Povedali ste novému partnerovi o interrupcii?
Ahojte, nerozoberajte prosím morálne hľadisko upt... Tie, čo ste podstúpili upt a máte nového partnera, s ktorým ste už nejakú dobu a je to na dobre ceste, povedali ste to partnerovi? Áno/nie, aká bola reakcia?
@zuzana76 to nie je klamstvo, je rozdiel medzi minulostou a zavazkom, tajenie existujuceho dietata je klamstvo a nezdielanie upt je ochrana sukromnej zdravotnej minulosti, to su moralne aj prakticky neporovnatelne veci
@darmasiswa pre mna ne to porovnatelne, nechcela by som byt s chlapom, ktory napr dovolil svojej partnerke podstupit UPT, ale to je moj nazor a takto budem viest aj synov. Nech znasaju dosledky, nech nezamiesia, ked sa nechcu zaviazat. A ja byt chlapom a dozvediet sa to, pre mna by tam uz nebola dovera a bol by koniec vztahu. Takto to mam ja. Keby som bola informovana, tak by som zvazila, ci mi ten clovek za to stoji a ak ano, uz by som sa k tomu nikdy nevratila ani slovom. Brala by som ju tak ako je, dozvediet sa to ale nahodou, tak by bola dovera nastrbena a bol by koniec.
@zuzana76 ano, pre mna by bol "hlupak" on, a vlastne by som to zobrala ako "ok", ze sa takehoto cloveka zbavim. Od takejto osoby nemozem vediet co cakat, co vytiahne z minulosti a viditelne vztah nie je taky dobry, nie je taky spokojny, aby taketo veci proste neriesil... pripadne riesit moze, spyta sa, porozprava, ale nebude hned za dramaqueen, co sa ide rozvadzat a hra to na "doveru". Keby som isla na interupciu pocas nasho vztahu, tajne, to by bolo klamstvo.
@simca06022011 a keby chlap pracoval ako gigolo a nepovedal ti o tom? Brala by si to ok? To bolo predtym a neriesim?
@simca06022011 a keby chlap pracoval ako gigolo a nepovedal ti o tom? Brala by si to ok? To bolo predtym a neriesim?
@zuzana76 keby pracoval ako gigolo, tak to byva dost zjavne a clovek to sam z okolia a rozpravania a vsetkeho, co sa castom "vynara" zisti.. ale teda, ja taketo typy nepritahuje, cize neriesim a je to riadny extrem vymysleny, cize uplne irelevantne. Interupcia je naopak uplne nieco ine.
@zuzana76 rozvod nesposobi minulost, ale neschopnost ju prijat. ak by to blolo dovodom na rozvod, problem je vo vztahu a nie v tom, kedy sa to povie
@darmasiswa samozrejme, bola by narusena jeho dovera.
@zuzana76 keby pracoval ako gigolo, tak to byva dost zjavne a clovek to sam z okolia a rozpravania a vsetkeho, co sa castom "vynara" zisti.. ale teda, ja taketo typy nepritahuje, cize neriesim a je to riadny extrem vymysleny, cize uplne irelevantne. Interupcia je naopak uplne nieco ine.
@simca06022011 nemusi to byt zjavne, mohol studovat VS v zahranici a takto si privyrabat. Robit spolocnost bohatsim damam. Mnohokrat aj zeny si takto privyrabaju a su to vzdelane dievcata, studuju VS. Chcu nejaky standard, tak par rokov pocas skoly spenazia svoju mladost a krasu. Tiez tu bola taka tema, ze ci sa s tym priznat nastavajucemu manzelovi, zw to baba robila.
@darmasiswa pre mna ne to porovnatelne, nechcela by som byt s chlapom, ktory napr dovolil svojej partnerke podstupit UPT, ale to je moj nazor a takto budem viest aj synov. Nech znasaju dosledky, nech nezamiesia, ked sa nechcu zaviazat. A ja byt chlapom a dozvediet sa to, pre mna by tam uz nebola dovera a bol by koniec vztahu. Takto to mam ja. Keby som bola informovana, tak by som zvazila, ci mi ten clovek za to stoji a ak ano, uz by som sa k tomu nikdy nevratila ani slovom. Brala by som ju tak ako je, dozvediet sa to ale nahodou, tak by bola dovera nastrbena a bol by koniec.
@zuzana76 a co ten chlap by akoze mal urobit, keby sa partnerka byvala, alebo mozno jednorazova zalezitost pre to UPT rozhodla a neriesila jeho "dovolenie"? Radsej si "kazit zivot" napriklad, a aj dietatu.. ako ist na upt. na jednej strane chapem, na druhej nie.. je to rozhodnutie dvoch ludi = ostatni do toho nemame co zasahovat a sudit. AKo zena by som bola ovela nestastnejsia, podla toho co tu citam v diskusiach, keby mal moj potencionalny partner problemy s byvalou, kovli dietatu, starostlivosti atd.. a neustaly stres okolo toho. A to diety by tiez neprospievalo v takom prostredi. Lebo ano, je to stres, aj pre tych co vychadzaju "v pohode".
@simca06022011 nemusi to byt zjavne, mohol studovat VS v zahranici a takto si privyrabat. Robit spolocnost bohatsim damam. Mnohokrat aj zeny si takto privyrabaju a su to vzdelane dievcata, studuju VS. Chcu nejaky standard, tak par rokov pocas skoly spenazia svoju mladost a krasu. Tiez tu bola taka tema, ze ci sa s tym priznat nastavajucemu manzelovi, zw to baba robila.
@zuzana76 ale samozrejme, bla bla.
@zuzana76 a co ten chlap by akoze mal urobit, keby sa partnerka byvala, alebo mozno jednorazova zalezitost pre to UPT rozhodla a neriesila jeho "dovolenie"? Radsej si "kazit zivot" napriklad, a aj dietatu.. ako ist na upt. na jednej strane chapem, na druhej nie.. je to rozhodnutie dvoch ludi = ostatni do toho nemame co zasahovat a sudit. AKo zena by som bola ovela nestastnejsia, podla toho co tu citam v diskusiach, keby mal moj potencionalny partner problemy s byvalou, kovli dietatu, starostlivosti atd.. a neustaly stres okolo toho. A to diety by tiez neprospievalo v takom prostredi. Lebo ano, je to stres, aj pre tych co vychadzaju "v pohode".
@simca06022011 Ja neriesim upt, nech ho zena podstupi, ale bud teda nech zostane slobodna, alebo buduceho manzela informuje, nic viac nic menej. Tak ako by sa mali informovat o prekonanych chorobach. Pripadne pohlavnych chorobach. Alebo o chorobach v rodine a pripadnej dedicnosti.
@anonym_autor nebola som na interrupcii, ale mam znamych ktory boli a povedali aj novemu partnerovi, potom sa rozisli, ten to roztrubil...
Opytal sa ta, ci si mala interrupciu? Ak sa ta opyta povedz pravdu ak nie neries!
@simca06022011 Ja neriesim upt, nech ho zena podstupi, ale bud teda nech zostane slobodna, alebo buduceho manzela informuje, nic viac nic menej. Tak ako by sa mali informovat o prekonanych chorobach. Pripadne pohlavnych chorobach. Alebo o chorobach v rodine a pripadnej dedicnosti.
@zuzana76 upt je sukromna zalezitost, nie aktualna zdravotna hrozba, nie je to povinna informacia ako choroby, dedicnost ci pohlavne infekcie, jej zdielanie je otazkou dovery, bezpecnosti, a nie zakona
@anonym_autor nebola som na interrupcii, ale mam znamych ktory boli a povedali aj novemu partnerovi, potom sa rozisli, ten to roztrubil...
Opytal sa ta, ci si mala interrupciu? Ak sa ta opyta povedz pravdu ak nie neries!
@mira0611 toto je tiez podla mna preto lepsie povedat v sukromi tomu cloveku, lebo aj v nasej rodine to bolo tak, ze teta nepovedala, dozvedel sa to stryko, aj moja babka, ta to potom roztrubila a teta by si mozno bola usetrila vela slz a trapenia, keby to bola v tichosti jemu povedala a z manzelstva by nic nebolo. Toto bolo za mna horsie, ako to povedat nastavajucemu s tym, ze je to doverna informacia a ked si s tym ok, uz sa k timu nikdy nevratime.
@zuzana76 nastastie, teba do toho nic :DDD jasne, dievca v mladosti (alebo vlastne hocikedy) pojde na upt a ostane slobodna, lebo buduca svokra by sa nedozvedela a nemoze sudit, spolu so synom, ktory je patricne od mamy pouceny o tom, ze aj ked dieta nechcu s frajerkou musia si nechat a na zaklade toho bude sudit inych, v inych situaciach zivotnych.
Samozrejme a nastastie, kazdy si moze vybrat partnera ako chce a podla svojich kriterii. Pre mna je to vec dvoch ludi a ziadnych inych, ak by to chcel moj chlap riesit, tak by nepochodil, bud sa stym zmieri alebo nie, je to na nom, nikomu to nebudem vesat na nos. A inak ani pohlavne choroby ak nie su aktualne, na co by ich mal diktovat partner novemu? nema nahodou frajerka predkladat zdravotny zaznam rovnko, na schvalenie? rovnoaj geneticke testy, prelustrovat rodinu, do tretej generacie dozadu atd :D vztah na dovere vybudovany :D Predsa ak ma clovek dobry vztah s partnerom, tak ak potrebuje sa o tom rozpravat bude, a bude pochopeny... ak nie, tak nie. Ale toto nijak neovplyvnuje tento vztah, niekto na taketo veci najradsej zabudne.
@zuzana76 nastastie, teba do toho nic :DDD jasne, dievca v mladosti (alebo vlastne hocikedy) pojde na upt a ostane slobodna, lebo buduca svokra by sa nedozvedela a nemoze sudit, spolu so synom, ktory je patricne od mamy pouceny o tom, ze aj ked dieta nechcu s frajerkou musia si nechat a na zaklade toho bude sudit inych, v inych situaciach zivotnych.
Samozrejme a nastastie, kazdy si moze vybrat partnera ako chce a podla svojich kriterii. Pre mna je to vec dvoch ludi a ziadnych inych, ak by to chcel moj chlap riesit, tak by nepochodil, bud sa stym zmieri alebo nie, je to na nom, nikomu to nebudem vesat na nos. A inak ani pohlavne choroby ak nie su aktualne, na co by ich mal diktovat partner novemu? nema nahodou frajerka predkladat zdravotny zaznam rovnko, na schvalenie? rovnoaj geneticke testy, prelustrovat rodinu, do tretej generacie dozadu atd :D vztah na dovere vybudovany :D Predsa ak ma clovek dobry vztah s partnerom, tak ak potrebuje sa o tom rozpravat bude, a bude pochopeny... ak nie, tak nie. Ale toto nijak neovplyvnuje tento vztah, niekto na taketo veci najradsej zabudne.
@simca06022011 jasne, ved ten chlap nebude riesit, ze co preco ako? Jednoducho sa len rozide. Tak ako ty by si nebola s takym chlapom, co to riesi, tak chlap by nebol s takou zenou. Ja by som nebola s alkoholikom ani fajciarom napriklad.
@simca06022011 kazdy mame nejake no go v partnerstve, veci, co nie sme schopni akceptovat.
Bojím sa žeby v prípade plánovaného tehotenstva sa to dozvedel od dr, z lekárskych správ? Eviduje vôbec doktor prvé tehotenstvo aj keď skončilo tak ako skončilo? Nebýva v spravach uvedené, žeby šlo už o druhé tehotenstvo?
@anonym_autor toto sa uvádza do tehotenskej knižky a to pôrody, samovoľné potraty a upt, taktiež sa pýtajú pri príjme na pôrod počet tehotenstiev, počet pôrodov
@anonym_96fc00 len pred toľkými rokmi sa zdravotná dokumentácia neviedla v tak podrobnej digitálnej podobe a keď lekár nenapísal, nikto neriešil, nikto nevedel. Teraz ide všetko cez systémy.
Pracujem v zdravotníctve a viem ako všetko prepisujeme a kopírujeme a napr ja ako zdravotník by som sa bála klamať o niektorých zdr veciach (napr ,,napíšte tam, že som na UPT nebola aj ked som bola), už len preto, že každý zdravotník sa snažíme chrániť samých seba a neriskovala by som sťažnosti a právne ťahanice, keby náhodou nastali komplikácie kvôli mojej zle vedenej dokumentácii, pretože vo chvíli keď by sa pacient na mňa sťažoval, vytiahol by dôkazy tak by sa nepriznal ,,toto som poprosil aby bolo napísané inak"
Viem, možno preháňam ale vzhľadom na veci ktoré občas riešime a zažívame musíme mať fantáziu a nejak predvídať, stať sa môže hocičo. U nás sa hovorí ,,co je psáno to je dáno" a v prípade sťažnosti a problémov sa v prvom rade zhrabe a lúšti dokumentácia, preto sa nemôže spoliehať na zhovievavosť lekára a na to, že lekár bude v dnešnej dobe pod svojim menom písať chybné údaje. Ale to už odbočujem od témy ale len aby autorka vedela, že na toto sa nemôže spoľahnúť 🙂
@anonym_1a830a rozumiem. Ale ja to v papieroch mám, aj v prepustacej správe to mám, aj to všade vedeli, len v tehotenskej knižke to nemám. Ale lekárske správy teda neukazujem nikomu, knižku muž videl.
Bojím sa žeby v prípade plánovaného tehotenstva sa to dozvedel od dr, z lekárskych správ? Eviduje vôbec doktor prvé tehotenstvo aj keď skončilo tak ako skončilo? Nebýva v spravach uvedené, žeby šlo už o druhé tehotenstvo?
@anonym_autor to zalezi ako co budete riesit, moj chlap tehu knizku ani nevidel, od lekara videl max fotku zo sona, na prehliadkach beznych to lekar vobec neriesil, a vlstne tam ani nechodil, isli sme spolu len na velke sono... fakt nie su doprovody nutne a zeny nie su bezmocne aby museli chodit za rucicku do ambulancie s oteckom buducim... zaujimave je ze ani na prijme do nemocnice sa nik nic nepytal = mali to napisane uz z kontrol v dokladoch podla mna. Tieto otazky skor padali v odbornych ambulanciach ako novy gynekolog, endorkynologia atd... na upt som nebola teda, ale ako vravim, toto nie su veci co sa len tak niekde rozkrikuju.. v centrach je to ine, ak by ste riesili umele oplodnenie, tak tam sa to pytaju, podla toho co pisu tu, tak ani nie velmi diskretne :D ale mozno by sa to dalo poriesit.
Otazne je , ci chces muza co ta nemiluje viac ako nejaku taktuto " ideologiu", nemal by pochopenie, nevies ci by neodisiel hned, a ci ty v tom strachu chces zit roky...?? Hlavne ak vies uz teraz, ze mu to vadi, cize asi ste mali o podobnych veciach diskusiu. Ci by to predsa len nestalo za to, nechat to vybuchnut skor a zariadit sa, kym si slobodna, bezdetna... ;)
Napíšem trocha z inej strany. Ja som sa dozvedela o upt svojej mamy v práci (nie zdravotníctvo, ale nechcem špecifikovať). Vtedy ma to šokovalo, ale nepýtala som sa jej na to, pretože o tom evidentne nechcela rozprávať. Povedala mi to až oveľa neskôr a vôbec netušila, že to viem. Treba byť pripravený na rôzne situácie..
Napíšem trocha z inej strany. Ja som sa dozvedela o upt svojej mamy v práci (nie zdravotníctvo, ale nechcem špecifikovať). Vtedy ma to šokovalo, ale nepýtala som sa jej na to, pretože o tom evidentne nechcela rozprávať. Povedala mi to až oveľa neskôr a vôbec netušila, že to viem. Treba byť pripravený na rôzne situácie..
@simca06022011 vidis a ja nepisem nic ine, len presne toto a je ovela horsie, ak sa to dozvie od tretej osoby, ako od tej zeny
@anonym_49988b co som si citala, tak zaznamy byvaju vraj aj v poistovniach, jednoducho staci napr. ze niekto z rodiny by robil v zdravotnictve, ci v poistovni a nebol by zrovna diskretny, alebo by chcel mladeho muza varovat a uz je po tajomstve.
Ja by som nechcela žiť s celovekom pred ktorým skryvam niečo tak veľké … a bolo by to bremeno pre mňa a stres že nemozem sa nikdy prerieknut … neviem načo je to dobre skrývať a keď už do predu vieš že by ta mal za nemorálnu chceš to tajiť aby si ho nestratila… ale keď nato raz príde ho stratíš a možno to bude ešte horšie a mať viac následkov …
Ja by som nechcela žiť s celovekom pred ktorým skryvam niečo tak veľké … a bolo by to bremeno pre mňa a stres že nemozem sa nikdy prerieknut … neviem načo je to dobre skrývať a keď už do predu vieš že by ta mal za nemorálnu chceš to tajiť aby si ho nestratila… ale keď nato raz príde ho stratíš a možno to bude ešte horšie a mať viac následkov …
@mmmt presne tak, manzel je moja najblizsia osoba, je mi blzisi ako mama a otec, povieme si vsetko.
@anonym_autor Dost dobre nerozumiem, na co by si mu to mala vesat na nos. Aky to ma vyznam a prinos pre tvoj vztah? Preco by to pre tvojho terajsieho chlapa mala byt vazna vec a mal by o tom vediet? Ved nie s nim si vtedy bola vo vztahu. To co bolo pred nim je cisto len tvoja vec, tvoje rozhodnutie a tvoje telo. Nechapem vobec, preco to riesis... Riesit by si to s nim mala, len keby si po interupcii ostala neplodna, pre nic ine nie je dovod mu to vesat na nos preboha.

A ked by ten chlap na to prisiel, a chcel by sa rozviest, lebo by vam povedal, ze vam uz neveri. Brali by ste to, ze ok, ma na to pravo, zatajila som mu to, tak znasam dosledky? Alebo by bol za hlupaka on, ze co riesi?
@zuzana76 ano, pre mna by bol "hlupak" on, a vlastne by som to zobrala ako "ok", ze sa takehoto cloveka zbavim. Od takejto osoby nemozem vediet co cakat, co vytiahne z minulosti a viditelne vztah nie je taky dobry, nie je taky spokojny, aby taketo veci proste neriesil... pripadne riesit moze, spyta sa, porozprava, ale nebude hned za dramaqueen, co sa ide rozvadzat a hra to na "doveru". Keby som isla na interupciu pocas nasho vztahu, tajne, to by bolo klamstvo.