icon

Práca na diaľku spôsobuje hádky v manželstve

29. okt 2025

Hádame sa s manželom kvôli mojej novej práci. Bola som rok nezamestnaná po rodičovskej, najmladšie dieťa išlo do škôlky a ja na úrad práce. Z toho polrok plná dávka v nezamestnanosti a druhý polrok som vykryla tým, čo som mala našetrené. Študujem, robím si kvalifikácie atď,tak som sa venovala domácnosti, deťom,štúdiu a tým pádom muž nemusel nič riešiť. Rozbehol si živnosť. Mám pocit že od tej doby ako má živnosť,tak len pracuje a pracuje. Príde domov a zas len pracuje. Ale nie v domácnosti. Jemu by sa hodilo ak by som bola doma a on mal o všetko postarané = v domácnosti nič a s deťmi len dačo, max ich dať do škôlky prípadne ísť po ne. Našla som si prácu 22 km z domu. A to je problém že je to vraj ďaleko

Strana
z3
autor
29. okt 2025

Prišla som za ním navečer či by nemohol ísť už dnu k deťom a byť s nimi, nakoľko sa potrebujem učiť v kľude na skúšku. A on že nemôže lebo robí cenovú ponuku. Rieši len seba a svoje veci.
K mojej práci sa vyjadril ako budem stíhať dávať deti do škôlky keď budem pracovať až 22 km od domu čo je pol hodina cca cesty. No celé zle. To ani do práce nemôžem chodiť? Prečo sa mám ja stále pozerať na to či ja vyzdvihnem deti ? Doteraz som ich riešila len ja,bola doma, behala po lekároch

sissy27
29. okt 2025

@anonym_autor mne príde ako úplný nonsense fixovať sa na to, že pracovať chcem v okruhu 5km od domu (v tomto prípade tvoj manžel), veď to nie je reálne. Ja tiež "dochádzam" 25km do práce v rámci BA a neberiem to ako niečo divné.
Nuž ale ak je jeho predstava, že máš byť doma a starať sa o všetko, tak mu k tomu vystav faktúru - budeš pracovať z domu, pracovná doba 8 hod plus 30 min na obed, a za tých 8 hodín navaríš, upraceš, operieš, ožehlíš, postaráš sa o deti. Po 8 hod "padla" a už ste obaja rodičia, takže sa budete deťom venovať obaja, budete mať čas na psychohygienu (či už sa budeš hrať na mobile, čítať knihu alebo pôjdeš do fitka) obaja rovnakým dielom. Ak chce, aby si potiahla dlhšie ako kuchárka / upratovačka / babysitterka, tak ti zaplatí nadčasy, samozrejme po dohode s tebou. A nech nezabudne na odvody do sociálky, zdravotky a dôchodok.
Alebo sa vrátiš do práce, platiť ťa bude niekto cudzí za tvoj výkon, zaplatí ti aj odvody a mimo práce budete obaja rodičia a partneri.

anjelicek26
29. okt 2025

Ved trosku okresat emocie a najst kompromisy, on bude rano deti vozit, ty ich budes vyberat poobede, ty sa do prace dostanes skor, vybavene. Ta "dialka" je na skok... vobec by som sa nebavila o tom, ze nebudem pracovat... tie rozchody manzelstiev vo vyssom veku a dochodky zien su tak ubohe niektorych, kvoli takymto "napadom" v produktivnom veku....

autor
29. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor mne príde ako úplný nonsense fixovať sa na to, že pracovať chcem v okruhu 5km od domu (v tomto prípade tvoj manžel), veď to nie je reálne. Ja tiež "dochádzam" 25km do práce v rámci BA a neberiem to ako niečo divné.
Nuž ale ak je jeho predstava, že máš byť doma a starať sa o všetko, tak mu k tomu vystav faktúru - budeš pracovať z domu, pracovná doba 8 hod plus 30 min na obed, a za tých 8 hodín navaríš, upraceš, operieš, ožehlíš, postaráš sa o deti. Po 8 hod "padla" a už ste obaja rodičia, takže sa budete deťom venovať obaja, budete mať čas na psychohygienu (či už sa budeš hrať na mobile, čítať knihu alebo pôjdeš do fitka) obaja rovnakým dielom. Ak chce, aby si potiahla dlhšie ako kuchárka / upratovačka / babysitterka, tak ti zaplatí nadčasy, samozrejme po dohode s tebou. A nech nezabudne na odvody do sociálky, zdravotky a dôchodok.
Alebo sa vrátiš do práce, platiť ťa bude niekto cudzí za tvoj výkon, zaplatí ti aj odvody a mimo práce budete obaja rodičia a partneri.

@sissy27 veď 22 km nie je až tak veľa
On napríklad teraz robí zakazku 45 km od domu a keď som to spomenula tak ale že sa mám pozrieť za aké peniaze pracuje jemu sa to oplatí a bla bla
Nikdy som sa mu nemiešala do práce ani do diaľky ani nič také ale keď chcem ja niečo tak špekulujem a vymýšľam a nič mu nie je dobré

lukbe
29. okt 2025

22 km je nič. Problém nie je vzdialenosť, problem je tvoj neempaticy muž.

sissy27
29. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 veď 22 km nie je až tak veľa
On napríklad teraz robí zakazku 45 km od domu a keď som to spomenula tak ale že sa mám pozrieť za aké peniaze pracuje jemu sa to oplatí a bla bla
Nikdy som sa mu nemiešala do práce ani do diaľky ani nič také ale keď chcem ja niečo tak špekulujem a vymýšľam a nič mu nie je dobré

@anonym_autor ako som písala vyššie - daj mu podmienky, za akých si ochotná zostať doma. A otrepať mu o hlavu rodné listy detí a pripomenúť, že je rovnaký rodič ako ty, s rovnakými právami aj povinnosťami voči deťom.
Jasné, zvykol si na full servis, teraz mu stiahlo riť, že bude musieť niečo robiť a nedajboh nebude mať teplé jedlo každý deň na stole.

lienka.7
29. okt 2025

@anonym_autor problém nie je vo vzdialenosti, ale v tvojom mužovi. On si zvykol, ze ty sa o všetko postaras a on ma komfort. Aj keby si robila v potravinách oproti bytovke, mal by problém.

lukbe
29. okt 2025

A doma nezostaň. Moze to skončiť, ze on si raz odíde a tebe nezostane nič, ani len roky do dôchodku.

autor
29. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor ako som písala vyššie - daj mu podmienky, za akých si ochotná zostať doma. A otrepať mu o hlavu rodné listy detí a pripomenúť, že je rovnaký rodič ako ty, s rovnakými právami aj povinnosťami voči deťom.
Jasné, zvykol si na full servis, teraz mu stiahlo riť, že bude musieť niečo robiť a nedajboh nebude mať teplé jedlo každý deň na stole.

@sissy27 nooo takto. Povedala som,nech mi necháva mesačne 500€ na stole, zaplatí za mňa odvody a môžem zostať doma. On vraví, tak ťa ja zamestnám- potom sa ma spýtal,, a keď ťa zamestnám budeš pre mňa aj pracovať? Takže to, že sa starám o domácnosť on nepovažuje za prácu. Potom z neho vyliezlo že tu bývam aj ja a celé to platí on tak prečo by mi mal dávať peniaze.
Tak som si našla prácu a zas sa mu nepáči vzdialenosť 😃
Ja neviem už čo si myslieť

autor
29. okt 2025
@anjelicek26

Ved trosku okresat emocie a najst kompromisy, on bude rano deti vozit, ty ich budes vyberat poobede, ty sa do prace dostanes skor, vybavene. Ta "dialka" je na skok... vobec by som sa nebavila o tom, ze nebudem pracovat... tie rozchody manzelstiev vo vyssom veku a dochodky zien su tak ubohe niektorych, kvoli takymto "napadom" v produktivnom veku....

@anjelicek26 pri tej vzdialenosti by som nestíhala ani ísť pre deti škôlky. Pracovná doba od 7:00- 15:30 a škôlka je do 16:00
Pol hodiny autom práveže

sissy27
29. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 nooo takto. Povedala som,nech mi necháva mesačne 500€ na stole, zaplatí za mňa odvody a môžem zostať doma. On vraví, tak ťa ja zamestnám- potom sa ma spýtal,, a keď ťa zamestnám budeš pre mňa aj pracovať? Takže to, že sa starám o domácnosť on nepovažuje za prácu. Potom z neho vyliezlo že tu bývam aj ja a celé to platí on tak prečo by mi mal dávať peniaze.
Tak som si našla prácu a zas sa mu nepáči vzdialenosť 😃
Ja neviem už čo si myslieť

@anonym_autor 500€ ?? to si z lacného kraja, veď nech sa pánko pozrie, koľko stojí upratovačka, kuchárka, baby sitterka. Keď to podľa neho nie je práca, tak to nerob, nech si to spraví sám.
A ten argument o bývaní - hodila by som mu na stôl polovicu nákladov na bývanie a nech sa stará.

7miriam77
29. okt 2025

Jednoducho necuvni, manžel si očividne zvykol na komfort ničnerobenia v domácnosti. Veď predsa deti sú aj jeho a domácnosť tiež...treba podeliť povinnosti a hotovo. Ak cuvnes teraz a vzdas sa tej práce, potom s ním nehnes už nikdy. ... uvidíš, že si nájdete cestu ako to zvládať...nie ste predsa jediní pracujúci rodičia detí

autor
29. okt 2025
@7miriam77

Jednoducho necuvni, manžel si očividne zvykol na komfort ničnerobenia v domácnosti. Veď predsa deti sú aj jeho a domácnosť tiež...treba podeliť povinnosti a hotovo. Ak cuvnes teraz a vzdas sa tej práce, potom s ním nehnes už nikdy. ... uvidíš, že si nájdete cestu ako to zvládať...nie ste predsa jediní pracujúci rodičia detí

@7miriam77 raz som už cuvla, s tým, že budem na neplatením na úrade ešte evidovaná,lebo rozbiehal živnosť a hodilo sa aby som mala na starosť deti len ja. Lenže teraz už chcem ísť do práce,medzi ľudí, zmeniť prostredie. Som v jednom kolotoči

autor
29. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor 500€ ?? to si z lacného kraja, veď nech sa pánko pozrie, koľko stojí upratovačka, kuchárka, baby sitterka. Keď to podľa neho nie je práca, tak to nerob, nech si to spraví sám.
A ten argument o bývaní - hodila by som mu na stôl polovicu nákladov na bývanie a nech sa stará.

@sissy27 to som len tak trepla lebo som v tej sume cca mala rodičovský ten vyšší

alickapusinka
29. okt 2025

Radšej si šetrí a odkladaj bokom.Ak by došlo k rozvode aby si mala aj úspory.Toto dobre nevyzera odrazu je pán podnikateľ čo ak pán podnikateľ prestane mať zákazky a čo TY prečo by si mala na jeho želanie byť doma.Potrebuješ kolektív a hlavne finančnu slobodu. Aby neskôr sa môže stať môže dôjsť aj k rozvodu nikdy nevieš aby si mala na rozbeh.Aby si nemusela počitať či môžeš alebo nie. Takeho maniere chlapa by som netrpela rozdelila by som prácu v domacnosti ked ste si deti robili bol pri tom.Postarať sa o deti že donesie domov výplatu nie je starostlivosť je to nútnosť.Deti musia vidieť že otec sa tiež ma zapajať do chodu domacnosti.Toto by som absolutne netoloerovala.Ine je dospele deti ktore maju už svoje zaujmi a maju kamarátov školu študium a ine je mať deti v základnej škole a v škôlke.Príkald nedajbože všetko sa môže stať potrebovala by si nahdoou nahlu hospitalizaciu na pár dni tak čo bude robiť ved sa musi postarať o deti či ako.

anjelicek26
29. okt 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 pri tej vzdialenosti by som nestíhala ani ísť pre deti škôlky. Pracovná doba od 7:00- 15:30 a škôlka je do 16:00
Pol hodiny autom práveže

@anonym_autor skolka, co by mala dlhsie otvorene v okoli nie je? Buduci zamestnavatel by sa nevedel s tebou dohodnut na skrateny uväzok (pol hodina denne menej a stihas deti), skus tak...

autor
29. okt 2025
@anjelicek26

@anonym_autor skolka, co by mala dlhsie otvorene v okoli nie je? Buduci zamestnavatel by sa nevedel s tebou dohodnut na skrateny uväzok (pol hodina denne menej a stihas deti), skus tak...

@anjelicek26 u nás v meste sú všetky škôlky do 4, len súkromné jasle do 16:30 ale to je pre malé detičky a do inej škôlky nie sú kapacity, moje deti vzali podľa bydliska aj keď som mala prihlášku na meste do inej škôlky

katkaseiner
29. okt 2025

Sranda ze manzelovi vadi 22 km... cca tolko to mam do najblizsieho mesta a takmer aj spat. Ja ale dochadzam do BA 100km, vlakom hodina plus MHD ako to vyjde... autom do 1,5 hodiny podla premavky. Mna by za taku pracu asi rovno zastrelil, vsak? sorry, len obrazne to myslim... nech sa tesi ze si si vobec nasla tak blizko robotu. A hlavne mu nepadne korunka ak dieta odvezie on rano (ty pojdes skor) a po robote vyzdvihnes ty - on sa teda nemusi uz vobec prisposobovat.

krasneleto
29. okt 2025

@anonym_autor 22 km praca od domu nie je daleko... ak pracuje na zivnost, super , este lepsie ak sa mu dari.. ak sa mu dari natolko, ze sa potrebuje venovat praci a nie detom, tiez je to cesta , ale aj s danou k tomu... ak to ale aj tak povazujete za nevykrytelne, zariadte si studentku na vyzdvihovanie deti a cas, kym prides z prace....

derdia
29. okt 2025

@anonym_autor ano je to jeho jesitnost lebo sa mu nechce riesit deti... Chce si zit dalej svoje na co je zvyknuty...takze na toze mal full servis...
Absolutne neries.
Rozdel starostlivost o detia nech sa zariadi....

kiki68
29. okt 2025

Ved si vezmite opatrovatelku pre deti a domacnost.

salome123
29. okt 2025

deti nemozu ist do skolky v mieste tvojej prace?

anonym_ff880d
29. okt 2025

A možno nie je problém tých 22km, ale to, že nestíha deti ani odviesť ani vyzdvihnúť zo škôlky. To je na jedného fakt dosť a keď ešte manžel podniká, má zákazky, tak ho to môže ohroziť...

autor
29. okt 2025
@anonym_ff880d

A možno nie je problém tých 22km, ale to, že nestíha deti ani odviesť ani vyzdvihnúť zo škôlky. To je na jedného fakt dosť a keď ešte manžel podniká, má zákazky, tak ho to môže ohroziť...

@anonym_ff880d ohrozená som akurát tak ja

lenkahvh
29. okt 2025
@lukbe

22 km je nič. Problém nie je vzdialenosť, problem je tvoj neempaticy muž.

@lukbe slovo neempaticky je eufemizmus najvacsieho rangu 🙂

anonym_5b5421
29. okt 2025
@anonym_ff880d

@anonym_ff880d problem je to, ze ten chlap je chuj, ano je ohrozeny, ale zjavne na duchu

anonym_ff880d
29. okt 2025
@anonym_5b5421

@anonym_ff880d problem je to, ze ten chlap je chuj, ano je ohrozeny, ale zjavne na duchu

@anonym_5b5421 netvrdim, že nie je, ale na druhej strane si predstav, že by ti tvoj muž povedal, že mení prácu a deti budeš voziť iba ty. Tiež by si nebola nadšená a je možné, že by to bolo priam nerealizovateľne.
Preto je dôležitá komunikácia a hľadanie riešení spoločne - u nich možno niekto na výpomoc, možno iná práca, uprava prac.doby ...
A netvarme sa, že podnikanie znamená časovú slobodu,zväčša je to naopak...(minimálne v začiatkoch)

f333
29. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_ff880d ohrozená som akurát tak ja

@anonym_autor Problemom tvojim a tvojho muza nie je prvotne to,ze budes dochadzat 22 km do prace.Ale to, ze ste si na zaciatku pred manzestvom a plodenim deti nevydiskutovali svoje jasne postoje ohladne seba a fungovania vasej rodiny.Cize svoje moznosti ,schopnosti finacneoh ohodnotenia prace, moznosti sutdovania v manzelstve a fungovania vasej rodiny.Arelita po statnych davkach vas valcuje.
je jasne,ze manzel ta zivit nehodlal. Ale chel model, staraj sa o domacnost,prines peniaze a neotravuj s podielanim sa na sprave domacnosti.
Ato sinevedla,koho si beries? Aon nevdel,ze si berie manzelku bez nejakeho velkeho vzdelania akvalifikacie,ktora neprnesie do damacnosti ani znacnu sumu veno, ani finacie z prace?
Cize deti ste splodili,poctali s davkami ateraz ekd pominuli, spomenuuli ste si,ze treba aj zivot financovat.Azistlili ste obaja realitu,ze mate deti a na tie treba prihlaidat,ale uz financie na sluzby pre ne nemate.
Tieto veci ste mali mat pr ekonzultovane prd plodenim deti.
Cize kolko vas bude tat ,ak ty budes v domacnosti /cize ma ti platit odvody a zdr.poistenie/ >pluds setrnia na dochodok privatne, bud etrba do budcnosti pocitat aj stym,ze bud ezavedena aj dedicka dan,ak by prslo kumttiu vlastnbika. V Nemcku moho rodin musi predat nehnutelnost,ked pride na dedicku dan.
Suhlasil manzel s tvbojim studiom pocas manzelstva? As akym vyslekom co sa tyka financii ste pocitali ,ked studium ukoncis?

Vies, vzap.svete zeny sice pracuju na part time,ale dochodky maju potom nizke
V Nemecku c kajinach vybaleho DDR maju omnoho vysie dochdky zeny,ako ,ako tie zapadonemecke.Proze tie pacovali na part time alebo boli v domacnosti. A teraz je ich dochdok omoho nizsi. A ked zomrel manzel ci sa rozviedli,tak maju problem prezit same z dochodku.
Takze byt tebou /uz je sic e5 minut po 12 / trvam na prbrati situacie a jasne si stanovit pravidla fungovania.
Ciize aku mas sancu po ziakani diplomu byt odbornikom a za to dostavat adekvatne finacie,ktore ta uzivia ,v pripade necakanej udalosti? je manzelo chotny ti platit odvody plus privatne setrenia na dochodkok za cas,kedy budes v domacnosti?
Ako mu ide jeho biznis? Plati odvody , ma zisky? Setrite na zle casy a investujete? Mate BSM ci natoraku zapsnicu pri uzatvornei manzelstva?
Kolko ty teraz zarobids mecacne v tvojom zametnani?
Mate na to platit silu na vypomoc v dmacnsti ci pri detoch?
Tieto vsetky veci treba prebrat ,Uz je zakmer neskoro na taky rozhovor. Teraz je najvysis cas. A podla toho samus aj ty rozhodnut.
V y ste obaja nemali snaovene priority alebo ste na to nedbali.len ste fungovali zotvacne na,ze ved sa a uvidi v buducnosit po mateskych a ci rodiocovskych davkach,ako bude. A relita vas zvalcovala.

anonym_d19240
29. okt 2025

Ja stojim na Tvojej strane, nie je dobre zostat doma a Ty ani nechces, tak nie je o com. Ale, problem je, kto, kedy deti zavezie, privezie. Ak podnika u zakaznikov, tak ma pravdu, ze nastavit sa na vyzdvihnutie deti okolo 16, je nerealne, niekedy sa da, niekedy nie. Podnikame, tak viem. V podnikani nie je stanoveny zaciatok a koniec smeny, teda, ak niekto naozaj podnika v sluzbach. Mate moznosti, ze si niekoho na to najmete, ze deti vyzdvihne, ak ani Ty nemozes, alebo Ty si presunies koniec smeny a on bude vodit deti rano. Podielat sa domacich pracach musite obaja, my mame rozdelene tak, ze kto je kratsie v praci v ten den, ten porobi doma aj za druheho a potom naopak. Praca, ako praca, aby to bolo casovo vyvazene, nie, ze jeden taha a druhy sa vezie.

mysicka36
29. okt 2025

Baby ti tu pekne poradili a aj vysvetlili, ako to bude mať dopad z dlhodobého hľadiska a tvojej budúcnosti. Ja by som určite na tvojom mieste neostávala doma. Mala som to podobne, manžel robil v zahraničí a na deti som bola len ja. Presne taká pracovná doba. Našťastie pohyblivá, takže som to riešila tak, že som ráno vozila deti a po obede som sa fakt že ponáhľala. Ale teda našťastie škôlna bola určite dlhšie, to je preboha do 16tej strašne málo.
Nechodí do škôlky niekto zo susedstva? Že by ste si pomáhali s vodením do škôlky? Poprípade nemáte nejakú spoľahlivú susedku, ktorej by ste zaplatili, aby deti vyzdvihla a počkala u vás doma, kým prídeš? Toto som ja takto pomáhala jednej mamine keď som chodila na strednú. Boli to pre mňa ľahko zarobené peniažky. A jej to veľmi pomohlo.

Strana
z3