Pravda vezus milosrdná lož vo vzťahu
vo vzťahu mnohé veci riešime spolu, mnohé individuálne; na niektoré záležitosti máme rovnaký názor, na niektoré nie... niektoré si vydiskutujeme, niektoré prejdeme bez debaty, na niektoré otázky odpovedáme pravdivo, resp. vyjadríme svoj názor, na iné reagujeme podľa domnelých očakávaní, čo chce partner počuť.... Čo je podľa vás správne, ctiť vo vzťahu pravdu nadovšetko, alebo aplikovať milosrdnú lož?
@tiezjedna no ale to sa tiez da zobrat tak ze ked sa opytas na konkretnu situaciu kedy sa vyfiknes tak mozes povedat ze v tomto obleceni vyzeras dobre ak si vyberies vhodne oblecenie a sedi ti aj ked mas kila navyse. ved aj ludia s kilami navyse (zas sa nebavime o morbidnej obezite) vedia vyzerat v dobrom obleceni skvelo. ale ked si da 100 kilova zena leginky a crop top a manzel povie ako dobre vyzera ked idu na nakupy tak to nie je milosrdna loz ale vedome ju vlastne znemozni pretoze ona mu uveri a pojde tak von. nepovedala by som ani muzovi ani kamoske ze v niecom vyzeraju dobe ked to tak nie je. poradila by som co obliect ine.
@pako24 ja neviem. daj priklady. ja si neviem predstavit ziadnu milosrdnu loz ktora by bola lepsia ako pravda.
@pralinka25 kúpiš si kožuch za 5 litrov a vieš, že by ho to odpálilo... len utrúsiš, že nebol drahý, že bol v akcii za dvacku .... 🙂
Píšem za seba. Ja osobne som za to, keď mi niekto povie pravdu. Nie len v partnerskom vzťahu, ale všeobecne. Aj keď sa so mnou niekto už nechce kontaktovať, stretnúť sa, z akéhokoľvek dôvodu, tak som rada, keď mi to povie na rovinu a nie rieši uhýbaním, ignoráciou a výhovorkami - príklad. Mám rada veci na rovinu a doriešené. A čo sa tíka partnerského vzťahu a takých drobností - no čo povieš, môže byť? Aj tam som rada za úprimnosť, vieš čo toto nie, takto by to bolo lepšie. Ja to spravím tak isto, ale dodám partnerovi aby si sa cítil dobre a pohodlne, keď to tebe vyhovuje, tak si sprav ako ti je lepšie a on reaguje smerom ku mne tak isto. Povie svoj názor, ale rozhodnutie nechá na mne.
@pako24 nie nekupila by som si ho. Tk skor moj muz by mi ho kupil. 😀
Ale k veci. Nepovedala lebo by som si to musela pamatat a to sa mi nechce.
@pralinka25 mňa napadá milosrdná lož v súvislosti s dieťaťom co sa 2hodiny lopotí výrobou darčeka pre teba, s rozziarenymi ocami ti to donesie ukázať a spýta sa či sa ti páči. Keby to bolo ako škaredé a nepáčilo by sa mi to, uprednostnila by som lož pred zranením jeho citov.
Áno pri dospelom je to iné, ale aj ľudia sú iní. Jeden chce iba 100% pravdu , druhy radšej tu milosrdný lož.
Za mňa empatia ma niekedy väčšiu cenu ako pravda.
A mam pocit, že niektorí zas tou pravdovravnostou zakrývajú túžbu ublížiť lebo však oni len pravdu povedali.
Sú situácie, keď pravda, a zvlášť surovo povedaná, môže napachat viac škody ako polopravda či zaobalená lož.
Niekedy je ťažké povedať tú pravdu tak, aby to bolo dostatočne citlivé. Zvlášť ak druhu stranu poznáme a vieme, že by ju nedokázala prijať.
Poviem priklad. Ťažká auto havária muž prežil, on šoféroval, žena a dieťa zomreli. Dieťa na mieste, žena v nemocnici. Keď sa prebral, ako prvé sa pýtal kde sú, ako sú na tom a ze keď neprežili on nechce žiť. Prešli tuším 2 týždne kým mu to povedali. Niek9lko dni mu proste klamali, ze lezia na inom oddeleni a nemoze sa s nimi spojit.
Ty by si povedala pravdu hneď?
@ssimusska
@tiezjedna
@huxy
@enmery
@doriiis
@biba_18
@domkakvet
@wolf_
@mamamasama
@nynia
@prvosienka7
@lenkakravcova
@panonia
@pininka1
@janage
@pralinka25
@maury
ďakujem vám za názor, snáď ste písali pravdu, čo si o danej dileme myslíte 😉
v podstate, každý chceme, aby dobre bolo a prikláňame sa k taktnej úprimnosti
@huxy mne jeden napadol. Dokázala by si žene čo práve porodila povedať ako jej partner, že dieťa je objektívne škaredé? Asi nie, však A pritom mnoho detí sa takto vráscité a vyzorovo skôr ako opička, narodí. Pre tu mamu je v tej chvíli to dieťa najkratšie na svete a chce to počuť aj od partnera, od rodiny.
Spomenula som si na to lebo moja známa spomínala, že keď ju a bábätko prišli pozrieť do nemocnice, jej mama ho vzala na ruky a jedine co so seba dostala bolo: juj moj zlaty este dobre ze nie si dievča. (Bol skutočne skarede babatko) Sú chvíle kedy proste pravda sa nedá citlivo povedať, nijako nepomôže a je iba zraňujúca pre toho kto sa pýta a čaká tu jeho pravdu, nie tú skutočnú😉
Mala som raz super frajera, prvé posledné by pre mňa spravil. Chcel ma takú aká som bola, nemusela som sa ani kúsok snažiť ,nuž cele to padlo keď prišlo k intimnostiam. Neviem ako pravdivo a jemne som mu mala povedať, že končím pre jeho mini výbavu. Mini, ze fakt mini ( veľkosť môjho ukazovaka) . Jednoznačne milosrdna lož ,ktorá zachránila aspoň naše kamarátstvo keď nie partnerstvo 🙂 v iných veciach, ak nechcem povedať pravdu ale ani milosrdnu lož, poviem neviem alebo som ticho a radšej sa nevyjadrim. Zas, nie každý znesie pravdu, viem pri kom mlčať a komu kľudne povedať úplne presne co si myslím ci o jeho dnešnom výzore, správaní, práci, jedle a podobne . Na druhej strane, mne vobec nevadí keď je niekto ku mne iba pravdovravný, znesiem aj krutú pravdu , preferujem na 99,99999999% pravdu .
@janage hehe ja som si sama o svojom prvom synovi myslela ze je skaredy a aj som to povedala ked som za nim prisla po dvoch dnoch na jisku tak som zhrozene muzovi povedala ze boze ale je skaredy 😀 (bol lebo mal tazky porod, bol strasne opuchuty este mal aj nostek nakrivo, vela ciernych vlaskov a kadejakych sramov.) inak z neho vyrastol pekyny chlapec ktoreho tetky obdivovali kade chodil a ja som sa vzdy pri tych odach na jeho okale a ksichtik v duchu pousmiala nad tym prvym momentom ked som ho videla.
co sa tyka deti. tym tiez hovorim pravdu ale tuto si dovolim povedat ze treba prihliadat na ine veci ako pri dospelom zdravom cloveku. aj ked uz sa mi stalo pri dcere ked bola mensia ze nieco robila aj sa ma opytala ci je to pekne a povedala som jej ze ano je to lepsie ako minule ale este by sme to mohli urobit takto. pretoze som chcela aby sa naucila nieco nove a lepsie. keby som jej povedala ano je to super jej by to stacilo. nesnazila by sa viac. ale ako pisem s detmi je to ine trochu. a tak vyrobky deti su specialna kategoria. ja ani nevnimam ze by som klamala ked poviem ze je to pekne. ja umenie a taketo veci vnimam inak. za mna umenie nikdy nemoze byt pekne alebo skarede. cielom umenia a umeleckych diel je vzbudit emociu nie byt krasnym. takze take dielko dietata vo mne vzbudi prirodzene pozitivnu emociu nech je to cokolvek. takze ak je to nieco fakt ze priserne nepoviem ze je to krasne a dokonale ale poviem ze mam radost ze sa snazilo a tesim sa z toho. a hej aj si to vystavim. jasne ze mu nepoviem vies co je to otrasne.
ale v partnerstve a kamaratstve je to zas ine. a ano suhlasim s tebou s tou empatiou. ja sa snazim ludom povedat pravdu co najcitlivejsie. nikdy nie tak aby im bolo ublizene. to naozaj nie je mojim cielom. ja musim byt aj v praci casto poslom zlych sprav. naucila som sa ako taku situaciu zvladnut a pomoct ju zvladnut aj tomu komu to hovorim. a nie je to lahke.
@pralinka25 deťom som nikdy nesklamala v zmysle, toto nebude boliet(ked somvedela, ze bude) doteraz im vždy poviem pravdu aj keď už samé ako veľké mi povedia Eee, nie to som chcel počuť 😁 tiež sa snažím neslubovat čo nemôžem splniť a podobne. Dieťa sa ta môže opýtať priamo: páči sa ti to? A moje deti napr. také to áno, ale prekukli raz dva tri. Tiež mi jedno dieťa pri tom prístupe aký popisujes, že takto a takto ešte by to bolo lepšie vytklo, že nech sa akokoľvek snaží, nikdy nie som spokojná. Takže hoci som to vtedy myslela dobre tak ako ty, nerobím to už. Volím iné slová. Napr, že podstatne je, že sa snažilo, dalo do toho kus seba, že je s tým samo spokojné. Ale to sú už väčšie deti. Ano, ak to odflaknu je to iné. Ale v situáciách, keď sa druhý snaží napr.pubertak navarí. Jedlo sa síce dá zjesť, ale to je tak všetko a on s napätím čaká, čo ty na to, je milosrdna lož alebo polopravda, co neraní city, lepsia volba. A nezabudnime, že tento vek je na kritiku extrémne citlivý😁
Presne ako píšeš závisí od situácie a človeka.
no, a je tu ešte jedna kategória udalostí, kedy je všeobecne odporúčané "zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať!!!!!!" ....ale tá sa snáď nikoho z tohto fóra netýka 😉
@janage len tema je o vztahu - partnerskom. to je nieco uplne ine ako deti. aj ine ako cudzi ludia.
@pako24 nuz tak tam by som chcela pravdu vediet zo vsetkeho najviac.
@pralinka25 dala som 2 príklady partnerstva, kedy sa nedalo inak. Auto havária, narodenie dieťaťa. Vieš ak to mama povie sama o bábätku je to podľa mňa iné ako keď to povie muž jej.
A tiež v partnerstve si predstav, ze sa 3 hodiny trapis s oslavou, jedlo, výzdoba atď. A keď sa spýtaš partnera čo on na to a on povie hej dobre, ale toto by si mohla takto lepšie, hento zas takto atď. A urobil by to zakaždým, kedy by to podľa neho nebolo dostatočné. Mne by to nepadlo dobre. Myslím, že po 3 raze by si to vzdala. Možno nie.
Ja vždy beriem do úvahy snahu a city druhého a čo tou pravdou vlastne docielim.
Áno vždy je lepšie povedať pravdu citlivo, ale sú situácie keď sa nedá.
@janage len to s tou autonehodou nebolo partnerstvo. nehovorila to partnerka. to by som povedala ze je uplne ina situacia
a co sa tyka oslavy ja sa napriklad nikdy nepytam. ani ci sa mu oblecenie paci ani vyzdoba ani nic. je to za mna neprijemne vystavovanie cloveka divnej situacii. ked sam uzna za vhodne pochvali. ak nepovie nic neriesim, nejde o zivot. neviem u nas tieto veci nefunguju takto tak nie som nutena ani klamat ani hovorit milosrdne lzi. muz sa ma nepyta taketo blbiny nastastie. a co sa tyka oblecenia uplne v poho mu poviem vies co toto nenos lebo ....
ak niekam ideme max sa ho opytam na dve varianty ak sa neviem rozhodnut ale nepokladam mu otazky ci mi to svedci alebo co ci mysli alebo tak. ak sam chce povie ak nie nevypytujem sa.
@pako24 čo sa týka nevery, tam je to tiež rôzne. Niektorí sa prikláňajú k názoru, že pokiaľ išlo o jednorazovú vec, aktér ju ľutuje a nemieni zopakovať, je pre všetkých najlepšie mlčať. V prípade priznania sa síce hriešnikovi uľaví, že už je to vonku, ale začína trápenie sa partnera, ktorý o ničom nevedel. A neraz to rodinu položí.
Jednoducho ten co si to navaril, nech sa s tým trápi, nech si to nesie a nezaťažuje partnera, ktorý o ničom nevie.
Je to ale len v prípade, že sa stane raz za život.
Ťažko povedať.
@pralinka25 bola to jeho mama, keby to bol tvoj dospelý syn, brat a hoci partner a obeť by bola vaše dieťa. A vedela by si, že je v stave, že pravdu neznesie, povedala by si, keby sa ta to akobprve spýtal?
A blízkej rodine teda už milosrdná lož povedať možno? Len partnerovi nie?
myslim ze vo vztahu by mala byt natolka dovera a bezpecie, aby sa ani jeden z partnerov nebal povedat druhemu cokolvek.
Mala som exmanzela, ktoremu som hovorila minimum veci, lebo zo vsetkeho robil dramu a problem.
Teraz mam partnera, ktoremu mozem povedat aj to, ze ma cudzi chlap pobozkal a on to berie v pohode.
Ked mu nieco nepristane, tak nepoviem, ze mu to nepristane, ale poviem, ze mne osobne sa to nepaci.
Na jedlo mi vzdy uprimne povie svoj nazor, ked nechuti, tak to povie.
Ked priberiem, povie, ze som pribrala. Vsak partner ma byt od toho, aby Ti uprimne povedal a neschovaval sa za milosrdne lzi
@soldi oblečenie som nespomínala. Ale snahu čo vloží partner do toho, keď ta chce potešiť a spýta sa čo ty na to. Alebo ta požiada o niečo, ty to urobíš najlepšie ako vieš aj si na seba hrdá a napriek tomu vždy prídu výhrady, lebo vždy to nie je dost podľa dobré podla neho.
Nemyslím teraz otázky typu, som pekná, tučná chudá, zelené šaty alebo červené a pod. blbosti.
Myslím veci do ktorých vloží svoj čas energiu a lásku.
Niečo ako keď obehne pol mesta, aby ti tehotnej kúpil speci cokoladu, na ktorú mas chut a kúpi presne ten typ čo nemas az tak rada😉
@janage tak bavíme sa tu hlavne o prípade hovorenia pravdy v partnerstve. Ja ako partner by som nehovorila druhému o dieťati, ze je škaredé, aj keď by som si to mozno myslela. Ale kde je tu prosím lož? To že to nahlas nevyslovím, predsa nie je klamstvo. 🤔 A ako človek, čo by porodil nie pekné dieťa, by som sa neepýtala priblblo na názor, keďže nie som slepá.
A spomínaný príklad s autohaváriou. Blbý príklad, pretože je to mimo partnerského vzťahu. Ale budiž. V prvom rade by som za cudzím človekom nešla na návštevu, kým by nevedel pravdu. Ktorú mu v prvom rade má povedať lekár 🤷🏼♀️

@huxy ved toto. mam oci a vidim. uplne zbytocne by mi hovoril milosrdnu loz. ked viem co sa mu paci tak by to bolo uplne odveci