icon

Práca na diaľku spôsobuje hádky v manželstve

29. okt 2025

Hádame sa s manželom kvôli mojej novej práci. Bola som rok nezamestnaná po rodičovskej, najmladšie dieťa išlo do škôlky a ja na úrad práce. Z toho polrok plná dávka v nezamestnanosti a druhý polrok som vykryla tým, čo som mala našetrené. Študujem, robím si kvalifikácie atď,tak som sa venovala domácnosti, deťom,štúdiu a tým pádom muž nemusel nič riešiť. Rozbehol si živnosť. Mám pocit že od tej doby ako má živnosť,tak len pracuje a pracuje. Príde domov a zas len pracuje. Ale nie v domácnosti. Jemu by sa hodilo ak by som bola doma a on mal o všetko postarané = v domácnosti nič a s deťmi len dačo, max ich dať do škôlky prípadne ísť po ne. Našla som si prácu 22 km z domu. A to je problém že je to vraj ďaleko

anonym_5033f2
29. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 nooo takto. Povedala som,nech mi necháva mesačne 500€ na stole, zaplatí za mňa odvody a môžem zostať doma. On vraví, tak ťa ja zamestnám- potom sa ma spýtal,, a keď ťa zamestnám budeš pre mňa aj pracovať? Takže to, že sa starám o domácnosť on nepovažuje za prácu. Potom z neho vyliezlo že tu bývam aj ja a celé to platí on tak prečo by mi mal dávať peniaze.
Tak som si našla prácu a zas sa mu nepáči vzdialenosť 😃
Ja neviem už čo si myslieť

@anonym_autor nevies co si myslieť? Ze si si vzala chuja porodila mu deti robis mu slúžku a chová sa k tebe ako k handre. Vecer mu s radosťou roztiahnes nohy a vychováte ďalšiu generáciu chudery a majetnickeho debila. Gratulujem. Rozum si stratila kedy?

anonym_67e744
29. okt 2025

Polrok som vykryla tym, co som mala nasetrene". Gratulujem😏 no esteze si nieco mala. A keby nie? No nic. Recnicka otazka.

anonym_0fb979
29. okt 2025

U nás je to štandard že po RD žena zariadi deti, tým pádom hľadá si prácu aby vykrila nosiť ráno aj poobede deti do/z škôlky školy. A chlap je ten čo robí ako aj pred RD. Môj robí 10 km z domu a ja robím 500 metrov z domu, teda ja mám na starosti manažment deti.

janage
30. okt 2025

Polož mužovi otázku. Ak sa zajtra stane nehoda a teba odvezú pripadne už tu nebudeš, čo by robil? Dal by deti do domova? Nepral by, neupratoval, boli by o hlade?
Tú istú otázku si položte z druhej strany. Ak by zajtra on mal nehodu, prípadne smrteľnú čo by bolo potom? Z čoho a ako by ste žili?
Dohodli ste sa, že ostaneš ešte pol roka po skončení podpory doma a budeš žiť z úspor? Nedobre.

Neviem ako v EU, ale v Amerike je toto aspoň ošetrené tým, že vieš mať predmanzelsku zmluvu, že manžel po rozvode s manželkou, ktorá sa starala o deti, domácnosť a vytvárala zázemie, aby muž mohol zarábať, dostáva od manžela výživné, aby mohla normálne žiť.

Tu nie je možnosť ničoho. Muži očakávajú, že ženy sa budú finančné podieľať na starostlivosti, ale oni sa už nechcú podieľať na chode domácnosti.
A vzniká bludný kruh. Všetci automaticky očakávajú že žena ostane doma, keď budu deti choré, keď niečo prispôsobí svoju prácu. Potom majú ženy problém sa zamestnať, majú nižšie platy a toto je zas argument muža, že on zarába viac, tak on sa prispôsobovať nebude.

sense
30. okt 2025

Tak to si vykryvala pol roka doma zo svojich úspor a on ti vykrikuje koľko on zarobí. No domácnosť je aj jeho a deti tiež. 22km nie je diaľka .
On si len zvykol na pohodlie.ze nemusí doma nič robiť a nič riešiť. Keď tak dobre zaraba a ešte to aj vykrikuje tak nech nájme upratovačku alebo opatrovateľku ktorá sa o tie deti postará keď budete z domu obaja

janage
30. okt 2025

A veru rozvod či rozchod môže prísť aj po 10 rokoch, 15 aj 20.
A pozor ak žena nesúhlasí s tým, že celá domácnosť je na nej, potom jej ešte ten tvoj bude vykrikovať, že je zlá matka.
Sebecká, ktorá nechce, aby ste sa mali dobre ako rodina, ved on to robí pre ňu a deti a ona taky sebec, no sklamaný je z nej.
Strašne je, že samé ženy, matky tých chlapov takéto zmýšľanie ešte v nich podporujú.
Že žena sa ma prispôsobiť rodine, aby stihlala a zároveň má tak pracovať, aby bola sebestačnosť keby niečo.

Mužovi by som povedala, že práce sa nevzdám. Takže máme ako rodina tieto možnosti.
1.najde ti zamestnanie bližšie sa rovnaký plat a benefičný
2.najdete spôsob akým poriesite vyzdvihovanie deti - suseda, známy, niekto cudzí s odporúčaniami.
3. Dohodnete sa čo v prípade OČR- lebo úprimne ak budeš každé 2 týždne doma s chorými deťmi, tvoja práca nebude mať dlhé trvanie
4.Date si tiež rámec dokedy bude jeho rozbiehanie firmy a pracovná vyťaženosť 24/7 trvať. Napr. pol roka
Nemusíte predsa všetko riešiť osobne, na niečo si môžete zabezpečiť pomoc, tak, aby mal každý vhodné podmienky.
Napr.aj ty ak sa potrebuješ učiť a on nijako nemôže, tak sa uč poobede a na ten čas k deťom výpomoc.
Alebo miesto varenia, upratovania sa venuj deťom a čas miesto domácich prác venuj učeniu.
Jednoducho ak muž chce, aby bol rešpektovaný, musi aj on rešpektovať teba a deti. Či, ale u toho svojho pochodíš neviem.

janage
30. okt 2025

Paci sa paragraf 18 zákona o rodine prvá veta

Muž a žena majú v manželstve rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Sú povinní žiť spolu, byť si verní, vzájomne si pomáhať a vytvárať zdravé rodinné prostredie.

katarinanana
30. okt 2025
@anonym_autor

Prišla som za ním navečer či by nemohol ísť už dnu k deťom a byť s nimi, nakoľko sa potrebujem učiť v kľude na skúšku. A on že nemôže lebo robí cenovú ponuku. Rieši len seba a svoje veci.
K mojej práci sa vyjadril ako budem stíhať dávať deti do škôlky keď budem pracovať až 22 km od domu čo je pol hodina cca cesty. No celé zle. To ani do práce nemôžem chodiť? Prečo sa mám ja stále pozerať na to či ja vyzdvihnem deti ? Doteraz som ich riešila len ja,bola doma, behala po lekároch

@anonym_autor mala som takýto vzťah a ukončila som ho. Teraz mám partnera, ktorý ma podporuje v štúdiu aj praci na diaľku. Chodím 200 km do práce raz za týždeň. Bála som sa, aká som hrozná matka keď som šla na ďalšiu VŠ, ale partner ma neustále podporuje, že je to normálne. Možno je rozdiel v tom, že tento druhý partner dobre vie, že som už bola zvyknutá sa o rodinu starať aj ako single matka a bola som s tým úplne OK. A tak som s ním, lebo chcem, a nie preto že by som ho potrebovala. Muži si musia uvedomiť, že sme s nimi lebo chceme a nie preto lebo musíme, vtedy sa k nám správajú ako k rovnocenným partnerkám. Ten tvoj si to neuvedomuje.

katarinanana
30. okt 2025
@anonym_5033f2

@anonym_autor nevies co si myslieť? Ze si si vzala chuja porodila mu deti robis mu slúžku a chová sa k tebe ako k handre. Vecer mu s radosťou roztiahnes nohy a vychováte ďalšiu generáciu chudery a majetnickeho debila. Gratulujem. Rozum si stratila kedy?

@anonym_5033f2 ja nerozumiem, preco autorku osocujete. Mate komplexy? Potrebujete sa vyvysovat? Asi hej, musite mat velmi nizke sebavedomie ked takto davate dole inych ludi. Jasne ze to nie je ideálna situacia. Ale ak by ste mali trochu zivotnych skusenosti a sebavedomia, nikdy by ste takto nereagovali.

anonym_5033f2
30. okt 2025
@katarinanana

@anonym_5033f2 ja nerozumiem, preco autorku osocujete. Mate komplexy? Potrebujete sa vyvysovat? Asi hej, musite mat velmi nizke sebavedomie ked takto davate dole inych ludi. Jasne ze to nie je ideálna situacia. Ale ak by ste mali trochu zivotnych skusenosti a sebavedomia, nikdy by ste takto nereagovali.

@katarinanana nízke sebavedomie a hlavne sebahodnotu ma akurát tak autorka. Pomenovanie skutočnosti nie je osočovanie. Asi vela rozumu nepobrala, ked nevie co znamená ekonomické tyranie. Ale teda co z toho, co som napisala nie je pravda? To som este bola mila. ok nech si s ním este porobí pár deti, ale naco sem potom píše. Ma pekne jasne vysvetliť manželovi ze rodicia su obaja a rozdeliť tomu adekvátne domáce práce a starostlivosť o deti. A aby mi muž zakazoval a selektoval prácu? Taku este nehrali

margotka17
30. okt 2025

@anonym_autor 22 km nič nie je. Moja sestra dochádza 73 km. Keď začínala chodila busom s jedným prestupom. Ráno o 5.00 už stála na zastávke a do práce došla na 7.00. , končíla o 15.30, opäť utekala na bus a doma bola o 18.00. Teraz už jazdí autom. Čas cestovania sa skrátil.

simca06022011
30. okt 2025

No.. ak ta chce zamestnat, tak sa nechaj zamestnat = s riadnym platom. Ale to on sa citi velmi ako hrdina, lebo neviem ci tolko s rozbehnutou zivnostou zarobi.
Jednoznacne by som poriesila to, ze deti rano odnesiem a vyzdivhne ich on.
A inak toto je nova doba, tem je tu milion.. fifty/fifty, ale len naklady, nie povinnosti. Je smiesne si mysliet ze zena bude platit polovicu vsetkeho a chodit do prace a zaroven aj sa starat o vsetko doma a chlap pride domov z prace a riesi len seba...
Problem je ze si zvykol, a odvykanie boli = ked sa prisposbis, bude horsie, ak by si sa u neho aj zamestnala, budes mu vlastne robit "poddanu" a zase si bude on napislat aky je cool, lebo ta plati a budes pocuvat a robit co povie a starat sa o vsetko, ved on nosi peniaze. A TO FAKT viem o com hovorim. Toto utni hned na zaciatku, su to aj jeho deti, vyzdvihne si, inak tam ostanu. V skolke dostanu cislo na ocka, ze ON vyzdvihuje deti zo skolky. pracovnu dobu mas este celkom v pohoed.. za mna su horsie tie do 17...

Inak mamy, ked konecne zacnete riesit otvaracie doby skolok? je nemyslitelne, aby niektore skolky mali v 21storoci otvorene do 16tej, toto nech si zriadovatelia a vsetci poriesia, aj ZS maju kluby bezne do 17tej, sukromne jasle/skolky ani jedna kde sme bola nebola do 16tej... a mestska skolka bola sice oficialne do 16:30 ale riaditelka po nas hulakala ked sme prisli 16:20 pre deti :D
Ta doba sa ma praci rodicov prisposobit. Ani potraviny nie su otvorene 22-06 lebo ludia vtedy spia...

lienka.7
30. okt 2025
@simca06022011

No.. ak ta chce zamestnat, tak sa nechaj zamestnat = s riadnym platom. Ale to on sa citi velmi ako hrdina, lebo neviem ci tolko s rozbehnutou zivnostou zarobi.
A inak toto je nova doba, tem je tu milion.. fifty/fifty, ale len naklady, nie povinnosti. Je smiesne si mysliet ze zena bude platit polovicu vsetkeho a chodit do prace a zaroven aj sa starat o vsetko doma a chlap pride domov z prace a riesi len seba...
Problem je ze si zvykol, a odvykanie boli = ked sa prisposbis, bude horsie, ak by si sa u neho aj zamestnala, budes mu vlastne robit "poddanu" a zase si bude on napislat aky je cool, lebo ta plati a budes pocuvat a robit co povie a starat sa o vsetko, ved on nosi peniaze. A TO FAKT viem o com hovorim. Toto utni hned na zaciatku, su to aj jeho deti, vyzdvihne si, inak tam ostanu. V skolke dostanu cislo na ocka, ze ON vyzdvihuje deti zo skolky. pracovnu dobu mas este celkom v pohoed.. za mna su horsie tie do 17...

Inak mamy, ked konecne zacnete riesit otvaracie doby skolok? je nemyslitelne, aby niektore skolky mali v 21storoci otvorene do 16tej, toto nech si zriadovatelia a vsetci poriesia, aj ZS maju kluby bezne do 17tej, sukromne jasle/skolky ani jedna kde sme bola nebola do 16tej... a mestska skolka bola sice oficialne do 16:30 ale riaditelka po nas hulakala ked sme prisli 16:20 pre deti :D
Ta doba sa ma praci rodicov prisposobit. Ani potraviny nie su otvorene 22-06 lebo ludia vtedy spia...

@simca06022011 ak ju aj zamestná, tak pochybujem, že ju bude platiť ako normálneho zamestnanca, myslím teraz regulárny plat. Bude mať byt rada, že za ňu zaplati odvody, keď v podstate nič nerobí (v jeho ponímaní samozrejme). A bude de facto bez peňazí.

simca06022011
30. okt 2025
@lienka.7

@simca06022011 ak ju aj zamestná, tak pochybujem, že ju bude platiť ako normálneho zamestnanca, myslím teraz regulárny plat. Bude mať byt rada, že za ňu zaplati odvody, keď v podstate nič nerobí (v jeho ponímaní samozrejme). A bude de facto bez peňazí.

@lienka.7 ak ju zamestna, nema inu moznost ako ju realne platit

katarinanana
30. okt 2025
@anonym_5033f2

@katarinanana nízke sebavedomie a hlavne sebahodnotu ma akurát tak autorka. Pomenovanie skutočnosti nie je osočovanie. Asi vela rozumu nepobrala, ked nevie co znamená ekonomické tyranie. Ale teda co z toho, co som napisala nie je pravda? To som este bola mila. ok nech si s ním este porobí pár deti, ale naco sem potom píše. Ma pekne jasne vysvetliť manželovi ze rodicia su obaja a rozdeliť tomu adekvátne domáce práce a starostlivosť o deti. A aby mi muž zakazoval a selektoval prácu? Taku este nehrali

@anonym_5033f2 lenže ona si je toho vedomá.

bomba36
30. okt 2025

Tá osoba, ktorá prepisuje názvy diskusií zrejme nemá šajnu, čo je práca na diaľku.

danieli
30. okt 2025

Manzel opat raz poklad hodny zakopania na zahrade…ja ja ja jenom jaaaa…nasla by som si aspon polovicny uvazok, neboj deti odrastu, bude lepsie, muza najskor nezmenis, ale mozno sa spamata ked budu deti starsie a on nebude poznat meno ich najlepsieho kamarata, ci ake jedlo maju najradsej, kazdopadne s vacsimi detmi vacsia sloboda

lienka.7
30. okt 2025
@simca06022011

@lienka.7 ak ju zamestna, nema inu moznost ako ju realne platit

@simca06022011 určite nie 😉

evansova
30. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor mne príde ako úplný nonsense fixovať sa na to, že pracovať chcem v okruhu 5km od domu (v tomto prípade tvoj manžel), veď to nie je reálne. Ja tiež "dochádzam" 25km do práce v rámci BA a neberiem to ako niečo divné.
Nuž ale ak je jeho predstava, že máš byť doma a starať sa o všetko, tak mu k tomu vystav faktúru - budeš pracovať z domu, pracovná doba 8 hod plus 30 min na obed, a za tých 8 hodín navaríš, upraceš, operieš, ožehlíš, postaráš sa o deti. Po 8 hod "padla" a už ste obaja rodičia, takže sa budete deťom venovať obaja, budete mať čas na psychohygienu (či už sa budeš hrať na mobile, čítať knihu alebo pôjdeš do fitka) obaja rovnakým dielom. Ak chce, aby si potiahla dlhšie ako kuchárka / upratovačka / babysitterka, tak ti zaplatí nadčasy, samozrejme po dohode s tebou. A nech nezabudne na odvody do sociálky, zdravotky a dôchodok.
Alebo sa vrátiš do práce, platiť ťa bude niekto cudzí za tvoj výkon, zaplatí ti aj odvody a mimo práce budete obaja rodičia a partneri.

@sissy27 Mne by to nenapadlo, ale je to perfektná rada.

evansova
30. okt 2025
@sense

Tak to si vykryvala pol roka doma zo svojich úspor a on ti vykrikuje koľko on zarobí. No domácnosť je aj jeho a deti tiež. 22km nie je diaľka .
On si len zvykol na pohodlie.ze nemusí doma nič robiť a nič riešiť. Keď tak dobre zaraba a ešte to aj vykrikuje tak nech nájme upratovačku alebo opatrovateľku ktorá sa o tie deti postará keď budete z domu obaja

@sense Výborne!

vler
30. okt 2025

@anonym_autor toto je cele zle. Ako uz bolo spomenute, mali ste mat uz pred detmi dohodu ako budete fungovat ked deti pojdu do skolky, skoly. A to ze si polroka pokryla zo svojich uspor, to si nemala v manzelstve navrhnut alebo dovolit. To mate uplne oddelene financie? Kto vlastni a plati vase byvanie?

zub_casu
30. okt 2025
@lukbe

22 km je nič. Problém nie je vzdialenosť, problem je tvoj neempaticy muž.

@lukbe ak svojou zivnostou/podnikatelskou cinnostou zabezpeci dostatok financii pre rodinu, tak naco ženu do prace? Roboty je doma dosť, na deti niekto musi dávať pozor. On nerobí biznis pre seba, ale preto, aby ich nakrmil. Ak mu to nevynasa, tak to je ina vec, ale ak zarába dosť, tak prečo zase feministka čo nevydrží doma s deťmi musí rýpať do pracujúceho manžela .

anonym_8245d7
30. okt 2025
@zub_casu

@lukbe ak svojou zivnostou/podnikatelskou cinnostou zabezpeci dostatok financii pre rodinu, tak naco ženu do prace? Roboty je doma dosť, na deti niekto musi dávať pozor. On nerobí biznis pre seba, ale preto, aby ich nakrmil. Ak mu to nevynasa, tak to je ina vec, ale ak zarába dosť, tak prečo zase feministka čo nevydrží doma s deťmi musí rýpať do pracujúceho manžela .

Autorka vobec nie je " feministka". Po prve, pisala ze jeden polrok pokryla vlastnymi usporami, takze muz ju "nekrmi". Po druhe, uz jej vytkol byvanie. To je presne muz od ktoreho je riziko ostat zavisla, a autorka rozmysla spravne ze potrebuje svoj vlastny prijem

sissy27
30. okt 2025
@simca06022011

@simca06022011 s tymi skolkami absolutny suhlas - neviem ako je to teraz, ale ked dcera chodila do skolky, tak normalne ak nejake % rodicov (tusim 20% ? ) poziadalo o zmenu prevadzkovych hodin, tak museli vyhoviet. U nas je skolka od 6:30 do 17, nechapem, kto
pracujuci ma moznost vyzdvihovat dieta o 15. Snad len ak pracuje na polovicny, z domu alebo o 5 rano.

zub_casu
30. okt 2025
@anonym_8245d7

Autorka vobec nie je " feministka". Po prve, pisala ze jeden polrok pokryla vlastnymi usporami, takze muz ju "nekrmi". Po druhe, uz jej vytkol byvanie. To je presne muz od ktoreho je riziko ostat zavisla, a autorka rozmysla spravne ze potrebuje svoj vlastny prijem

@anonym_8245d7 múdro, dobre robí... nečítal som medzi riadkami, držím palce

sissy27
30. okt 2025
@evansova

@sissy27 Mne by to nenapadlo, ale je to perfektná rada.

@evansova a to som este nezapocitala sexualne sluzby ☝️😂
Ale vazne - ak sa muzovi zda, ze starostlivost o deti a domacnost je nic, tak nech sa paci, moze sa starat, ved ked je to nic tak to nemoze byt narocne, to v pohode zvladne, nie? A ked nezvladne, tak si bude musiet zaplatit cudziu gazdinu (co mu sposobi lahsi infarkt, ked bude pocut tu sumu) alebo si konecne zacne vazit svoju zenu.

lukbe
30. okt 2025
@zub_casu

@zub_casu vôbec nie feministka, môže nastať situácia, ze mužovi to krachne, ze od nej odíde a jej nedostane nič, len oci pre plac , žiadna prax, žiadne odpracované roky.

belbel
30. okt 2025
@sissy27

@simca06022011 s tymi skolkami absolutny suhlas - neviem ako je to teraz, ale ked dcera chodila do skolky, tak normalne ak nejake % rodicov (tusim 20% ? ) poziadalo o zmenu prevadzkovych hodin, tak museli vyhoviet. U nas je skolka od 6:30 do 17, nechapem, kto
pracujuci ma moznost vyzdvihovat dieta o 15. Snad len ak pracuje na polovicny, z domu alebo o 5 rano.

@sissy27 áno, síce dávnejsie už, ale u nás sa vždy hodiny od -do v škôlke odhlasovali na rodičovskom a dalo sa to myslím aj prehodnotiť počas šk.roku

simca06022011
31. okt 2025
@sissy27

@sissy27 vacsinou sa daju uchlacholit alebo zastrasit v skole s tym, ze nic nie je mozne a takto to ma byt, rodic ma byt s dietatom, ucitelky nemozu chodit domov tiez neskoro atd atd... keby sa nedali = ziadali by zmeny urcite by s tym nieco robili. Dnes nezijeme ako pred 40rokmi, kde rodiny byvali casto pobliz, babky v 54-55r na dochodkku a veselo si chodili po vnucata...

simca06022011
31. okt 2025
@zub_casu

@zub_casu toto by bolo pekne a super, problem je ze oni nemaju viditelne harmocnicky vztah zalozeny na tom, ze otec nosi peniaze, stara sa rodinu rad a mama zabezpecuje domacnost a deti a pohodu. U nich je mama zije zo vzduchu= stara sa o deti, a pan si robi co chce. Co je velmi caste... a v dnesnej dobe, tazko povedat, ako by to vyzeralo za 10-20rokov... u nas toto nie je nijak upravovane, zeny chranene pred tym, ze sa napr aj vzdaju "kariery" v prospech rodiny.