icon

Prečo je považované za normálne, aby si partneri delili náklady?

4. feb 2026

Mali by si partneri automaticky deliť náklady na polovicu?
Bývam u priateľa a neplatím mu nič aj keď mam fajn plat. Mne to príde úplne prirodzené, že to chce potiahnuť on, ukázať že je muž.
Čo ma ale prekvapuje, sú reakcie okolia – veľa ľudí to vníma ako niečo „divné“, nespravodlivé alebo nepochopiteľné. Akoby vo vzťahu muselo byť všetko presne rozrátané na euro.
Zaujíma ma, prečo to tak je. Je to o výchove? O zlých skúsenostiach?

Strana
z6
anonym_f212b8
Dnes o 12:38
@anonym_0186b8

@anonym_f212b8 Ano, este 5 rokov to zaberie. A co dalsich 40 rokov do 80-85r (priemerny vek dozitia). Vztahy boli vzdy o tom, ze zena si hladala v mladosti takeho partnera, ktory s nou zostane, aj ked bude stara. Kto si ale hlada partnera podla prachov, snad nie je tak naivny a blby a necaka, ze on s nou loajalne zostane az do smrti. Preco je asi najviac rozvodov medzi 40-45. Zly vyber partnera, deti su velke (svoj biologicky ucel vztah de facto naplnil) a menopauza (zena straca na vzhlade a jej dovtedy super extra chrumkavy solvennty parner si povie, ze uz ma toho plne zuby vsetko financovat sam, ked moze mat mladsiu a normalnu).

@anonym_0186b8 dobre 🤣

anonym_0186b8
Dnes o 12:40
@anonym_38da6a

@anonym_0186b8 Čo ty máš stále s tou menopauzou? Chlapi nestárnu? A ten podnikateľ je podľa teba pre mladú pipku zaujímavý kôli svojim modrým očiam? Nedaj sa vysmiať 😆 Úplne z teba srší nenávisť voči ženám na základe toho, že si dostal košom. Stavila by som sa, že si stále sám a nikto o teba neoprie ani bicykel.

@anonym_38da6a Samozrejme, ze muzi starnu. Ale aj ten starnuci muz povie, ze radsej bude sam, ako byt so starou, ktore mladost prezila s niekym inym. Ked zena povie, ze bude radsej sama, nasleduje potlesk. Ked muz povie, ze radsej bude sam, ako s niekym, kto je stary a neunuval sa s nim byt predtym, tak nasleduju nadavky a urazky ...

kattrin5
Dnes o 12:42
@anonym_6938ad

@kattrin5 Keď sú hlúpi, nech to chcú. Ja nevychovávam synov kvôli príživníčkam. Ale viem,že keď doma vidia silných sebavedomých rodičov, tak sa neznížia na úroveň príživníčok a vyberú si seberovnú, emancipocanú, vzdelanú.

@anonym_6938ad nech ma kazdy tak, aby bol stastny a spokojny.. nastastie su este na svete muzi, ktory sa vedia postarat o rodinu😁

siska53
Dnes o 12:44

@anonym_autor Ved si to majte, ako vy chcete a ty si odkladaj, keby daco, aby si mala. Podstatne je to, aby to vyhovovalo vam obom. Ostatnych do toho nic a nech to maju tak, ako to vyhovuje im.
Mne by to sice uplne takto nevyhovovalo, citila by som sa divne, ine je, ked deti boli male, ze mi chodio len rodicak po materskych, ale brala som to tak, ze sme rodina, sme spolu, tak peniaze su spolocne. Ale podstatne je, ze vam to vyhovuje takto a nabuduce tu otazku nejak otoc, zahovor ci povedz len, ze mame to tak, ako nam to obom vyhovuje.

anonym_6938ad
Dnes o 12:45
@kattrin5

@anonym_6938ad nech ma kazdy tak, aby bol stastny a spokojny.. nastastie su este na svete muzi, ktory sa vedia postarat o rodinu😁

@kattrin5 Presne tak. Našťastie sú ešte na svete ženy, ktoré sa nedajú vydržiavať a sú schopné sa spolu s mužom o rodinu starať a nie sú len príveskom, ktorý treba zaplatiť.

anonym_0186b8
Dnes o 12:48
@anonym_38da6a

@anonym_0186b8 Čo ty máš stále s tou menopauzou? Chlapi nestárnu? A ten podnikateľ je podľa teba pre mladú pipku zaujímavý kôli svojim modrým očiam? Nedaj sa vysmiať 😆 Úplne z teba srší nenávisť voči ženám na základe toho, že si dostal košom. Stavila by som sa, že si stále sám a nikto o teba neoprie ani bicykel.

@anonym_38da6a Inak. 50 rocny muz a 50 rocna zena. Ona ma zaujem, on odmietne. Povie, ked si mala 20-40, pacila si sa mi, ty si sla za inym (solventnym,...). ok, v poriadku. Teraz sa ti z nejakeho dovodu pacim, ale ja uz nechcem.
Ty si mna nechcela predtym, ja teba teraz. Sme si kvit. 1:1. Tak neviem, co vas na tom rozculuje.
Prva odmietla zena, ale si to po 25-30 rokoch rozmyslela (lebo fesaci, s ktorymi bola, sa na nu vykaslali), nasledne odmietol muz, ze v tom veku uz nie. Vybavene, ani jeden si nema co vycitat.
Teraz nechapem ja, ako sa moze jedna zena nadavat a urazat, ked ten, koho ona SAMA nechcela do 45, ju nechce po 45.

anonym_0186b8
Dnes o 13:00

@anonym_38da6a Jediny muz, ktoremu mozte nadavat, ze vas nechce, je ten pan, ktory sa s vami rozviedol po 40tke a mal s vami zostarnut... Ale ne tym, ktorych ste predtym nechceli.

jimbean
Autor odpoveď zmazal
jimbean
Dnes o 13:10
@evkatk

Je to neférové, ak má náklady znášať iba jeden. Ak má žena svoju hrdosť a chce si zachovať aj dôstojnosť, nebude sa správať ako vydržiavaná prostitútka. Ak teraz nie, časom ju za ňu môže považovať aj partner a možno už aj považuje.

@evkatk suhlas

karolinakr
Dnes o 13:10
@anonym_0186b8

@anonym_38da6a Inak. 50 rocny muz a 50 rocna zena. Ona ma zaujem, on odmietne. Povie, ked si mala 20-40, pacila si sa mi, ty si sla za inym (solventnym,...). ok, v poriadku. Teraz sa ti z nejakeho dovodu pacim, ale ja uz nechcem.
Ty si mna nechcela predtym, ja teba teraz. Sme si kvit. 1:1. Tak neviem, co vas na tom rozculuje.
Prva odmietla zena, ale si to po 25-30 rokoch rozmyslela (lebo fesaci, s ktorymi bola, sa na nu vykaslali), nasledne odmietol muz, ze v tom veku uz nie. Vybavene, ani jeden si nema co vycitat.
Teraz nechapem ja, ako sa moze jedna zena nadavat a urazat, ked ten, koho ona SAMA nechcela do 45, ju nechce po 45.

@anonym_0186b8 prosim ťa, ty si už zažil ženu čo išla s prosikom za niekym, koho pred 30 rokmi odmietla? potom, čo ju odkopol sučasny partner? tak ta už musi byt extra zúfalá, ked si spomenie naňho po 30 rokoch, ešte pol roka po rozchode pochopim, že je jej smutno, ale si uvedomila jeho kvality, ale po 30 rokoch ist naspät je čiste zúfastvo. a nechapem, prečo by ten chlap mal na ňu čakat 30 rokov a zahodit najlepšie roky
boli zaiste pripady, že niekto oprašil staru lásku, ale toto čo ty rozpravaš je fikcia

anonym_0186b8
Dnes o 13:19
@karolinakr

@anonym_0186b8 prosim ťa, ty si už zažil ženu čo išla s prosikom za niekym, koho pred 30 rokmi odmietla? potom, čo ju odkopol sučasny partner? tak ta už musi byt extra zúfalá, ked si spomenie naňho po 30 rokoch, ešte pol roka po rozchode pochopim, že je jej smutno, ale si uvedomila jeho kvality, ale po 30 rokoch ist naspät je čiste zúfastvo. a nechapem, prečo by ten chlap mal na ňu čakat 30 rokov a zahodit najlepšie roky
boli zaiste pripady, že niekto oprašil staru lásku, ale toto čo ty rozpravaš je fikcia

@karolinakr Preco by mala chodit s prosikom? Prisla normalne. Viackrat sa mi stalo, ze na stretavkach zo skoly o mna prejavila zaujem nejaka spoluziacka, ktora predtym nezaujem. Az po rokoch ... v 33-38. Tak som postupne chodil s tromi (nie naraz, po sebe).
Ak sa aj predtym nepoznali. Ide o to, ze ak si niekto dokaze hladat a najst po 45r normalneho chlapa, preco to nezvladla predtym, ked mu mohla ponuknut viac? Lebo kym bola pekna a bolo dost napadnikov, tak sa prilis neunuvala riesit ich charakter. Vela krat stacilo, ze zaplatil, co chcela.

kattrin5
Dnes o 13:22
@anonym_6938ad

@kattrin5 Presne tak. Našťastie sú ešte na svete ženy, ktoré sa nedajú vydržiavať a sú schopné sa spolu s mužom o rodinu starať a nie sú len príveskom, ktorý treba zaplatiť.

@anonym_6938ad Ty si ocividne ides svoje a vidno ze mas v sebe kopec zavisti a nenavisti voci zenam, ktore sa asi maju lepsie ako ty…nie kazdy ma financne problemy, nie kazdy muz potrebuje od zeny peniaze.. a inak, prispievanie v manzelstve/ rodine nemusi byt len financne. Pre vela muzov este stale je najdolezitejsie ze sa zena stara o deti a domacnost. Tiez vela zalezi na financnej situacii, ked muz zaraba vela, je jasne ze nebude chciet od zeny peniaze, je ine ked ma muz robit sam a ledva to utiahnut..

anonym_6938ad
Dnes o 13:24
@kattrin5

@anonym_6938ad Ty si ocividne ides svoje a vidno ze mas v sebe kopec zavisti a nenavisti voci zenam, ktore sa asi maju lepsie ako ty…nie kazdy ma financne problemy, nie kazdy muz potrebuje od zeny peniaze.. a inak, prispievanie v manzelstve/ rodine nemusi byt len financne. Pre vela muzov este stale je najdolezitejsie ze sa zena stara o deti a domacnost. Tiez vela zalezi na financnej situacii, ked muz zaraba vela, je jasne ze nebude chciet od zeny peniaze, je ine ked ma muz robit sam a ledva to utiahnut..

@kattrin5 Ja sa mám fajn. Vo všetkých smeroch. Nevyplakávam po internete, ako niekto, že muž má kamarátku, ktorej venuje čas, všakže? 😉😘😉

jaja20
Dnes o 13:45
@anonym_0186b8

@karolinakr Preco by mala chodit s prosikom? Prisla normalne. Viackrat sa mi stalo, ze na stretavkach zo skoly o mna prejavila zaujem nejaka spoluziacka, ktora predtym nezaujem. Az po rokoch ... v 33-38. Tak som postupne chodil s tromi (nie naraz, po sebe).
Ak sa aj predtym nepoznali. Ide o to, ze ak si niekto dokaze hladat a najst po 45r normalneho chlapa, preco to nezvladla predtym, ked mu mohla ponuknut viac? Lebo kym bola pekna a bolo dost napadnikov, tak sa prilis neunuvala riesit ich charakter. Vela krat stacilo, ze zaplatil, co chcela.

@anonym_0186b8 No,ty musíš byť fakt riadny úbožiak, keď po 50-ke vyplačkávaš na primárne ženskom fóre,že ťa žiadna žena nechcela,aj keď máš 1,82 cm a 2 mega na účte. A riadne si protirečíš,lebo najprv píšeš, že si tie ženy vo vyššom veku 33-38 odmietol,lebo ťa predtým nechceli ony a dali prednosť niekomu inému,a vzápätí píšeš,že si s 3 takými chodil 🙄

kattrin5
Dnes o 13:52
@anonym_6938ad

@kattrin5 Ja sa mám fajn. Vo všetkých smeroch. Nevyplakávam po internete, ako niekto, že muž má kamarátku, ktorej venuje čas, všakže? 😉😘😉

@anonym_6938ad to rada pocujem, a ja nevyplakavam, moj muz ma kolegynu, ktore po nom ide, ja som zdielala svoju skusenost, ktoru uz mam nastastie vyriesenu a inak.. nastastie som na tom tak, ze keby som sa aj zajtra rozviedla, bez problemov sa dokazem o seba aj o dcerku dost slusne postarat 😁 vobec sa v zivote o seba nebojim.

anonym_0186b8
Dnes o 13:56
@jaja20

@anonym_0186b8 No,ty musíš byť fakt riadny úbožiak, keď po 50-ke vyplačkávaš na primárne ženskom fóre,že ťa žiadna žena nechcela,aj keď máš 1,82 cm a 2 mega na účte. A riadne si protirečíš,lebo najprv píšeš, že si tie ženy vo vyššom veku 33-38 odmietol,lebo ťa predtým nechceli ony a dali prednosť niekomu inému,a vzápätí píšeš,že si s 3 takými chodil 🙄

@jaja20 Vsetko si zmiesala. To prve bol priklad, nie realita. To druhe bolo vysvetlenie, ako sa moze stat, ze niekto najskor nema zaujem a potom ho moze mat.
Kto tu vyplackava? Na debatu, ako autorka caka platenie, upozornujem, ze autorka nebude vecne mlada. Zeny maju svoje pravidla a aj muzi ich maju. Keby ste sa viac zaujimali o tie muzske, tak by bolo menej vyplakavani, akeho ko.ta som si to zobrala a preco po 50tke nemozem nikoho najst.

carolynka
Dnes o 14:09
@anonym_0186b8

Treba mat na pamati, ze len malo chlapov chce stravit starobu s niekym, kto s nim nebol v mladosti, alebo bol iba ale pre peniaze, ak moze byt s normalnejsim a casto aj mladsim. Nakolko zenam nevadi starsi partner, opat kvoli financiam. Muzi sa hodnotia podla vysky a zabezpecenia, zeny podla vzhladu. Do 45r (menopauza) toto hodnotenie zenam vyhovuje, vobec nie je podla nich povrchne. Potom ale zacnu hovorit, ake hnusne a povrchne je take hodnotenie, ze sa nepozera na vnutro, lebo sa hodnotenie podla vzhladu uz nehodi. Muz sa po 45r ani nezmensi, ak mal 1,9m, ani mu plat a majetok nezmensia, ale 75% zien priberie a po vypnuti estrogenov rychlo zostarne. Vtedy pribudnu diskusie, kde su normalni chlapi. Su, ale uz nemaju zaujem, o niekoho co predtym nemal zaujem o nich.
Stale dookola to iste. od 20 do 40r na koni, niektore nevedia, co by chceli od radosti. V 45r vyplakavaju, ako "nie su" "normalni" muzi a vsetci chcu mlade, s pevnymi prsiami, napichane,... Najskor smiech, potom plac.

@anonym_0186b8 nemusis tu strasit s menopauzou. Pozeras sa na zeny z pozicie patriarchatu, kedy ich jedina hodnota je mladost a schopnost pritiahnut partnera, nechat sa oplodnit a porodit dieta/deti. Hodnota zeny sa od tohto neodvija. Ano, menopauza moze byt pre zeny tazka a ak je mozne, zena moze ist na hornonalnu terapiu vdaka ktorej bude mat nadalej estrogen. Dokonca su nazory, ze estrogen treba brat do konca zivota, pretoze v sucasnoati sa zeny dozivaju ovela vyssieho veku ako kedysi a telo bez estrogenu nevie poriadne fungovat. Okrem toho, ze zena straca moznost mat deti prinasa menopauza aj (dalsie) pozitivne veci, resp. Po menopauze. Zena nastupuje do fazy tzv .druhej dospelosti, kedy sa konecne nemusi starat o deti, ma viac casu sama na seba, byt kreativna, viac sa zamysla nad tym, co chce spravit so zbytkom zivota ktory je pred nou. Ma viac testosteronu, cize jej menej zalezi na tom co si o nej ini myslia, ma menej estradiolu, ktory ju nabada starat sa viac o druhych ako o seba.moze konecne dat seba a svoje potreby na prve miesto. Menopauza, ak ju zena prejde s dostatocnou podporou zo strany mediciny, nie je taka katastrofa Ako to tu naznacujes.

jaja20
Dnes o 14:24
@anonym_0186b8

@jaja20 Vsetko si zmiesala. To prve bol priklad, nie realita. To druhe bolo vysvetlenie, ako sa moze stat, ze niekto najskor nema zaujem a potom ho moze mat.
Kto tu vyplackava? Na debatu, ako autorka caka platenie, upozornujem, ze autorka nebude vecne mlada. Zeny maju svoje pravidla a aj muzi ich maju. Keby ste sa viac zaujimali o tie muzske, tak by bolo menej vyplakavani, akeho ko.ta som si to zobrala a preco po 50tke nemozem nikoho najst.

@anonym_0186b8 Ale ten akože príklad si napísal len z brucha,v reálnom živote neexistuje. Žiadna žena sa nebude chlapovi podlizovať a vtierať takým spôsobom,ako to popisuješ,to je len tvoja fabulácia a zbožné želanie ako ohrdnuteho chlapa.Nedokázal si si v živote udržať žiaden vzťah,dokonca ani s tými "starými" ženami, ktoré o teba prejavili záujem až po rokoch.Je to totiž v konečnom dôsledku práve žena, kto si vyberá,s kým chce zostať. A preto si v mojich očiach úbožiak a luzer,ktorý je plný nenávisti,lebo ani na starobu stále nikoho nemá.

Strana
z6