icon

Prečo ľudí hnevá rozhodnutie nemať deti?

11. jún 2024

Vsimla som si, ze niektori ludia (hlavne zeny) su normalne agresivni, ked sa vyjadrim, ze si planujem s partnerom deti az neskor alebo mozno vobec. Obaja mame tesne po 30tke a proste sa na to necitime. Vieme, ze je to obrovska zodpovednosť a vzdanie sa slobody. Preco niektori odmietaju nazor, ze ludia nechcu mat deti aj kvoli pohodliu? Preco hned utocia, ze sme sebecki a ze ostaneme s osratou ritou v starobe v starobinci a opusteni. Pritom moja teta robi cely zivot v domove dochodcov a 80% ludi, co su tam, maju rodiny a aj tak su tam opusteni. Ja sa za to nehanbim povedat uprimne, ako to mame. Preco by som sa mala hanbit za svoj nazor? To je len správne mat deti? Skor mi pride, ze tie zeny, co si zalozili rodiny kratko po 20tke, teraz banuju, lebo roky sa starali o deti a vkuse nemaju cas uzivat si, ako si mysleli, ze to aj bude. Ja viem ze je vela zien, ktore miluju starat sa o deti a su macimalne rodinne zalozene. Sama mam v rodine take, co cely zivot su len doma, varia, staraju sa o zahradu a ani nechcú ist niekam k moru napriklad. Ja ich neodsudzujem a je mi to jedno, ako ziju, tak preco ine maju potrebu strasne argumentovat a protirecit mi, ked im poviem, ze proste tie deti mat chcem neskor alebo vobec. Hned zacnu útočiť a vztahovat to na seba, ze oni by to nemohli a ze nechapu takych ludi, ze ved zmysel zivota je mat rodinu. Ako, naco maju potrebu ma o tom presviedcat? Proste ma.to zaujima, ze co tych ludi k tomu vedie :D lebo moj nazor to nezmeni :D a vztahovat to s

mandzula
11. jún 2024

@lenkakravcova autorka sa vsak nikde nestazuje, takze nevidim dovod poukazovat na to prave v jej diskusii.
Ano, 2-3 deti su fajn - pre teba, pre mna je akurat 1, pre ineho 0 a tak je to spravne.🙂

mandzula
11. jún 2024

@reddflowerlife vidis to len z tej svojej strany, zo strany cloveka, pre ktoreho su deti naplnenim zivota. Ja mam napriklad jedno a tesim sa, ked sa osamostatni, ked budeme mat s muzom cas len a len pre seba, ked pojdeme na dovolenku na adult only miesto bez jaciacich deti. Staci len pripustit, ze nie kazdy tuzi po pistiacich detoch a ze je rovnako spokojny ako ten, co tie pistiace deti miluje.

autor
11. jún 2024

@reddflowerlife chodim na dovolenky 2x do roka. 2x k moru, 2x na lyzovacku. Na kazdej jednej dovolenke vidim dohadane a frustrovane rodiny. A ja s manželom jazdim na skutri, spoznavame miesta. Minuly rok som zazila zsnu, ktora na plazi urobila manzslovi taku scenu, ze sa tak hanbil, ze zvysok dovolenky chodil sam so synom a ona s dcerou. To vazne mi chces nahovorit, ze vsetky rodiny s dermi su neskutočne stastne?:D a ze ti, co chodia na dovolenku vo dvojici maju nudu?🙂 pozri, ja neodsudzujem. Ale ty si presne ten priklad, ktory sa ma potrebu s niekym vyhryzat a vsetko argumentovat, ako on ma uzasny zivot a ten, co sa rozhodne ho mat inak, je chybny 🙂 tieto rodinne hadky zazivam v restikach, obchodnych domoch, v zoo. Minule som bola v Tatrach na ture s manzelom a zazila som zenu, ktora take nervy chytila kvoli neposlusnemu dietatu. Takze nie, nemyslim si, ze kazda rodina s detmi je stastna a vychutnava si ten zivot :D tak isto aj zeny, ktore tie deti nemaju, nie su vsetky stastne. Ja len chcem povedať, ze stastny sa da byt aj vo dvojici ;)

luccija
11. jún 2024

Nechceš tak nechces...je to tvoja vec, tvoje telo, tvoje rozhodnutie.Este si mladá o 10 r možno budeš inak rozmýšľať.Nikto nevie čo mu život prinesie tiež mám kamarátku, ktorá nechcela s manželom dieťa docaskovali psov, kariéra, cestovanie v 43 r sa rozviedli, lebo on si to predsa len rozmyslel a už ma dieťa a spolu sa im nepodarilo.A ona je sama.Musis prevziať aj zodpovednosť čo to obnáša nemať deti, ak si s tým ok v poriadku.Je to drzé niekoho prehovárať a dávať rady tak sa ohrad.

luccija
11. jún 2024

Tak povedz, že tvoj život je nemať starosti s výchovou, chces žiť pre seba a partnera.A dohovorené..oni by tak nemohli žiť a ty zase ako oni🙂

autor
11. jún 2024

@reddflowerlife a este dodam... ako ty poznas 5 muzov, ktori odisli od zeny, lebo zrazu chceli mat dieta, ja takeho nepoznam ani jedneho, kdezto muzov, ktori zdrhli od deti a manzeliek za mladymi slečnami, s ktorymi si užívajú tie chvile osamote aj na ukor rodiny, tych poznam pozehnane 🙂 je viacero muzov, ktori si spravia viacero deti s roznymi zenami, to dokaze kazdy debil....ale postarat sa o rodinu a vzdat sa slobody, tych uz je pomenej ;)

autor
11. jún 2024

@luccija ale ja pisem, ze nevyvraciam to, ze niekedy tie deti mat budem :D ale ze momentálne ich neplanujeme a to uz mame po 30tke. V 35tke si dam zmrazit vajicka a hoc aj po 40tke ked ich budem mat :D nechápem, preco to niektore tak strasne vytaca, ze niektore maju deti aj neskor. V dnesnej dobe je nornapne byt prvorodicka aj v 36tke. Dokonca som citala statistiku na Slovensku a veru po tej 30tke sa rodilo najviac. A poznam kopec mladych bab do 30tky, ktore nemozu otehotniet alebo sa im narodilo postihnute dieta. A tie staršie v pohode. Uz keby sa tu chceli niektore chytit toho, ze vekom je to kritickejsie. Ja viem, ze hej, ale zeny rodia aj ako staršie uz dlhe roky a vavsina z nich ma zdrave deti 🙂

petulda333
11. jún 2024

@yelena159 to,ze nechces nikdy deti je v poriadku. No to ako sa o detoch a materstve vyjadrujes je hroza a to,ze by si ho hned supla na adopciu,je sice lepsie ako ho tyrat a pod. No chuda dieta,bude vyrastat s pocitom,ze ho matka nechcela. Preto radsej dufam,ze ziadne mat nebudes.

petulda333
11. jún 2024

Autorka,nie,naozaj nie vsetky rodiny s detmi nie su stastne. No aj ti slobodni. My sme na dovolenke s rodinou zazili aj hadky takychto slobodnych a bezdetnych.

portret7
11. jún 2024

Je mi jedno, ci chces ale nechces deti. Akurat tvoj pohlad na rodinu s detmi je skresleny, my chodime na dovolenku a lyzovacku castejsie ako vy😉 takze ak sa ohanas detmi a poctom dovoleniek - je uplne scestne, nas deti nikdy co sa tyka cestovania neobmedzovali, cestovali od mala.

annm81
11. jún 2024

Na tvrdenie, že niektorí ľudia nechápu, že pekný život môže byť aj bez detí, by som povedala, že áno, sú aj takí - väčšinou staršia generácia, alebo ľudia z vidieka. Ja sa s tým ktovieako nestretávam. Poznám ľudí, čo dieťa (ešte) nechcú. Okolie sa ich občas spýta tie typické otázky " a kedy svadba?" , " a dieťa už plánujete?". Ale keď normálne odpovedia, že nie, lebo nechcú vôbec, lebo ešte je skoro, lebo majú iné plány, nik to nerieši a už vôbec nie s agresivitou.

Z tvojich príspevkov o tom, ako všade vidíš len nešťastné hádajúce sa rodiny, kým vy dvaja si šťastne jazdíte na mopede, mám skôr pocit, že problém nebude v agresivite okolia, ale skôr v tom, čo si do okolia a jeho zmýšľania sama projektuješ.

harrisson
11. jún 2024

@yelena159 je mi ta úprimne luto

marhulka13
11. jún 2024

Tak netreba si to pripustiť, mňa takéto reci vonkoncom nezaujímajú. My mame už dve deti v puberte, veľmi by som prijala ešte jedno a tiež sa stretávame s názorom, že načo nám je ďalšie, keď už máme dve, dokonca párik, či teraz už si môžeme uzivat život a mne to je jedno. Kazdy ma inú predstavu o tom,čaká si chce život uzivat. Ži a nechaj zit

yelena159
11. jún 2024

@petulda333 Robila by som dieťaťu len láskavosť. Nie som materský typ. Cítim v sebe, že aj keby som si to dieťa nechala, nebola by zo mňa dobrá matka, ani keby som sa snažila ako viem. Nemám na to. Jeden z dôvodov prečo deti nechcem.

yelena159
11. jún 2024

@harrisson Nepotrebujem ľútosť, ďakujem.

erosmal
11. jún 2024

celá táto diskusia sa zvrtla na hádku pre a proti... ja autorku chápem lebo tolko blbých otázok kolko som dostala ja ohladom tejto témy možno nedostane žiadna z vás za 3 životy... a to deti chcem ale nedarí sa nám.. ale na otázku: kedy budete mať deti? - ako mám odpovedať? zajtra? o mesiac? o rok? kto vie? keď poviem že chceme len sa nedarí prečo nejdeš na umelé? wtf prečo nejdeš ty? prečo toto ludi trápi či, kedy a akým spôsobom počnem dieťa?

petulda333
11. jún 2024

@yelena159 ano,ja chapem preco by si ho dala na adopciu,ale pozeram nato dieta. Nemyslela som to zle voci tebe. Skoda,ze si take nieco niektore matky nevedeli priznat a radsej tie deti nemat.

beronsche
11. jún 2024

Tak reagujú podľa mňa ľudia, ktorí žijú ako by mali/ ako sa patrí a nie ako chcú, prip. nemajú odvahu vystúpiť z vlastného tieňa a mozgovú kapacitu pochopiť, že rôzny ľudia majú rôzne túžby a priority.
Argumentovat tym, že niekto kedysi tiež nechcel deti a potom to ľútoval, je tiež dost hlúpe..
Áno, stať sa to môže, ale nie je to pravidlom. A tiež sa môže stať, že sa žena stane matkou a potom zistí, že to bola chyba a toto už je riadny prúser..

Ale tváriť sa, že všetky rodiny sa vadia, rodičia sú nešťastní atď. atď. je rovnako hlúpe, ako tváriť sa, že bez detí nie je žiaden život.
Sú ľudia a ľudia. A každý nejako žije, lepšie či horšie...

beronsche
11. jún 2024

@lenkakravcova zaujímavé prenášanie zodpovednosti...
A keď deti mám, potom mi už môže islamizácia Európy vadit?
Prip. rozrastanie komunity neprispôsobivých občanov?

ivik4
11. jún 2024

Ja v dnesnej dobe nepoznam nikoho OSOBNE kto ma take reci , vela krat čumim co na koni citam. Nikoho cudzieho nezaujima ci druhy chce dieta a ani cudzie deti. Toto bude len ten pripad ze oni maju s detmi starosti a dobre ich serie ze Vy nie . Mne to kolko krat tak pride ked tu citam diskusie ze zena ma 1 dieta a stale ktosi s viacerimi detmi pise ze maju byt dve, tri a blbosti 😃 hej hej...

autor
11. jún 2024

@portret7 ja sa neohradzam na dovolenky :D ja som napisala, ze deti su obeta a ked niekto tvrdi, ze ma uplne taky isty zivot, ako pred detmi, tak klame 🙂 mne je jedno, alo druhi ziju, ja len uvadzam moj pohlad a ze nerozumiem, preco ludi vytaca, ked niekto zije inak, ako on, to je je vsetko

svetlonos
11. jún 2024

Lebo sú ja ja ja jenom ja.
My sme deti chceli aj ich máme. Je to krásne, nedala by som ich za nič a v sekunde by som bola schopná pre ne aj zabiť. Ale je to aj o obmedzeniach a osobnom nastavení, o tom co v zivote chceš. A pokial chcete ešte slobodu a nie zodpovednost v podobe deti, je každého do toho veľké makové.
Véd oni urobili ako chceli, tak nech vás prestanú "zachranovat".
Co sa tyka opatrovania starých rodičov- ja mam 40 a deti malé, nemám kapacitu opatrovať ešte rodicov. Bohu vďaka netreba! Ale nie kazdy sa o rodicov starat môže, vie q kolkokrat je lepšie keď sa postará mila pani v rámci svojej práce.
A taka maličkosť ešte- nie kazdy rodic je jednoduchý na starostlivosť. Aj opatrovatelky od urcitych ľudí útechu, lebo s nimi ťažko.
Po ďalšie, starostlivosť o starsieho človeka v domácom prostredí vacsinou sposobuje vyhorenie opatrovatela - od prípadu k prípadu samozrejme.
A keďže som rodila neskoro chcem aby si moje deti uzili zivot ako ja. A nie obetovali svoj mojmu. Predsa som si nenadobula deti ako budúcich opatrovatelov.
To k tej starostlivosti.
Tým natieračské odpovedz, ze on ma predsa co chce tak co riesi vás?? Ja som spokojná ale pokial mi niekto povie, že deti nechce, ôk. Ved ja svoje mám, a ci ich ma druhy je mi fuk. Moj zivot to ziadno neovplyvní.
A noe pre všetkých je rodina zmyslom života. Nie kazdy skvelý kamos musí mať aj vlastnosti na dobrého rodiča.

lenkakravcova
11. jún 2024

@beronsche potom sa už k tomu môžeš vyjadriť v zmysle - že sa ti to páči alebo nepáči, pretože si urobila svoje pre zachovanie svojej spoločnosti. Inak by to bolo také divné (sťažovanie sa bez konania).

autor
11. jún 2024

@annm81 ja som reagovala jedine na prispevok o tom, ako sa mi dotycna snazila nahovoriť jej pohlad, ze kdezto oni budu stastbe dovoldnkovat s detmi a oslavovat s rodinou, take, ako ja, sa budu nudit vo dvojici na dovolenke :D tak prepac, dovolila som si jej toto tvrdenie vyvratit, nakolko nie kazda rodina si uziva spolocne :D neviem, preco mate niektore neustalu potrebu vkladat mi vase myslienkove pochody do mojej hlavy a tvrdit mi, ze si sama projektujem nejaku agresiu :D netvarme sa, ze vsetci ludia su uzasne tolerantni a mili :D a ze vlastne to len ja si nieco domyslam :D

autor
11. jún 2024

@erosmal uplne ti rozumiem 🙂 ja mam pocit, ze mna proste ti ludia odsudzuju :D ja tiez neodsudujem, ze niekto sa rozhodne mat 5 deti, tak preco to niektore tak strasne vytaca a ma.potrebu mi tu argumentovať, ze moje rozhodnutie je nespravne 🙂 a tebe velmi drzim palce, aby sa podarilo a nech si stastna ❤

betulinka1
11. jún 2024

Lebo ti závidia slobodu 😉. Lebo nasa spolocnost je stale tak nastavená, ze musis mat deti, lebo budes sama. Co ja viem, mozno 30% ludi co poznam, sa staraju o svojich rodicov a aj to su rocniky po 50 tke. Cize toto uz davno v reálnom svete neplati. Ty si rob podla seba. Mam kopec kamosiek, co nemozu mat ale viac co nechce mat deti. A ani nebudu. Su uz +45 a ziju si plnohodnotne zivoty, je im dobre aj bez nich. Sa smejeme, ze aj tak skončíme v jednom domove dochodcov a aj tam nam bude dobre. Konecne my co mame deti, si najdeme cas aj na seba 🤣🤣🤣.

tetapetra
11. jún 2024

Mňa nikdy netrápilo ak niekto nechcel dieťa, tak nechcel. Ale nikdy by som nepovedala,že má dieťa obralo o slobodu. Práveže s tým malým klbkom sa dá robiť všetko a všade. A tiež poznám ľudí, ktorí mali deti "skoro". Zatiaľ čo ja sa učím nasobilku, oni cestujú po svete a decká majú dospelé.

zmrzlinka2021
11. jún 2024

@reddflowerlife potom ten muž svoju manželku skutočne neľúbil. A ostať sama s deťmi nie je v tomto smere výhra. Dieťa nemá nahrádzať partnera

zmrzlinka2021
11. jún 2024

@lenkakravcova A čo keď sa populácia mení?

vler
11. jún 2024

@cavalierka ja tiez nechcem a nie som "narusena"; tvoje hodnotenie si vyprosim