialnej rodiny nepomoze.

hendikep
12. jan 2025

@puklica13 mam pocit ze sa tu nerozlisuje rodina a pribuzenstvo… z mojho pohladu si pokrvna pribuzna s detmi, ale kym sa s muzom ktory Ti nie je pribuzny v zmysle pokrvneho pribuzenstva nezosobasis tak rodinou s muzom nie si … precitaj si wikipediu : Rodina je sociálna skupina (primárna skupina) tvorená aspoň jedným rodičom a dieťaťom. Je malou sociálnou skupinou, tvorenou jednotlivcami spätými manželstvom, pokrvným príbuzenstvom alebo adopciou. - hlavne poslednu vetu … par ktory nie je spojeny manzelstvom nie je rodinou, nemaju spolocne priezvisko, majetok ani len sa nemozu navstivit v nemocnici - hlavne to s nemocnicou hovori o tom ako sa to berie v spolocnosti . A toto je moj nazor, uz sa tu tocime v kruhu… moj nazor je moj nazor, ak mas iny, je to v poriadku

tundra
12. jan 2025

@hendikep na nemeckej, je tam prave napisane aj o partneroch,v slovenskej to nie je....

vorkola
12. jan 2025

@puklica13 no a co ,ked sa stane ba aj stava, ze matka, je aj s tym potom s onym. lebo s prvym sa rozisla, tak potom bez papiera,je to co ,? tak predsa ten papier je véééélky zaväzok.,zodpovednost,ano vsak ked ten papier nepotrebujes, tak ked si nahodou patrneri nerozumeju,nepozeraju na to ze maju deti,vsak papier neexistuje, a mozeme si pekne krasne odletiet.A navyse je to niekedy aj nevyhnutne zit v partnerstve , s nejakym,alebo s nejakou ,manipulatorom,tyranom,, Ale ked je uz papier, ja je to komplikovanejsie, a mozno kvoli tomu papieru,moze prist k zmene k dobremu jedneho, alebo druheho

hendikep
12. jan 2025

Ako vidime, definuje sa to rozne, bud z pravneho hladiska alebo z hladiska spoluzitia. Cize sa tu dohadujeme uplne zbytocne a kazdy ma z casti pravdu.

puklica13
12. jan 2025

@hendikep na wikipedii je toooolko nezmyslov ze brat toto ako mernu mincu je fakt mimo.. a pytala som sa ine…

hendikep
12. jan 2025

@puklica13 odpoved je v mojom poslednom prispevku, bud nato pozeras ako na rodinu ktoru spajaju vztahy, zdielanie zivota atd. alebo z pravneho hladiska, a tam je jasne ze bez “zdrapu” nepochodis… ale taky kollar podla mna nesplna ani jednu definiciu a urcite nevytvoril automaticky 10+ rodin len preto ze zamiesil.

puklica13
12. jan 2025

@hendikep a stale si neodpovedala, nevadi, zaspim aj bez toho

h2
12. jan 2025

@hendikep Ale tým, že máme spoločné dieťa, sme pokrvne spriaznení, cez to spoločné dieťa. A nežijeme, ako "darca spermií" Boris. Žijeme, ako každý iný manželský pár, dokonca si dovolím tvrdiť, že lepšie, než veľmi mnoho manželských párov.

h2
12. jan 2025

@sandrasstini 😃 To je dobrý postreh, s tými zvieratami. Častokrát aj tu, na MK, vidím fotku psíka, či mačičky, s tým, že je to "člen rodiny". Tak teraz neviem: keď majú psa manželia, môže to byť člen rodiny, ale ak nie sú zosobášení, tak nie? 😂

siska53
12. jan 2025

Ano, sme rodina.

subartic
12. jan 2025

nie, za mňa to rodina nie je a to hovorím ako rozvedená žijúca s exmanželom s ktorým mám deti . Teraz je to môj partner s ktorým mám deti, ale za rodinného príbuzného ho nepovažujem , hoci voči nemu prechovávam hlbokú náklonnosť .

siska53
12. jan 2025

@h2 presne ja

andreatytler
13. jan 2025

@lonely66 A ako oznacis tu rodinu kde rodicia nie su zosobaseni? Domacnost? Spolocenstvo?
Napriklad mas takych susedov a bavis sa so susedou a chces sa jej opytat ze ake maju tradicie v rodine na vianoce. Co pouzijes miesto toho slova "rodina"?

mamina7070
13. jan 2025

jasne ved je rozdiel medzi rodinou a manzelstvom (zvazok dvoch ludi akceptovanych uradmi a cirkvou)
rodina je zoskupenie osob (entit ak ratame aj napr domace zviera) medzi ktorymi je vztah puto ( v akomkolvek vyzname toho slova)

1sally12
13. jan 2025

@h2 wikipedia🙏🤦‍♀️ to je taký zdroj až no

nelka93
13. jan 2025

Zasa len tema na rozprudenie vášní, autorka ma u prdele a rehoce sa, ako sa tu niektoré dotahujete kvôli jednému slovu.

h2
13. jan 2025

@1sally12 Ahá, čiže je to blbosť podľa teba??? Tak poprosím tvoju definíciu rodiny, aj s uvedením zdroja. 🙄

autor
13. jan 2025

@nelka93 Teraz odpoviem: nie nerehocem sa, bola som naozaj zvedava na nazory, kedze casto ma udivuje, ake odpovede dostavaju niektore zeny v diskusiach.. napriklad presne ako bolo spomenute, ak zena hovori o svojom partnerovi s ktorym ma dieta a spomina jeho mamu ako svokru, tak polovica komentárov je len o tom, ze nech nepouziva slovo svokra, ze ony su si nič.. alebo ked sa zena stazuje, ze jej muz dost nepomaha, nevenuje sa, nedava financie, tak znova komentare, ze co od neho chces, nie je tvoj manzel, nema voci tebe ziadne zavazky.. tak som bola zvedava, ci to naozaj ludia tak beru.. tiez som aktualne v takejto situacii, coskoro sa to zmeni, ale ano, teraz stretavam sa s komentarmi resp. vidim na vyrazoch ludi ze my nie sme to iste, ako podobne dalsie mlade “rodinky” ale zosobaseni rodicia..

subartic
13. jan 2025

pocitovo sa k tomu môžeš stavať ako chceš, ale keď príde reálne na lámanie chleba teda rozchod , boj o majetok , vdovské , úľavy na manželku nie si po právnej stránke nikto , len matka jeho detí . Po dvoch rokoch vašich detí nemá voči tebe žiadnu povinnosť.
Teraz som videla jeden reels kde príde muž do nemocnice a kričí na sestričku že mu musí podať informácie o jeho partnerke a tá mu jasne hovorí že nemôže , jednoducho že to nejde, a on jej hovorí ale ja chcel len informácie o človeku ktorého milujem a ona mu na to tak keď ju milujete, mal ste si ju zobrať a mal by ste po problémoch

jana_eyre_2
13. jan 2025

@anonym - mnohé užívateľky sú príliš uzkoprse a ešte si myslia, že to je cnostne.. 🤷🏻‍♀️

h2
13. jan 2025

Milá autorka, ja osobne mám absolútne u prdele, čo si kto myslí o mne, mojom mužovi a našom synovi, či sme, alebo nie sme rodina. Pre mňa sme a to jediné je pre mňa podstatné. Odporúčam tento prístup aj tebe. 🙂