Prečo sa ľudia boja ostať sami?
Často vidím okolo seba ľudí, ktorí zostávajú vo vzťahoch, v ktorých nie sú spokojní. Niekedy sa s partnerom hádajú, nerozumejú si alebo sa trápia celé roky, no aj tak neodídu. Na druhej strane poznám aj ľudí, ktorí sa po rozchode veľmi rýchlo snažia nájsť nový vzťah a byť opäť s niekým.
Prečo to robia, je za tým strach zo samoty? Niektorí hovoria, že človek by mal vedieť byť šťastný aj sám so sebou, iní zas tvrdia, že potreba blízkosti a partnera je úplne prirodzená.
Myslíš si, že sa ľudia boja ostať sami? Ak áno, čoho sa podľa teba boja najviac? Samoty, neistoty, názoru okolia, finančnej situácie alebo niečoho úplne iného?
A vieš si predstaviť byť dlhodobo spokojný/á aj bez partnera?
Myslím si, že každý sme iný, máme iné potreby, iné neistoty, iné vzťahy a iné dôvody na to mať/nemať partnera… ja viem byť dlhodobo spokojná aj bez partnera, ale nie som osamelá, mám dobré vzťahy s rodinou, aj v práci a pevné priateľstvá… viem si predstaviť, že človek ktorý to má inak, má väčšiu potrebu toho mať niekoho s kým môže tráviť čas a zdieľať myšlienky… niekto zas hľadá vo vzťahu validáciu svojej hodnoty, lebo mu nebola daná v detstve… niekto iný by sa bez partnera jednoducho nudil a niekto je ovplyvnený názormi okolia… niekedy to je len o zvyku… a úplne iná situácia nastáva, keď do rovnice vstupujú spoločne záväzky a najmä deti
@anonym_autor Podla mna je to zakorene nejak v evolucii. Aj ľudia, co sa najviac dožívajú rokov a maju kvalitný vitálny život su ľudia žijúci v komunite. Mne osobne ľudia nechýbajú v zmysle veľkej rodiny stačil by mi manžel. Sama by som asi nevedela byt chýbal by mi
@anonym_autor Podla mna je to zakorene nejak v evolucii. Aj ľudia, co sa najviac dožívajú rokov a maju kvalitný vitálny život su ľudia žijúci v komunite. Mne osobne ľudia nechýbajú v zmysle veľkej rodiny stačil by mi manžel. Sama by som asi nevedela byt chýbal by mi
@anonym_42c5b9 hlupost, najviac sa dozivaju zeny, ktore sice maju socialne vazby (kamaratov, deti, vnucata....), ale ovdoveli alebo sa rozviedli mlade a uz sa nikdy nevydali....
Nepoznám nikoho kto by chcel žiť sám. Kto by si to dobrovoľne vybral. Už len taká letná dovolenka…čo pôjdem sama k moru? Sama večer v bare na drinku, sama do divadla, koncert…nemať s kým prehovoriť jedno slovo 🙈 svokra žije sama, rozviedla sa ale samozrejme na dovolenky a výlety sa šuchne vždy k nám alebo k svojej sestre.
@anonym_42c5b9 hlupost, najviac sa dozivaju zeny, ktore sice maju socialne vazby (kamaratov, deti, vnucata....), ale ovdoveli alebo sa rozviedli mlade a uz sa nikdy nevydali....
@tenerifka nehádam sa. A medzi tým co sme obe napisali velky rozdiel nevidím 🙂
Nepoznám nikoho kto by chcel žiť sám. Kto by si to dobrovoľne vybral. Už len taká letná dovolenka…čo pôjdem sama k moru? Sama večer v bare na drinku, sama do divadla, koncert…nemať s kým prehovoriť jedno slovo 🙈 svokra žije sama, rozviedla sa ale samozrejme na dovolenky a výlety sa šuchne vždy k nám alebo k svojej sestre.
@anonym_9fa561 som dobrovoľne sama už 3 rok po rozvode a je mi veľmi dobre. Mám nápadníkov, nie málo, ale odmietam ich. Absolútne nemám záujem mať vzťah, užívam si samotu, kamošky, koníčky. A mám aj dosť takých istých kamosiek, ktoré už vzťah nechcu. Všetko sú to ženy po 45tke.
@anonym_autor Dôvody sú rôzne, niekedy situácia s financiami, že proste partner ich živí a podobne, že hľadajú okamžite náhradu tiež dôvody rôzne, niekomu chýba sex a blízkosť, niekto potrebuje proste niekoho kto ho bude viesť životom lebo vo vnútri je stále malé decko. Ja osobne viem si predstaviť žiť bez partnera, aj v minulosti som kľudne bola dlhšiu dobu bez partnera a bola som s tým ok.
Zrejme je ten vzťah pre nich dôležitý. Záleží im na vzťahu s tou osobou. Nechcú to len tak zahodiť.
@anonym_9fa561 Tak toto s tou dovolenkou napriklad u mna vobec nebol problem. Dovolenky, co som bola sama, boli pre mna jedny z najlepsich. Spoznala som vzdy vela ludi, niektori mi ostali ako dlhodobi kamarati. Niekedy sa mi podarilo aj "votriet" medzi miestnych, mala som telefonne cisla, volali ma do restiky, do kina, na koncert...Ja na to nedam dopustit 🙂
Ale samozrejme teraz som rada, ze mam mojho manzela. Ale u mna je to tak, ze bud s niekym, s kym si naozaj velmi rozumiem, tak ako s nim, alebo radsej sama.
@anonym_9fa561 som dobrovoľne sama už 3 rok po rozvode a je mi veľmi dobre. Mám nápadníkov, nie málo, ale odmietam ich. Absolútne nemám záujem mať vzťah, užívam si samotu, kamošky, koníčky. A mám aj dosť takých istých kamosiek, ktoré už vzťah nechcu. Všetko sú to ženy po 45tke.
@anonym_8ef0a4 no toto casto pocujem. Zeny po rozvode uz v ziadnom pripade nechcu zit s inym muzom. Ked si aj niekoho najdu tak uprednostnuju vztah s dvoma domacnostami.
A niektore ani to nie,ze uz nechcu tu negativnu chlapsku energiu.....tazko posudit z akych vztahov odisli ...
Tiež som nad tým minule take rozmýšľala...kolegyňa sa rozišla a dosť dlho riešila výživné, vlastne rieši doteraz, stále sa s ex naťahujú, lebo raz on zaplatí, raz nezaplatí..v kuse naňho kydá (čo je pochopiteľné) ale urputne hľadá niekoho nového. No ja si vravím načo. Mala dosť starostí než sa exa zbavila a furt je tam nejaký problém...ale treba nového. Asi má málo starostí.
@anonym_9fa561 Ja!!..Aj keď mám partnera ( aj v minulosti som mala partnerov) a ani jeden jediný raz neboli so mnou na dovolenke…Aj v kine som bola sama, aj na večeru/obed, na kávu chodím sama…A áno, mám partnera…
To záleží od situácie. My sme veľká rodina, stále je plný dom. Kopa deciek aj dospelých, stále nejaké návštevy… Takže si ani neuvedomujem že by som bola sama a ani mi vzťah nechýba. Stále niečo riešime, stále niekam ideme, stále niečo robíme. Mne je to jedno. Ja sa nikdy nenudím.
@anonym_9fa561 ...sám je tu myslene bez partnera nie aj bez priateľov, rodiny,.... . Ja žijem sama začiatok bol nedobrovoľný, ale veľmi rýchlo som v tom našla potešenie a spokojnost. Deti mám, aj súrodencov a širšiu rodinu s kt. máme blízke vzťahy a aj priateľov. Nemám problém ísť na dovolenku s deťmi sama alebo s kamoškami, alebo aj so sestrami. A užívame si viac ako keď sme boli komplet rodina. Momentálne nikoho nehľadám a ani si neviem predstaviť zas mat po boku stále niekoho a stále brat na niekoho ohľad a robiť kompromisy. Do budúcna možno áno, keď deti vyrastú, ale určite nie spoločné bývanie. Skôr taká spoločná zábava, sex, blízka spoločnosť.
Bola som dlhodobo spokojna aj sama. Teraz mam rodinu a deti. A ak sa s manzelom rozideme alebo sa nieco stane, ostanem sama...jedine ak by mi do cesty niekto nečakane vosiel ale coelene hladat urcite nebudem.
@anonym_autor sme sociálne bytosti. Žeby preto?
Ja som sama , myslím bez partnera veľmi dlho a tak mi to vyhovuje. Nikto ma neobmedzuje, môžem ísť kedy chcem, nikomu sa prispôsobovať a trpieť niekoho nálady.

@anonym_autor Neviem, či to má súvis s mojim detstvom a dospievaním . Cítila som sa doma neprijatá a nemilovaná. Veľmi som túžila , aby ma mal niekto rád takú, aká som. Túžila som po blízkosti, aby som mohla s niekým zdieľať svoje každodenné radosti, aj starosti. Neviem a nechcem byť sama. Malo to za následok, že som ostávala v problémovom vzťahu dlhšie, než bolo potrebné. Teraz som spokojná, 15 rokov vydatá a aj keď mi môj muž niekedy strašne lezie na nervy, tak je mi jasné, že aj ja jemu a určite by to pre mňa nebol dôvod, aby som si hľadala niekoho iného, alebo nebodaj ostala sama. Som na neho taká zvyknutá a mám ho tak zakoreneného v srdci, že ho proste ľúbim, aj keď je náladový a ušomraný. Ja som zase výbušná a stresmen. Každý máme svoje. Už teraz sa desím predstavy, že umrie skôr ako ja, tej samoty, toho, že ma nebude mať kto objať a nebudem mať s kým vypiť kávu. Potrebujem k niekomu patriť , len vtedy sa cítim dobre.