Poznámky na tretie dieťa
Zeny, mam doma dvoch chalanov, uz vacsich. A od narodenia druheho mi stale niekto hovori, "Tak este tretie" a "Do tretice dievcatko" a dalsie podobne frazy. Rodina, cudzi ludia v meste, kolegovia, moji kamarati, mamicky zo skolky a dokonca rodicia mojich kamaratov z detstva. Kolko krat sa s niekym stretnem v meste a vidim, ze mi pozeraju na brucho ci nejsom tehotna 🙄 Mladsi ma 4 roky. To je standart, ze takto sa ludia netaktne vypytuju? Stretvate sa s tym tie co mate dve deti rovnakeho pohlavia? Lebo ja uz neviem. Niektorim ludom uz som aj 3 krat povedala, ze dalsie neplanujeme a 4 krat su schopni sa zase spytat "kedy bude dalsie"?
Myslela som, ze ked porodim druhe dieta tak sa dostanem mimo terč tychto otazok.
Moc sa sleduješ ...ty asi to dieťa chces keď máš také reči. ..veď to je normálne že tipovali tehotenstvo
Ale vsak nech nakuka. Vsak nech ho ta jeho zvedavost aj zozerie. Je to jeho problem, nie moj. Nedokazes sa nad to povzniest? Nedokazes toto pustat jednym uchom dnu, druhym von? Lebo ja ano. Zmenit mozem len seba, inych nie. Tak som sa naucila s tym, ze ludia su kadejaki zit. A hned mi je lepsie na dusi a mam ovela menaj starosti.
ludia su nevychovani... su otazky, ktore sa proste nekladu, pretoze je to sukromna zalezitost. A pocet deti ci pohlavie k tomu patri na 100% mozno si ti ludia niekedy ani neuvedomuju, ako zufalo tym ublizia. Si predstav, ze napriklad parik, co to tretie dietatko cakal a prisiel on, takato vraj "nazavazna konverzacna otazka" moze nasypat sol do rany. napodobne moze byt par, ktory sa o dalsie dietatko snazi a nedari sa... a podobna otazka tiez nepomoze.... ale bohuzial, ludia sa vrtaju do vsetkeho. Ja som parkrat odpisala ale teda vacsina ludi si myslela, ze som sprosta ja. Ja sa velmi rada budem nezavazne bavit o comkolvek, ale nech ludia respektuju sukromie...
Tak ked je toho tak vela a casto a sama si to takto pripustas taketo reci, tak mozno naozaj nejake podvedome signaly vysielas. Neviem, to len tak uvazujem. Nieco v tom duchu...som tehotna a zrazu stretavam same tehotne. Cize jasne ze realne tych tehotnych nie je viac, len moje myslienky a pozornost je na tehotnych a tehotenstve a vsimam si ovela viac tehotne zeny, udrie mi to viac do oci, ako pred tym. Take nieco myslim. Ze tolko pozornosti venujes tym reciam. Alebo to fakt nejakym sposobom pritahujes, taketo poznamky. Neviem. No, lebo fakt je zaujimave, ze niekto sa s takymi "dristami" takmer vobec nestretava a niekto tak uplne casto a furt a od znamych i menej znamych.
@silvike toto si myslim aj ja. Ze podvedome zrejme vysielam nejaky signal. Je to na hrane nejakych ezo kecov ale ja uz fakt neviem racionalne vysvetlit preco sa stale dokola deje to iste. Nieco ako, ked clovek si stale hlada rovnaky typ chlapov a vztahy sa mu opakuju tak mna si stale hladaju rovnake typy ludi a hovoria mi dokola o tretom dietati. A pritom to je take spektrum ludi zo vsetkych oblasti mojho zivota. Kde sa pohnem tam to je. Este aj na anglictine prekladame vety a na mna vyjde odpovedat na otazku "Planujete dalsie dieta?" Ja uz si pripadam ako blazon.
@cookie29 prave preto ja tieto otazky nikdy nepokladam. Na to ci niekto planuje dieta som sa pytala raz kamosky a to bol dlhy intimny rozhovor. Ani ked je zena naozaj zjavne tehotna tak sa nepytam a cakam kym zacne konverzaciu o tehotenstve ona. Mne to pride neomalene a drze. V podstate je to to iste ako keby som sa opytala aku ochranu pri sexe pouzivate.
😀 to je k tej angline...ze to uz fakt jakeby medzi nebom a zemou bolo...vesmir ti chce tym celym nieco povedat...asi...mali by ste ist do tretieho dietata😀 (prosim brat s humorom)
Ja čakám tretie povedzme, že,, plánované,, bude tretie dievča muž to berie normálne svokor nešťastný bo není dedo pritom 2vnukov už ma
Este mi napadlo. Neostalo ti brucho po tehotenstve? Ze to ludom evokuje, ze si opat tehotna, tak nadhodia temu.
@mabose toto je hrozné. Niektorí chlapi sú totálne necitliví a bezohľadní. Vôbec nerozumia tomu ako môžu takéto poznamky ublížiť 😕
@beata_k práveže vôbec, som štíhla. Oni ani nie, že by mali pocit, že som už tehotná ale skôr ma tak ponúkajú, že spravte si ešte jedno. Pritom sami majú dve deti a vo veľa prípadoch aj rovanko ako my, dvoch chalanov.
Ale potesim ta, toto sa riesi len pokial mate male deti a ste viac na ociach. Pri velkych detoch je uz kazdemu srdecne jedno, ci bude alebo nebude surodenec, uz si na to nikto ani nespomenie.
@silvike jasné!!! A keď budem mať tri tak budem počúvať z každej strany kedy bude štvrté a takto môžem každý rok rodiť ako jabloň 😝 Mne príde, že niektorí ludia majú pocit, že spraviť si dieťa je ako zájisť si do obchodu pre chleba. 😒
Autorka, nechceš ani po viacnásobnom vysvetlení pochopiť, že tým ľuďom je to jedno a že to trepnú len tak. A tak to treba od nich aj brať a podľa toho reagovať. Žiadnym vašim kamarátom nijako nezáleží na tom, aby ste vy mali ešte ďalšie dieťa, nebudú pre to šťastnejší, ani nešťastnejší, neželajú si, aby ste vy mali ešte k chlapcom dievčatko, nič by z toho nemali. Pochop, že sa do vás nestarajú, ani vás do ďalšieho dieťaťa nenútia, sú to len reči. Nič viac. Prestaň byť na to precitlivená, fakt to preháňaš. Riešiš ešte aj to, koľkokrát sa ti kto pozrel na brucho a čo tým asi tak myslel.
Tak teraz mi to je jedno, síce hormóny a totálne precitlivena zo všetkého správy ani nemôžem sledovať hlavne keď sú tam malé deti, tá čo ja chlapca ovplyvniť nemôžem
Toto som počúvala 6 rokov. Ja som na všetky otázky odpovedala, už sa cítim stará alebo už teraz som na rodičovskom najstaršia alebo chcela by som také hotové 5 ročné....a postupne tie otázky prestali. Skús aj ty niečo vymyslieť aby to bola taká odpoveď čo im bude jasné, že táto téma je ukončená.
@h2 ale ja tomu rozumiem. Mne je tiez uplne jedno kolko ma kto deti a akeho su pohlavia. Ale za prve ja sa nepytam nikoho ci planuje deti, pracuje na dietati alebo ci budu skusat este chlapca/dievca. A za druhe zjavne je tu vela zien, ktore su v rovnakej situacii ako ja a taketo reakcie okolia nepoznaju. Takze tam musi vstupovat este nejaky faktor smerom odomna preco ja taketo reakcie okolia na svoju osobu mam a oni nie. To sa snazim rozklucovat 😉
@betulinka1 ja hovorim bud "preboha, len to nie" alebo ked je to niekto koho moc nepoznam tak "takto sme kompletni"
A kedy to prestalo? Mladsi ma 4 roky a otazok je stale rovnako.
Možno také poznámky aj počúvajú, ale hneď na to zabudnú, lebo sa na to nezameriavajú. Proste ako keď sa ťa niekto opýta, ako sa máš. Povieš, že dobre a pustíš to z hlavy. Neriešiš, prečo sa ten človek zaujíma o tvoj život a o to, ako sa máš a či tým náhodou nemyslí, že sa nemáš dobre, alebo naopak, že sa máš až príliš dobre. To, že na teba vyšla na angličtine práve tá istá otázka, je len náhoda, ktorú si si zapamätala z toho istého dôvodu. Ako tu bolo spomenuté, ako keď tehotná vidí zrazu všade samé tehotné. Nie, nie je ich zrazu okolo nej viac. Len si ich oveľa viac všíma a pamätá.
@h2 lenze ked si tehotna a vsimas si tehotne je to zvnutra von. Cize ja som tehotna a vsimam si ostatne tehule. Toto je naopak - ten podnet prisiel zvonku. Ked ti rozny ludia hovoria tu istu vec tak dokola, tak najprv si to nevsimas, neriesis. Potom si povies sak mam male dieta, casom ich to prejde. A prejde rok, dva, tri a otazky su stale tak si hovoris, co robim zle, ze sa ma stale dokola niekto ma potrebu pytat ci bude tretie. A akoze prepac ale to, ze si nemozem dat ani nealko na akcii lebo kazdy caka, ze som automaticky tehotna je teda vrchol. Drzala som suchy februar a v praci uz pomaly hladali nahradu za mna lebo som povedala, ze nepijem. Alebo, ze ti ludia ocumuju v meste brucho neni normalna spravanie. To nema so small talk nic spolocne.
A ano suhlasim, ze kazdemu moze byt jedno kolko mam deti a akeho pohlavia, ich zivot sa kvoli mojim detom nezmeni ale tak mi teda povedz preco to niekto riesi. Pochopila by som ten drobnohlad keby som povedala, ze tretie chcem a cakali by na to. Ale vsade hovorim, ze tretie nikdy.
😂😂😂musím sa smiať,je to úplne bežné,až tak moc,že netaktne sa k tomu vôbec neprikladá ,a často je to len pre podpichnutie,a stretávajú sa s takými reakciami aj ľudia,ktorí majú len jedno dieťa,takže kľud,neber to osobne😉
K tomuto: "...ale tak mi teda povedz preco to niekto riesi." Veď už som ti to pisala 3x. Nerieši to nikto. Len ty. Tie slová nič neznamenajú. Ako keby som sa ja teraz začala zamýšľať, prečo mi ľudia želajú dobrý deň, či si myslia, že ho nemám dobrý a čo ich je vôbec do toho, aký ja mám deň. NERIEŠ TO! Povedz "ďalšie dieťa neplánujeme" a tým to hasne.
@rorino no polka ludi tu pise, ze sa s tym nikdy nestretli a aj ja mam kamaratky, ktore nejsu tercom takychto reci takze asi to az take bezne neni.
@h2 Neviem aky iny dovod ma cumet zene na brucho ako to, ze rozmyslas ci je tehotna. Ako si inak odovodnit, ze ludi zaujima preco pijem birell. No asi nie preto, ze im zalezi na mojom pitnom rezime 😝
Poznam. 2 baby a kazdy ved treba chlapca este, pokracovatela rodu a blablabla... Kazdemu som to vytmavila, ze dalsie dieta uz nechceme, neplanujeme a bum, kratko na to som ostala tehotna a kazdy, ze to musi byt chlapec a ja ti ho prajem (wtf?) Tehu cele otrasne, ked mi dr oznamil, ze chlapec, tak pre mna to bolo ako info vonku svieti slnko...
Minule som ale muzovi vravela, ze kedze nezikeme na svk, mame komplikovane meno, tak si myslim, ze jeho buduca manzelka si priezvisko aj tak nevezme a deti budu mat priezvisko po nej (ak to teda bude domaca)😂😂😂 muza skoro porazilo...
🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️S tebou sa fakt nedá. Nechápeš, alebo nechceš chápať. Tak dobre, ako chceš: každého ohromne zaujíma, kedy budeš mať ďalšie dieťa, ľudia sa ani o ničom inom nerozprávajú, každý sa ti pozerá na brucho, či už ti rastie a všetci veľmi držia palce, nech je to konečne dievčatko. Tak šup, šup, choďte s mužom na to, lebo celý svet si želá jedine to, aby si ty bola tehotná a porodila dievčatko. 🙄
Spamätaj sa, prosím ťa!
My máme tri dievčatá a stále sa kde kto vypytuje, treba si to proste nevšímať.
Ked som mala 42 rokov 🤣🤣🤣 lebo to uz bolo kazdemu jasne, ze neee

@viestta pokial ti niekto nakuka na brucho pri konverzacii tak mi nepride, ze by ho to uplne nezaujimalo a bol to len small talk. Takisto ked poslem fotku s birellom a hned otazky preco pijem birell no tak pardon ale to uz clovek nemoze si dat ani nealko aby nebol hned podozrievany z tehotenstva? Ja som pod totalnym drobnohladom okolia. Ked som minule napisala, ze mam novinku do rodinneho chatu tak svagrine uz mi ku tehotenstvu gratulovali (novinkou bola nova praca) 🙄 Ano od tych babiciek a deduskov to zrejme small talk je. Ale niektore reakcie su naozaj cez ciaru.