icon

Prečo je považované za normálne, aby si partneri delili náklady?

4. feb 2026

Mali by si partneri automaticky deliť náklady na polovicu?
Bývam u priateľa a neplatím mu nič aj keď mam fajn plat. Mne to príde úplne prirodzené, že to chce potiahnuť on, ukázať že je muž.
Čo ma ale prekvapuje, sú reakcie okolia – veľa ľudí to vníma ako niečo „divné“, nespravodlivé alebo nepochopiteľné. Akoby vo vzťahu muselo byť všetko presne rozrátané na euro.
Zaujíma ma, prečo to tak je. Je to o výchove? O zlých skúsenostiach?

anonym_fa7290
6. feb 2026

Ja som mala kolegynu, teraz isla do dochodku, ktora tak zila aj pocas manzelstva. Nemaju deti, ona si svoj plat nechavala cely ako vreckove a muz tahal uplne vsetko. Dom, stravu, auta, dovolenky, poistky. Mne to bolo divne, a ano, ciasticne som jej zavidela, ze to tak ma, ale zaroven by som tak nedokazala zit a prislo by mi to super nefer voci manzelovi. Im to tak vyhovovalo, zili tak 25 rokov.

anonym_f9b162
6. feb 2026
@anonym_0b351f

Sranda ako tu väčšina žien moralizuje, ze ake to je zle a ako by sa zle cítili...skôr by som povedala, že ti závidia, že si si našla takého chlapa. Takých chlapov je totiž ako šafránu.
Ja som to mala tak, že pokym som mala len frajerov, niekde na rande som si vždy platila sama za seba, nechcela som byť cudziemu chlapovi nič dlžná, lebo potom by si mohol myslieť, že mu to mám vrátiť nejak inak.
Akonáhle som stretla svojho už dlhoročného manžela, s ktorým som dlhodobo plánovala budúcnosť, tak ho nechám nech platí všetky náklady našej domácnosti a rodiny. On zarába oveľa viac ako ja, tak si môžeme dovoliť takto fungovať. Chvalabohu, nie som typ ženy čo míňa veľa na seba či na sprostosti, čo on vie. Takto nám to obom vyhovuje.

@anonym_0b351f Och ,ze závidia..a čo preboha..že sa nechá vydržiavať...hanba by ma fackovala ,keby som bola,závislá na mužovi. Ake tak ja som ešte tá stará škola asi..

anonym_0b351f
6. feb 2026
@anonym_f9b162

@anonym_0b351f Och ,ze závidia..a čo preboha..že sa nechá vydržiavať...hanba by ma fackovala ,keby som bola,závislá na mužovi. Ake tak ja som ešte tá stará škola asi..

@anonym_f9b162 Zavisla? Vydrziavat? To su velmi silne slova. Ked chlap zaraba xkrat viac ako zena a budu platit vsetko napoly? To je v poriadku? Potom tu mame x pribehov ako zena minie cely svoj prijem a chlap si svoj odklada a mina pre seba. Lepsie ked si zena spravi financne zazemie a istoty ako vsetko minut a potom ked sa nieco stane, zostane s holym zadkom a bude vypisovat na MK.

evkatk
6. feb 2026

Je to neférové, ak má náklady znášať iba jeden. Ak má žena svoju hrdosť a chce si zachovať aj dôstojnosť, nebude sa správať ako vydržiavaná prostitútka. Ak teraz nie, časom ju za ňu môže považovať aj partner a možno už aj považuje.

anonym_f9b162
6. feb 2026
@anonym_0b351f

@anonym_f9b162 Zavisla? Vydrziavat? To su velmi silne slova. Ked chlap zaraba xkrat viac ako zena a budu platit vsetko napoly? To je v poriadku? Potom tu mame x pribehov ako zena minie cely svoj prijem a chlap si svoj odklada a mina pre seba. Lepsie ked si zena spravi financne zazemie a istoty ako vsetko minut a potom ked sa nieco stane, zostane s holym zadkom a bude vypisovat na MK.

@anonym_0b351f Tak to nech si rieši ona .My sme vždy od začiatku mali financie spoločné. V začiatku napoly a vzájomne si pomáhali a nikdy nám nic nechýbalo. Ti nejde o úplnú polku,ale o princíp nežiť ma úkor iného a ano nechať sa vydržiavať.

darmasiswa
6. feb 2026
@evkatk

Je to neférové, ak má náklady znášať iba jeden. Ak má žena svoju hrdosť a chce si zachovať aj dôstojnosť, nebude sa správať ako vydržiavaná prostitútka. Ak teraz nie, časom ju za ňu môže považovať aj partner a možno už aj považuje.

@evkatk kto je spokojny a stastny, nemusi riesit kto znasa naklady, hrdost tym nikto nestraca, ked si to tak zvolili

anonym_7c0d1b
6. feb 2026

Byvam u priatela kym prerabam vlastny byt. Samozrejme ze mu neplatim najom ale napriklad co sa tyka stravy, vsetko zabezpecim ja. Nakupim, uvarim. Co treba do domacnosti dokupim.

anonym_0b351f
6. feb 2026
@evkatk

@evkatk Ty si v zivote musela strasne zlych chlapov stretnut... Ked je raz rodina, tak peniaze su spolocne a je na nich ako si podelia ulohy. Jeden viac prinesie penazi, druhy sa viac stara o domacnost a deti.... Zato, ze sa napr. dohodnu, ze zena sa bude viac venovat rodine, to neznamena, ze je vydrziavana prostitutka. Su aj muzi co to povazuju za uplne normalne, ze sa o vsetko financne postaraju a zaroven su slusni, zdvorili a vazia si zenu. Mrzi ma, ze ty si takych nestretla.

evkatk
6. feb 2026

Nie je to o stretnutí takého muža. Ale ja mám svoju hrdosť a náklady na seba nenechám ani na manžela. Chlapa, ktorý by ma chcel vydržiavať, nechcela by som ani vidieť. Keď mi manžel pri treťom dieťati navrhol, aby som nenastupovala do práce, ale zostala na rodičovskej dovolenke, veľmi ma to urazilo, cítila som sa ako štetka, čo dostala ponuku od chlapa na vydržiavanie. Veľmi som zvažovala rozvod a nedokázala som sa k nemu 3 mesiace ani ozvať. Tá urážka vo mne navždy zostala.

anonym_38da6a
6. feb 2026
@anonym_0b351f

@evkatk Ty si v zivote musela strasne zlych chlapov stretnut... Ked je raz rodina, tak peniaze su spolocne a je na nich ako si podelia ulohy. Jeden viac prinesie penazi, druhy sa viac stara o domacnost a deti.... Zato, ze sa napr. dohodnu, ze zena sa bude viac venovat rodine, to neznamena, ze je vydrziavana prostitutka. Su aj muzi co to povazuju za uplne normalne, ze sa o vsetko financne postaraju a zaroven su slusni, zdvorili a vazia si zenu. Mrzi ma, ze ty si takych nestretla.

@anonym_0b351f Ale oni nie sú rodina, len spolu chodia - žijú, nemajú deti.

anonym_8837d6
7. feb 2026

aleee ved ked si stastna, go giiirl! Keby sa mozem vratit s5 do mojich teen cias, vela veci urobim inak. Aj tak su vsetci rovnaky, takze v konecnom dosledku, hadam aspon penazne skoncis v pluse. A inak tu ked napises ze vsetko platite 50/50 tak bude hejt ze si si nasla debila, ked napises ze vsetko plati on, bude hejt ze si k*rva :D Takze rob ako uznas za vhodne a nezdielaj taketo veci s ostatnymi

anonym_a36901
7. feb 2026
@anonym_a2017e

Aspoň bude mať dosť našetrené keď ju kopne do riti 😝. Varia spolu,upratujú,nakupujú. Takže sama vlastne nerobí nič...

@anonym_a2017e a ešte peruuu 🤷🤷🤷

anonym_6151c5
7. feb 2026

@anonym_autor myslím ze to je vela krát aj taky druh závisti 😃 ženy prirodzene chcú aby o nich bolo postarané. Keď boli malé staral sa otec, ked su veľké prirodzene to ma prevziať muž/partner 😁 aj u nas to je takto a vyhovuje to obom 🤣

anonym_0186b8
7. feb 2026
@anonym_6151c5

@anonym_autor myslím ze to je vela krát aj taky druh závisti 😃 ženy prirodzene chcú aby o nich bolo postarané. Keď boli malé staral sa otec, ked su veľké prirodzene to ma prevziať muž/partner 😁 aj u nas to je takto a vyhovuje to obom 🤣

@anonym_6151c5 Ako sa to vezme, nesmie sa to zobrat do extremu, ale zostat v strede. Zeny si casto podla tvojho principu vyberu zabezpecenie, potom zistia, ze je to kompletny magor, ktory ju na tie peniaze nachytal. Potom vyplakava, ze doma nehne prstom, nestara sa o deti, ponizuje ju,.... Po rozvode ide prec s igelitkou, on jej neplati na deti. A ked zacne po 40tke zhanat konecne normalneho chlapa na starobu. Ten jej povie, zlato, ked si bola pekna, ukazala si mi prostrednik. Tak nech je s tebou v starobe ked si stara a skareda na jesen ten fesak, co ti vsetko platil, s ktorym si stravila leto.
Neskor je uz kazda mudra a vie, co nemala kedysi robit. Ale aj tak to v mladosti urobi, aj ked jej okolie radi, ze je to blbost.

elzu
7. feb 2026

Pokud jsi s tim takto okey, tak proc resis, co resi ostatni?

A i kdyz je mi uplne jedno, jak to kdo ma, a nikomu do toho nekecam, ja osobne bych s tim okey nebyla, protože prostě táhneme s partnerem oba za jeden provaz- tzn.ze nemame zadne prirazene muz/zena role- oba vydelavame stejne dobre (a byly bychom byvaly dve samostatne jednotky, kdybychom se navzajem nemeli- na coz jsem hrda- protoze nikdy nevis, co se v zivote stane), oba se stejnym zpusobem starame o deti (muj muz navic i o moje deti z predesleho vztahu), oba stejny podil na peci o domacnost…muj muz by pro me nebyl vic muzem tim, ze by rodinu tahnul financne sam, stejne jako bych ja nebyla vice zenou tim, ze bych delala vice v domacnosti. A pokud by muz stavel sve muzstvi na sve nepostradatelnosti tím, ze vytasí kreditku, ne diky- nezajem.

Na druhou stranu dokážeme s muzem nase fungovani prizpusobit dane situaci a otevrene o ni mluvit, na to jsem taky hrda, protoze v předchozím vztahu to neslo- jako priklad- za chvili jdu na materskou a nebudu vydelavat stejne jako muj muz, a stejne jako pri minulem prckovi, převezme na tu dobu vetsi platby muz, protože se svym prijemem ted adelvatne prispivat nemohu. Coz bych teda nepovazovala za nic výjimečného, kdybych nezazila jiny typ vztahu, ve kterem byl stres resit uplne jakekoli problemy a zivotni zadrhely.

beronsche
7. feb 2026
@evkatk

Nie je to o stretnutí takého muža. Ale ja mám svoju hrdosť a náklady na seba nenechám ani na manžela. Chlapa, ktorý by ma chcel vydržiavať, nechcela by som ani vidieť. Keď mi manžel pri treťom dieťati navrhol, aby som nenastupovala do práce, ale zostala na rodičovskej dovolenke, veľmi ma to urazilo, cítila som sa ako štetka, čo dostala ponuku od chlapa na vydržiavanie. Veľmi som zvažovala rozvod a nedokázala som sa k nemu 3 mesiace ani ozvať. Tá urážka vo mne navždy zostala.

@evkatk urážka?
Tvoj prístup je tiež extrém.

anonym_0186b8
7. feb 2026

Treba mat na pamati, ze len malo chlapov chce stravit starobu s niekym, kto s nim nebol v mladosti, alebo bol iba ale pre peniaze, ak moze byt s normalnejsim a casto aj mladsim. Nakolko zenam nevadi starsi partner, opat kvoli financiam. Muzi sa hodnotia podla vysky a zabezpecenia, zeny podla vzhladu. Do 45r (menopauza) toto hodnotenie zenam vyhovuje, vobec nie je podla nich povrchne. Potom ale zacnu hovorit, ake hnusne a povrchne je take hodnotenie, ze sa nepozera na vnutro, lebo sa hodnotenie podla vzhladu uz nehodi. Muz sa po 45r ani nezmensi, ak mal 1,9m, ani mu plat a majetok nezmensia, ale 75% zien priberie a po vypnuti estrogenov rychlo zostarne. Vtedy pribudnu diskusie, kde su normalni chlapi. Su, ale uz nemaju zaujem, o niekoho co predtym nemal zaujem o nich.
Stale dookola to iste. od 20 do 40r na koni, niektore nevedia, co by chceli od radosti. V 45r vyplakavaju, ako "nie su" "normalni" muzi a vsetci chcu mlade, s pevnymi prsiami, napichane,... Najskor smiech, potom plac.

anonym_f212b8
7. feb 2026
@beronsche

@evkatk urážka?
Tvoj prístup je tiež extrém.

@beronsche ona sa prezentuje extremne v kazdej teme 😅

karolinakr
7. feb 2026
@evkatk

@evkatk toto už je extrem..si nejaky bigotny katolík alebo z čoho pramení tvoje uražanie sa na to, že manžel chce zatiahnut učet? preňho dobre, že si taka hrda, nestojiš ho ani cent navyše, ale mat 3 deti, robit karieru a všetko fifty fifty - vela šťastia ti prajem

karolinakr
7. feb 2026
@anonym_0186b8

Treba mat na pamati, ze len malo chlapov chce stravit starobu s niekym, kto s nim nebol v mladosti, alebo bol iba ale pre peniaze, ak moze byt s normalnejsim a casto aj mladsim. Nakolko zenam nevadi starsi partner, opat kvoli financiam. Muzi sa hodnotia podla vysky a zabezpecenia, zeny podla vzhladu. Do 45r (menopauza) toto hodnotenie zenam vyhovuje, vobec nie je podla nich povrchne. Potom ale zacnu hovorit, ake hnusne a povrchne je take hodnotenie, ze sa nepozera na vnutro, lebo sa hodnotenie podla vzhladu uz nehodi. Muz sa po 45r ani nezmensi, ak mal 1,9m, ani mu plat a majetok nezmensia, ale 75% zien priberie a po vypnuti estrogenov rychlo zostarne. Vtedy pribudnu diskusie, kde su normalni chlapi. Su, ale uz nemaju zaujem, o niekoho co predtym nemal zaujem o nich.
Stale dookola to iste. od 20 do 40r na koni, niektore nevedia, co by chceli od radosti. V 45r vyplakavaju, ako "nie su" "normalni" muzi a vsetci chcu mlade, s pevnymi prsiami, napichane,... Najskor smiech, potom plac.

@anonym_0186b8 jaj tebe je na smiech žena, pri ktorej chlap vybudoval firmu, mal zazemie; lebo sa mu mal o tie deti kto starat, a ked žena pri ňom.strati mladost a maju spoločne zostarnut a žnúť plody svojej práce, tak je fair play, ked ju opusti a vymení za mladši model?a ona vyplakáva, lebo podĺa teba bysi zachránila svoj krk a predišla situácii tým, žeby si v 18ke vzala najchudobnejšieho a dneska by nevyplakávala?
tak ti gratulujemk takemuto zmyšlaniu... ked ta nechcela v 18ke, tak ťa nemusi chciet ani v 40ke, kde je napisane, že ženy sa trhaju o mužov, ktorych predtym z nejako dôvodu odmietli..

anonym_0186b8
7. feb 2026
@karolinakr

@anonym_0186b8 jaj tebe je na smiech žena, pri ktorej chlap vybudoval firmu, mal zazemie; lebo sa mu mal o tie deti kto starat, a ked žena pri ňom.strati mladost a maju spoločne zostarnut a žnúť plody svojej práce, tak je fair play, ked ju opusti a vymení za mladši model?a ona vyplakáva, lebo podĺa teba bysi zachránila svoj krk a predišla situácii tým, žeby si v 18ke vzala najchudobnejšieho a dneska by nevyplakávala?
tak ti gratulujemk takemuto zmyšlaniu... ked ta nechcela v 18ke, tak ťa nemusi chciet ani v 40ke, kde je napisane, že ženy sa trhaju o mužov, ktorych predtym z nejako dôvodu odmietli..

@karolinakr to bude tym, ze v mladosti kludne mozes vyzerat vdaka estrogenom na 9 z 10, ale po menopauze a vypnuti estrogenov to moze byt 4-5 z 10. Vtedy zistia zeny, ze predtym "nezaujimavy" muz (1,82m, 2 mega na ucte plus dost vlastnosti vhodnych pre zivot), ked pozerali po top (1,9m, 10mega na ucte, narcis) je zrazu zaujimavy. Az ked ju pan podnikatel vymeni za mladsiu. Menopauza nie su iba navaly, ale zaciatok staroby. A na starobu este nikto liek nevynasiel.

anonym_f212b8
7. feb 2026
@anonym_0186b8

@karolinakr to bude tym, ze v mladosti kludne mozes vyzerat vdaka estrogenom na 9 z 10, ale po menopauze a vypnuti estrogenov to moze byt 4-5 z 10. Vtedy zistia zeny, ze predtym "nezaujimavy" muz (1,82m, 2 mega na ucte plus dost vlastnosti vhodnych pre zivot), ked pozerali po top (1,9m, 10mega na ucte, narcis) je zrazu zaujimavy. Az ked ju pan podnikatel vymeni za mladsiu. Menopauza nie su iba navaly, ale zaciatok staroby. A na starobu este nikto liek nevynasiel.

@anonym_0186b8 v dnesnej dobe nie je problem vyzerat mlado aj po 40. A to ajbez plastickych operacii. Cvicenie, strava, zivotny styl, kozmetika, rozne kozmeticke procedury atd atd…

anonym_6938ad
7. feb 2026
@anonym_autor

@maranta_leuconeura to ani mne by sa nepáčilo keby muž nič nerobil doma. Ale našťastie moj je úplne super, perieme komu kedy sa chce, spolu varíme, všetko spolu robíme, nie je to tak že by som ja mala riešiť domácnosť. Obaja pracujeme, ja mám fajn plat, dobrý odbor som si vybrala našťastie. Ale on ma ešte lepší tak chce nech môj plat mám iba pre seba a on sa o naše bežne životne náklady postará sam.

@anonym_autor Dúfam,že moji synovia si takúto nádheru nenájdu. Aby niekoho museli živiť a madam príživníčka.

anonym_09a9fd
7. feb 2026

@anonym_autor no mňa by ani nenapadlo sa pýtať kamošky ako to majú jedine že by u mňa doma bol problém a chcela by som porovnať prišla by mi taká otázka zbytočná keďže každý pár/vzťah človek iný..druhá vec mne by bolo u prdele čo sa považuje za normálne a čo nie - to sa dobou mení a nie vždy sú to rozumné názory, najdôležitejšie je aby ste sa dohodli Vy dvaja a boli spokojní s tým ako to máte, hej niekto rieši sebavedomie a sebestačnosť lenže aj u chlapa može byť uražajúce ak žena niečo také navrhne a naopak nejaký iný chce rátať všetko napoly, vzhľadom k tomuto všetkému je môj názor zbytočný a takisto všetky ostatné nič Ti nedajú lebo máte ísť podľa svojho..budeš tu mať názory z oboch strán..plus ono sa to životom mení iné je dlhoročné manželstvo, iné chodenie atď..my to ani neriešime počitať a deliť a kontrolovať všetko šľahlo by ma robota a povinnosť navyše..sme spolu naplno tak nešla by som do vzťahu keby druhý uvažoval čo keby..to sa bude riešiť potom, niekto iný si zas dáva pozor atď, u nás proste keď robíme dvaja každy platí čo “má cestou” nik nerieši kedy kto koľko ..každý z nás rieši čo treba, všetko je spoločné, keď som bola na materskej..no keby sme sa vždy delili napoly to by som si na to vopred musela odložiť keďže by som nebola v práci..to by zas toto nebolo fér keďže tu by bola práca nefinančného charakteru ..ešte vačšia drina 😂 za mňa mňa by je*blo takto všetko “fér” kalkulovať, je mi jedno čo si kto myslí, aj keď sa nedelíme presne napoly ani sme to nikdy nedelili nepripadám si ako vydržiavaná alebo nesebestačná pretože mám normálne sebavedomie a viem že keby sa niečo stalo jemu alebo celkovo viem, že sa viem postarať, som dospelá normálna osoba, čiže takéto reči ja beriem ako 💩 takisto by si mala aj Ty, o vačsich domácich výdavkov sa vždy normálne spolu radíme/bavíme keďže všetko automaticky berieme za spoločné..

kattrin5
7. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f9b162 ja takéto zle pocity nemám našťastie, ja som spokojná s tým ako to funguje u nás.

@anonym_autor Ja som v tomto stara skola ale tiez sme na tom tak, ze si veci nedelime, ale ja platim jedlo, a telfon, manzel vsetko ostatne. A tiez by som asi ani nechcela byt s chlapom ktory by chcel delit 50/50. Podla mna sa chlap ma o zenu vediet postarat, aj financne.

kattrin5
7. feb 2026
@anonym_6938ad

@anonym_autor Dúfam,že moji synovia si takúto nádheru nenájdu. Aby niekoho museli živiť a madam príživníčka.

@anonym_6938ad je kopec muzov co to tak chcu, mam kopec kamaratiek co nepracuju, lebo napriklad muz nechce aby pracovali..😁 a ked pracuju, peniaze maju pre seba, pretoze to manzel od nich neziada. Moj muz by si tiez odo mna nezobral peniaze.. ale necha ma zaplatit jedlo, ale su muzi, co nechcu aby zena nieco platila..

111anjelik111
7. feb 2026
@kattrin5

@anonym_6938ad je kopec muzov co to tak chcu, mam kopec kamaratiek co nepracuju, lebo napriklad muz nechce aby pracovali..😁 a ked pracuju, peniaze maju pre seba, pretoze to manzel od nich neziada. Moj muz by si tiez odo mna nezobral peniaze.. ale necha ma zaplatit jedlo, ale su muzi, co nechcu aby zena nieco platila..

@kattrin5 presne lebo sú to MUŽI

anonym_6938ad
7. feb 2026
@kattrin5

@kattrin5 Keď sú hlúpi, nech to chcú. Ja nevychovávam synov kvôli príživníčkam. Ale viem,že keď doma vidia silných sebavedomých rodičov, tak sa neznížia na úroveň príživníčok a vyberú si seberovnú, emancipocanú, vzdelanú.

anonym_0186b8
7. feb 2026
@anonym_f212b8

@anonym_0186b8 v dnesnej dobe nie je problem vyzerat mlado aj po 40. A to ajbez plastickych operacii. Cvicenie, strava, zivotny styl, kozmetika, rozne kozmeticke procedury atd atd…

@anonym_f212b8 Ano, este 5 rokov to zaberie. A co dalsich 40 rokov do 80-85r (priemerny vek dozitia). Vztahy boli vzdy o tom, ze zena si hladala v mladosti takeho partnera, ktory s nou zostane, aj ked bude stara. Kto si ale hlada partnera podla prachov, snad nie je tak naivny a blby a necaka, ze on s nou loajalne zostane az do smrti. Preco je asi najviac rozvodov medzi 40-45. Zly vyber partnera, deti su velke (svoj biologicky ucel vztah de facto naplnil) a menopauza (zena straca na vzhlade a jej dovtedy super extra chrumkavy solvennty parner si povie, ze uz ma toho plne zuby vsetko financovat sam, ked moze mat mladsiu a normalnu).

anonym_38da6a
7. feb 2026
@anonym_0186b8

@anonym_0186b8 Čo ty máš stále s tou menopauzou? Chlapi nestárnu? A ten podnikateľ je podľa teba pre mladú pipku zaujímavý kôli svojim modrým očiam? Nedaj sa vysmiať 😆 Úplne z teba srší nenávisť voči ženám na základe toho, že si dostal košom. Stavila by som sa, že si stále sám a nikto o teba neoprie ani bicykel.