icon

Prečo je považované za normálne, aby si partneri delili náklady?

4. feb 2026

Mali by si partneri automaticky deliť náklady na polovicu?
Bývam u priateľa a neplatím mu nič aj keď mam fajn plat. Mne to príde úplne prirodzené, že to chce potiahnuť on, ukázať že je muž.
Čo ma ale prekvapuje, sú reakcie okolia – veľa ľudí to vníma ako niečo „divné“, nespravodlivé alebo nepochopiteľné. Akoby vo vzťahu muselo byť všetko presne rozrátané na euro.
Zaujíma ma, prečo to tak je. Je to o výchove? O zlých skúsenostiach?

Strana
z5
anonym_fa7290
Včera o 17:50

Ja som mala kolegynu, teraz isla do dochodku, ktora tak zila aj pocas manzelstva. Nemaju deti, ona si svoj plat nechavala cely ako vreckove a muz tahal uplne vsetko. Dom, stravu, auta, dovolenky, poistky. Mne to bolo divne, a ano, ciasticne som jej zavidela, ze to tak ma, ale zaroven by som tak nedokazala zit a prislo by mi to super nefer voci manzelovi. Im to tak vyhovovalo, zili tak 25 rokov.

anonym_f9b162
Včera o 19:40
@anonym_0b351f

Sranda ako tu väčšina žien moralizuje, ze ake to je zle a ako by sa zle cítili...skôr by som povedala, že ti závidia, že si si našla takého chlapa. Takých chlapov je totiž ako šafránu.
Ja som to mala tak, že pokym som mala len frajerov, niekde na rande som si vždy platila sama za seba, nechcela som byť cudziemu chlapovi nič dlžná, lebo potom by si mohol myslieť, že mu to mám vrátiť nejak inak.
Akonáhle som stretla svojho už dlhoročného manžela, s ktorým som dlhodobo plánovala budúcnosť, tak ho nechám nech platí všetky náklady našej domácnosti a rodiny. On zarába oveľa viac ako ja, tak si môžeme dovoliť takto fungovať. Chvalabohu, nie som typ ženy čo míňa veľa na seba či na sprostosti, čo on vie. Takto nám to obom vyhovuje.

@anonym_0b351f Och ,ze závidia..a čo preboha..že sa nechá vydržiavať...hanba by ma fackovala ,keby som bola,závislá na mužovi. Ake tak ja som ešte tá stará škola asi..

anonym_0b351f
Včera o 20:02
@anonym_f9b162

@anonym_0b351f Och ,ze závidia..a čo preboha..že sa nechá vydržiavať...hanba by ma fackovala ,keby som bola,závislá na mužovi. Ake tak ja som ešte tá stará škola asi..

@anonym_f9b162 Zavisla? Vydrziavat? To su velmi silne slova. Ked chlap zaraba xkrat viac ako zena a budu platit vsetko napoly? To je v poriadku? Potom tu mame x pribehov ako zena minie cely svoj prijem a chlap si svoj odklada a mina pre seba. Lepsie ked si zena spravi financne zazemie a istoty ako vsetko minut a potom ked sa nieco stane, zostane s holym zadkom a bude vypisovat na MK.

evkatk
Včera o 20:41

Je to neférové, ak má náklady znášať iba jeden. Ak má žena svoju hrdosť a chce si zachovať aj dôstojnosť, nebude sa správať ako vydržiavaná prostitútka. Ak teraz nie, časom ju za ňu môže považovať aj partner a možno už aj považuje.

anonym_f9b162
Včera o 20:53
@anonym_0b351f

@anonym_f9b162 Zavisla? Vydrziavat? To su velmi silne slova. Ked chlap zaraba xkrat viac ako zena a budu platit vsetko napoly? To je v poriadku? Potom tu mame x pribehov ako zena minie cely svoj prijem a chlap si svoj odklada a mina pre seba. Lepsie ked si zena spravi financne zazemie a istoty ako vsetko minut a potom ked sa nieco stane, zostane s holym zadkom a bude vypisovat na MK.

@anonym_0b351f Tak to nech si rieši ona .My sme vždy od začiatku mali financie spoločné. V začiatku napoly a vzájomne si pomáhali a nikdy nám nic nechýbalo. Ti nejde o úplnú polku,ale o princíp nežiť ma úkor iného a ano nechať sa vydržiavať.

darmasiswa
Včera o 21:03
@evkatk

Je to neférové, ak má náklady znášať iba jeden. Ak má žena svoju hrdosť a chce si zachovať aj dôstojnosť, nebude sa správať ako vydržiavaná prostitútka. Ak teraz nie, časom ju za ňu môže považovať aj partner a možno už aj považuje.

@evkatk kto je spokojny a stastny, nemusi riesit kto znasa naklady, hrdost tym nikto nestraca, ked si to tak zvolili

anonym_7c0d1b
Včera o 22:02

Byvam u priatela kym prerabam vlastny byt. Samozrejme ze mu neplatim najom ale napriklad co sa tyka stravy, vsetko zabezpecim ja. Nakupim, uvarim. Co treba do domacnosti dokupim.

anonym_0b351f
Včera o 22:25
@evkatk

@evkatk Ty si v zivote musela strasne zlych chlapov stretnut... Ked je raz rodina, tak peniaze su spolocne a je na nich ako si podelia ulohy. Jeden viac prinesie penazi, druhy sa viac stara o domacnost a deti.... Zato, ze sa napr. dohodnu, ze zena sa bude viac venovat rodine, to neznamena, ze je vydrziavana prostitutka. Su aj muzi co to povazuju za uplne normalne, ze sa o vsetko financne postaraju a zaroven su slusni, zdvorili a vazia si zenu. Mrzi ma, ze ty si takych nestretla.

evkatk
Včera o 22:42

Nie je to o stretnutí takého muža. Ale ja mám svoju hrdosť a náklady na seba nenechám ani na manžela. Chlapa, ktorý by ma chcel vydržiavať, nechcela by som ani vidieť. Keď mi manžel pri treťom dieťati navrhol, aby som nenastupovala do práce, ale zostala na rodičovskej dovolenke, veľmi ma to urazilo, cítila som sa ako štetka, čo dostala ponuku od chlapa na vydržiavanie. Veľmi som zvažovala rozvod a nedokázala som sa k nemu 3 mesiace ani ozvať. Tá urážka vo mne navždy zostala.

anonym_38da6a
Včera o 22:50
@anonym_0b351f

@evkatk Ty si v zivote musela strasne zlych chlapov stretnut... Ked je raz rodina, tak peniaze su spolocne a je na nich ako si podelia ulohy. Jeden viac prinesie penazi, druhy sa viac stara o domacnost a deti.... Zato, ze sa napr. dohodnu, ze zena sa bude viac venovat rodine, to neznamena, ze je vydrziavana prostitutka. Su aj muzi co to povazuju za uplne normalne, ze sa o vsetko financne postaraju a zaroven su slusni, zdvorili a vazia si zenu. Mrzi ma, ze ty si takych nestretla.

@anonym_0b351f Ale oni nie sú rodina, len spolu chodia - žijú, nemajú deti.

Strana
z5