icon

Pravda vezus milosrdná lož vo vzťahu

pako24
2. apr 2025

vo vzťahu mnohé veci riešime spolu, mnohé individuálne; na niektoré záležitosti máme rovnaký názor, na niektoré nie... niektoré si vydiskutujeme, niektoré prejdeme bez debaty, na niektoré otázky odpovedáme pravdivo, resp. vyjadríme svoj názor, na iné reagujeme podľa domnelých očakávaní, čo chce partner počuť.... Čo je podľa vás správne, ctiť vo vzťahu pravdu nadovšetko, alebo aplikovať milosrdnú lož?

Strana
z5
ssimusska
2. apr 2025

@pako24 u nás preferujeme pravdu, aj keby mala zabolieť. Klamstvo = strata dôvery 🙂

tiezjedna
2. apr 2025

Myslím si, že oboje je v poriadku, ale veľmi záleží na téme. Je rozdiel zaklamať, že ti uvarené jedlo chutilo (namiesto toho, aby si povedal, že nebolo úplne good) a rozdiel zaklamať, že môžete ísť na dovolenku do Karibiku, hoci si na to musíš zobrať úver od lichvárov...

Ja osobne nemám rada také tie "presladené" vzťahy, kde tituly "láska", "chrobáčik", "miláčik" a silené úsmevy lietajú horom dolom, prikyvuje sa navzájom na všetko, aj na to, čo i slepý vidí, že je len zbožné želanie, a nie realita...

huxy
2. apr 2025

@pako24 čo je to milosrdná lož? Vždy je to lož. Súhlasím s prvým komentom. Akákoľvek lož=strata dôvery. A pravda VŽDY vyjde najavo, skôr či neskôr.

enmery
2. apr 2025

V živote klamstvo. Mnohí ľudia si riešia psychické zranenia zo vzťahu, kde boli klamstvá roky. Neviem si predstaviť povedať niekomu, že ho ľúbim a zároveň ho v coľkovek klamať. To sa úplne vylučuje podstata partnerstva.

doriiis
2. apr 2025

Bez malých milosrdnych lži občas to nejde.
Ja som napríklad teraz nasratá na muža,ale nepoviem mu to a nebudem to riešiť.Lebo viem,že hádať sa zato nestojí

biba_18
2. apr 2025

@huxy nevyjde. lebo také milosrdné lži lžami v pravom zmysle ani nie sú. sú to obyčajné mechanizmy hľadania kompromisov vo vzťahu…

domkakvet
2. apr 2025

@pako24 pravdu nadovsetko, ale ak sa ma riesit nejaka minulost, tak povedat ze o tom nechces hovorit.

huxy
2. apr 2025

@biba_18 ja si to nemyslím. Lož je lož. Aj nepríjemná pravda sa dá povedať šetrným spôsobom.

beronsche
2. apr 2025

V zásadných veciach jednoznačne pravda.
Ak už "milosrdna" lož, jedine v nepodstatných maličkostiach typu - " nie, tu vyrážku naozaj až tak hrozne nevidieť..." 🤪

wolf_
2. apr 2025

Nemám rada milosrdné lži, ani v nepodstatných banálnostiach. Takže ja hovorím úplne vždy pravdu. A očakávam, že aj mne je vždy hovorená pravda - ale tak za to už ruku do ohňa dať neviem...

mamamasama
2. apr 2025

Vždy pravda. Aj keď na ňu môžem zareagovať spočiatku šokovane .Vždy to bude pre mňa menšia zrada, ako keby mi niekto niečo tajil, alebo mi klamal.

nynia
2. apr 2025

Za mna je to vzdy pravda. Kazda loz ma kratke a klamu len ti co sa boja alebo hanbia povedat pravdu. Vacsinou je to o strachu z priznania, mozneho odsudenia atp... a nikto ma nepresvedci o opaku, ze to tak nie je. Ked uz jedna loz vyjde na povrcj vsetky ostatne tvrdenia sa zacnu zdat v mojich ociach pochybne. A kebyze ja mam klamat vo vztahu tak by ma po cely cas skrelo svedomie, predsa len som vo vztahu s clovekom ktoreho milujem a neslo by mi ho oklamat.

tiezjedna
2. apr 2025

@huxy takže, keď ti muž povie, že si krásna aj s kilami navyše, je to strata dôvery? Hoci si budeš sama dobre vedomá toho, že je to z jeho strany len "milosrdná lož"?? Ja by som nebola taký radikál...

prvosienka7
2. apr 2025

Pravda za každých okolností. Ja nechcem počúvať milosrdné lži, ani náhodou.

lenkakravcova
2. apr 2025

@pako24 v sunnitskom islame je jeden výrok, že povolené sú len tri typy klamstva: doslova vo vojne (tam sa nepriateľovi pravda nehovorí), keď chceš polichotit manželovi/manželke (napr že jedlo nevyšlo dobre ale dalo sa len tak tak zjesť ale povieš že bolo fajn 🙂 alebo keď ju pochvália že vyzerá dobre ešte aj po pôrode 😄 ) alebo v prípade, že chceš aby sa dvaja ľudia stretli a zmierili sa a bez toho klamstva sa nestretnú a nezmieria sa..
Tieto tri situácie sú pochopiteľne.
Ale všetko ostatné klamstvo v ľudskej populácii je proste klamstvo, ktoré nemá čo medzi ľuďmi robiť.

huxy
2. apr 2025

@tiezjedna no, ja by som tomu aj tak neverila a vôbec by som ani nečakala, že by mi muž niečo také hovoril. Na čo? Však obaja by sme si boli vedomí toho, že je to lož a veru, začala by som pochybovať o tom, či mi v ostatných veciach hovorí pravdu 🤷🏼‍♀️

biba_18
2. apr 2025

@huxy aj obyčajné neviem ako odpoveď na otázku je lož.
by ma zaujímalo ako vy 100% pravdovravné chcete odhliť vnútorné dilemy toho čo s vami rozpráva… ☺️

huxy
2. apr 2025

@biba_18 pre mňa neviem je neviem, používam v prípade, keď potrebujem o tom porozmýšľať, čiže je to ozaj neviem.
ja píšem o sebe, a to, či mne niekto klame alebo nie, neviem ovplyvniť. Som za hovorenie pravdy, na čo aj milosrdné lži? Zbytočné

panonia
2. apr 2025

Hovorime si pravdu...môj muž ani klamať nevie, on povie vždy čo si myslí.

pininka1
2. apr 2025

@panonia aj moj a občas tak na rovinu, že by som rada prijala tu milosrdný lož.

biba_18
2. apr 2025

@huxy keď potrebuješ rozmýšlať by si mala podľa tvojich vyjadrení povedať že potrebuješ rozmýšľať a nie že nevieš - pretože vedieť že nevieš je skutočný stav. takže neviem v prípade že potrebuješ čas je tiež lož…

huxy
2. apr 2025

@biba_18 to už trochu preháňaš s týmto chytaním sa za slovíčka. Nikdy neodbijem priateľa so slovom neviem, vždy dodam niečo k vysvetleniu, ale to tu musím do podrobna rozpisovať? 🤦‍♀️

biba_18
2. apr 2025

@huxy slovíčok sa chytáš ty - pretože toto bol príklad tej lži o ktorej sa tu bavíme. príklad…

huxy
2. apr 2025

@biba_18 dávaš velmi blbý príklad, lebo v situacii kedy neviem v sekunde odpovedať, poviem neviem, dodám vysvetlenie a to podľa mňa nie je žiadna lož 🤦‍♀️🤷🏼‍♀️

tiezjedna
2. apr 2025

@huxy myslím, že zrovna pri príklade, ktorý som uviedla, by 95 % žien ocenilo milosrdnú lož. Zvlášť, pokiaľ by boli v danej chvíli na ceste za lepšou postavou. Pozitívna motivácia je oveľa efektívnejšia než pravda za každú cenu. Treba o tom niekedy premýšľať zo širšej perspektívy.

huxy
2. apr 2025

@tiezjedna ja si stojím za tým, co som napísala. Ja som vo vzťahu za pravdu. Ľudia, ktorí boli klamaní, to možno viac ocenia.

pralinka25
2. apr 2025

@tiezjedna no ale niekomu kila navyse doslova svedcia. nemyslim tym morbidnu obezitu. takze niekedy ani nemusi klamat.
ale u mna ked vezmem tvoj priklad - ved nemusi hovorit vobec nic. naco mi bude hovorit ze som krasna ked nie som. nemusi vyslovene vyblakovatt ze som skareda ale moze byt taktne ticho.

pralinka25
2. apr 2025

@pako24 ja nemam rada milosrdne lzi. a ani ziadne. neklamem pretoze sa mi to nechce pamatat. ani na jedlo nehovorim ze mi chuti ked mi nechuti pretoze potom z toho moze vzniknut ze ho dostanes znova ked ti tak chutilo a to nechces.

huxy
2. apr 2025

@pralinka25 presne, ak by som mala kilá navyše, tak sa nebudem nikoho pýtať, ako vyzeram. A ani partner by nemal dôvod vymýšľať si zbytočne klamstvá na moju postavu 🤷🏼‍♀️

tiezjedna
2. apr 2025

@pralinka25 tak iste. Bolo to myslené skôr na situáciu, kedy sa napríklad pár chystá do spoločnosti, ona sa vyfikne a prednesie niečo v duchu "môže byť"? Také tie nevinné situácie, kedy by prílišná pravdomluvnosť bola totálne na škodu, ak chápeš, čo tým chcem povedať...

Strana
z5