Pravda vezus milosrdná lož vo vzťahu
vo vzťahu mnohé veci riešime spolu, mnohé individuálne; na niektoré záležitosti máme rovnaký názor, na niektoré nie... niektoré si vydiskutujeme, niektoré prejdeme bez debaty, na niektoré otázky odpovedáme pravdivo, resp. vyjadríme svoj názor, na iné reagujeme podľa domnelých očakávaní, čo chce partner počuť.... Čo je podľa vás správne, ctiť vo vzťahu pravdu nadovšetko, alebo aplikovať milosrdnú lož?
Myslím si, že oboje je v poriadku, ale veľmi záleží na téme. Je rozdiel zaklamať, že ti uvarené jedlo chutilo (namiesto toho, aby si povedal, že nebolo úplne good) a rozdiel zaklamať, že môžete ísť na dovolenku do Karibiku, hoci si na to musíš zobrať úver od lichvárov...
Ja osobne nemám rada také tie "presladené" vzťahy, kde tituly "láska", "chrobáčik", "miláčik" a silené úsmevy lietajú horom dolom, prikyvuje sa navzájom na všetko, aj na to, čo i slepý vidí, že je len zbožné želanie, a nie realita...
V živote klamstvo. Mnohí ľudia si riešia psychické zranenia zo vzťahu, kde boli klamstvá roky. Neviem si predstaviť povedať niekomu, že ho ľúbim a zároveň ho v coľkovek klamať. To sa úplne vylučuje podstata partnerstva.
Bez malých milosrdnych lži občas to nejde.
Ja som napríklad teraz nasratá na muža,ale nepoviem mu to a nebudem to riešiť.Lebo viem,že hádať sa zato nestojí
V zásadných veciach jednoznačne pravda.
Ak už "milosrdna" lož, jedine v nepodstatných maličkostiach typu - " nie, tu vyrážku naozaj až tak hrozne nevidieť..." 🤪
Nemám rada milosrdné lži, ani v nepodstatných banálnostiach. Takže ja hovorím úplne vždy pravdu. A očakávam, že aj mne je vždy hovorená pravda - ale tak za to už ruku do ohňa dať neviem...
Vždy pravda. Aj keď na ňu môžem zareagovať spočiatku šokovane .Vždy to bude pre mňa menšia zrada, ako keby mi niekto niečo tajil, alebo mi klamal.
Za mna je to vzdy pravda. Kazda loz ma kratke a klamu len ti co sa boja alebo hanbia povedat pravdu. Vacsinou je to o strachu z priznania, mozneho odsudenia atp... a nikto ma nepresvedci o opaku, ze to tak nie je. Ked uz jedna loz vyjde na povrcj vsetky ostatne tvrdenia sa zacnu zdat v mojich ociach pochybne. A kebyze ja mam klamat vo vztahu tak by ma po cely cas skrelo svedomie, predsa len som vo vztahu s clovekom ktoreho milujem a neslo by mi ho oklamat.
Pravda za každých okolností. Ja nechcem počúvať milosrdné lži, ani náhodou.
@pako24 v sunnitskom islame je jeden výrok, že povolené sú len tri typy klamstva: doslova vo vojne (tam sa nepriateľovi pravda nehovorí), keď chceš polichotit manželovi/manželke (napr že jedlo nevyšlo dobre ale dalo sa len tak tak zjesť ale povieš že bolo fajn 🙂 alebo keď ju pochvália že vyzerá dobre ešte aj po pôrode 😄 ) alebo v prípade, že chceš aby sa dvaja ľudia stretli a zmierili sa a bez toho klamstva sa nestretnú a nezmieria sa..
Tieto tri situácie sú pochopiteľne.
Ale všetko ostatné klamstvo v ľudskej populácii je proste klamstvo, ktoré nemá čo medzi ľuďmi robiť.
Hovorime si pravdu...môj muž ani klamať nevie, on povie vždy čo si myslí.
@huxy myslím, že zrovna pri príklade, ktorý som uviedla, by 95 % žien ocenilo milosrdnú lož. Zvlášť, pokiaľ by boli v danej chvíli na ceste za lepšou postavou. Pozitívna motivácia je oveľa efektívnejšia než pravda za každú cenu. Treba o tom niekedy premýšľať zo širšej perspektívy.
@tiezjedna no ale niekomu kila navyse doslova svedcia. nemyslim tym morbidnu obezitu. takze niekedy ani nemusi klamat.
ale u mna ked vezmem tvoj priklad - ved nemusi hovorit vobec nic. naco mi bude hovorit ze som krasna ked nie som. nemusi vyslovene vyblakovatt ze som skareda ale moze byt taktne ticho.
@pako24 ja nemam rada milosrdne lzi. a ani ziadne. neklamem pretoze sa mi to nechce pamatat. ani na jedlo nehovorim ze mi chuti ked mi nechuti pretoze potom z toho moze vzniknut ze ho dostanes znova ked ti tak chutilo a to nechces.
@pralinka25 presne, ak by som mala kilá navyše, tak sa nebudem nikoho pýtať, ako vyzeram. A ani partner by nemal dôvod vymýšľať si zbytočne klamstvá na moju postavu 🤷🏼♀️
@pralinka25 tak iste. Bolo to myslené skôr na situáciu, kedy sa napríklad pár chystá do spoločnosti, ona sa vyfikne a prednesie niečo v duchu "môže byť"? Také tie nevinné situácie, kedy by prílišná pravdomluvnosť bola totálne na škodu, ak chápeš, čo tým chcem povedať...

@pako24 u nás preferujeme pravdu, aj keby mala zabolieť. Klamstvo = strata dôvery 🙂