icon

Prečo ľudia neveria druhým ich traumy?

1. sep 2024

Prečo niektorí ľudia neveria druhým, že prežili traumu ? Že ich niekto napadol/znásilnil a ma to na nich vplyv? Berú ich ako chorých na hlavu?

Strana
z2
autor
1. sep 2024

@lenkakravcova je rozdiel, ak sa stane daná udalosť dospelej osobe a dieťaťu.. dieťa sa veľax bojí povedať doma ze dostalo zlu známku lebo ms prísnych rodičov, nie ešte takúto vec.. dalsia vec je, či si to to dieťa uvedomuje, začne si to uvedomovať až sa jej objavia traumy po rokoch..

bloger
1. sep 2024

Možno nechcú vidieť pravdu. To, že sa v spoločnosti dejú také veci.

maria1989
1. sep 2024

@lenkakravcova to mas fajn skusenost.

beronsche
1. sep 2024

@lenkakravcova precitala som prvý príspevok a som tak znechutená, že už ani nejdem čítať..
Ty si krásny, učebnicový príklad cloveka, ktorý sekundárne viktimizuje obeť.
"ako keby chceli poľutovanie ale sami nevyvinuli snahu na to, zamedziť niečomu podobnému u daného páchateľa opätovne)." Ani nemôžem napísať, čo mi pri tejto vete napadlo!

Mýliš sa!
Trauma má na človeka veľmi silný vplyv, dokonca až na fyz.urovni. to nie je, že "polutujte maaaa..."
Trauma ťa paralyzuje, otrasie tvojou úplnou podstatou.
často po prežití traumatizujúceho zazitku jednoducho neostane sila na nič iné, ako pra-obyvajne preživanie.
Čiže daný človek nezvládne vytiahnuť "do boja" s násilníkom.

Autorka - pretože mnohí si nevidia ďalej od nosa. Pretože ak si nevedia predstaviť, že by sa to stalo im, úplne vylučujú, že by sa to mohlo stat iným.
Lebo niektorí ľudia sú jednocho zadubenci, bez empatie, ktorí sa nevedia/ nechcú vcítiť do iných.
A ešte je tu skupina, ktorá keby si to priznala, otrasie to ich svetom. Oni v niečo veria a nič, čo im to ich nastavenie nejakým spôsobom ohrozí, si nedokážu pripustiť.

karolinakr
1. sep 2024

ale trochu si odporuješ - obeť nema zaujem o tejto veci hovoriť, ale zaroven ju to ovplyvňuje, čiže to nespracovala, a nechce o tom hovorit..tak s nejakym odbornikom by bolo dobre to prejst, aj ked je tažke otvarat stare rany, ale nejak k tomu uzdraveniu musi prisť..čitala som knihy o detoch znasilňovanych a pasovali sa s tym cely život, mali problem so sexom v manželstve, aj sa im rozpadlo kvôli tomu manželstvo, čiže to su veci, ktore treba riešit a hladat pomoc, všade, kde sa dá..a že ta niekto považuje za blazna - k tomu už netreba žiadny komentar, ten človek neni v poriadku

zuzkabeuty
4. feb 2025

Zle natočené filmy o téme a povedomie v médiách

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
anonym_74105f
26. nov 2025

tak vies ako sa povie syty hladnemu neveri.To by si museli ludia najprv prejst podobnym aby to vedeli aj oni precitit.To ta pochopi len taki clovek co presiel podobnym niecim alebo rovnakym.Malokto je tak empaticki co si nieco take nezazil

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2