Prečo moslimovia berú kritiku ako urážku?
ahojte, ženy,
prosím anonymne, čo najviac ako sa dá.
som partnerka moslima uz 4 roky a spolu žijeme. je pre nich normálne, keď žena na nich zakričí, alebo sa nanho jeduje, prípadne ho kritizuje, aby to on bral ako najväčšiu urážku na svete, drzosť, prejav disresspectu a drzosti? prejav toho, že si ho nevážim? prečo sa nemôžem hnevať nanho, a musím držať stále hubu a krok. To v ich kultúre tak majú? Mne tvrdí, že áno, a žena má vedieť, že nesmie kričať na muža, hnevať sa nanho, lebo je to prejav disrespectu, neucty a prejav drzosti. vtedy sa on rozčertí ešte viac, alebo sa nebaví, prípadne ide preč. úplne ma odignoruje. Žijeme v moslimskej krajine. Stále mi trvdí, že žena nesmie prejavovať hnev, neúctu partnerovi, a nesmie sa hnevať. a iné. prejav extrémnej drzosti voči mužovi. Je tradičný moslim ano a máme iba nikah.
Mala som pred ním tiež moslima , bol rovnaký.
rovnaké skúsenosti máte?
pre nás slovenky je úplne normálne si pokričať, rozčúliť sa, byť nevrlé, a manžel sa za to na náš nehnevá ani nehuláka a pod. Mala som manžela slováka dva roky, ten môj krik, hnev, bral Oka a všetko sme si vyjasnovali. Keď ma niečo nas**lo, tak sme si pokričali, vybuchla som a pod. pri tomto novom partnerovi, si to nesmiem dovoliť. lebo ma hned uzemní. Ja nie som talianka, ale proste, keď ma nase**e tak sa naštvem riadne, dám to najavo a poviem si svoje, aj zvýšim hlas. na tom nie je nič nenormálne, aj môj otec s mamou tak žili. Môj terajší muslim partner, to nechápe. A tvrdí, že to ako žena nesmiem robiť. Lebo mám k nemu úcta, a kde má on ku mne úctu, ked sa správa otrasne, ako sa správa? to je bez úcty práveže a stále ma označuje pojmom, drzá žena a neuctivá. ja som z neho niekedy už na nervy. mám pocit, že mi z neho prepne, ke´d nesmiem ukázať a dať najavo svoj hnev, nesúhlas, kritiku. čo je on Bohom, aby mi rozkazoval takto? a potom sa nebavil pbol urazený 3 dni, nespal so mnou a bol zúrivý ešte viac AKO SOM ja ?
je úúplmne normálne, že žeNA SA nastve, za nieco, napr. slubil, že zavolá, odignoroval ma, slubil,že toto urobí hento, neurobil. tak jasne, že mu to dám vyžrať a poviem mu to, čo si o tom myslím. ked s niečím nesuhlasim, a je veľa na telefone, stve ma to a poviem to podrazdene aj normálne. On všetko berie ako kritiku, ako obvinovanie, urážku jeho cti a pod.
Nie je moslim ako moslim. Tak ako nie je krestan ako krestan. Aj podla krestanskej viery by si mala drzat hubu a krok. Ked najdes takeho muza na SK, tak takeho mat budes.
Ja poznam "z blizka" troch moslimov muzov. Na dvoch som vrieskala, ked doslo k hadke a ani jeden mi nepovedal nic taketo. Na jedneho som este nekricala 😀 ale ten nebol ani vychovavany "vo viere".
Vsetko vychadza z rodiny. Z ich zvykov. Je rozdiel Afganistan a Turecko. Egypt a Tunisko. Kazda krajina "ma" inych moslimov.
Ok
Tak nema diskusia zmysel lepsie je ju zamknut. Nechcem sa dalej vyjadrovat nema to zmysel. Vsetky su najmudrejsie a vsetci len ja som. Blba lebo mam uz druheho chlapa moslima... Prvy vobec nebol taky a o iskam som. Sa ani len nezaujimala kedze sme zili v ba co je na tom. Ale vrhli stee sa tu podaktore na mna kvalitne za co dakujem ale o to neprosim
To máš jedno autorka. Toto čo riešiš je o povahe človeka. Takého nájdeš aj medzi ateistami, hocikde. Si vezmi, že aj suseda so susedom to takto mali v bytovke tu na Slovensku, dôchodcovia. Každý víkend som mala pocit, že sa idú zabiť.. Asi si vyberaš na základe nesprávnych kritérií a opakuješ tú istú chybu dokola. 😶
@really8 vies co nechajme to tak.. Ja urazky nepotrebujem a neviem o akych liekovh hovoris
Ja som mala partnera moslima a ano, oni to beru ako urazku, ked na nich zena krici, lebo naozaj tym prejavuje disrespekt a neuctu. Momentalne nemam moslima a uz by som ani nechcela, nemozem povedat, ze mam s nimi zle skusenosti, ale je to jednoducho uplne ina kultura a pre mna neakceptovatelna, preto sme sa aj rozisli. Ale na svojho partnera nekricim, nechovam sa ako uhucana hysterka. Ak ma niecim nahneva, vysvetlime si to v klude, partner ma ale tak isto respektuje a nestavia sa do role, ze on moze vsetko a ja len suchat nohami.
Nerozumiem vsak jednej veci, nie si v tom vztahu spokojna, nevyjadrujes sa o nom pozitivne, tak na co v tom zotrvavas? Drzi ta snad nasilim pod zamkom? Lebo ak nie, tak sa zober a odid. Niektore veci, ako napr. kulturne rozdiely nevyriesis. Mozes to bud akceptovat alebo nie, ale na co ist hlavou proti muru?
Radšej by som si ju dala zašiť ako sa vydať za moslima a ešte sa odpratať niekam do pekla medzi moslimanov.
@lenkakravcova Lenka ja teba registrujem na fore pomerne casto a zrejme budes vynimka co potvrdzuje pravidlo. Ono nieje moslim ako moslim rovnako ako ani nasi muzi niesu ako cez kopirak. Vy s manzelom predsa zijete v Europe a nie v moslimskej krajine aj to moze sposobovat urcite rozdiely a prisposobenie sa mozno viac Europskym zvykom. Ale stale napriek tvojej skusenosti faktom zostava, ze vacsina zien co si v romantickej predstave zacne s moslimom proste nekonci dobre. Moze to byt sposobene aj tym, ze naozaj nepoznaju svoje prava, neviem. Ale skratka tie kulturne rozdiely su privelke
Majú ti písať len tie, ktoré sú tiež v takej situácii? A co myslíš, že tu na mk sú samé také ženy ktoré majú doma moslima? To nemyslíš vážne však? Väčšina žien tu ešte nepotratili rozum, , prepáč. Možno tu sú 1,2 také ako ty, ale viac nie.
Slovak alebo nie, ak je bigotny v nazoroch, tak zena bude drzat hubu a krok. To hned vidis take domacnosti. Ja mam take zeny okolo v rodine a ani nepipnu uz po rokoch. Lebo nechcu dostat po hube. Zial tak to moze byt aj na Slovensku. Akurat nemame tak nastavene zakony ako ked mas pravo Saria. To by to vyzeralo este inak.
@elli333 Jedna vec je, že nepoznajú svoje práva, druhá je ešte aj kultúrna odlišnosť národnostná (doslovne kultúrne zvyky nesúvisiace s náboženstvom) a potom ešte povaha jedinca. Lebo iní sú aj muslimovia v Japonsku, iní v Číne, iní v Rusku, iní v Saudskej z tohto kultúrneho hľadiska (mimo zákonov islamu). Čo poznám Slovákov muslimov /aj čo sa stretávame ako rodiny/, tak sú to úplne normálni ľudia, ktorí vedia komunikovať na úrovni. Ale poznala som aj dve rodiny z Afriky, ktoré boli islamské, a teda v jednej to bolo tak ako to popisuje autorka (fešák, s ktorým sa nedalo rozprávať, lebo neustále mal nejaké narážky voči ženám), v druhej bol chlap úplný že submisívny jedinec, pohoďák najvyššieho zrna. Takže neviem no. Ale príde mi, že takí "alfa dominantní samci" ľahko ulovia ženy v Európe, ale manželstvo s nimi môže byť kvôli ich povahe a nárokom takmer nemožná záležitosť bez straty súdnosti.
@lenkakravcova teba registrujem na mk velmi casto na fore a mas vela deti a domacnost na krku este aj nabozenske povinnosti. Ako sa stihas venovat vsetkym detom kedze si tu prakticky na fore nonstop v kazdej diskusii ta citam len sa tak pytam
@elli333 ale lenka tomu nechape lebo nema moslima
@bielasovicka nemusis ma urazat
@lenkakravcova presne tak, toto mozno ani nesuvisi uplne s tym, ze on je moslim aj u nas sa najde kopec takych muzov co nemaju zenu za nic a taki chlapi hladaju proste medzi (rozmyslam ako to povedat aby som neurazila autorku lebo to nieje mojim cielom, ma to doma dost vesele aj bez toho) zenami co maju velmi romanticke predstavy a daju na pociatocne reci a potom sa nestihaju cudovat a mozno aj moslimovia co pre svoje radikalnejsie nazory maju problem najst si moslimku tak pridu zalovit prave do nasich vod a najst si zenu z ktorej skratka vycitia, ze bude drazat hubu a krok a ak nebude tak ju to proste naucia rovnako ako sa to snazi naucit ten jej chlap autorku. Podla mna je velmi dolezite ak uz si zacinam s niekym z inej kultury a ineho nabozenstva tak si naozaj dokladne nastudovat problematiku, zvyky a vela vela sa toho cloveka pytat ake ma nazory a obcas citat aj medzi riadkami. Ty si to predpokladam urobila, ale u autorky akosi ten pocit nemam.
@lindusss2016 aha vidis. Tak aspon jeden nazor relevantny.. Dakujem za info. A kolko ste boli spolu rokov? Chapem uz. Je to medzi nimi rozzsirene
Prečo moslimovia berú kritiku ako urážku?
Ja neviem, ja asi potom žijem medzi samými moslimami 🙂 , všetci okolo mňa reagujú na kritiku tak, že sa viac-menej odujú...
Pravdou ale je, že my Slovenky sme pre moslimov málo pokorné, príliš sebavedomé, nevieme byť ticho a pokorne čušať pod papučkou. A máme svoj názor, ktorý chceme vysloviť a to sa žiadnemu chlapovi nepáči, nieto ešte tomu tvojmu..., z iného sveta. A ešte ak si temperamentná Slovenka z východu, no zbohom 🙂.
@autorka
Tak no, vstávam cca o 6.00. Ráno zobudím dve deti, dám im jesť, oblečú sa, vyšlem jedno dieťa do školy, druhé škôlka. Tretie ešte spí. Povysavam (alebo pustím robotický vysávač, podľa typu bordelu), pretriem parapety a kuchynskú linku, stôl, niekedy kúpeľňu, najem sa, vyberiem manželovi maslo na raňajky (keď nezabudnem).. zobudí sa tretie dieťa, urobím okolo neho čo treba. Potom dám variť obed pomaly. Vtedy je okolo 9.00 keď stíham. Potom si posedim čítam aj MK 😅. Dieťa sa hrá, ja si sedím.. dokoncim obed. Najeme sa. Zase mám voľno 2-3 hod lebo najmladšie spí (takže si čítam, robím s objednávkami na obchode, objednávam termíny deti čo treba). Dve staršie deti prídu až poobede, škôlka končí o 15.00-15.30 približne, tam sa prejdem. A večer už len skontrolujeme úlohy, večera, rozprávame sa, deti dávam späť na 20.00 takže potom mám zase voľno.. Tých pár päť minútových modlitieb pomedzi to.
Niektoré dni mám toho viac, iné sa aj nudím. A teraz posledné dni už dosť aj posedavam, lebo už začínam sa cítiť v 7 mes ako veľryba na pláži 😂
Kombinacia kurd a temperamentna slovenka,no cakaj do prvej facky.Pre mna su kurdi najhorsi z najhorsich.Najmiernejsi boli asi pakistanci co som odsledovala,sef bol afganec a teda chuda jeho zena vsetci sme ju lutovali.Ono staci mat oci otvorene a clovek si zhruba obraz urobi tak ako oni o nas.
Kkso kurd 🙈🤦♀️
@lenkakravcova no ja neviem ale pochybujem, zeby si moslim vybral rozvedenu zenu....skor mam pocit ze si vyberaju zeny neskusene....to bude daka rozpravka na rozputanie diskusie
3 roky. Bolo to fajn, kym sme fungovali spolu, bol pozorny, starostlivy, ale on si predstavoval, ze ja bez neho nebudem mat ziaden zivot. Rozisli sme sa preto, lebo som sla bez neho na dovolenku. Podotykam so svojou sestrou a jej vtedy 5 rocnou dcerou. Pricom som chcela ist na dovolenku prioritne s nim, ale on odmietol, tak som to vyriesila takto.
Iná kultúra a keď k tomu človek pridá ešte povahové vlastnosti,problém ako vyšitý.
Musela si vedieť,do čoho ideš.
Čiže čo ti napísať?
Chces muža,čo ťa bude počúvať na slovo?
Či čo očakávas od muža? Pokiaľ je inej kultúry a išla si za ním,musis sa prispôsobiť troška ty.
Čo ti aj iné ostáva 🤷jedine si nájsť tretieho.
Admini uplne katastrofalne pisu nazvy tem. Moja tema sa absolutne nespaja s nazvom diskusie. Je to zavadzajuce. Prosim o zmenu @admin tak ako bola. Povodna. Toto je matuce.
@lindusss2016 chapem ja na dovcu tiez sama nemozem. Bol arab ci
@klementinka58 poznam. Osobne rozvedenu slovenku s 2 detmi a chlap si ju zobral moslim a maju dve dalsie deti takze nemusis verit ale som bezdetna
@mamaaja82 a co kes kurdi preco mas zly nazor na nich poznam vela kurdov
@lenkakravcova zase cakas babo a co to bude teraz?
@amazonka13 ina tema bola. Admini ju zmenili.. Nemam slov na to koniec
@klementinka58 berú si aj také.. ale o tom sa až tak nehovorí, lebo to sú tí normálni, ktorí proste žijú normálne. Hovorí sa najmä o tých, ktorí ženy využívajú (ale to aj v iných vierach, si vezmi, že na MK je väčšina sťažnosti na chlapov kresťanov a ateistov, len tým, že to tu je bežne, tak sa nerieši hneď v nadpise ich "akože" vierovyznanie).

@lenkakravcova ale je vychovany v duchu krestantva a v krestanskej rodine a ma krestanskych rodicov a je slovak. To su hrusky s jablkami. Jeho nemozes porovnavat s moslim niekde z azie.