Prečo je štíhlosť stále predmetom komentárov?
Ahojte toto je taká úvaha na zamyslenie na večer. A možno aj moja spoveď. Som štíhla a vysoká. Celý život som štíhla. Celý život s tým mám problém, veľmi ťažko priberám, veľmi rýchlo chudnem. Celé moje okolie to vie, poznajú ma celý život mám kamarátov len dlhoročných. Napriek tomu vždy keď sa stretnem s rodinou či priateľmi mi povedia bože ty si taká chudá alebo ty si zase schudla alebo musíš pribrať. Poviem úprimne.. nerozumiem tomu. Vedia že to mám tak celý život je naozaj nutné neustále mi to povedať ako prvú vec keď ma uvidia? Myslia si že nevlastním zrkadlo alebo čo? Je im jedno že je mi to nepríjemné? Btw áno povedala som im niekoľkokrát že mi to vadí keď to komentujú. Keď prídem niekam kde ma vidia prvýkrát ako prvé komentujú moju váhu a dookola rozoberajú aká som chudá a je to vyslovene predmetom ich debát do ktorých ma nútia sa zapojiť. Ešte by boli radi aby som sa pri tom usmievala a s radosťou odpovedala na ich debilné otázky. A teraz sa pýtam prečo sa toto napríklad tučným ženám nedeje??? Tam už je to neslušné. Nikto príčetný nepríde k cudzej osobe a nepovie jej Ježiš ty si aká tučná fakt by si mala schudnúť. Alebo nikto sa s novou osobou ktorá je pri tele nezoznamuje tak že kokso ty si riadne tučná!! Alebo zas si pribrala. Proste vníma sa to ako neslušné a necitlivé ale na druhú stranu to už neplatí. Prečo?
@jana_eyre_2 lebo u silnejsich sa vie, ze je to neslusne (nedobre), ale u extremne stihlych je to ako keby "v dobrom" (a niekedy s troskou zavisti).
@madeincssr a bol si za život v oboch "táboroch"? Lebo ja ano a dialo sa mi to rovnako.. každý má pocit, že telo zato, že je vidno môže niekomu druhému komentovať.. ale áno pri štíhlych sa to berie pozitívne, pri tučných negatívne - v oboch prípadoch je to však nepríjemne a preto by som si nedovolila súdiť, kto to zažíva menej..
@madeincssr a bol si za život v oboch "táboroch"? Lebo ja ano a dialo sa mi to rovnako.. každý má pocit, že telo zato, že je vidno môže niekomu druhému komentovať.. ale áno pri štíhlych sa to berie pozitívne, pri tučných negatívne - v oboch prípadoch je to však nepríjemne a preto by som si nedovolila súdiť, kto to zažíva menej..
@jana_eyre_2 ked som bol extremne stihly, tak to bolo vo veku, ked do mna pchali rybi tuk, B12-ky... a ano, tiez mi to bolo proti srsti. S vekom, ako mnohi vieme, sa to preklopi na opacnu stranu (ale u mna, nastastie, nie az do "za chrbtom ohovaracieho" stadia; zrejme moj metabolizmus "sa naucil", ze rad papam 🙃).
@curlie áno aj u mňa sa ťa tolerancia už úplne vytráca. Proste príde bod keď je človek dospelý uvedomí si že celý život nepočúva nič iné a povie si že už to nedáva
@anonym_4db212 presne takéto veci boli povedané aj mne. Myslím že keď som bola mladšia bola to až šikana od najbližších, cez spolužiakov až po ľudí čo ma ani nepoznali. Nohy ako hajzlovy pavúk, papek, kostrička a ešte aj nejaké horšie ale ja to nie som schopná ani napísať. Chvalabohu tiež môj partner s tým nemal nikdy problém a páčim sa mu takto ako som. A tiež keď som v tehotenstve bola pribrata mi povedala známa že konečne si pribrala a vyzeráš normálne lebo predtým si vyzerala fakt hrozne. No do piatich dní od pôrodu bolo mojich plus 13kg fuč
@anonym_autor presne toto aj ja som zažila. V tehotenstve v deviatom mesiaci mi bolo povedané, že konečne vyzerám normálne. A to som bola pribratá len do brucha, zvyšok som mala normálny. Štíhlym ženám väčšinou len vyskočí brucho, ostatné postavy (normálne, obézne) sa zväčšia tak celkovo v tehotenstve.
Už sa mi to nedeje, už som po 45+ pribrala 7 kg, ale predtým som to často počúvala od oplácaných žien. Že nemám cici rici, že ma odfúkne vietor, že sa zlomím v páse a mám si zobrať do ruksaka tehly, že asi som anorektička. Tie psychicky vyzretejšie moju postavu komentovali, že závidia štíhlosť. Tie mentálne menej vyzreté rýpali, podpichovali, aby sa ony cítili lepšie, že niekoho sundali dole.
Nikdy som tieto podpichy a podjeby nekomentovala, zo slušnosti k človeku, aj keď im slušnosť chýbala. Ale dnes by som určite niečo povedala, napríklad: prečo komentuješ moju postavu? Ideme teraz analyzovať tvoje faldy? Alebo: vytešuj sa zo svojich cici rici, nemusíš komentovať moje, keď ti na mne tak chýbajú.
Každopádne mi to nikdy nepadlo dobre a som rada, že to už nemusím znášať.
@anonym_autor veď o Tom to podľa mňa je väčšinou za tým bude závisť.. ja som tiež občas kamošku chudý vysoku okomentovala wow aka chudá ale ja som jej uprimne povedala že fakt ako závidím jej metabolizmus.. lebo fakt keď si na návšteve a večer o deviatej ona môže zjedt čokoľvek a ty si radšej nedáš ani tri chrumky a ona vytiahne pohostenie ku telke...nie že by som bola tučná ale proste priberiem aj keď sa pozriem na vodu..aj keď ani nie je čo závidieť lebo kôli svojej hmotnosti mala pravdepodobne vždy veľký problém otehotnieť.... Ale zase ona má zana peknú postavu a ja som jej nikdy nepovedala že má pribrať a fakt ak je niekto príchudy na môj alebo kohokoľvek iného vkus tak je vážne nevkusné mu dávať takéto rady a komentáre.. Veď predsa vidí aký je a určite s tým nieje spokojný ale asi to nieje len tak niečo s tým spraviť... Ako predsa pôjde asi o zdravie a takéto veci človek diskutuje z blízkymi osobami ktorým dôveruje aj nadváhu aj podvahu a náhodný okoloidúci a iný jedinci tu predsa nie sú na to aby posudzovali. Ale to je pri všetkom tak ja mám choré čreva mám relatívne normálnu postavu a brucho ako v treťom mesiaci väčšinu dňa a so zlým držaním tela je to naozaj nie estetické... Ako keď mi niekto povie výstrih sa hrbis sa to beriem ako ok...ale keď komentujú ľudia moje brucho...a ni jeden krát ale stále dookola 🤦
@oskvarka no tak ja to aj priznam, ze zavidim. Mavala som aj 43 kg, aj to bolo zle, uzila som si komentare aj/aj. Ale uz som sa naucila, ze ludom nevyhovies.
Autorka to az moc preziva, tak treba sa ohradit, ja mam teraz len "tucne" kamosky, so sesternicou to riesime. Do isteho veku sme aj my boli chude. Ale prave tato sesternica mala presne taku chudu kamosku a ona sa zhnusene vyjadrovala o ludoch, co su pribrati, ci sa nevidia v zrkadle, ze je to hrozne a tak. Lenze ona mohla zozrat aj pol svine, sladkostami sa ladovala a bola stihla. Tak jej povedala sesternica, ze ci si uvedomuje, ze ona ako nezdravo je a je chuda bez namahy, ale ci vie si predstavit, ako sa citia ti, co pre stihlost musia dost toho spravit. Ze nie kazdy ma taku genetiku ako ona. Proste ludia, ci su stihli alebo pri sebe, vedia druhych komentovat, a to dost nemiestne. Ja uz len hodim rukou. Moje telo zvladlo vynosit, porodit a odkojit 4 deti, uz sa na modelku hrat nebudem a viem, co to znamena byt chuda, aj tucna. S tou tucnotou sa horsie zziva proste. Preto mas tie komentare. Ked som mala po druhom porode hypertyreozu, tak som chudla 1 kilo za 2 dni a keby to nezastavili lieky, tak neviem. Len to nebolo len o vahe, ale tam trpelo aj srdce, kosti, no ludia vidia len to vonkajsie. To sa nemozes dat rozhodit. Ak to su blizke kamosky, tak tam je na mieste uprimnost. Tak by som povedala ako tu, ze sa necitim dobre, ked mi to stale hovori, ze sa vidim, viem, aj by som trocha pribrat chcela, ale nejde to. A vyjadrit ucast, ze vies, ze je to nefer, kamoska mozno potrebuje trosku polutovat, tiez pocut, ze ju chapes, s tym, s cim ona bojuje. A mozno je to jej sposob pochvaly, ze super, aka si chuda (aj ja by som taka chcela byt). A to s kilami navyse. Kazdy mame nieco. A o tom priatelstva su, pochopit a vyjadrit si ucast. Nech sa nam lahsie zije, na oboch stranach.
A nie sa tu teraz tlapkat po pleci, ze otrasni tucni, zavidia a pohrdavo sa o nich vyjadrovat. Neviem, na co je to dobre.
Bola tu aj opacna tema, ako vsetci okolo do jednej pani hucia, davaju jej rady, ako ma cvicit, co jest, nejest, na kazdej navsteve, stretnuti a ona "nechce", a ze ako ju "donutit" 🙄. Takze ta pani si tiez uzila.
@jana_eyre_2 presne, aj ja som zazila aj/aj a je to rovnake z kazdej strany. Ale chudost skor komentuju s tym, ze zavidia, pozitivnejsi naboj to ma, v tom zmysle, ze boze, ty si aka chuda (aj ja by som taka chxela byt, je to nefer, co mam preto spravit? ). Ale ked si tucna, tak je to s negativnym nabojom. A este utocia na Tvoju mentalnu kapacitu, ci to "nevidis"...no nie, slepa som 😅
@lucia13022023 tiež si myslím že je to buď za účelom strapnenia alebo niektorí akoby z toho mali senzáciu..
@liv1 ďakujem za reakciu a aj mňa to pobavilo ako fakt nonsens
@denkabemommy haha teba by som chcela za kamošku
@svetlonos ťažko sa to po tebe číta ale napokon to chápem a chápem aj tvoj pohľad. Napísala si že keby s tým nemám problém.. no sú obdobia kedy som stále chudá ale tak okej a vtedy s tým problém nemám. Ale potom sú stresové obdobia kedy schudnem a vtedy to vadí aj mne a nepáči sa mi to. Ťažko do seba dostávam viac jedla. A k tomu prskaniu. Vieš založím tu diskusiu o tom že mi vadí že ľudia riešia moju váhu a ona sa hneď medzi prvými pýta koľko vážim aby to ona mohla posúdiť.. asi či som naozaj dosť chudá alebo čo neviem nechápem. Na to sa nedá normálne odpovedať. Ani tá jej reakcia nebola so žiadnym dobrým úmyslom.
@anonym_autor nikdy nikomu nebudes po vôli... dôležité je aby si sa ty cítila dobre
Bola som už aj ,, dosť, chudá a mala som aj navyše 5-10 kg a v oboch prípadoch boli narážky na moju postavu
Mám v mojom okolí ľudí čo si obézny a aj chudý no nikdy by som si nedovolila okomentovať ich postavu...áno človek si povie ale nepovedala by som im to do očí..je to maximálne nevhodné, každý sme nejaký a každý nech sa stará o seba a svoju váhu/postavu
@jana_eyre_2 presne, aj ja som zazila aj/aj a je to rovnake z kazdej strany. Ale chudost skor komentuju s tym, ze zavidia, pozitivnejsi naboj to ma, v tom zmysle, ze boze, ty si aka chuda (aj ja by som taka chxela byt, je to nefer, co mam preto spravit? ). Ale ked si tucna, tak je to s negativnym nabojom. A este utocia na Tvoju mentalnu kapacitu, ci to "nevidis"...no nie, slepa som 😅
@nevenka presne takto to je.. obe komentovania su nepríjemne, ale pri tucnosti ide často krát o to, že to spájajú s mentalitou človeka.. príde mi to šialené..
Celý život som to počúvala že čo nejem, som strašne chudá a pod...teraz keď som posledny rok pribrala uz mi nikto nic nehovorí len vlastná matka mi to nezabudne pripomenúť pri každej príležitosti. 🙄
@curlie treba čítať v súvislostiach..
autorka píše:"deje sa ti to na každom kroku? Že napríklad ťa kamarátka zoznámi s nejakou random známou a ona ti povie fíha ty si aká tučná mala by si menej jesť
Inak ja som príspevkom nechcela povedať že tučným sa to nedeje (samozrejme viem že áno) ale myslím si že nie až v takej miere ako ľuďom ktorí sú veľmi chudi. Tam takmer nik nemá zábran"
A na tieto slová reagujem, že ťažko môže niekto kto nie je v koži druhého posudzovať "komu sa to deje viac" tj nie je to súťaž o Tom kto to prežíva horšie..
@jana_eyre_2 čítam v súvislostiach a je dosť od veci písať tu o nejakej súťaži, tento príspevok nebol o tom
Ja mam ten isty problem. Boli casy ked som v lete nosila dlhy rukav a dlhe nohavice. Som vysoka a naozaj chuda. Tiez vsetci komentuju to ze by som mala pribrat tí co ma nepoznaju. Tí co ma poznaju vedia ze mam zdravy vztah k jedlu a ze proste neviem pribrat. Mala som helikobaktera ale uz ho nemam a aj tak neviem pribrat. Moj ex stale komentoval ze som chuda. Rozisla som sa s nim z viacerych dovodov a zacala som sa mat rada. Zacali sa mi pacit moje dlhe stihle nohy a paci sa mi aj moje brucho. Zacala som nosit aj saty aj sukne aj kratasy aj tricka a komu sa nepaci nech sa nepozera.
@jana_eyre_2 čítam v súvislostiach a je dosť od veci písať tu o nejakej súťaži, tento príspevok nebol o tom
@curlie zaujímavé, že pár ľudí to pochopilo ako som slovo "súťaž" myslela 😒

@curlie treba čítať v súvislostiach..
autorka píše:"deje sa ti to na každom kroku? Že napríklad ťa kamarátka zoznámi s nejakou random známou a ona ti povie fíha ty si aká tučná mala by si menej jesť
Inak ja som príspevkom nechcela povedať že tučným sa to nedeje (samozrejme viem že áno) ale myslím si že nie až v takej miere ako ľuďom ktorí sú veľmi chudi. Tam takmer nik nemá zábran"
A na tieto slová reagujem, že ťažko môže niekto kto nie je v koži druhého posudzovať "komu sa to deje viac" tj nie je to súťaž o Tom kto to prežíva horšie..
@jana_eyre_2 lebo u silnejsich sa vie, ze je to neslusne (nedobre), ale u extremne stihlych je to ako keby "v dobrom" (a niekedy s troskou zavisti).