icon

Prečo ma bývalí priatelia ignorujú na sociálnych sieťach?

10. mar 2026

Ahojte, asi sa nejako nakopili moje skúsenosti z posledného obdobia a začínam asi citlivejšie vnímať veci. Som vydatá žena, mám dieťa, pracujem. Na škole aj na SŠ, aj na VŠ som bola relatívne obľúbená, mala som kamarátov, aj dobrú partiu, dobré vzťahy a kontakty. Rovnako aj prevažne v práci. Mám FB, ale nedávam tam veľmi veci zo svojho súkromia, raz za mesiac, dva dám nejaký vtipný status alebo fotku, prípadne z výletu. Nespamujem to tam vôbec ani tam nepíšem svoje nejaké politické preferencie.

Pred týždňom som napísala bývalej kolegyni z práce, poblahoželala som jej k svadbe a spýtala som sa ako sa má a kde je momentálne (v akom meste). Správu si prečítala, ale neodpísala. Normálne rozmýšľam, čo sa stalo, prečo...

Mala som spolužiačku zo strednej školy, boli sme dlhé roky najlepšie kamarátky, po VŠ sa odsťahovala do Ameriky. Pár krát sme sa potom ešte videli, naposledy v roku 2016, ale stále sme si raz za čas napísali na FB, poslali si fotky, zaspomínali apd. Zrazu pozerám a ona už nie je medzi mojimi priateľmi na FB. Napísala som jej, že čo sa stalo, a ona že nič sa nestalo, len si filtrovala priateľov, či mi to vadí... no hm.. zvláštne.

Mala som kamaráta od strednej školy, neskôr sa odsťahoval na druhú stranu republiky, na FB sme boli spolu od roku 2009, jeden z prvých mojich priateľov na FB. A tiež pozerám, že už nie je v mojich kontaktoch. Toto je už vec stará rok. Asi pred pol rokom som mu napísala, ako sa má, ako sa mu darí a on si tu správu ani neprečítal, zjavne som v nejakej ignorácii. Nechápem, absolútne sme nemali spolu žiadny spor.

Pred rokom som písala mojej bývalej spolužiačke z VŠ, priala som jej všetko najlepšie k narodeninám. Odpísala mi po 3/4 roku.

Toto už nie je náhoda, či? Mne to príde veľmi, veľmi zvláštne.

Strana
z2
tykat
10. mar 2026
@anonym_autor

@tykat písali každé tri - štyri mesiace. To, že sme sa osobne nevideli, neznamená, že sme neboli v kontakte. Posielali sme si stále fotky, písali si o veciach v živote, ona mi písala o partnerovi a deťoch, ja jej o svojej rodine. Blahoželali sme si k meninám, ku narodeninám, na Vianoce, do nového roka, posielali fotky z dovči, teda ona rada posielala.

@anonym_autor tak vidis ze ona to vnimala inak, odstrihla ta bez vycitiek, nebrala ta ako osobu, s ktorou chce mat kontakt. Priatelstvo si nevynutis.

autor
10. mar 2026
@tykat

@anonym_autor tak vidis ze ona to vnimala inak, odstrihla ta bez vycitiek, nebrala ta ako osobu, s ktorou chce mat kontakt. Priatelstvo si nevynutis.

@tykat neskôr mi písala, ale ja už neodpisujem. Dala som si ju do obmedzených kontaktov.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
anonym_51f741
10. mar 2026

@anonym_autor lebo maju uz ine priority a ty to nie si. Jednoduché. Preco by mali odpisovať? Lebo slušnosť? Tak asi nemaju cas alebo nestíhajú. Ani ja nepodpíšem kazdemu, aj pol roka a ? Som preto zly clovek? Tato doba písania a odpisovania je chora.

anonym_157677
10. mar 2026
@anonym_autor

@tykat neskôr mi písala, ale ja už neodpisujem. Dala som si ju do obmedzených kontaktov.

@anonym_autor strašne sa v tom pitveš a úplne zbytočne a prehnane to riešiš. Nemáme už 14, aby sme riešili prečo sa a nami niekto prestal rozprávať, prečo mi neodpisuje, prečo sa so mňou už nechce kamarátiť. Tiež si občas robím na FB generálne upratovanie, vyhadzujem vtedy kohokoľvek koho chcem a teda určite mu neoznamujem že bude odstránený z mojich priateľov. A takisto aj ja, keď občas pozriem na počet mojich priateľov tak mi občas niekomu zmiznem a absolútne to neriešim. To, že ti odpisovala predtým, mohlo byť len zo slušnosti, nech boli vzťahy kedysi akejkoľvek dobré, tak sa kadečo mení a niektorí ľudia prirodzene menia svoje miesta v životoch, alebo možno mala nejaké ťažšie obdobie, nikomu nik do života a súkromia nevidí. Kamarátka ti neodpíše a keď ti potom odpíše, tak si ju dáš do obmedzených kontaktov, lebo si odutá. Píšeš o elementárnej slušnosti. Elementárna slušnosť je rešpektovať slobodu druhého v každej rovine, čiže aj v tej komunikačnej a vzťahovej. Patrí to k sociálnej vyzretosti.

anonym_0a9855
10. mar 2026

Tiež som vymazala xy ľudí zo základnej a strednej školy. Nechala som si tam len ľudí, s ktorými sa stretávam osobne , alebo takých, a ktorými pravidelne komunikujem. Nie len raz za 3-4 mesiace zo zvedavosti.
Ja zase nepochopím ľudí, ktorých stretnem niekde napr.v práci, prečítajú si moje meno a hneď mi posielajú žiadost o priatelstvo. Alebo sa hrabú iným ludom v priateloch a len tak posielaju ziadosti aby mali vela priatelov a ini si mysleli, že su doleziti lebo poznaju tolko ludi.

anonym_0d42cb
Včera o 07:11

To že ty si ich vnímala ako najlepších priateľov neznamená, že to bolo obojstranné, pre nich si bola zrejme iba stará známa… nič hlbšie by som za tým nehľadala

moonlight1210
Včera o 07:43

Pretoze vacsina priatelstiev su vlastne prezlecene nezalubene situationshipy.

Jednoducho ste v rovnakych situaciach, konfrontovani s rovnakymi okolnostami, riesite tie iste veci, k tomu mate podobny humor, zaujmy a spolocne niektore priority, a tak vznikne dojem, ze ste kamosi. Ze si rozumiete. Ze mate k sebe blizko.

Ale nie je to tak.
Lebo mate aj vela vlastnosti, hodnot a nazorov, ktore sa nezhoduju, ale jednoducho ich potlacate/neprejavujete v ramci spolufungovania.
(Prejavujete ich zase mimo tohto priatelstva, ked ste s inymi ludmi. Takze nemate ani pocit, ze by ste sa vedome pretvarovali, potlacali sami seba kvoli niekomu. Vsetko preto vyzera velmi prirodzene a spravne. Nic vam nechyba.)

Ibaze ked okolnisti, co vas spajali, zaniknu, tak sa priatelstvo oslabi, az zanikne. Zo zotrvacnosti este mizete byt v kontakte, ale vase zivoty su uz inde a vlastne medzi vami uz nie je ziadna spojnica. Ostava casom len generalizovane: Ako sa mas, co nove? Ale hlbsi kontakt zmizne. Aj jeho potreba.

Realne pretrvaju len tie priatelstva, kde doslo k dusevnej zhode. Ktora by ale nastala aj bez toho, ze ste boli v rovnakych okolnostiach. Tej staci aj jedno nahodne stretnutie. Ze si okamzite porozumiete.
A nema na to vplyv ani vzdialenost, ani cas. Ako casto sa vidite. Stale si rozumiete. Je to take nezalubene partnerstvo.

Takze vsetko to, co si povazovala za blizke priatelstva, boli len situationshipy, ktore zvetravali pomalsie, nez bezne taketo praitelstva zvetraju.
Ale dosli konca i tak.

sense
Včera o 07:50

Veď písať si, byť v kontakte a posielať si foto vieš predsa aj bez toho aby ste boli navzájom priateľmi na FB. Mám kamarát z mladých čias, nevravím že najlepšiu. Nemám ju na FB aj tak si dokážeme zablahoželať na sviatky, raz za rok dva sa stretnúť pokecať. Tiež mám zredukovanych priateľov na minimum, málokedy tam chodím. Ten kto chce, vie kde má nájde aj bez toho aby bol mojím FB priatelom.

Strana
z2